Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 січня 2020, 12:02

Як завершити «день бабака». Хто або що є виною бідності українців

Причини бідності набагато ближче, ніж здається. Україна — такий собі підліток, який хоче похвалитися друзям «красивим життям», але не навчився грамотно розпоряджатися фінансами і навіть в деякому роді боїться багатства.

Бідність, гроші, психологія, розвиток, дослідження, УКУ, епоха бідності
фото: kp.ua

Професор кафедри соціології Українського католицького університету (УКУ) Оксана Міхеєва та заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов розповіли в інтерв'ю  «Укрінформу» про результати свого дослідження «Культура бідності в Україні». «Мінфін» ділиться із читачами найцікавішими тезами.

Інфантильна дитина

Суспільству бракує фінансової грамотності. Дуже помітно, що сімейне бюджетування пробуксовує на кожному кроці.

Багато людей залежні від зовнішнього визнання. Були часи, коли людина могла жити в старенькому будинку, але біля дому в неї стояв великий автомобіль, тому що оцінювали родину тільки за автомобілем. І люди в нього вкладали кошти, що переважали вартість квартири. До речі, так само на Близькому Сході – зовнішні атрибути часто важливіші за інші характеристики чи ознаки, за якими ти себе позиціонуєш у соціумі.

Читайте також: Опитування GFK: куди українці інвестують гроші

У нашому суспільстві домінують матеріальні цінності, до того ж важливою є не реальна їх вартість, а символічна. Хочеш почувати себе людиною – мусиш мати те, що збільшує твою вартість в очах суспільства.

Часто це пов’язують із радянськими часами, але, як на мене, ця культура значною мірою сформувалася вже в 1990-ті роки. Первинний капіталізм, зайшовши в країну, активно змінював все навколо себе, часто в жорсткій формі. Ринкові способи просування товарів вимагали реклами. У рекламних повідомленнях щастя, реалізованість, статус здебільшого пов’язували з матеріальними речами. Ці поняття закріплювалися в суспільній свідомості та підтримувалися самими людьми.

В умовах вічного дефіциту формується відповідна система цінностей, оскільки річ дається дуже важко, через довгі черги й непевність у результаті. Далі це переросло в «ти не повноцінний, поки у тебе немає плазми, крутої «тачки» під вікном, останньої моделі смартфона». І люди намагаються це компенсувати.

Ми почуваємося нещасливими ще й тому, що в нас у суспільстві вже тривалий час відключена опція «соціальне схвалення». Якщо ти щось робиш добре, всі вважають, що то так належить, і не дякують. А якщо ти помилився – суспільство накидається на тебе з усією інтенсивністю обговорення чи осуду. Людині ж потрібні відчуття самореалізації, суспільного схвалення, що всі її зусилля були не марними.

Європейський досвід

Роботодавці зараз усі стикаються із проблемою нестачі кадрів. І було б добре зараз починати домовлятися про організацію праці, оптимізацію, відповідні умови, комфортні для працівника, і нормальну оплату. Бо тут варто замислитися і над тим, чи не обдурюють працедавці самих себе, коли не дбають про умови праці та оплату роботи людей. У нашому світі у працівника з’явився вибір. Подальші кроки у сфері стосунків між роботодавцями та працівниками будуть вже дуже помітно впливати на зміни в культурі бідності в Україні.

Читайте також: Кого шукають роботодавці

Одним із ключових критеріїв належності до середнього класу, який сформулювали ще за часів просвітництва, є приватна власність. Доки ви не є власником, ви не можете дозволити собі незалежну політичну позицію. Власність убезпечує від непередбачуваних фінансових ситуацій, робить вас меншою мірою залежним чи залежною від зовнішніх обставин. Якщо навіть робота припинилася – ви все одно маєте дохід. Приватна власність на вас працює, або хоча б виконує функцію «подушки безпеки».

Для мене свого часу був великим відкриттям Бостон, який іноді називають містом мільйонерів. Все тому, що в ньому чимало районів із 2-3-поверховими доглянутими будинками, вартість яких із часом дуже росте. Лише один поверх такого будинку в хорошому районі може коштувати понад мільйон. А будували їх на одному місці два-три покоління кожної родини, передаючи в спадок цю власність. Бабця з дідом збудували перший поверх, батьки будують другий і молоде покоління добудовує третій. І володіє триповерховим будинком — кількамільйонним статком.

Дуже важливий фактор, наприклад, у США – далеко не всі мають спадкову власність. Але всі мають достатньо сильну територіальну мобільність. Якщо ми говоримо про бідність і соціальні класи, соціальні прошарки, ми пам’ятаємо про соціальну мобільність, вертикальну мобільність. Не менш важливою для зміни ситуації й для соціальної мобільності є територіальна. Вона впливає на зміну уявлень людей про себе і про світ, про соціальні ролі. Україна зараз почала значно більше їздити – раптово, вибухово. Харківська, Донецька, Луганська область – абсолютна більшість населення до 2014-го року нікуди не виїжджала за межі регіону.

Перемогти епоху бідності

Що стосується «накрав багато в 90-х» – це не залежить від віку, це загальне ставлення до багатства. З ним треба працювати, оскільки саме протиставлення, оця дихотомія бідні-багаті й консервує бідність. Бо багатство в очах культури бідності не є легітимним, не є соціально схваленим, а раз так — не варто до нього йти, змінюватися, бо нічого не отримаєш у соціальному статусі.

Однак поведінку молоді та її настанови дуже змінили соціальні мережі, інтернет загалом. Для них самі моделі бідності та багатства вже виглядають по-іншому. На противагу матеріальним цінностям сьогодні все більше пропагуються такі цінності як саморозвиток, вільний час, подорожі, освіта. Бідність сильно обмежує, і треба шукати, чим суспільство може це компенсувати молодій людині.

Читайте також: Україна посіла 58 місце серед найбагатших країн світу

Потрібна легітимність заможності, позитивна соціальна санкція до цієї групи. Щоб іншим хотілося докладати зусиль, щоб до неї потрапити. Не можна дивитися на соціальну структуру, розглядаючи тільки бідних. Треба дивитися на всю соціальну драбину. Дуже підтримую слова про новий соціальний контракт — це саме про те, як позиціонуємо себе.

Бідні не є однорідною категорією – і це ключовий висновок. Відповідно, спроби нашої держави створити універсальну політику щодо бідних абсолютно провальні: вона не працює на всіх однаково саме тому, що ця група дуже сегментована. Самі респонденти конструювали ці групи. Ми працювали з групою людей, які мали якусь допомогу від держави, тобто офіційно вважаються нею як бідні. І от вони самі з середини цієї групи людей, залежних від соціальної допомоги, дали градацію — є бідні-бідні, бідні-середні, бідні-хитрі, бідні-чесні.

Зараз уся надія на молодь — у неї вже формується інше ставлення до власного житла, наприклад. Навіщо його мати, якщо можна орендувати, що набагато раціональніше, якщо у вас у перспективі мобільність, що веде вас за роботою? Для чого купувати авто, якщо можна викликати таксі чи «блаблакар». Одяг перестав бути частиною презентації себе, статусу — головне, щоб функціонально і зручно.

Коментарі - 13

+
+111
PetrLund
PetrLund
10 січня 2020, 12:22
#
Опять: «Мыши, станьте ежиками». Чтобы принимать какие-то финансово ответственные решения в жизни, надо сначала эти финансы заработать. О какой системе ценностей можно говорить со средней зарплатой в 400 долларов?

Каждому из нас нужно учиться работать лучше и продавать свой труд дороже. А о ценностях поговорим лет через 20.
+
+13
moneylover
moneylover
26 січня 2020, 14:14
#
Вы правы, ценности это для богатых.
+
+68
MorshinskA
MorshinskA
10 січня 2020, 13:18
#
Опять спикер из Беверли Хиллз говорит жителю Магадана сделать первый шаг и встать с дивана...
+
+25
82845392
82845392
10 січня 2020, 15:05
#
> Харьковская, Донецкая, Луганская область – абсолютное большинство населения до 2014-го года никуда не выезжало за пределы региона.

Что за бред? Откуда это взято, чем подтверждается?
+
+28
S K
S K
10 січня 2020, 15:53
#
Если бы они побывали в соседних Ростовской, Воронежской и Белгородской областях РФ, то не орали бы «Роисся, Роисся!»
+
+25
82845392
82845392
10 січня 2020, 17:49
#
Мне кажется, Вы сайтом ошиблись, тут же не «Цензор».
P.S. Насчет Воронежской и Ростовской ничего не могу сказать, а в Белгородской был лет 5 назад - там все достаточно неплохо, лучше, чем в большинстве наших областей.
+
+13
Zenov
Zenov
13 січня 2020, 0:37
#
Я бы на вашем месте постыдился Белгород упоминать в срезе центра Киева да и вообще.
+
+43
Serhii Kyrychenko
Serhii Kyrychenko
10 січня 2020, 16:44
#
Очень толковый текст. в 2013м, имея ЗП в 370 долларов (3000 грн), я начал познавать азы финансовой грамотности, впервые применял метод кувшинов, и понял что это работает. Какая разница какая у человека зарплата, финансовая грамотность должна быть у любого пересичного. Слава богу в школах вводят этот предмет, и хорошо что учебные материалы подготовили неплохо.
+
0
moneylover
moneylover
26 січня 2020, 14:12
#
С зп в 300 баксов какая может быть финграмотность? Тут больше подходит «сгорел сарай, гори и хата» Для начала нужно чтобы было что растасовывать по корзинам, чтобы первичный в рот не заглядывал...
+
+35
mary27
mary27
10 січня 2020, 18:02
#
Замечательная статья ни о чем.
Социологиня из ''католического университета'', рассказывает нам, как стать богаче.
Естественно, дельных советов нет и быть не может, все разговоры ''взагалі'', она ж социологиня)

Болтологию разбавляют истории о жизни в счастливой Инострании.
Как ни странно, в этой роли выступает одна из богатейших стран мира.
+
+4
Zenov
Zenov
13 січня 2020, 0:38
#
Основ этой самой фин.грамотности нету, зато про спадщину США нужно тулить. Патриоты из за границы это отдельный вид искусства.
+
+8
mary27
mary27
13 січня 2020, 13:00
#
+1000.
+
+5
moneylover
moneylover
26 січня 2020, 14:10
#
Бред от начала и до конца. До старости снимать и ездить на благоустройств бла-бла? А по поводу одежды вообще чушь. Молодёжь сейчас хочет быть стильной как и всегда. Качественная и модная одежда стоит дорого. Нужны деньги чтобы позволить себе всё это. Так же нужна недвижимость или вклады чтобы иметь пассивный доход... Чушь несёте.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися