Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 грудня 2019, 10:15

Гривня в дефіциті. Як низька інфляція і курс відобразились на економіці

В листопаді споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 5,1%. Здавалося б, треба радіти.  Зростання цін більш не битиме так сильно по кишені українців, рівень реальних доходів населення буде зростати, а разом з ним — і їх благополуччя. 

Однак на переконання голови ради Нацбанку Богдана Данилишина — не все так просто. Про ситуацію в економіці України, зміцнення гривні та наслідки цього процесу він розповів у статті для Дзеркала тижня. «Мінфін» наводить ключові тези публікації.

Інфляція вдарила по промисловцях

Цілі по інфляції досягнуто завдяки жорсткій монетарній політиці. Які побічні ефекти? Шість місяців поспіль зниження промислового виробництва. Обвал промвиробництва в листопаді 2019 р порівняно з листопадом минулого року бентежить — мінус 7,5%! Наслідком падіння промвиробництва стало зростання безробіття: у листопаді кількість безробітних збільшилася на 11,4% порівняно з жовтнем.

Розпочинати зниження облікової ставки потрібно було в травні-червні, коли стало зрозуміло — 2019 р буде низькоінфляційним. Крок зниження ставки мав бути більшим. Нещодавнє зменшення ставки до 13,5% — запізнілий півзахід (в аспекті розвитку реального сектору економіки). Якщо дисконтна ставка більш як удвічі вища за споживчу інфляцію (а ще й дефляція в промисловості), негативна динаміка промислового виробництва цілком логічна.

Кредити проти ОВДП

На 21 грудня із загального обсягу ОВДП в обігу, а це 816 млрд грн, на балансі банків — 328 млрд. Дохідність по ОВДП орієнтується на дисконтну ставку, — протягом двох третин року ставки по ОВДП перебували в коридорі 15–18% річних. Висока дисконтна ставка призвела до стагнації кредитування реального сектору економіки. У банків немає резону кредитувати економіку. У них є ідеальний за дохідністю та ризикованістю альтернативний інструмент — ОВДП.

Купуй ОВДП та отримай додаткову дохідність від «Мінфіну»

Не дивно, що 40% держпаперів, які перебувають в обігу, — на балансі банків. Доходи банків за ОВДП — це витрати держбюджету. Є ще й депозитні сертифікати НБУ, дохідність за якими також орієнтується на дисконтну ставку. На 21 грудня по депозитах овернайт середньоденна заборгованість становила 14,9 млрд грн, середній розмір залучення в депсертифікати на 3–15 днів становить 40 млрд. Цього року банки отримали дохід за депсертифікатами в сумі 8,64 млрд грн, виплачений Нацбанком.

Пішли на ревальвацію

Ще одним наслідком високої ставки НБУ (через дохідність по ОВДП) стала різка ревальвація гривні, — обсяг вкладень нерезидентів в українські держпапери цього року виріс у 17 разів, або на 100 млрд грн (в еквіваленті)! У підсумку офіційний курс від початку року зміцнився майже на 15%.

Заміна частини зовнішнього держборгу внутрішнім, «подовження» держборгу та здешевлення (з кінця літа) — позитивні моменти. Але не зумовлене об'єктивними макроекономічними причинами різке зміцнення гривні знизило конкурентоспроможність продукції українських експортерів. Що негативно впливає на дефіцит зовнішньої торгівлі товарами, який за підсумками десяти місяців становив 8,5 млрд дол. (на 5,8% більше, ніж за десять місяців 2018-го). Ще одним наслідком ревальвації став дисбаланс у держфінансах, що стався через падіння надходжень до держбюджету за статтями доходів, які залежать від курсу.

Нівелювати негативні наслідки надмірної ревальвації гривні міг би НБУ. Якби активніше викуповував валюту в резерви, які можуть дуже знадобитися наступного року для виплат за зовнішнім держборгом.

Найтривожніше — країна збільшила залежність від міжнародних фінансових спекулянтів. Залишається лише сподіватися, що світова економіка уникне турбулентності в найближчі 3–4 роки, коли ми будемо дуже вразливі до різких відпливів капіталу з ринків, що розвиваються. До речі, валовий зовнішній борг у третьому кварталі виріс на $4,4 млрд порівняно з другим. У тому числі й за рахунок вкладень нерезидентів в ОВДП (у третьому кварталі — на $1,8 млрд).

Визначення пріоритетів

Пропоную читачам самим визначитися, що важливіше — досягнення цілі з інфляції та поліпшення структури держборгу чи падіння промислового виробництва та різке ускладнення становища експортерів (а експорт — це майже половина ВВП України).

До другої групи факторів додамо падіння промислових цін, наслідком чого може стати зниження капітальних інвестицій (навіщо інвестувати, якщо промисловість входить у штопор?) і уповільнення оптового товарообігу. Якщо тенденція зростання безробіття збережеться, слід очікувати зниження зростання реальних доходів громадян. Наслідком буде уповільнення темпів роздрібної торгівлі, що є другим за вагомістю фактором зростання ВВП України (у третьому кварталі темпи його зростання були нижчими, ніж у другому).

Стратегія розвитку економіки

Побічні ефекти неоптимальної монетарної політики зумовлюють цілі та стратегію розвитку економіки. Зміцнення гривні (не підкріплене макроекономічними передумовами) знижує конкурентоспроможність української продукції. І не тільки на експортних ринках, а й на внутрішньому, звідки вона почне витіснятися імпортом, який став дешевшим. Тому немає більш важливого завдання розвитку, ніж підвищення конкурентоспроможності української економіки. Українські фірми повинні навчитися домагатися переваг не лише за рахунок цінової конкуренції, а й за рахунок інновацій — створення нових товарів і нових підходів в організації бізнесу.

Банківська система не може існувати сама по собі та сама для себе. Вона повинна стати ефективним засобом досягнення економічних цілей держави. Перша мета — перехід від моделі рентної економіки, заснованої на експорті сировини та напівфабрикатів, до високотехнологічної економіки, яка базується на інноваціях і знаннях. Друга мета — забезпечення вже зараз високих темпів зростання економіки.

Для вирішення першого завдання потрібен час. За зваженими оцінками, близько десяти років. Протягом цього часу Україні дуже знадобляться підприємства звичного нині технологічного укладу, які платять сотні мільярдів гривень податків і на яких працюють мільйони громадян. Тому не варто створювати їм «кредитний голод» і знижувати їхню конкурентоспроможність на зовнішніх ринках.

Читайте також: Інфляція 5%. Чи не перестарався НБУ

За великим рахунком, увесь фокус, що відбувається цього року, базується на двох факторах — Національний банк завдяки жорсткій політиці створив дефіцит гривні (що забезпечило досягнення цілі з інфляції), Мінфін, користуючись високою дохідністю ОВДП (яка орієнтується на дисконтну ставку НБУ), організував велику пропозицію валюти. Де тут розвиток реальної економіки? Думайте, панове! 2020-й — рік металевого пацюка! Не пухнастого, а дуже жорсткого.

Коментарі - 20

+
+74
useful25
useful25
28 грудня 2019, 10:33
#
Все четко и по полочкам! Спасибо.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
28 грудня 2019, 10:35
#
Как всегда по факту, но…
+
+16
Все буде Україна
Все буде Україна
28 грудня 2019, 10:39
#
Выводы с этого всего одни, а именно Х… его знает, какой будет курс в итоге...)
+
+15
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
28 грудня 2019, 14:55
#
Вывод, что надо меньше париться о проценте инфляции на сегодня, а больше думать о росте кредитования бизнеса и поддержке экспорта разумным курсом гривны к доллару. Если Вас интересуют цифры, то думаю к чему будет стремиться Данилишин как глава совета НБУ, так это учетная ставка 8-9% и курс гривны 26-28 грн /дол. А что будет время покажет, очень много переменных которые никто точно не спрогнозирует, да и от Данилишина не там много зависит как мне хотелось бы...
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
28 грудня 2019, 15:12
#
Спасибо за информацию.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
28 грудня 2019, 10:49
#
А чего это доллара негде нет в продаже? Что происходит?)
+
+12
00769726
00769726
28 грудня 2019, 14:54
#
Покупай в онлайн банках $
+
+12
Lefert
Lefert
28 грудня 2019, 15:44
#
В монобанке покупай онлайн.
+
+1
AleksandrBank
AleksandrBank
28 грудня 2019, 12:00
#
На этот раз мне стать от Данилишина зашла. Нормально разложил.
+
0
Lilin
Lilin
28 грудня 2019, 16:11
#
Альфа банк на сегодня отключил онлайн обменник якобы на технические работы. По ходу не хотят в этот кипиш курсовой лезть
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
28 грудня 2019, 17:42
#
Экстренный выпуск: Звездный час спекулянтов. Что происходит с курсом доллара?

https://www.youtube.com/watch?v=DGHwNK40vdo

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
0
Olezhechka
Olezhechka
28 грудня 2019, 18:21
#
Но главное я нигде не могу найти ответы ЗАЧЕМ это сделали, если и дураку понятно было что нужно было выкупать доллар и оставить на уровне 26-28, были бы все в шоколаде. Зачем?
+
+4
tarick
tarick
28 грудня 2019, 19:14
#
Вы думаете, дураки только в Раде? Не, те просто больше на виду. А в правительстве и министерствах - такие же.
+
0
vlad9486
vlad9486
30 грудня 2019, 22:06
#
Это что-то делают «зачем». А не делают или «зачем», или «почему». В данном случае «почему». Потому что у НБУ не было достаточно гривен чтобы купить столько долларов чтобы остановить укрепление гривны. Кроме того, НБУ сам сказал что курс плавающий и так грубо вмешиваясь НБУ бы нарушил свое же слово. А в долгосрочной перспективе доверие к НБУ выгоднее чем дать 1-2 гривне на долларе для экспортеров.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
28 грудня 2019, 18:32
#
На этот вопрос вам не дадут ответ, в прочем как и в этом видео, ничего толком по фактам не сказано.Лишь какие то советы, и личные домыслы, которые могут как поднять, так и опустить людей на дно.Пока, что у каждого лишь свое субьективное мнение, уже временем доказано, слушать эксперта себя ..., так, что никого не слушайте, и делайте так, как сердце подсказывает, потом и винить будет некого)
+
+27
Андрей Иванов
Андрей Иванов
28 грудня 2019, 18:56
#
Данилишин - клоун.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
28 грудня 2019, 19:00
#
А че?Я его в цырке не видел...)
+
+15
Олег Пупкин
Олег Пупкин
29 грудня 2019, 0:13
#
На счет низкой инфляции. Я считаю у нас не правильная методика ее расчета. Например, теоретически есть корзина из 2 продуктов хлеб и ноутбук. Хлеб +10%, ноут -10. Выходит инфляция 0. Но это не верно, поскольку хлеб покупается каждый день, а ноут раз в несколько лет. А пенсионеры с мин. пенсией вообще ноута не покупают. Поэтому считаю надо на продовольчие товары вводить при расчете инфляции поправочный коефициент. Тогда получится, что реально инфляция выше, хотя конечно она уменьшилась.
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
29 грудня 2019, 8:36
#
Вы правы. Усредненная инфляция возможно и правильная, но для пенсионера она своя, а для обеспеченных людей она другая. Чем богаче человек, тем больше выгод. Импорт реально подешевел.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
30 грудня 2019, 20:21
#
По большому счету весь фокус, происходящий в этом году, базируется на двух факторах — Национальный банк благодаря жесткой политике создал дефицит гривны

Нет никакого дефицита гривны - есть дефицит РЕАЛЬНЫХ ДЕНЕГ.
Посмотрите уровень монетизации экономики Украины.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися