Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 листопада 2019, 7:41

Україна посіла 58 місце серед найбагатших країн світу

Швейцарський науково-дослідний інститут опублікував звіт про багатство, де Україна посіла 58 місце. Голова Ради НБУ Богдан Данилишин поділився на сторінці у Facebook думками, що таке справжнє багатство та до чого веде демонстративне споживання.

Звіт, багатство, Україна, Швейцарія, Богдан Данилишин
фото: pixabay.com

Кінець року, як правило, рясніє різними рейтингами. Науково-дослідний інститут швейцарської фінансової групи Credit Suisse видав «Звіт про глобальне багатство». Згідно з цим документом, за сукупним багатством Україна посідає 58 місце серед 138 країн світу — між Аргентиною і Марокко. Розмір цього багатства в нашій країні становить $308 млрд.

В Україні, за даними звіту, 21 306 мільйонерів. За цим показником ми посідаємо 56 місце в рейтингу, між Казахстаном і Угорщиною. Хоча, за даними української статистики, мільйонерів у нас набагато менше — 4 817. Швейцарський банк прогнозує за наступні 5 років зростання в Україні числа мільйонерів до 31 тисячі. Якщо це зростання буде викликано виробничим нагромадженням, а не корупцією або перерозподілом ренти, то для української ринкової економіки це добре.

Читайте також: Кабмін оновив цифри держбюджету на 2020 рік

Згідно з рейтингом, сукупний добробут населення світу за рік — з липня 2018 по липень 2019 року — зріс на 2,6% і досяг $360,6 трлн. 10% населення планети володіють 82% світового багатства. До речі, ще Вільфредо Парето писав про нерівність при розподілі багатства — правило 80/20. Звіт Credit Suisse підтвердив значимість розподілу Парето.

Самоосвіта замість обговорення

Я вважаю, що ми дуже багата країна. У четвертій промисловій революції наше місце буде одним із найважливіших у світі, якщо цього захочемо. Рівень нашої культури та освіти і наші амбіції можуть створити чудеса. Просто треба багато працювати, а не обговорювати різні рейтинги.

Набагато продуктивніше зайнятися самоосвітою та підвищенням кваліфікації для громадян і пошуком місця на високомаржинальних технологічних сегментах ринків для бізнесу і країни. А швейцарський рейтинг встановлює для нас такий штучний зразок для наших мрій.

Здатність вчитися — головне для країни та особистості у сучасну епоху. Людина зможе заробляти достатньо для способу життя, який влаштовує її потреби, якщо матиме відповідні компетенції. Саме в цьому напрямку повинні розвиватися уявлення і про особисте багатство, і про суспільне багатство країни.

Читайте також: Штучний інтелект: майбутнє фінансової системи та економіки

Крім того, зараз багато речей даються нам досить недорого. Наприклад, авіа-лоукостер доставляє нас за майже символічні гроші в будь-яку частину Європи. Уявлення про багатство, в основному почерпнуті з минулого, сильно змінилися. Молодь подорожує по світу так, як раніше могли дозволити собі тільки представники знаті.

Сучасне колаборативне володіння дає можливість отримувати речі, не маючи повної власності на них. На Заході навіть з'явився цікавий феномен, коли по-справжньому багаті відмовляються від володіння. Наприклад, відомий західний філантроп Ніколас Берггрюен при статках в $2 млрд не має ні будинку, ні машини, а живе в готелях. Він каже, що мати речі йому нецікаво, адже зрештою жодне володіння не може тривати довго.

Йти серединним шляхом

Словенський філософ Славой Жижек писав, що «в наших бажаннях немає нічого іманентно нам притаманного, інстинктивного. Наші фантазії штучні, ми повинні навчитися, як мріяти, і хтось повинен нам показати, як мріяти. Інструментарієм такого процесу стають історії, виховання, фільми, реклама, політична і економічна ідеології. Люди потребують того, щоб їм показували, чого вони повинні бажати. Нам необхідно побачити зображення Карибських островів і моря або почути відповідні розповіді, перш ніж ми почнемо нескінченно про них мріяти. І ми намагаємося вести себе як герої з наших фантазій, хочемо бути схожими на них, вони визначають вектор нашого життя».

Читайте також: Жити легко, їсти смачно, любити життя і себе в ньому

Слова Жижека прийшли мені в голову, коли я побачив, як енергійно в пресі розгорнулося обговорення чергового рейтингу — багаті українці? Я вважаю, що така ось «діяльність» стала у нас національним видом спорту. Так цікаво рахувати гроші Ахметова, Коломойського чи Пінчука замість того, щоб займатися чимось дійсно важливим. Зокрема, завдання Уряду щодо зростання економіки на 40% за 5 років. Хіба обговорення рейтингу багатства наближає нас до цього?

Будь-яке багатство обтяжливе. Набагато веселіше бути хай не дуже багатим, але просто не бідним. «Йди серединним шляхом» — вчили древні філософи. Адже «життя карає жадібного, роблячи його бідним, а дуже жадібного роблячи його багатим», -пише Нассим Талеб. Споживання як наркотик: кожне задоволене бажання породжує нове, і ми знову залишаємося незадоволеними.

Ілюзія фокусування та сізіфів труд

Я не розумію такого пильного інтересу до вивчення рівнів багатства в світі. На думку психологів, воно не дає людям адекватного щастя. Лауреат Нобелівської премії з економіки за 2002 рік Даніель Канеман в книзі «Мислення: швидке і повільне» описує такий психологічний феномен, як «ілюзія фокусування». Вона змушує людину неправильно судити про своє нинішнє і майбутнє благополуччя, про благополуччя інших.

Канеман наводить приклад про «уявне щастя каліфорнійців». Згідно з соціологічними дослідженнями, проведеними Канеманом, каліфорнійці рідко згадують про заможне життя і хороший клімат Каліфорнії, коли мова заходить про загальну оцінку життя. «Якщо ти прожив все життя в Каліфорнії і рідко виїжджав за межі штату, то жити в Каліфорнії, це як мати десять пальців на ногах: чудово, але ти навряд чи про це думаєш», — пише Канеман. Ефект захоплення від клімату виникає в перші три місяці, а потім проходить.

Читайте також: Чотири біди бізнесу: від чого українці тікають за кордон

Психологи Деніел Гілберт і Тімоті Вілсон запропонували термін «лже-хотіння» для опису неправильного вибору в результаті «ілюзії фокусування». Чиказький економіст Френк Найт писав, що справжньою винагородою для людини є скоріше радість прагнення, ніж володіння. Людині визначено мати ціль, яка віддаляється швидше, ніж вона здатна її досягти. Тому життя в результаті, на думку Найта, нагадує «сізіфів труд».

Дійсно багатий той, хто не хоче чогось зайвого, а хто має багато потреб — бідний. Мільйонер, незадоволений кількістю своїх мільйонів, може бути більшим бідняком, ніж людина, яка просто має дохід вище середнього. Ми віримо, що чим більше матимемо, тим щасливіші і вільніші будемо. Але античні стоїки дотримувалися діаметрально протилежної точки зору. Ми не повинні хотіти все, що теоретично можемо хотіти.

Статус та демонстративне споживання

Значна частина споживчих витрат йде не на отримання задоволення від споживання, а на демонстрацію спроможності статусу або сексуальної привабливості. Норвезький економіст Торстейн Веблен називав цей процес «демонстративним споживанням». Головна його мета полягає в тому, щоб вразити оточуючих, а не в отриманні задоволення.

Такий феномен дуже схожий на форми поведінки, що зустрічаються у тварин. Еволюційна конкуренція призводить до появи у самців помітних прикрас, що дозволяють їм зайняти більш високе місце в ієрархії зграї і завоювати самок. Зокрема, яскраве оперення павича-самця або гіллясті роги лосів-самців.

Читайте також: Валютний ринок початку листопада: чи варто чекати долар за 26

Демонстративне споживання подібне гонці озброєнь, як пише американський економіст Джеффрі Сакс в книзі «Ціна цивілізації». Велика частина коштів на гонку озброєнь витрачена даремно — на марну зброю. У випадку з демонстративним споживанням — на Ламборджині та 30-метрові яхти.

Економічний аналіз такої ось «гонки озброєнь» закінчується тим, що люди працюють до знемоги просто для того, щоб не відстати один від одного. Кінцевим результатом такого споживання стає суспільство, яке щосили біжить тільки для того, щоб залишитися на місці.

Коментарі - 16

+
+136
bonv
bonv
8 листопада 2019, 10:26
#
Я ж писав що українці завжди прибідняються:))
+
+43
Mariya1201
Mariya1201
8 листопада 2019, 15:56
#
А если посчитать количество айфонов и машин, то это подтвирдиться еще и цифрами.)
+
+23
n0mad
n0mad
8 листопада 2019, 11:06
#
А не все бабкино серебро распродали.. еще что-то осталось, ну это не надолго.
+
+33
Андрей Иванов
Андрей Иванов
8 листопада 2019, 12:19
#
Вот в философии он разбирается. Тут его можно полностью поддержать. А в экономику ему лучше не лезть, это не его.
+
+30
Андрей Иванов
Андрей Иванов
8 листопада 2019, 12:58
#
Интересно, учитывает ли этот отчет покупательную способность  этого богатства. Скажем доход 1,5 тыс. долл в Украине это средний класс, а в Гонконге это уровень полубомжа. Миллион долларов в Украине это богатый человек, а в США на миллион можно купить дом, машину и так по мелочи, даже не средний класс.
+
+88
54022684
54022684
8 листопада 2019, 14:00
#
> а в США на миллион можно купить дом, машину и так по мелочи, даже не средний класс.
Загнули, однако, не средний класс. Средний класс за нал дома не покупает, а в кредит на 15-40 лет берет.
+
+42
Андрей Иванов
Андрей Иванов
8 листопада 2019, 15:09
#
Человек, у которого все в кредит это не средний класс, а нищеброд в любой стране как бы вы его не называли.
+
+78
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
8 листопада 2019, 16:22
#
В США, значит, среднего класса нет. Ок.
Какие ещё у нас на сегодня откровения запланированы?
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
8 листопада 2019, 17:10
#
Если я Вас обидел, то прошу прощения.
+
0
23921044080
23921044080
20 листопада 2020, 12:03
#
Ничего страшного. На вопрос отвечать будете?
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
16 січня 2021, 16:48
#
Что Вам ответить? Что в США нет среднего класса? Есть, но он не 50−60% как раньше трубили (сейчас уже помалкивают), а 15−20%. Это высокооплачиваемые работники, специалисты, врачи, предприниматели. Большинство же живет в кредит (дома, машины и т. д.). Кредит на недвижимость берут до 30 лет, к пенсии выплачивают, дальше продают и переезжают в маленькие квартирки и домики или на аренду доживать. У них такого как у нас нет, что живешь до конца в своей квартире и никто тебя не выгонит. Там высокие налоги на недвижимость. Как Вам налог 7500 долл в год на дом. Обычная пенсия 900 долл в месяц. Пенсионные накопления есть далеко не у всех — у тех же 15−20%, как и хорошая страховка. Поэтому считать большинство американцев, имеющих отрицательный баланс средним классом не правильно. Я бы их назвал людьми, живущими не по средствам.
+
0
Cez
Cez
8 листопада 2019, 22:14
#
Бред.
+
+36
Conclusion
Conclusion
9 листопада 2019, 18:32
#
Да ты что? В сторонке нервно закурил средний американец, который в 99% возьмёт жильё в кредит, потому что это, ВНИМАНИЕ, выгоднее чем покупать за фулпрайс. Даже при ставке до 12% со средним по стране доходом выгоднее взять единственную недвигу в кредит. Это же касается и многих других активов. Часто выгоднее взять средства производства здесь и сейчас, потому что через 10 лет когда накопишь на них, утратишь самое главное - момент. А если живёшь в развивающемся государстве, то собирать фулпрайс это как выстрелить себе в ногу. Кредит тебя защищает от инфляции и, что значительнее, от девальвации. По личным наблюдениям, ненависть к кредитам, банкам e.t.c. проявляют люди, которым Приват не даёт даже 500 грн по карте, то есть завсегдатаи ломбардов, швыдкогрошей, ставок и прочих лоторей.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
16 січня 2021, 10:03
#
Жить по средствам не?
+
+15
Cez
Cez
8 листопада 2019, 22:20
#
Суть Вашего вопроса кратко: номинал или ППС?
Скорее номинал.
+
+94
Віталій Андарак
Віталій Андарак
8 листопада 2019, 18:02
#
Професіоналізм автора статті аж пре. Credit Suisse рахували мільйонерів по вартості грошових і матеріальних АКТИВІВ в ДОЛАРАХ і нарахували 21306. Держстат рахував людей, які задекларували понад 1 мільйон ГРИВЕНЬ ДОХОДУ за 2017 рік. Як це можна порівнювати?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися