Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 січня 2020, 10:46

НБУ заперечує причетність працівників до валютних схем у Сбербанку

У Нацбанку назвали неправдивою інформацію про причетність своїх працівників до схемних операцій з валютою у Сбербанку. Про це йдеться в заяві Нацбанку, опублікованій на його сайті.

У Нацбанку назвали неправдивою інформацію про причетність своїх працівників до схемних операцій з валютою у Сбербанку.
Фото: capital.ua

Що кажуть у НБУ

«Зазначена інформація є некоректною, не відповідає дійсності і негативно впливає на репутацію центрального банку країни, його службовців і підриває довіру до регулятора», — сказано в повідомленні.

НБУ зазначає, що саме його співробітники виявили схеми з імпортними та експортними операціями у Сбербанку, розслідування яких зараз проводить прокуратура. Інформацію про них регулятор передав правоохоронцям у жовтні 2018 року.

Читайте також: Сбербанк РФ назвав умову для продажу своєї української «дочки»

Також Нацбанк поінформував органи банківського нагляду інших держав про схеми в Сбербанку, які регулятор виявив у процесі нагляду.

НБУ нагадує, що у зв'язку з порушеннями в 2017 році наклав штраф на Сбербанк у розмірі 12 млн грн і в 2018 році — на 94 млн грн. Останній штраф банк зараз оскаржує в суді.

Передісторія

  • Згідно з постановою Печерського райсуду Києва від 9 грудня 2019 року, прокуратура підозрює співробітників Нацбанку в причетності до валютних махінацій у Сбербанку при укладанні імпортних контрактів з нерезидентами.
  • Слідство вважає, що в червні-грудні 2015 року та лютому-березні 2017 року дев'ять клієнтів Сбербанку за сприяння працівників банку і НБУ уклали 20 імпортних контрактів з нерезидентами, на підставі яких перераховано за кордон понад $2,7 млн, 2,2 млн євро і 81 млн грн, в той час як товар надійшов тільки на суму $213 тисяч.

Читайте також: П'ять банків, які потрапили під санкції

  • Протягом 2016-2017 років за кордон було виведено понад $55,7 млн зі Сбербанку під виглядом псевдо — зовнішньоекономічних контрактів, в той час як надходження склали лише $113 000, зазначають у прокуратурі.
  • «В результаті валютна виручка в розмірі більше $47,6 млн не надійшла на рахунки суб'єктів господарювання», — сказано в матеріалах суду.
  • Також слідство підозрює, що операції проводили за підробленими документами.

Читайте також: Санкції над Сбербанком

  • У січні 2019 року НБУ оштрафував українську «дочку» російського Сбербанку майже на 95 млн грн. Регулятор підозрював, що в 2016-2017 роки банк провів операції на 3 млрд грн, які можуть бути висновком та легалізацією грошей, а також переведенням у готівку з використанням підроблених документів. У вересні 2019 року Нацбанк повідомляв, що Окружний адмінсуд Києва скасував штраф Сбербанку.

  • Сбербанк РФ кілька разів намагався продати свій український актив, але Національний банк щоразу не давав на це згоди.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися