Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 січня 2020, 13:54

НБУ виграв справу у Верховному суді про законність ліквідації банку Союз

Верховний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, які визнали незаконною ліквідацію Національним банком України банку Союз. Про це йдеться в повідомленні на сайті НБУ.

Верховний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, які визнали незаконною ліквідацію Національним банком України банку Союз.
Фото: antikor.com.ua

Що відомо

Як повідомляють у прес-службі, Верховний суд водночас направив цю справу на повторний розгляд до судів першої інстанції.

«Так, на сьогодні наявні усі правові підстави для здійснення ліквідаційної процедури банку «Союз», адже постанова правління Національного банку України про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку Союз і рішення Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про початок процедури ліквідації банку та делегування повноважень ліквідатора банку є чинними», — повідомляють у Нацбанку.

Читайте також: Розгляд закону про неповернення Приватбанку перенесли

Правління Національного банку відкликало ліцензію банку Союз 15 березня 2016 року. Основною підставою для такого рішення був факт встановлення систематичного порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Читайте також: НБУ заперечує причетність працівників до валютних схем у Сбербанку

Передісторія

  • Банк Союз вивели з ринку 15 березня 2016 року. Згодом акціонер банку подав до суду на Нацбанк з вимогою скасувати це рішення. Суди першої інстанції підтримали позицію акціонера.
  • Акціонер банку Союз Сергій Дядечко в березні 2016 року звернувся з позовом до НБУ і ФГВФО, в якому просив визнати протиправним та скасувати постанову про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.
  • Суди першої та апеляційної інстанцій прийняли рішення на користь позивача, але НБУ звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою, яку 4 червня 2019 року було частково задоволено: скасовано рішення судів попередніх інстанцій, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися