Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 грудня 2019, 12:13

Курс вдарив по бюджету

В ніч на Святого Миколая уряд зробив важливу заяву. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук доручив міністру фінансів Оксані Маркаровій не проводити низку видатків до кінця року у зв'язку з ризиком невиконання держбюджету.

Розпорядження Кабміну про зупинення платежів на проекти розвитку, багато з яких сплачуються наприкінці року, розчарувало обласні влади. Громадськість же заспокоїли тим, що зупинення бюджетних платежів не повинно позначитися на виплаті пенсій, допомог і зарплат держсектору.

Чиновники запевняють, що на людей у них грошей вистачить, хоча показники не дуже хороші. Спочатку була інформація про невиконання держбюджету на 52 млрд грн, а після з'явилися чутки вже про більш значну суму — 80 млрд грн.

Читайте також: Обсяг недонадходжень до держбюджету може перевищити 50 мільярдів

«Фактичне виконання бюджету за листопад і 18 днів грудня не тільки гірше плану, але і менше факту за аналогічний період минулого року», — підкреслив в коментарі «Мінфіну» начальник відділу з роботи з інвесторами Банку Кредит Дніпро Андрій Приходько.

Звідки діра

Експерти запевняють, що проблеми з бюджетом під кінець року — не новина. Вони часто виникають у грудні, причому при найрізноманітніших урядах.

«Проблеми з проведенням платежів в кінці року бували і раніше, але вони не виходили в публічну площину. Як правило, на кінець року муніципалітети та держсектор підтягують платежі контрагентам, а Держказначейство активно чинить опір реєстрації платіжок після 20 грудня. Цього разу про пріоритетність заявили публічно», — розповів «Мінфіну» директор департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.

Що не зрозуміло, так це чому за ініціативою Мінфіну переглянуто держбюджет. «Це потрібно було зробити ще у другому півріччі, маючи оперативну статистику від Держказначейства щодо наповнення бюджету, а також спостерігаючи зміцнення гривні. Можливо, позначився політичний фактор (до останнього не хотіли «різати» програми) або не налагодили належну співпрацю з Нацбанком», — припустив Шулик.

Про те, що проблема не виникла раптово в листопаді-грудні, говорять й інші експерти.

«Бюджет виконувався весь рік не на 100%, поступово накопичувався дисбаланс. На це, крім зміцнення гривні, впливало кілька факторів. Серед них і уповільнення імпорту, і призупинення/скорочення виробництва тютюновими компаніями (зокрема, у Прилуках), що не могло не вплинути на збір податків. Також у перший тиждень грудня активно відшкодовувався ПДВ, тоді як минулого року, схоже, що частину відшкодування було відкладено на січень», — зазначив «Мінфіну» старший фінансовий аналітик ICU Тарас Котович.

Читайте також: Гривня стала світовим лідером за темпами зміцнення — Bloomberg

Міністр фінансів Оксана Маркарова підтвердила ключові причини, через які не зібрали потрібну суму до держбюджету:

  1. Скоротилися збори за податком на додану вартість з товарів, завезених в Україну.
  2. Сильніше, ніж планувалося, зміцнився курс гривні. Це позначилося на зборі всіх податків і зборів.
  3. Менше заробили на розмитненні газу через його здешевлення.
  4. Серйозно скоротилися збори за ренту на видобуток вуглеводнів. Не добрали 11 млрд грн.
  5. Менше зібрали на акцизах за тютюновою продукцією.

«Найбільша стаття недовиконання — це ПДВ на імпортні товари, за якої держава недоотримала майже 37 млрд грн за 10 місяців 2019 року. В основному, це недовиконання обумовлено зміцненням гривні. При цьому економія на обслуговуванні державного боргу становила лише 15 млрд грн. Таким чином, від зміцнення гривні держбюджет більше втрачає, ніж отримує», — констатує Андрій Приходько.

А як же держпідприємства

Була надія врятувати бюджет за рахунок держпідприємств: для них постановою Кабміну №1015 у грудні підвищили суму відрахувань з прибутку з 50% до 90%. Перерахування, звичайно, збільшилися, проте не сильно врятували скарбницю.

Вони стануть допоміжним, а не основним інструментом підтримки держбюджету.

«Ми вже спостерігаємо заяви керівників НАК «Нафтогаз» про можливе зменшення прибутку. Думаю, скоро і Нацбанк анонсує збиток за рік. За іншими великими платниками з держсектора поки що незрозуміло – можливо вони з технічних причин не встигнуть сформувати витрати», — визнав Віктор Шулик.

Де взяти гроші

Єдина можливість врятувати ситуацію за шість робочих днів, що залишилися до кінця 2019 року — це оперативне розміщення облігацій внутрішньої держпозики. Іншого просто немає. МВФ транш точно не виділить через невиконання двох ключових вимог:

  • затягування прийняття закону про земельну реформу;
  • відсутність закону, який захистить право держави на Приватбанк і не дозволить повернутися на ринок сотні раніше закритих банків (унеможливить повернення їм банківських ліцензій).

Навряд чи наша країна встигне отримати новий транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу на €500 млн і точно не встигне розмістити єврооблігації.

Тому ОВДП — єдиний шанс на оперативні гроші. Про це хором сказали всі експерти після появи новини про плани збільшити до кінця грудня-2019 розмір держборгу на додаткові 10 млрд грн.

Інвестиції в ОВДП: гарантії держави + дохід до 14% річних

«В даний момент Мінфін може спробувати залучити кошти вже тільки через ОВДП, так як іноземні кредитори готуються до сезону свят і навряд чи будуть вести переговори про фінансування. Тим не менш, зібрати бажаючих на такий обсяг може бути цілком реально, якщо запропонувати інструменти, привабливі для різних груп інвесторів», — підтвердив Тарас Котович.

За скільки доведеться позичати

Минулого тижня Мінфін показав найкращий за свою історію результат розміщення гривневих облігацій: за чотирирічними паперами ставка опустилася до 10,9% річних. Якщо згадати, що ще рік тому уряд платив за внутрішніми облігаціями до 19% річних, то можна повірити, що це безсумнівний успіх.

Читайте також: НБУ: «Фінансові піраміди» з ОВДП — це міф

Втім, експерти не впевнені, що владі вдасться його повторити за тиждень до нового року. Вони втратили дорогоцінний час. Додаткове розміщення варто було влаштовувати на тиждень раніше. Зараз ставки можуть зрости через невеликий попит.

Наступного тижня католики відзначатимуть Різдво, і багато західних інвестфондів встигли піти на канікули. А, як відомо, чим менша конкуренція — тим вище ціни.

«Ще на ринку може позначитися перекупленість, що накопичилася за останні 2-3 місяці. Вона може призвести до певної корекції. Найімовірніше, до кінця 2019-го року річні ОВДП можуть опинитися в діапазоні 14,80-15,30%, дворічні папери — в рамках 14,45-14,95%, а трирічні — 13,88-14,40%», — вирахував для «Мінфіну» аналітик ГК «Фінам» Олексій Коренев.

Але відразу обмовився, що подорожчання буде тимчасовим. За ним повинен послідувати відкат.

«При сприятливих факторах у 2020 році дохідність паперів може в середньому опуститися до рівнів 10,0 – 12,0%. А от у випадку реалізації негативних сценаріїв, досить ймовірна корекція в діапазон 17,0 – 19,0%», — запевнив Коренєв.

Іноземців не чекають на найближчих аукціонах Мінфіну: допускаються лише поодинокі випадки покупок. Очікується, що головними покупцями нових грудневих ОВДП стануть українські інвестфонди і банки. В першу чергу, державні фінустанови.

Що це означає для курсу

Якщо нове розміщення ОВДП розкуплять держбанки — це не сильно позначиться на міжбанку і на курсі гривні, оскільки їм не потрібно конвертувати долар під папери. Інша справа, якщо на ринок вийде хоч трохи іноземців.

«Всі залучення Мінфіном гривні від нерезидентів провокують надмірну пропозицію валюти на міжбанківському ринку, що ринок не в змозі переварити. Тому однозначно це впливає на зниження курсу. Нацбанк тримає його, як може, за допомогою викупу збільшених обсягів, знижуючи курс поступово», — говорить начальник департаменту з роботи на міжнародних ринках і грошового обігу Радабанк Сергій Гнєздилов.

Якщо станеться неможливе, і іноземці все ж таки з'являться на розміщенні нової порції ОВДП, то безготівковий курс гривні, за різними оцінками, може зміститися до 23,0-23,20 грн/$. Гривня знову зміцниться. Додаткове збільшення держборгу, направлення на закриття бюджетних дірок через міцну гривню, зіграє на це саме зміцнення. А воно знову спровокує зменшення зборів до держбюджету за новосплаченими податками і зборами.

Ірина Тимофєєва

Коментарі - 58

+
+58
bonv
bonv
23 грудня 2019, 12:35
#
За рахунок людей і так бюджет наповнюють..
А де потрібні мудрі рішення - маємо недолугі: - топ-3 статті, за яким бюджет недоотримав прогнозовані надходження: імпорт - недоотримали 36 млрд 583,5 млн грн (привіт, Нефьодову); табачка - недоотримали 14 млрд 351 млн грн (привіт, Дубінському і Холодову і їхнє намагання перерозподілити ринок); рента - недоотримали 11 млрд (всім решта)
+
+153
Lexa9992018
Lexa9992018
23 грудня 2019, 12:36
#
Лучше ужасный конец - чем ужас без конца!!
+
0
yarg
yarg
23 грудня 2019, 13:49
#
А что в данном контексте - «ужасный конец» ? как вы его себе представляете ?
+
+14
Lexa9992018
Lexa9992018
23 грудня 2019, 14:21
#
В бюджете огромная дырка, ну это и не удивительно) с марта начинаются не шуточные выплаты по долгам. да, они 2021 проплатят а дальше что?  дальше снова займы,воровство,бюджет пустой. так лучше сразу на конец года объявить о неплатежеспособности и все. сразу отпадают проценты их не надо будет отдавать, а само тело отдавать по договоренности. на курс это отразится на пару дней у нас его и так в ручном режиме регулируют.
+
+24
mary27
mary27
23 грудня 2019, 14:30
#
Короче, целебный дефолт, и з/п 2 доллара в месяц.
+
+31
bonv
bonv
23 грудня 2019, 14:33
#
Беня казав як у Венесуелі 6-8 баксів:))
+
0
gaevie
gaevie
24 грудня 2019, 11:26
#
Беня дело говорит!))))
+
0
nykand
nykand
24 грудня 2019, 22:32
#
Уарг,увидишь сам в недалёком будущем,представлять не надо)
+
+15
yarg
yarg
25 грудня 2019, 10:28
#
Мне его обещают уже лет 30. часть обещалкиных уже от старости померла.
+
+132
AleksandrBank
AleksandrBank
23 грудня 2019, 12:41
#
Просто жесть, замкнутый круг
+
+46
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 грудня 2019, 14:19
#
Чого дурний, бо бідний...
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
24 грудня 2019, 11:19
#
Чого бідний, бо дурний...
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
24 грудня 2019, 11:19
#
Кино и немцы, как говорят у нас.
+
+45
mary27
mary27
23 грудня 2019, 12:44
#
Ну сэкономят немного перед НГ, не дадут муниципалитетам денежки на дерибан.
А зачем им — и без того бюджетная децентрализация.
+
+13
bonv
bonv
23 грудня 2019, 14:20
#
Дивна у зе-влади децентралізація..
+
0
Sozdatel
Sozdatel
23 грудня 2019, 16:52
#
Дадут, но только после того как прокрутят)
+
+15
mary27
mary27
23 грудня 2019, 19:40
#
Ошибаетесь, это муниципалитеты кладут деньги на депозиты, те, которые раздерибанить не успели.
Год назад на ''минфине'' были статьи с цифрами.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
24 грудня 2019, 11:51
#
Ну правильно, надо же как-то крутиться, а сейчас думаю с курсом прокрутят, потом обвалят, наменяют гривны и передадут «заработать» другим
+
+95
Maleficarum
Maleficarum
23 грудня 2019, 12:51
#
«не дадут муниципалитетам денежки на дерибан.»  Те  хитро  поступают   Начинают  вести  бурную  деятельность..  Разворотили    подземные  переходы  Мосты  типа  ремонтируют  Асфальт  кладут  в  дождь  Главное  для  них  же всё  раскурочить.. Потом   это  всё  бросить  мол   «верха»  денег  не  дают. Народ    же  в  пробках стоя  злится-нигде  ни  проехать  ни  пройти  Всё  разворочено  типа  в  ремонтах.
+
+45
mary27
mary27
23 грудня 2019, 12:55
#
Именно.
+
+22
yarg
yarg
23 грудня 2019, 13:50
#
Децентрализацию отменили , деньги у местных властей отобрали - вот результат.
+
0
krv77
krv77
24 грудня 2019, 9:32
#
Так выходные же - сидите дома, не сидите в прробках.
Да, метро пока еще тоже ходит...
+
+46
Umberto9
Umberto9
23 грудня 2019, 14:17
#
Умные люди нашли помимо 80 млрд нехватки ещё 55 млрд. А также нашли ещё по ЖКХ около 70 ярдов. Короче «триумф» со всех сторон
+
+36
Sozdatel
Sozdatel
23 грудня 2019, 16:53
#
Пора заказывать бочки с краской и рулоны бумаги да начинать прогревать печатные станки.. Счет за банкет уже на пороге)
+
+41
bonv
bonv
23 грудня 2019, 14:24
#
А тем временем новые «улучшения»в борьбе с коррупцией. Зеленые протянули через Раду новые нормы. Сумма операции, подлежащая обязательному финмониторингу, повышена со 150 тыс до 400 тыс грн. При этом перечень подозрительных операций сужен с 17 до 4. Вы ругаете «Слуг» папы Бени, а они, вот, работают над тем, чтобы существенно облегчить «народу», т.е. себе родным, жизнь!
Обналичивать и отмывать теперь станет гораздо проще. Все, что вывели в свет опять уйдёт в тень. Как результат- меньший сбор налогов. А если нас признают страной не борющейся с отмыванием денег- можно вообще со всеми инвестициями попрощаться, даже теми, что остались.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 грудня 2019, 15:13
#
Та ні, то народу вони покращення зробили... ти ж як рідним перекидав бабки, то фінмон тебе тягав, а тепер не буде... то ржака якась. 150 тис хватало поза голову для чесних людей.
+
0
yo2019
yo2019
23 грудня 2019, 20:53
#
А почему фин мон тягал? ты что миллионы перекидывал?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 грудня 2019, 13:05
#
Кажу вам, ржака з того фінмону.
+
0
vkazachenko
vkazachenko
24 грудня 2019, 9:16
#
На саммом деле очень не удобно, если тебе на счет падает 150+ потом каждый раз объяснять кто и зачем тебе перекинул деньги. К тому же, я так понял, подлиность они не проверяют. Я как бы не против финмонитронига, но в том виде как он сейчас реализован, он точно не нужен.
+
0
yarg
yarg
24 грудня 2019, 9:58
#
Подлинность чего ? денег ? :)
+
0
vkazachenko
vkazachenko
24 грудня 2019, 22:55
#
Документов, доказывающих происхождение денег
+
0
yarg
yarg
25 грудня 2019, 10:30
#
Подделка документов - статья намного серьезнее. Поэтому такими глупостями занимается мало кто.
+
0
vkazachenko
vkazachenko
26 грудня 2019, 10:32
#
В любом случае, никто не проверяет что именно данные средства  подтверждаются предоставлемыми документами. По идее это должна быть какая-то цепочка документов. А так, для разных банков можно давать один и тот же документ. По сути происхождение средств никто не проверяет.
Я к тому что и подделывать ничего не нужно, но и предоставляемые документы ничего не доказывают. Нужно просто показать, что тебе кто-то заплалил такую же или меньшую сумму.
+
0
yarg
yarg
26 грудня 2019, 12:13
#
Ну видимо и суммы  - не десятки миллионов. 
А возится с проверками-перепроверками сотни тысяч - просто смешно. бомжу на семечки.
+
0
vkazachenko
vkazachenko
26 грудня 2019, 13:01
#
Ну вот и увеличили до 400к,  что бы не так смешно было
+
0
yarg
yarg
26 грудня 2019, 14:11
#
Да. потому что возится с копейками никому не интересно.
+
+84
bonv
bonv
23 грудня 2019, 14:26
#
Принятыми  законами Рада полностью вывела помощников депутатов из под действия антикоррупционного законодательства и разрешила им заниматься АБСОЛЮТНО любой коммерческой деятельностью. Теперь депутаты через своих помощников смогут прогонять на карман любые суммы без опаски спалиться. Наперсточники-шулера высшей категории, Бенина школа.
+
+72
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 грудня 2019, 14:36
#
Цікава арифметика. +100 лярдів від спекулянтів і мінус 100 лярдів провтиканих на акцизах і податках. Здавалось би по нулях, чи може навіть трошки лишилося, то як порахувати. Але, як щавжди, є одне але... на залучені 100 лярдів треба сплатити вже наступного року 150 лямів відсотків і зо 20 лярдів погашення, а є ще 900 лярдів облігацій, там, слава Богу, простіше. То ж виходить так, що грошей що так, що інакше, немає, але після такого вдалого валютного маневру маємо виплачувати відсотки. Але останній абзац статті убив своєю простотою. Тепер, щоб прикрити дупу треба ОВДП, бо так скоро інші інструменти не доступні, а це курс вниз і ще більший недобір безвідсоткового бабла. Але наступного року треба позичати ще більше, але облігації нас же і валять, будуть бонди, а вони значно дорогші. І де тепер хвалені замєщуни валютного боргу гривневим? Ось вже 3 аукціони з валютними облігаціями проходять і щамітьте, валютних продають більше. Тепер саме цікаве, зараз перерахували борги в гривню, тепер переженуть в валюту назад і знову перерахують і буде вже не 80 лярдів баксів, а ще 4 лярди недобрані цього року плюс відсотки та накрутки. От НЄЛОХИ ДАЛИ ЖАРУ. А тепер адєптам по 8 від адєпта по 30. Так, мої прогнози в середній перспективі не зіграли через непрогнозовані спекуляції, але закони економіки можна переломити лиш великим баблом і то не надовго. Тому все повернеться на обгрунтовані рейки. Єдине, що може відтягнути цей процес то продаж землі. Але і їх на довго не стане
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 грудня 2019, 14:38
#
8 лямів га держземель по 2 тис баксів за 1 га то 16 лярдів зелені якщо все за раз продати, а Нєлохи умудрилися проср...ти 4,5 за пів року, плюс проценти. Але 8 лямів баксів ринок проковтне хіба що по 500 баксів за 1 га, тому процес тривалий.
+
+19
vlad9486
vlad9486
23 грудня 2019, 16:46
#
Нєлохи концентрують владу і перетворюють країну на автократію. Але рабам до лампочки якісь там політичні права, вони захоплено обговорюють макроекономіку, в якій все одно нічого не розуміють, не можуть правильно порахувати дефіцит державних фінансів і не помічають справжніх небезпек в деградації політичної системи.
+
+4
nykand
nykand
24 грудня 2019, 22:36
#
Владик,лохи, которые не могут,не умеют руководить и строить,вроде тебя,но не лохи в том что могут воровать)
+
+19
vlad9486
vlad9486
23 грудня 2019, 16:43
#
Ви як завжди неправильно рахуєте. 100 мільярдів від нерезидентів не означає що бюджет профінансовано на 100 мільярдів. Тому що кабмін зменшив борг перед банками на 50 мільярдів, тому ріст боргу значно менший ніж 100 мільярдів. Ніяких залучених 100 немає.

> треба сплатити вже наступного року 150 лямів відсотків
А цього року не треба було платити? Бюджет кожного року платить відсотки.

> Тепер, щоб прикрити дупу треба ОВДП, бо так скоро інші інструменти не доступні, а це курс вниз і ще більший недобір безвідсоткового бабла.
Дві помилки. Секвестр бюджету — це ще один доступний інструмент. І крім того, ОВДП не опускає курс. Популярний міф, але доказів йому немає.

> Тепер саме цікаве, зараз перерахували
Ви можете самі рахувати як хочете. Я от завжди рахую окремо борги в іноземній валюті і окремо гривневі.

> плюс відсотки та накрутки
Відсотки та накрутки не збільшують борг, тому що ми їх платимо.

Підведу свій підсумок. За 2019 рік номінально гривневий борг виріс на 7%, борг в доларах зменшився на 1%. При цьому інфляція доларів буде близько 2.3%, а інфляція гривень 5%. Отже реально доларовий борг зменшився на 3.3%, а гривневий збільшився на 2%. З урахуванням інфляції борг зменшився і доларовий трохи замінився гривневим.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 грудня 2019, 13:18
#
Звичайно, борги зменшуються, але дефіцит бюджету був і є, та ще й який... як можна витрачати більше, ніж заробляєш і при цьому зменшувати борги. Що ви курите? 1. Не важливо, кого бюджет фінансував, він взяв понад 100 лярдів у нєрєзів замість того, щоб отримати ті самі гроші акцизами та податками. А підсумок ващє уматующий... якщо там так, то тут так, а потім раз і нема боргу. Ржунімагу. Цього року віддали менше, ніж взяли, то факт. План запозичень перевиконали, то також факт, при цьому в бюджеті дирка на 100 лярдів а це майже десята частина. Економіка тіпа виросла на 4%, а бюджет недоотримав 10%. Єдина різниця між 2018 і 2019 то курс, який і призвів до недоборів, а курс просів через 4,5 лярди шальних баксів, що становили 80% викупів НБУ. Навіть Милованов з Гончаруком це визнали, тому НЄЛОХИ, РОЗДУПЛЯЙТЕСЯ СКОРІШЕ, ЧИТАЙТЕ МАКРОЕКОНОМІКУ І НЕ ВІРТЕ ТИМ, ХТО ПРИ ВЛАДІ, ВОНИ ЗАВЖДИ ПРИМЕНШУЮТЬ ПРОБЛЕМИ І ПЕРЕБІЛЬШУЮТЬ ДОСЯГНЕННЯ. 2. Раніше 95 % облігацій належали НБУ та держбанкам, відсотки так чи інакше поверталися в бюджет, тепер підуть нєрєзам. 3. Лишити дітей без хліба це також спосіб заощадити. Але, погодьтеся, такий собі аргумент. Облігацій нєрєзам продали на 4,5 лярдів баксів, а НБУ викупив 5,5 і вже віддали 4,5 а в ЗВР пішов лиш лярд. Як ви думаєте, що було б, якби не зайшло тих 4,5 лярди? Де б НБУ настриг лишні 3,5 лярди, які віддали вже поверх того не нєрєзовського лярда? Курс би вже 30 пробив би.
+
0
vlad9486
vlad9486
24 грудня 2019, 14:01
#
> Єдина різниця між 2018 і 2019 то курс
Ще інфляція різна.

> Раніше 95 % облігацій належали НБУ та держбанкам
Все так. А ОЗДП на 22 мільярда доларів кому належать?

Ви мені не повірете, але може бути дефіцит бюджету і при цьому борг може не рости. Дивіться, доходи зведеного бюджету
2016 рік 782748,5 (+20% з минулого року) а дефіцит -54682,6, тобто 7% від самого бюджету
2017 рік 1016788,3 (+30%), дефіцит 42093,8, 4.1% бюджету
2018 рік 1184278,1 (+16%), дефіцит 67788.5, 5.7% бюджету
в цьому рокі ще невідомо що буде, але секвестр зекономить видатки. По минулих роках бачимо що дефіцит бюджету значно менший ніж приріст бюджету між роками. Податки (на доходи, на прибуток) збирають раз в квартал, за тими цінами що були тоді, а витрачають от прямо зараз за тими цінами що є зараз. Це значить що держборг десь як 25% бюджету (8%-10% ВВП, коли інфляція то може бути трохи більше) це не борг, а типу касовий розрив. І якщо номінально держборг росте, але по відношенню до ВВП він наближається до 10% ВВП, то це значить що реально (з урахуванням інфляції і розриву) борг зменшується.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 грудня 2019, 16:17
#
На 22 лярди облігації в держави, але рік тому практично не було спекулянтів і я не кажу про всі дивіденди, а лише про ті 150 лямів, які підуть спекуляниам, їх торік не було. Якщо далі збільшать частку спекулянтів, то нас чекають качелі ще більші. Заради чого ви сперечаєтеся, навіть Милованов з Гончаруком визнали, що економіка в дупі і курс з облігаціями зіграли тут ключову роль. Щодо секвестру, то його не робили без форсмажорів типу революцій та війни. Зараз у нас все ж ОК. Нєлох зуб дав. Домовилися про зупинку вогню, полонених, газ. Все ж класно, а секвестр, сцуко таке, є. Україна залазить в борги, тільки сліпий того нк бачить. Так, всі позичають, але мають з того прибуток, ми ж позичаємо, щоб зразу віддати, а відсотки залишаються. І якщо 10% борг не росте, бо там ваші мутки, то як тоді приріст ВВП та бюджету? І ВВП і бюджет у нас ростуть аж ніяк не на 10%, то за вашою логікою касового розриву вони також зменшуються? Чи є якийсь інший метод якогось іншого розриву? Ми позичили понад 30 % всієї кількості грошей в бюджеті, а не заробили, при цьому перевиконали план запозичень, але на все і тепер не вистачає і не вистачає не якісь там копійки, а 100 лярдів або майже 10 % бюджету. То ж яке в біса зменшення боргів? Було 79 лярдів баксів а стало 82? Треба було перевиконати план запозичень вдвічі тоді б вистачило на всі затупи Нєлохів.
+
0
vlad9486
vlad9486
24 грудня 2019, 20:38
#
> На 22 лярди облігації в держави
Що це означає? на 22 мільярда облігації зовнішньої позики у нерезидентів. І платимо ми по них $1.3 мільярди відсотків в рік.
https://mof.gov.ua/uk/ozdp

Нічого такого Милованов з Гончаруком не визнали. Економіка росте і почуває себе не гірше ніж раніше. Вони визнали що в них проблеми з бюджетом, а не з економікою.

> Україна залазить в борги
Вже 10 років всі це повторюють, а Україна все ніяк не залізе в борги.

> І ВВП і бюджет у нас ростуть аж ніяк не на 10%,
По перше, і ВВП і бюджет у нас ще недавно росли на набагато більше ніж 10%, а зараз на 7%-9%. По друге порівнювати вісотки за кредитом з відношенням боргу до ВВП це маячня. Розберіться з цифрами і не порівнюйте нічого до того.

Я писав не про нашу ситуацію, у нас відношення боргу до ВВП значно більше і наближається воно не до 10%.

> Ми позичили понад 30 % всієї кількості грошей в бюджеті
https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_and_flow
Не можна порівнювати stock і flow.
+
0
vlad9486
vlad9486
25 грудня 2019, 0:29
#
Якраз те про що я сьогодні писав. Мені не подобаються погляди цієї людини, але тут він правий. Якщо скорегувати дефіцит, то вийде що там профіцит.
https://www.facebook.com/ivan.bohdan/posts/2664671876944287
+
0
oleg p
oleg p
23 грудня 2019, 14:40
#
Різкі коливання курсу повинен згладжувати НБУ, ну якщо коливання на 19% яке спричинило проблеми з бюджетом влада не вважає критичним то це є величезною помилкою! Адже збільшивши обсяг купівлі валюти і суттєво щнизивши ставки ОВДП можна було і резерви суттєво поповнити і бюджет менш.більш нормальним зробити і знизити вартість обслуговування ОВДП. Звісно треба було владгим мужам(нбу,кабмін,оп)наперед сідати і думати...
+
+47
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 грудня 2019, 15:04
#
Але то ж не треба бути Нєлохом і хоча б трохи економіку вчити і розуміти. Зараз адепти по 8 мені спробують заперечити, казатимуть, що НБУ настриг дешевих баксів і все покриє, але... відтоді, коли курс пішов нижче 26 НБУ відкупив десь 3 лярди баксів. Будемо вважати, що всі він їх купив по 23, а не по 26... по 3 грн на баксі, отже наварив максимум 9 лярдів баксів, а по факту може 5 може 6, бо довго курс був по 25 і по 24... Не треба бути великим гуру економіки, щоб розуміти, що низький курс нічого, крім популізму не покращує, як і високий курс також. Добре, коли плаває, але не запливає за буї. От НБУ і мав виставити буї на 26, що і для інвесторів не погано, вони і не очікували кращого, і для економіки добре. Погано лиш любителям китайського лайна з інтернету. І баксів би настригли, да не найдешевших, але і економіці не нашкодили б. А зараз ні грошей, ні експорту, немає нічого, лиш борги ростуть та дефіцит бюджету. І це вже частково прірва, бо подальші запозичення таким макаром, пардон, маркаром, затягнуиь нас ще глибше. Виходом могло б бути спрощення купівлі облігацій населенням. У нас доходи в основному в гривні, тому це не тисло б на курс, або мало тисло б, якби хтось конвертував частину зеленого матрасу в гривню. Для чого така процедура складна? Чому я можу у брокера купити акцію фейсбуку заплативши 5 центів комісії і все? А облігацію рідної держави не можу? Зайшов у банк, купив 2,3 чи 5 штук, кому скільки доход дає і все, а банк має бути учасником тих клеарстрімів і все.
+
+33
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 грудня 2019, 15:10
#
Але ж ні... давай рахунок в банку, в системі, в депозитарії, ще десь і за все 0,1 % і це лякає людей. Ніхто не дивиться на те, шо облігації захищені бюджетом, всі дмвляться, що дають бабло брокеру, який може дітися в любий день. Я знаю, що облігації зберігаються в депозитарії, але до цих пір ніхто інструкцію не читає, закінчується все брокером. Ну і мінімальний вхід... був лям, тепер 40к... щоб заробити. Де держава в смартфоні, чому який небудь форекс-шморекс може платформу запустити і заробляти на тому, а Нєлохи не можуть. Відповідь одна. То заробіток для обраних і челяді зі свинячим рилом туди хід прикритий.
+
+15
Дмитро Шевченко
Дмитро Шевченко
23 грудня 2019, 15:23
#
Приводим свой пост от 22 августа 2019, 20:26 #
" Попробуем оценить потери. Рассчитаем номинальный ВВП Украины на конец 2019 г. при разных среднегодовых курсах грн/дол.
28,50  ном ВВП   4 087 450 млн грн
27,50                     3 945 959 млн грн
26,50                     3 804 468 млн грн
Расчет показал, что изменение среднегодового обменного курса гривна/доллар с 28,5 до 26,5 влечет падение номинального ВВП на 283 млрд грн. или 7%, оценочно для доходной части бюджета около 65 млрд грн. "

К концу 2019 года очень вероятно, что недобор по доходам составит 60-65 млрд. грн. Может стоит заранее оценить потери бюджета, а решать по факту.
«Курсовые Грабли» могут повториться и в бюджете 2020 года, который рассчитан по среднегодовому обменному курсу 27 грн., сейчас курс 23,28 грн. Можно предположить, что среднегодовой обменный курс не будет выше 24 грн., это более правдоподобно при условии сохранения на протяжении следующего года интереса к ОВГЗ.
Вывод: если к концу марта ситуация по ревальвации гривны сохранится, необходимо уже предпринимать меры и уменьшать доходную и расходную часть бюджета на 2020 год.
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 грудня 2019, 15:46
#
Ключове тут, якщо вакханалія з облігаціями продовжиться... думаєте нєрєзи калькулятора не мають? Я би вже починав фіксувати прибуток потроху. Єдиний нюанс, то це те, що це наші нєрєзи і вони витискатимуть свої інтереси до останньої краплі, тому так, це ще не кінець, але тримати лице вже не просто. Можна Гончарука в топку викинути, поставити Маркарову... це трохи відволіче, але не зміниться нічого. Потрібна ще одна жертва.
+
+8
Все буде Україна
Все буде Україна
23 грудня 2019, 15:46
#
Якi 24,правдоподобний для людей курс-це 27,при цих же цiнах.
+
+6
Sozdatel
Sozdatel
23 грудня 2019, 16:55
#
Будете думать за пипл - будете голые, босые, зато с рейтингом, а если будете думать про семью и крышевальщиков - будете с достатком и лаве, зато без рейтинга.. А теперь вопрос: к какому место нужно приложить рейтинг чтоб семья была счаслива?))
+
+14
yo2019
yo2019
23 грудня 2019, 20:58
#
Был уже один деятель который на 8 курс держл
как бы нынешний так же не кОнчил...
+
+12
unknown unknown
unknown unknown
23 грудня 2019, 22:13
#
Может Быстро сделать девал с отскоком 26 ))
АВС , ачё? 25.25 -- 27.7 -- 26.5
+
0
user793472975
user793472975
23 грудня 2019, 23:45
#
Ніразу не піраміда
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
24 грудня 2019, 5:54
#
А кто такой ... Андрей Приходько? 
Все кто постоянно работает с таможней знает формулу процедуры оценки импорта и  начисления пошлины, акциза и НДС. Конечно, курс сыграл «злую шутку» Но начиная разбираться дальше, и принимая во внимание отчет счетной палаты Украины от 26 11 2019 г ( Висновок про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у січні–вересні ) который был проведен до корректировки бюджета,  в приведенных  данных мы видим следующее 
Акцизний податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів - (відс. виконання ) - 131,9
Податок на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів                                       -  87,0
Ввізне мито                                                                                                                                                              -  95,3

И тут самое интересное, НДС начисляется на таможенную стоимость товара + пошлина + акциз и на эту цифру начисляется НДС, а из цифр видно явный «перекос» !
Для полноты картины, по работе НДС и таможни очень хочется увидеть данные по налоговым кредитам для импортеров и бюджетном возмещению НДС при импорте!  Могу добавить от себя, многие импортеры ( которые нам рассказывают об честной жизни и уплате налогов) сами пользуются НК Украины и удачно манипулируют уплатой налогов при импорте, и периодически обрастают «фирмами - однодневками» для проведения импорта и получения налоговых кредитов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися