Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2019, 7:18

Долар за 23,45: що далі

Минулого тижня гривня продовжила зміцнювати позиції на валютному ринку. За період з 9 до 13 грудня долар на міжбанку просів з 23,68/23,70 до 23,485/23,495 гривень. Обмінники знизили курс його продажу до 23,45. Загальний настрій — на подальше зниження.

Нацбанк знову масово скуповував надлишок пропозиції валюти на торгах і цим буквально рятував долар від обвалу. Всього регулятор за тиждень купив на ринку $424,10 млн, з яких $254,10 млн — за єдиним курсом через Matching. За інформацією «Мінфіну», за єдиним курсом купувався в основному долар у великих держкомпаній, отриманий ними раніше у вигляді міжнародних кредитів.

До пропозиції валюти від держкорпорацій на міжбанку додавалися валютна виручка експортерів і валюта від нерезидентів. Іноземці активно скуповували гривневі 4-річні облігації на останньому аукціоні з розміщення ОВДП 10 грудня. Для цих розрахунків вони продавали валюту з минулого понеділка до середи.

НБУ і Мінфін України опинилися у досить складній ситуації, яка ще не один раз позначиться на фінансах країни.

Читайте також: Нацбанк пояснив, чому на ринку надлишок валюти. Нерезиденти — не головне

З одного боку — настільки сильне ситуативне зміцнення гривні призводить до формального уповільнення показників інфляції. За даними Держслужби статистики, зростання споживчих цін сповільнилося до 5,1% у листопаді цього року. Крім того, обсяги держборгу формально знижуються в гривневому еквіваленті, а ВВП України в доларах США — зростає. Саме таке швидке зниження темпів інфляції стало головною причиною зниження Нацбанком облікової ставки відразу до 13,5% річних, починаючи з 13 грудня.

З іншого — цей же фактор призводить до нарощування негативного сальдо зовнішньої торгівлі, недоотримання бюджетом податків і зборів, прив'язаних до офіційного курсу, а також до падіння прибутковості роботи експортерів. Не можна скидати з рахунків і фінансову світову кризу, що насувається, про яку вже відкрито говорять всі аналітики і яку вже відчув на собі металургійний сектор України. «Завалити» зараз експортоорієнтовані галузі — це означає обвалити надходження валютної виручки в країну найближчим часом і отримати зростання безробіття.

Читайте також: НБУ: Ревальвація гривні позитивно впливає на економіку України

Це для уряду, Мінфіну і Нацбанку загрожує, як мінімум, соціальними вибухами і потенційними втратами чиновницьких крісел. При майбутніх пікових виплатах зовнішніх боргів у 2020-2021 роках та продовженні війни на Донбасі, навіть на тлі нової програми співпраці України з МВФ — це серйозний виклик для всієї концепції подальшого розвитку країни. Тому проблема різкого зміцнення курсу на тлі поки що триваючого зростання цін — стає не лише суто економічною, але й політичною.

Без запуску реального сектора економіки країни зі створенням додаткових добре оплачуваних робочих місць і формування внутрішнього платоспроможного ринку цю проблему не вирішити. І вирішувати її треба за допомогою збільшення фінансових вливань у виробничий сектор, інфраструктуру і в галузі, що створюють конкурентну на світових ринках продукцію з високим рівнем доданої вартості, а не тільки, торгуючи сировиною.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників торгів і курсовий тренд цього тижня впливатимуть наступні фактори:

1. Настання періоду бюджетних платежів клієнтів та їх господарська діяльність напередодні завершення року.

Компаніям треба поспішати — до завершення року залишається всього 2 тижні. З урахуванням того, що 25 грудня починаються різдвяні свята у Європі і США — на розрахунки за зовнішньоекономічними контрактами у українських клієнтів майже не залишається часу. У більшості з них зараз спостерігається дефіцит гривні. Це простимулює як зростання продажу валютної виручки експортерами, так і активізує імпортерів. Враховуючи, що цього тижня бізнесу потрібно ще й розрахуватися з державою за податками — загальна пропозиція валюти на міжбанку тільки збільшиться. Це спрацює на користь подальшого зміцнення гривні;

Депозити в доларах: до 5% річних + бонус до ставки від «Мінфіну»

2. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, інтервенції Нацбанку і ліквідність у банківській системі.

ОВДП. 17 грудня Мінфін України проведе нове розміщення гривневих облігацій на 63 дні, 287 та 959 днів, а також на 1435 днів. Загальна сума розміщення за номіналом — 6,5 млрд гривень. У тому числі — 4-річні папери на 4 млрд гривень, які користуються особливим попитом у інвесторів. Це створює передумови до активного розпродажу валюти нерезидентами для купівлі ОВДП, що грає на користь зміцнення гривні на міжбанку.

Крім цього, Мінфін України запропонує інвесторам і облігації в євровалюті на суму в 100 млн євро з терміном обігу 169 днів. На тлі негативних або практично «нульових» ставок за депозитами в країнах Євросоюзу — такі облігації також будуть користуватися попитом на ринку в іноземців.

Читайте також: У Мінфіні розповіли, коли перестануть випускати валютні ОВДП

Інтервенції НБУ. Фактор проведення нового аукціону з розміщення ОВДП працює на користь нацвалюти. НБУ продовжить викуповувати з ринку весь надлишок пропозиції долара для поповнення резервів, чим буде утримувати його курс від істотного обвалу. Використовувати регулятор для своїх інтервенцій буде Matching. І застосовувати дві форми інтервенцій — «за єдиним курсом» та із запитом «найкращої ціни».

За відсутності значного попиту на валюту з боку імпортерів — цінники Нацбанку при проведенні таких інтервенцій будуть головним орієнтиром за курсом для всіх учасників ринку.

Читайте також: Нацбанк збільшить обсяги купівлі валюти на міжбанку до $50 мільйонів на день

Ліквідність банків. Фактор швидкого завершення року в поєднанні з бюджетними проплатами у бізнесу до кінця цього тижня, а також операції нерезидентів та місцевих інвесторів з купівлі/продажу ОВДП на первинному та вторинному ринках — істотно збільшать коливання залишків на коррахунках банків у цей період. За прогнозами «Мінфіну», вони будуть коливатися в діапазоні 39 — 61 млрд гривень.

Основна частина клієнтів буде відчувати дефіцит гривні. Це буде працювати на зміцнення позицій гривні на міжбанку навіть в ті періоди, коли ситуативно коррахунки банків будуть перевищувати рівні в 50 млрд гривень.

3. Готівковий ринок і дії спекулянтів.

На готівковому ринку спостерігається низький попит на валюту. Це пов'язано як із загальним настроєм валютного ринку на зниження курсу долара, так і з поступовим зростанням здачі валюти населенням для придбання новорічних подарунків. Обмінники залишаться союзником для гривні і цього тижня.

Більш того, через загальний тренд на зміцнення нацвалюти — власники обмінників будуть поступово занижувати котирування прийому валюти у населення, особливо в «жвавих» місцях і великих торгових центрах.

Дії спекулянтів в ці дні загрози для гривні не представляють. Основна частина любителів пограти курсом буде працювати у форматі «в дві сторони». Періодично, коли котирування міжбанку будуть просідати за рахунок зростання пропозиції валюти, спекулянти відіграють і «на пониження».

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 16-20 грудня

На міжбанку. Перекоси попиту і пропозиції на валютному ринку посиляться. Причому в бік перевищення пропозиції над попитом. Через низький попит на валюту з боку реального сектору економіки, основну частину надлишку долара на торгах буде викуповувати НБУ. Цінники регулятора під час інтервенцій з викупу надлишків валюти на міжбанку і будуть фактично «диктувати» курс на ринку.

За розрахунками «Мінфіну», з урахуванням обсягів аукціону з розміщення ОВДП та чергових «зливів» валюти держкомпаніями для фінансування своїх гривневих операцій, Нацбанк без шкоди для тренду за курсом зможе поповнити резерви за цей тиждень на суму до $350 — 410 млн. Для проведення інтервенцій НБУ буде використовувати Matching.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку. Що це означає

Враховуючи сприятливу для гривні ситуацію на валютному ринку курс долара на міжбанку в період з 16 lо 20 грудня буде перебувати в межах коридору 23,20-23,60 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу — поступове збільшення статистики торгів за рахунок фактора проведення аукціону з розміщення ОВДП і розрахунків за ним. Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в цей період в межах $240-310 млн при укладанні до 520-640 угод;

У четвер — п'ятницю — незважаючи на традиційний ефект закінчення тижня, особливого зниження активності клієнтів цього разу не буде. За розрахунками «Мінфіну», обсяги операцій складуть $200-230 млн при укладанні до 480-510 угод.

Готівковий ринок

Курси обмінників будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, але з оглядкою на ситуацію на міжбанку.

Обмінки продовжать працювати в режимі «з обороту» при рівні спреду в 15 — 25 копійок за доларом, в межах 25-35 копійок — за євро і 0,003-0,007 гривень за рубль. В найбільш «жвавих» місцях і великих торгових центрах курс прийому валюти у громадян обмінники будуть занижувати, залишаючи при цьому курс продажу на рівні середньоринкових для цього регіону.

«Мінфін» прогнозує коридор за готівковим доларом на 16-20 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 23,20-23,55 гривень, а в банках 23,15-23,60 гривень.

Коментарі - 16

+
+70
Storogg
Storogg
16 грудня 2019, 7:21
#
Не читайте це ... Просто хотів бути першим ))
+
0
shadow 2204
shadow 2204
16 грудня 2019, 10:14
#
Ну вы же прочитали!!!:-)  «Плохие сапоги!- Значит надо брать!»
+
0
Sozdatel
Sozdatel
17 грудня 2019, 17:35
#
Берите в кредит)
+
+40
KraftV
KraftV
16 грудня 2019, 9:30
#
Дальше проходим порог в 23 и идем к 20-ти...
+
+195
Anchem
Anchem
16 грудня 2019, 9:44
#
И продолжаем радостно наращивать дефицит торгового баланса в купе с замедлением промышленного производства...
+
+21
Altei
Altei
16 грудня 2019, 10:09
#
У нас свой «уникальный» путь, никому в мире не понятный. Всё тот же лоб, все те же грабли... Ничему жизнь не учит
+
+45
Vladimir T
Vladimir T
16 грудня 2019, 10:16
#
Какой еще уникальный? Давно известный... иеще со времен ост-индийской компании :)
+
+11
vipasa
vipasa
16 грудня 2019, 10:10
#
На нг будет 23.00.
+
0
QGS
QGS
16 грудня 2019, 10:53
#
Минфин также думает как и я, что ниже 23.20$ не будет;)
+
+51
Все буде Україна
Все буде Україна
16 грудня 2019, 11:44
#
Да и так лохонули многих,куда уж ниже.
+
+7
shadow 2204
shadow 2204
16 грудня 2019, 12:06
#
«Пока на свете живы дураки,...»-ну дальше вы знаете:-)
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
16 грудня 2019, 12:36
#
Так а нас дураками тут еще из Советского Союза держали.Стабильности не было и нет.А то,что сейчас происходит вообще ни в какие рамки...
+
+18
Sozdatel
Sozdatel
16 грудня 2019, 14:27
#
Все верно: пока у кормушки - нужно брать по максимуму, а как только запахнет жареным - гайда за пределы неньки.. Можно еще и политического убежища попросить в особом случае)
+
0
shadow 2204
shadow 2204
16 грудня 2019, 23:04
#
Потенциал ещё есть куда!!!:-):-):-)
+
+28
seregaKontinent
seregaKontinent
16 грудня 2019, 15:15
#
Самая актуальная песенка, слушать всем - Скрябин Нас Кинули...
+
+65
QGS
QGS
16 грудня 2019, 19:05
#
К нашим ОВГЗ рано или поздно интерес пропадёт. Покупайте частями $, и не слушайте никого.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися