Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2019, 12:30

Опитування GFK: куди українці інвестують гроші

Українці віддають перевагу зберіганню грошей в іноземній валюті під умовним «матрацом». Друге місце посідає банківський депозит.

Заощадження, інвестиції, вклади, гроші, капітал, банківська картка, депозит, кредит, готівка
фото: makeworkpay.com

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова розповіла «ЕП» про результати спільного опитування Незалежної асоціації банків України та німецької Growth for knowledge (GFK). «Мінфін» вибрав види накопичення, яким найбільше довіряють громадяни.

Золото виграє іноземна валюта

49% опитаних заощаджують в іноземній готівці. На їхню думку, такий спосіб надійний, стабільний і захищає кошти під час девальвації національної валюти.

Проте 2% респондентів на даний момент не довіряють такому способу накопичення, оскільки знижується курс долара.

Читайте також: Опитування GFK: як українці заощаджують гроші

Фаворит — банківський депозит

39% громадян вважають банківські депозити ефективним варіантом накопичення грошей, оскільки такий спосіб інвестицій приносить додатковий дохід.

Однак 13% українців не довіряють таким заощадженням. Причина — нестабільність банків, які можуть збанкрутувати. Зазначають, що готові почати користуватися депозитами, якщо зростуть гарантії повернення вкладів.

Цікаво, що серед людей, схильних довірити свій капітал банкам, 61% опитаних довіряє державним фінансовим установам. Аргументують тим, що є державна гарантія повернення вкладів, державний капітал, надійність і стабільність.

Приватним банкам довіряють всього 44% опитаних. Люди обирають розміщення депозитів через минулий позитивний досвід співпраці. Їх влаштовують гарантії повернення грошей від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), хоча прагнуть до вищих гарантій.

Нерухомість

28% громадян, які заощаджують кошти, розглядають варіант інвестування в нерухомість. Серед аргументів такого вибору — додаткове житло можна здавати в оренду та отримувати пасивний дохід. Нерухомість, як правило, не знецінюється, а ризики втратити інвестицію у вигляді квартири мізерні. Попри це, 3% опитаних побоюються, що нерухомість може подешевшати.

Читайте також: Чи інвестувати гроші в нерухомість

Готівка в гривні

24% опитаних віддають перевагу накопиченню грошей готівкою. Причина — простота та зрозумілість, а також швидкий доступ до коштів. В той же час 16% респондентів побоюються нестабільності гривні та інфляції.

Заощадження на поточних рахунках

18% українців готові накопичувати кошти на поточному банківському рахунку, щоб мати швидкий доступ до грошей. На думку респондентів, це зручний та простий спосіб зберігання капіталу.

Проте 9% не готові вдаватися до такого способу накопичення через нестабільність банків, інфляцію, можливість крадіжки коштів з рахунку шахраями. Ці респонденти готові розглядати такий варіант збереження коштів за умови стабілізації національної валюти та появи вигідних умов у банках.

Інвестування в акції та облігації підприємства

Лише 5% опитаних приваблює такий інструмент накопичення. Акції цікаві для них завдяки високій дохідності. Однак 8% респондентів такий варіант накопичення розглядати зараз не готові. Причина — можливість банкрутства підприємства та великий ризик втратити кошти.

Інвестиційні та пенсійні фонди, страхові компанії, кредитні спілки

Дослідження Незалежної асоціації банків України та GFK демонструє, що вклади в інвестиційні фонди обирають 17% громадян, у страхові компанії — 16%, у недержавні пенсійні фонди — лише 13%. Про них чули тільки заощадливі громадяни з високим рівнем доходу, які накопичують постійно, а також аудиторія самозайнятих осіб та підприємців.

Читайте також: Прогноз на 2020 рік: новий світ банкінгу та фінансів

Надання позик під відсоток

2% опитаних розглядають цей інструмент, 8% побоюються такого способу накопичення через відсутність гарантії повернення позики.

Чи бракує коштів на життя

75% опитаних протягом 2019 року хоча б раз потрапляли в ситуацію, коли бракує коштів. Основні витрати, на які не вистачало грошей: повна оплата техніки чи меблів, оплата подорожі під час відпустки, купівля нерухомості або автомобіля.

32% респондентів бракувало грошей на життя до зарплати. Стільки ж громадян розповіло про непередбачувані витрати у зв'язку з хворобою чи поломкою авто.

На оплату комунальних послуг та купівлі продуктів бракувало грошей у безробітних. Серед молоді до 30 років зустрічалися ситуації дефіциту коштів на купівлю взуття чи одягу.

Куди звертаються українці, якщо немає грошей

40% опитаних використали кредитний ліміт на своїй банківській картці. Виявилось, що це основне джерело уникнення дефіциту грошей.

Користується популярністю і безвідсоткова позика в знайомих чи родичів — 26%. Респонденти найчастіше зверталися до близьких людей, коли не вистачало грошей на життя до зарплати, у зв’язку з непередбачуваними ситуаціями та плануванням грандіозних подій — весілля чи народження дитини.

Лише 15% опитаних спеціально оформили кредит у банку. Найчастіше такий вид позики використовували для купівлі техніки та інших споживчих товарів, а також для планування великої покупки чи оплати непередбачуваних випадків.

11% опитаних брали безвідсоткові позики на роботі, найчастіше — для оплати відкритого кредиту в банку. В 11% респондентів протягом 2019 року були випадки, коли вони відкривали новий кредит у фінансовій установі або використовували кошти кредитних карток для погашення відкритих позик.

Коментарі - 3

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
26 грудня 2019, 12:38
#
Прогноз на 2020 год: доллар, инфляция, ВВП — https://www.youtube.com/watch?v=Wj-20vpSVOE

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии с вопросами под видео;)
+
0
Sozdatel
Sozdatel
27 грудня 2019, 17:30
#
«Опрос GFK: куда украинцы инвестируют деньги» - в еду, в коммуналку, кому повезет - кредит за iphone закроют)
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
28 грудня 2019, 17:43
#
Экстренный выпуск: Звездный час спекулянтов. Что происходит с курсом доллара?

https://www.youtube.com/watch?v=DGHwNK40vdo

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися