Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2019, 8:00

Прогноз на 2020 рік: новий світ банкінгу та фінансів

За прогнозом експертів Forbes, новий 2020 рік принесе безпечний і зручний цифровий банкінг із суворою ідентифікацією клієнтів.

Цифрові технології, банки, необанки, онлайн-банкінг, онлайн-транзакції, аутентифікація, клієнти, безпека, Forbes
фото: monzo

У 21 столітті відбулися кардинальні зміни в світі фінансових послуг. З'явилися необанки — онлайн-банки без відділень, блокчейн, штучний інтелект, автоматизовані фінансові процеси.

Нові технології на ринку дозволили споживачам легко і швидко здійснювати онлайн-транзакції. «PaySpace Magazine» поділився прогнозом Forbes, до чого готуватися клієнтам у 2020 році. «Мінфін» пропонує вашій увазі найцікавіше про прийдешні зміни банків.

1. Цифрова ідентифікація

До 2020 року половина населення планети буде підключена до інтернету. Інша частина, за прогнозами, буде онлайн уже до 2025 року. Оскільки ми рухаємося до повністю цифрового майбутнього, нам потрібні рішення, що спрощують здійснення повсякденних операцій в інтернеті. Одним з таких рішень є цифрова ідентифікація.

Системи віддаленої ідентифікації незабаром будуть використовуватися для відкриття банківського рахунку через смартфон. У багатьох країнах вже готуються нормативні зміни, після прийняття яких банки зможуть впроваджувати технології віддаленої верифікації. Ті, хто першими підхоплять тренд, зможуть утримати клієнтів.

Читайте також: Приватбанк: Спробуйте прожити день без гаманця

2. Необанки

Швидке поширення необанків в Європі в останні роки зробило революцію в традиційній банківській інфраструктурі. Дослідження, проведене AT Kearney, показало, що до 2023 року кількість клієнтів необанків досягне 85 млн клієнтів, що складає 20% населення Європи старше 14 років.

За прогнозами експертів, до 2020 року кілька великих необанків розширять свою діяльність на ринках, що розвиваються. Оскільки користувачі в цих країнах також переходять на цифрові технології і хочуть отримати сучасне банківське обслуговування.

Читайте також: Кредит за 60 секунд. Історії успіху необанків

Відкривай депозит із «Бонусом від Мінфіну»

3. Закриття банківських відділень

У швидку смерть банківських відділень вже ніхто не вірить. Але 2020 рік принесе нову хвилю закриття частини банківських відділень у всій Європі. У зв'язку з цим традиційні банки будуть нарощувати кількість своїх додатків, впроваджувати в них новий функціонал, пропонувати клієнтам нові способи здійснення банківських операцій у цифровому форматі.

Як традиційні банки, так і необанки будуть приділяти більше уваги персоналізованим послугам — від просунутих чат-ботів до служб у месенджерах, які дозволяють здійснювати банківські операції так само легко, як відправити повідомлення другу. За прогнозами експертів, 2020 стане роком персоналізованого цифрового банкінгу.

Читайте також: У яких банків найбільше передплатників у YouTube (дослідження)

4. Сувора аутентифікація клієнтів

Сувора аутентифікація клієнтів (SCA) — нове правило платіжної індустрії. Воно вимагає, щоб емітенти карт використовували кілька методів аутентифікації клієнтів при прийомі платежів:

  • інформація, якою володіє клієнт — наприклад, пароль і відповідь на секретне питання;
  • повідомлення, надіслане клієнту — наприклад, токен або push-повідомлення, відправлене на його телефон;
  • способи посвідчення особи, наприклад, відбиток пальця або ідентифікація особи.

У 2020 році постачальники фінансових послуг, підприємства роздрібної торгівлі, онлайн-маркетплейси, платіжні компанії будуть змінювати свою стратегію, збільшувати інвестиції в технології, щоб забезпечити реалізацію принципів SCA. Тому насамперед будуть інвестувати в технології, що гарантують безпеку.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися