Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 січня 2020, 16:43

Держказначейство уточнило, який дефіцит держбюджету-2019

Державний бюджет за 2019 рік зведений з дефіцитом 78,05 млрд грн при граничному дефіциті в 91,13 млрд грн. Про це йдеться в уточнених даних Державної казначейської служби.

Державний бюджет за 2019 рік зведений з дефіцитом 78,05 млрд грн при граничному дефіциті в 91,13 млрд грн.
Фото: epravda.com.ua

Дефіцит державного бюджету за минулий рік на 78 млрд грн був покритий за рахунок держоблігацій.

Що відомо про дефіцит

  • Дефіцит держбюджету був майже повністю профінансований за рахунок запозичень на 405 млрд грн (104% від плану), оскільки надходження від приватизації становили лише 0,5 млрд грн, або 3,1% від початкового бюджетного плану.

  • За результатами року доходи загального фонду бюджету зросли на 5,5% до 879,8 млрд грн. Доходи склали 96,9% від розпису.

  • Видатки загального фонду державного бюджету склали 950,7 млрд грн, що на 3,2% менше за планові.

Раніше повідомлялося

Загальний дефіцит державного бюджету в 2019 році був менше планового і склало 81,2 мільярди гривень — близько 2% ВВП.

Читайте також: Вперше за 8 років: Податкова виконала бюджет-2019 на 100,8% — Верланов

  • На початку грудня 2019 року повідомлялося про «провал» планів з великої приватизації на цей рік, з-за чого уряд був змушений взяти в борг 16,4 мільярда.
  • В 2019 році Національний банк перерахував у держбюджет 64,9 млрд грн – на всю суму частини прибутку до розподілу.

Читайте також: Держбюджету-2019 зведений з дефіцитом 72,4 мільярдів — Мінфін

  • Бюджет на 2020 рік базується курсі 27 гривень/$. Доходи бюджету повинні скласти 1,09 трильйона гривень, а витрати — 1,19 трильйона гривень.

Коментарі - 26

+
0
zyrandol
zyrandol
28 січня 2020, 16:50
#
Для Украины слишком большие деньги
+
+90
tarick
tarick
28 січня 2020, 16:55
#
Дефицит бюджета - больше чем за весь год на дороги выделяется. Теперь понимаю, почему в 2019-ом ремонты дорог почти прекратились - вместо них было доллар по 23.
+
0
squeez
squeez
28 січня 2020, 16:56
#
Фишка в том что правительство Яценюка, Гройсмана старались бюджетировать дефицит не выше 2-2.5%, тут уже 4% - и это все в долг жизнь, и еще мы и этот бюджет не выполняем пока - ужас.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
28 січня 2020, 16:59
#
Забыли упомянуть, что Дыра в бюджете была профинансирована не только за счет Гос.облигаций, но и досрочного погашения Прибыли Нафтогаза в 2020 г., а также других налогов. которые попросили многие компании заплатить наперед.
+
+37
vlad9486
vlad9486
28 січня 2020, 17:01
#
Діра в бюджеті — це все що вище планового дефіциту. Тому у нас від'ємна діра. Дефіцит менший ніж планувався ще в 2018, коли цей бюджет приймали. Як я і писав весь рік, недовиконувалися не тільки доходи, але і видатки. А всі хто тут розказував про діру — не вміють рахувати і їм не слід писати щось про держфінанси, поки не навчаться.
+
0
1On
1On
28 січня 2020, 17:44
#
Держ финансы имеют какие-то математические или бухгалтерские особенности?
+
0
1On
1On
28 січня 2020, 17:45
#
А в 2018 прописали, какие расходы порежут, в случае дефицита?
+
+68
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
28 січня 2020, 17:47
#
Як добре, що є на сайті професіонал, який усе може пояснити. Тож прошу пояснити мені профану. А що таке плановий дефіцит? Це різниця між плановими витратами і доходами? ОК. А що таке дефіцит по факту - різниця між реальними витратами і доходами? ОК.
А як тоді називається різниця між ПЛАНОВИМИ витратами і РЕАЛЬНИМИ доходами? Поясню.  На кінець року доходи бюджету недорахувались 3,1% до планового (того, який з плановим дефіцитом), утворилася діра в бюджеті (та, якої Ви не визнаєте), в результаті чого Мінфін прийняв рішення про зупинку фінансування незахищених статей. Логічно, що видатки загального фонду бюджету через це теж впали, як озвучено тут - на 3,2%. По Вашому це - не діра?

Добре. Припустимо, доходи бюджету по факту протягом року виконуються лише на 80% (це я так утрирую) і Уряд постійно «ріже» витратну частину, залишаючи лише захищені статті (тобто Закон про бюджет не виконується В ПРИНЦИПІ, країна на грані повного економічного колапсу). Який реальний дефіцит бюджету буде? Доходи виконані всього на 80%, витрати теж на 80%, дороги не ремонтувались, проекти не фінансувались, армія в дупі, а дефіцит - В НОРМІ?

Може я чогось не розумію? Чи не здається Вам, що діра - це якраз і є НЕМОЖЛИВІСТЬ виконання ПЛАНОВИХ видатків через низьке виконання дохідної частини?
+
+27
vlad9486
vlad9486
28 січня 2020, 20:00
#
> доходи бюджету недорахувались 3,1% до планового
> видатки загального фонду бюджету через це теж впали, як озвучено тут - на 3,2%.
> По Вашому це - не діра?

Інфляція планувалася 7.4%, а вийшла 4.1%. Менша на 3% інфляція означає менший на 3% бюджет. Це не діра. Справа в тому, що інфляція впливає на доходи «автоматично», а на видатки не автоматично, їх потрібно вручну коригувати.
+
+15
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
28 січня 2020, 23:34
#
Дякую, тепер зрозумів. Значить, зупинка фінансування незахищених статтей в грудні - це все клята недоінфляція і необхідність вручну коригувати цю саму «інфляційну діру». Круто. А невже уряд не бачив протягом року, що клята недоінфляція робить цю... навіть не знаю як сказати, раз це не діра... скажемо так - проблемку з виплатами на 50 лярдів? А Закон про бюджет - це вже не Закон і його виконувати не треба? У тому числі, щодо інфляції?

Але Ви так і не відповіли, як називається різниця між ПЛАНОВИМИ витратами і РЕАЛЬНИМИ (по факту) доходами, і як це називається, коли ця різниця суттєво більша за плановий дефіцит і доводиться в кінці року зупиняти практично усі виплати з бюджету? Не «діра»? А як тоді? Може дупа? 
 
Взагалі Ваші книжки все дуже гарно пояснюють. Тож хотів би уточнити ще дещо (вибачте, що не по темі, не хочеться лізти в іншу статтю і втручатись у Вашу дискусію зі SkrudjMacduck). Ви порахували, що валютний борг в доларах зменшився з 55млрд до 53 млрд (до речі це титанічна праця - аналіз тих таблиць). Тим не менше, як книжки класифікують ті 5 лярдів доларів, які нерезиденти вклали в гривневі ОВДП? Це внутрішній борг, чи зовнішній? І Ви їх врахували в цих 53 лярдах боргу, номінованого у валюті? Якщо ні, то чому? Ви вірите, що умовний Сорос вкладається в ОВДП, бо розраховує емігрувати в Україну і тратити на пенсії цю гривню на булочки з кефіром?
А якщо це все ж валютний борг (який потім буде виведений з України), то чи не слід його приплюсувати до боргу у 53 лярди?


+
+12
vlad9486
vlad9486
28 січня 2020, 23:53
#
Уряд домовлявся з підрядниками завчасно, а платити мав у кінці року, у грудні. Дуже погано що умови переглянули аж в грудні, а не в вересні, коли було вже зрозуміло що до цього йде. Думаю що тут причина не в економіці, а в політиці. Новому кабміну не хотілося починати з секвестру.

> Тим не менше, як книжки класифікують ті 5 лярдів доларів, які нерезиденти вклали в гривневі ОВДП?
Це гривневий борг. Він входить в ті 721 мільярдів гривень. Коли уряд позичає гривні, то виплачувати буде гривні. Де взяли нерезиденти гривні для купівлі ОВДП це їх справа. А якщо хтось продасть сало для того щоб купити ОВДП, чи значить це що уряд повинен повернути сало?

Цей борг рахується як внутрішній, хоча я не впевнений що це правильно. Та і не думаю що це важливо. Важливіше те, в якій валюті він номінований.

Фінансові компанії вкладають гроші в ОВДП не тому що хочуть імігрувати в Україну. А тому що це спосіб зберігати. Заощаджень в світі багато і стає все більше. Гроші — це верхівка айсбергу. Грошей не вистачає щоб зберегти всі заощадження, що їх люди несуть в фінансові компанії. Потрібно зберігати у вигляді вимог до когось. Ну і відсотки заробити теж потрібно.

Повернути, звісно ж, треба. Але це не знизить сумарні заощадження. Гроші, коли їх хтось витрачає, знову повертаються до банку, просто потрапляють на інший рахунок. І в результаті їх знову треба буде кудись вкладати. Якщо кредитний рейтинг не погіршиться, то у інвесторів не буде іншо
+
0
vlad9486
vlad9486
28 січня 2020, 23:56
#
Думаю, що кінець фрази і так зрозумілий.
+
0
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
29 січня 2020, 11:32
#
Власне, це зрозуміло, що усі явища і процеси, які ми спостерігаємо, виникають не з повітря і мають абсолютно логічне пояснення. І питання зовсім не в тому, як ці процеси чи явища правильно називати чи класифікувати згідно з теорією. Питання у тому, які у них наслідки в найближчій, або віддаленій перспективі.

Можна легко пояснити недостачу грошей в кінці року неправильним прогнозуванням курсу і інфляції. Можна не називати це дірою (якщо не подобається це слово). Однак ніхто не може заперечити факт, що це негативне явище. Якщо його постійно практикувати, то це вже буде не діра, а повна дупа. І факт того, що підрядник виконав роботи (отримавши аванс, наприклад 30%), а його просто киданули, не виплативши решту - це справді дупа, чим би це не було зумовлено і як би це гарно не пояснювалось на папері.

Так само по боргах. Безумовно, ОВДП в гривні - це в принципі внутрішній і гривневий борг за визначенням. Однак по факту для ДЕРЖАВИ (не для Мінфіну) ОВДП, куплені нерезидентом - це ВАЛЮТНИЙ борг, який доведеться віддавати у валюті (саме це я мав на увазі, коли писав про кефір). А це означає, що при видимому (формальному)зменшенні валютного боргу з 55 до 53 млрд, як Ви порахували, по факту ми маємо його збільшення  до 53+5=58 млрд. Власне, цим прикладом я намагався показати, що в теорії воно все може виглядати дуже гарно, з багатьма знаками «+», однак в реальному житті це може мати негативний відтінок і негативні наслідки.
+
0
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
29 січня 2020, 11:38
#
До речі, чи правильно я розумію, що при підбитті підсумків виконання бюджету 2019 року в дохідну частину були включені ті +/- 30 млрд, які в авральному порядку були затребувані Мінфіном у грудні з Нафтогазу і інших компаній. І які були вплачені наперед, а по ідеї, є частиною бюджету вже 2020 року? 
Тоді про які переможні реляції щодо виконання дефіциту бюджету 2019 ми говоримо?
+
0
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
29 січня 2020, 11:39
#
Перепрошую, мав на увазі 30 млрд +/-
+
0
vlad9486
vlad9486
29 січня 2020, 11:42
#
Продублирую здесь. Он там пишет и о 30 млрд +/-.
«Автор нездорово обожает зеленых. А может ему по должности так положено. Но цифры есть цифры, а он их умеет считать.
https://www.facebook.com/daniil.monin.7/posts/3459700820762813»
+
0
vlad9486
vlad9486
29 січня 2020, 11:44
#
Ті ОВДП — не валютний борг, а гривневий. Не тільки нерезидент, а і резидент теж може купити валюту. Так можна будь-який борг вважати валютним.
+
0
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
29 січня 2020, 13:21
#
Ви не зрозуміли мій основний посил. Байдуже, яким словом називати явище: «валютний», «гривневий», «внутрішній», «зовнішній», і те ж саме «діра»/«не діра». Важливі наслідки.
Валюта, яка зайшла ЗЗОВНІ під ОВДП, так само у вигляді валюти вийде з України трохи пізніше (у всякому випадку, з величезною імовірністю вийде). Більше того, якщо номінально зовнішні позики (кредити МВФ, євробонди тощо) - це пряме повернення грошей, то валюта під ОВДП як заходить в Україну через МБ, створюючи негатив у вигдяді надмірного зміцнення гривні, так і виходитиме через МБ, обвалюючи гривню. Тобто це не просто позика (назвемо це не позикою, а заведенням грошей, щоб знову не дискутувати з книжками про термінологію), а це дуже проблемна позика. До того ж під значно вищий відсоток, ніж прямі валютні позики.  

Ви якось апелювали у своїх доводах до неймовірної ситуації: «якщо уявити, що всі кредити будуть повернуті, то не буде грошей». Тож давайте розглянемо таку ж неймовірну ситуацію: припустимо, що усі наші борги перейшли у гривневі ОВДП на руках нерезидентів (під «дуже низькі 10%»). І далі світова криза - наприклад, зумовлена важкоздоланим коронавірусом у 1-2 економіці світу. Для України це буде просто ВЕЛИЧЕЗНА ДУПА. Це гранична ситуація, відповідно, те, що ми маємо сьогодні - це на шляху до такої граничної ситуації.  

Ще раз, Ви маніпулюєте термінологією, намагаючись показати, що раз «не діра», то все ОК, раз валютний борг зменшився на 2 лярди, то все ОК. А життя трохи складніше за просту термінологію
+
0
vlad9486
vlad9486
29 січня 2020, 14:57
#
Щоб укріпити чи ослабити гривню, не обов'язково проходити через міжбанк. Гривня укріплювалася в 2019 не через випуск ОВДП, а через попит іноземних банків на фінансові активи України взагалі, не тільки ОВДП. Якби не було ОВДП, вони б скуповували щось ще (вони і скуповують).

Дивіться на валовий зовнішній борг. За перші три квартали 2019го року плюс 5.243 мільярдів. Але за весь 2019 рік держава зменшила зовнішній борг на 2 мільярда плюс 4 мільярда зайшли під ОВДП. Тобто, держава завела в країну 4-2 = 2 мільярда іноземних грошей, а всі разом боргові інструменти країни тільки за три квартала більше ніж 5.
https://index.minfin.com.ua/economy/foreigndebt/

Ситуація протилежна ситуації 2014-2016, коли валовий зовнішній борг зменшився з 142 до 113.5 мільярдів. І держава тут не сильно що може вдіяти, хіба що обмежити рук капіталу. Але це тупість. Нам потрібен цей капітал, хай навіть спекулятивний.

Світова криза і що? В 2021-2022 роках треба буде погасити 29 мільярдів з того що було продано нерезидентам. Більше ніж два роки світова криза не триває. 29 мільярдів гривень це типу копійки. Мільярд доларів по тому курсу який буде в кризу.
+
0
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
29 січня 2020, 16:00
#
Та біда не в тому, що треба буде погасити всього 29 мільярдів. Загальні погашення (тіло плюс відсотки) складають далеко не малі понад 500 мільярдів в рік. Біда в тому, що тіло кредиту гаситься за рахунок рефінансування, тобто нових позик. А в кризу знайти нові позики ой як непросто. Вчора черговий аукціон ОВДП, кажуть вдалий, хоча 3 лярда із запланованих 6 по 7-річках, як на мене - це провал. Це означає, що по дохідності вперлись у психологічне дно. А на міжбанку НБУ у дні аукціону постійно заливає долар, щоб курс не пішов у небеса. Це вже показово. Завтра такими темпами окрім самого НБУ наші ОВДП будуть нікому не цікаві.
+
0
tarick
tarick
28 січня 2020, 22:22
#
Коли не виконується ні дохідна частина, ні видатки — це хіба не означає падіння ввп? (або відсутність росту, який прогнозувався)
+
0
vlad9486
vlad9486
28 січня 2020, 22:30
#
Це може бути через падіння ВВП, але в цьому випадку це поганий прогноз інфляції.
+
+30
Anchem
Anchem
28 січня 2020, 17:31
#
Понеслась жара. Растущий дефицит бюджета, снижение притока валюты от нерезидентов, падение промпроизводства. И это ещё года не прошло...
+
0
bonv
bonv
28 січня 2020, 19:26
#
Доходи бюджету-2020 визначені в сумі 1,09 трлн грн, витрати - 1,19 трлн грн. Граничний обсяг дефіциту бюджету становить 94,275 млрд грн або 2,09% від ВВП.
+
0
bonv
bonv
28 січня 2020, 19:27
#
Міністерство фінансів підбило попередні підсумки виконання держбюджету-2019. Загальний дефіцит склав 81,2 млрд грн, що становить близько 2% ВВП.
+
0
vlad9486
vlad9486
29 січня 2020, 9:22
#
Автор нездорово обожает зеленых. А может ему по должности так положено. Но цифры есть цифры, а он их умеет считать.
https://www.facebook.com/daniil.monin.7/posts/3459700820762813
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися