Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 грудня 2019, 11:39

Нацбанк знизив облікову ставку. Що це означає

12 грудня Нацбанк оголосив про кілька важливих рішень для фінансової системи. Зокрема, відразу на 2% знижено облікову ставку, яка тепер становить 13,5%, НБУ збільшив обсяги купівлі валюти на міжбанку з $30 до $50 млн на день, а також дозволив українцям інвестувати за кордон до 100 тис євро на рік.

Експерти відреагували на зміни у соцмережах та пояснили, до яких наслідків призведуть рішення регулятора. Багато хто підтримав Нацбанк, хоча не обійшлось і без критичних зауважень.

Яких наслідків чекати

«Все це має позитивно впливати на курс гривні та знизити вартість капіталу в економіці», — прокоментував рішення Нацбанку на своїй сторінці у Facebook міністр економіки Тимофій Милованов. Щоправда він не уточнив, що має на увазі під «позитивним впливом» – укріплення чи послаблення курсу національної валюти. Згодом в коментарях до посту він уточнив, що зміни мають допомогти експортерам, тому, очевидно, що міністр розраховує на здешевлення гривні.

«Очікуємо зниження ставок по кредитам та депозитам, та активізації кредитування, в тому числі за рахунок того, що кредитний ресурс стане доступнішим», — у свою чергу відзначила перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Детальніше про наслідки зниження облікової ставки розповів президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак. За його словами такий крок:

  • миттєво знизить дохідність депозитних сертифікатів та ставки на міжбанківському ринку;
  • в короткостроковій перспективі зменшить кредитні та депозитні ставки в банках
  • знизить вартість запозичень бюджету через гривневі ОВДП;
  • допоможе економіці відновлюватися та зростати швидше;
  • не створить загрози підвищення інфляції.

Бажаєш заробляти на ОВДП? Купуй облігації з високою дохідністю та отримай бонус від «Мінфіну»

Незважаючи на зміни реальна ставка (облікова ставка мінус інфляція) залишається однією з найвищих у світі, звертає увагу фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. «Інфляція виявилася нижчою, ніж очікували – 5,1% у листопаді, тоді як на кінець року очікування були 6,3%. Нацбанк прогнозував на кінець року облікову ставку 14,5%, відповідно реальна мала би становити 8,2%. На даний момент реальна ставка 13,5% — 5,1% = 8,4% Тобто, той же рівень, що й прогнозувався раніше. Трохи менша інфляція, як наслідок, нижча облікова ставка. Але реальна залишається однією із найвищих в світі на пару з Єгиптом, й наступного року мало би бути зниження і її в район 4%», -пояснює експерт. За таких умов, вважає він, попит нерезидентів на ОВДП збережеться.

Хто сподівався на більше

За словами Тараса Козака, більшість економістів очікували зниження облікової ставки на 1-1,5%. Однак сам він чекав, що Нацбанк знизить її на 2,5%. «Все ж таки, зниження до 13% було би краще», — зазначив він.

Невдоволення рішенням регулятора на своїй сторінці у Facebook висловив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. «НБУ так і не наважився встановити ставку адекватну економічній ситуації», — написав він. За його словами, ставка мала б бути не більше 9,9%.

Правильним, але запізнілим назвав рішення регулятора голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин. «В умовах, коли показник інфляції за останній рік становить 5,1%, спостерігається фактично промислова дефляція, показник облікової ставки на рівні 15.5% можна було б вважати саботажем на шляху пом’якшення монетарної політики», — зазначив він.

За словами Богдана Данилишина, до зниження облікової ставки регялятора підштовхнула різка критика з боку Ради НБУ і громадськості.

Голова ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник сподівається на більш суттєве зниження ставки вже найближчим часом. «Роботодавці очікують, що у січні облікова ставка складе 9 в.п, а у лютому – 8 в.п. Адже поточний рівень інфляції цьому сприяє», — заявив він.

Різких кроків не буде

Член Ради Нацбанку Віталій Шапран пояснив, чому різке зниження облікової ставки може мати негативні наслідки. «Щодо розміру зниження облікової ставки 2,0 процентні пункти, думаю він міг би бути і більшим, але ненабагато. Хочу застерегти тих експертів які вийшли напередодні з гаслами «Даєш 10%» — занадто різке зниження ставки може привезти до відтоку нерезидентів з ринку ОВДП, тому зниження має бути поступовим», — зазначив він.

Читайте такожНовини Нацбанку: як реагував курс

Відповідно до підготовленого у жовтні прогнозу, Нацбанк заявляв про плани поступового зниження облікової ставки до 8%. Однак, очікувалось, що це вдасться зробити не раніше 2021 року. Оновлений план буде оприлюднено в межах чергового перегляду макроекономічного прогнозу у січні. Після цього стане зрозуміло за яким графіком регулятор планує надалі знижувати облікову ставку.

Коментарі - 7

+
0
vladimir1973
vladimir1973
13 грудня 2019, 12:18
#
Поясните кто нибудь,почему понижение учетной ставки может привести к оттоку нерезидентов из ОВГЗ?  Пожалуйста.
+
+44
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
13 грудня 2019, 20:21
#
Только коротко: учетная ставка это % под который НБУ дает кредиты банкам и принимает депозиты от них же. Тоесть грубо говоря стоимость денег. Соответственно чем больше разница между % ОВГЗ и учетной ставкой тем привлекательнее этот займ, но и тем дорогой он для страны. Тоесть если опустили ставку на 2% логичным будет и опустить ОВГЗ на те же 2%. Но инвесторы могут не разделять оптимизм наших правителей и менее охотно покупать наши облигации. Как-то так
+
+5
Kalluri
Kalluri
13 грудня 2019, 14:50
#
Пора чайный пакетик 2 раза заваривать
+
+20
Oleg645
Oleg645
13 грудня 2019, 15:29
#
Три
+
0
squeez
squeez
26 грудня 2019, 22:30
#
И будем пить так называемую «Светлану»
+
0
Evgen0505
Evgen0505
14 грудня 2019, 13:18
#
Смотрим очень внимательно на реакцию нерезедентов.
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
23 грудня 2019, 16:12
#
Конечно, можно доооолго, мудро, используя фин.лексикон, рассуждать: притоки, оттоки, резидепты, контрагенты, учётная ставка, кредиты, овзг, но… это всё от лукавого и ради красного словца при ломкой позе! Но ни слова не говорят в помощь для пересичного украинца!, ни слова!
вывод: берёт злая обида! Хочется эа вилы взяться…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися