Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 грудня 2019, 16:21

Нова програма МВФ: Україна отримає 5,5 млрд доларів

Україна домовилася із Міжнародним валютним фондом про нову програму співпраці на три роки. Фонд пообіцяв допомогу розміром $5,5 млрд.

МВФ, Кристаліна Георгієва, фонд, транш, Україна, українська економіка, зустріч з МВФ, переговори з МВФ, Володимир Зеленський, президент України глава МВФ, допомога Євросоюзу, програма МВФ, програма співпраці, реформи, міністр фінансів, Оксана Маркарова, м
фото: reuters.com

Глава МВФ Кристаліна Георгієва повідомила про згоду кредитувати Україну за день до переговорів чотирьох президентів. Про що домовилися лідери «нормандської четвірки» та які завдання має виконати Україна, аналізувала «ЕП». «Мінфін» обрав найважливіші тези нової програми МВФ.

Досягнення домовленостей або так званий SLA (Staff Level Agreement) — доказ політичної підтримки МВФ. Однак підписання меморандуму та отримання траншу доведеться почекати, оскільки Україна ще не врегулювала важливі для кредитора питання.

Читайте також: МВФ і нормандська зустріч: що буде з курсом

Міністр фінансів Оксана Маркарова вважає, що треба зробити все можливе, аби програма співпраці з МВФ стала останньою в хорошому сенсі цього слова. «Ми повинні виконати нову програму, вийти з неї і мати економіку в такому стані, щоб не потребувати допомоги МВФ», — наголосила вона.

Про що домовилися

Нова програма передбачає нові реформи і продовження вже розпочатих. Умови меморандуму поділяються на попередні дії та дії для отримання кожного траншу програми. Більшість із них Україна вже виконала.

Одразу після внесення до парламенту законопроекту про бюджет на 2020 рік влада дала зрозуміти, що до другого читання він зміниться. Вона також планувала актуалізувати макропрогноз на 2020 рік.

Кредитор чекав, якими будуть ці зміни. 14 листопада, під час перебування місії МВФ в Україні, Верховна Рада ухвалила кошторис. Він змінився, але в рамках допустимих параметрів.

  • Закон про повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення

Кримінальна відповідальність за незаконне збагачення була запроваджена у 2015 році. У лютому 2019 року Конституційний Суд її скасував, що спричинило серйозне занепокоєння із боку міжнародних партнерів. 30 жовтня парламент повернув цю норму в Кримінальний кодекс.

  • Формування незалежних наглядових рад у державних банках

Реформа корпоративного управління у державних банках наштовхнулася на конфлікт НБУ з Ощадбанком. Регулятор не погодив кандидатури п'яти членів наглядової ради банку, що стало причиною публічного скандалу.

Міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила, що незалежні наглядові ради Ощадбанку та Укрексімбанку сформують до кінця 2019 року. Зараз відбір кандидатів на фінальному етапі — НБУ погоджує останні кандидатури.

Читайте також: Як єврооблігації України відреагували на новини щодо угоди з МВФ

  • Реформа податкових та митних органів

Розподіл ДФС, повноцінний запуск роботи державної митної та податкової служб — один з пунктів меморандуму.

Восени 2018 року уряд анонсував розподіл ДФС. Із того часу становлення кожної служби йде в своєму темпі. Зокрема, оновлена митна служба офіційно почала свою роботу 8 грудня цього року.

  • Врегулювання питання обмеження розміру комунальних тарифів

У червні 2019 року уряд Володимира Гройсмана ввів граничний рівень цін на 1 Гкал теплоенергії в системі централізованого опалення для міст обласного значення та Києва на рівні 1,4 тис. грн.

Гройсман пояснював це бажанням спонукати місцеву владу вкладати кошти місцевих бюджетів у модернізацію об'єктів ЖКГ, а також зниженням цін на газ.

Уряд Гончарука недавно скасував такі обмеження, мотивуючи своє рішення тим, що вони суперечать вимогам МВФ і можуть призвести до втрат місцевих бюджетів.

Один із важливих для МВФ пунктів — захистити неплатоспроможні банки від повернення недобросовісним екс-акціонерам.

Колишні власники зможуть отримати компенсацію за завдані їм збитки внаслідок визнання банків неплатоспроможними, якщо довудуть факти завдання збитків в судах.

«Зміни матимуть на меті посилення повноважень НБУ та Фонду гарантування вкладів. Вони стосуватимуться банків, які визнані неплатоспроможними або можуть такими стати в майбутньому», — стверджує джерело «ЕП» в уряді.

Для кейсу Приватбанку вони стануть в пригоді, якщо суд поверне банк Коломойському. У такому випадку банк знову стане неплатоспроможним, адже уряд буде вимушений вилучити 155 млрд грн докапіталізації.

Читайте також: Довіра інвесторів і стабільна гривня. Чим допоможе Україні співпраця з МВФ

Чого чекає МВФ від України

Зараз текст меморандуму на етапі підготовки. За інформацією джерел «ЕП», для МВФ мають значення такі реформи, які з різною мірою деталізації можуть бути відображені в документі.

  • Ринок землі

Запуском ринку землі переважно опікується Світовий банк. МВФ земельну реформу підтримує. Вибір деталізованої моделі відкриття ринку фонд залишає за Україною.

Конкретні вимоги щодо земельної реформи можна буде зустріти серед умов надання позик Світового банку (NPL). У меморандумі з МВФ земельна реформа, найімовірніше, буде окреслена в загальному.

Однозначно, ця тема активізується після скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

  • Реформа «Нафтогазу»

Розділити транспортування, зберігання, видобуток і продаж газу Україна зобов'язалася ще кілька років тому відповідно до угод з Європейським енергетичним співтовариством. Після того почалися дискусії, як і коли це робити.

9 грудня цього року Зеленський підписав закон, необхідний для завершення процесу. Закон звільняє від сплати ПДВ операцію із передачі ГТС від «Нафтогазу» до «Оператора ГТС». Реальна реформа «Нафтогазу» матиме значення для співпраці з кредитором.

Читайте також: Чому Україні потрібен МВФ і куди піде кредит

  • Продовження антикорупційної та судової реформ

Донедавна важливим пунктом у цьому напрямку була передача функцій прослуховування НАБУ та ДБР. Зараз цей закон ухвалений.

З 17 жовтня цього року право отримувати інформацію із транспортних телекомунікаційних мереж покладається на уповноважені підрозділи не тільки Нацполіції, а й НАБУ та ДБР. Подальша імплементація судової та антикорупційної реформ буде відображена в меморандумі.

  • Стрес-тестування банків

НБУ продовжить діагностику банківського сектору на предмет потреби в докапіталізації та стійкості до економічних ризиків.

Коли Україна отримає транш

Досягнення домовленості про співпрацю — позитивний сигнал для інвесторів та міжнародної спільноти.

Маркарова повідомила, що завдяки досягненню угоди з МВФ щодо нової програми Україна може отримати 500 млн євро допомоги від Євросоюзу.

Читайте також: Угода з МВФ. Маркарова анонсувала 500 мільйонів євро від ЄС

Попри весь позитив, транш від кредитора Україна отримає орієнтовно у лютому 2020 року.

  • По-перше, до 17 грудня в календарі засідань виконавчої ради МВФ питання про програму співпраці з Україною немає.
  • По-друге, за інформацією джерел «ЕП», фонд хоче побачити, як розвиватимуться події навколо Приватбанку. Важливим індикатором залишається також те, як розгортатимуться події з НБУ.

Коментарі - 13

+
0
QGS
QGS
11 грудня 2019, 20:21
#
Украина получит транш ориентировочно в феврале. А успеют ли выполнить требование которое за 5 лет не успели;)
+
+14
Lefert
Lefert
12 грудня 2019, 0:39
#
Напомню, неприкосновенность с депутатов еще при Кучме хотели снять, а тут- раз и всё.
+
0
bonv
bonv
11 грудня 2019, 21:12
#
Колишні власники зможуть отримати компенсацію за завдані їм збитки внаслідок визнання банків неплатоспроможними, якщо довудуть факти завдання збитків в судах.
Коломойському компенсацію чи все ж олігарх беня має повернути  5,5 млрд баксів?
+
0
Sozdatel
Sozdatel
12 грудня 2019, 16:06
#
Конечно компенсацию, еще и от исков в лондонских судах откажемся за «продуктивную работу» Страна возможностей и это еще не конец)
+
0
bonv
bonv
12 грудня 2019, 16:08
#
Коломойский пошел ва-банк, так как становится ясно, что он не сможет одержать победу в Высоком суде Лондона. Как известно, суд в Лондоне принял сторону ПриватБанка, признав соответствие юрисдикции иска против Коломойского и Боголюбова о взыскании почти $3 млрд c процентами. Всемирный арест на активы олигархов, как и ограничение в еженедельных тратах в 20 тыс. фунтов, сохранилось.
Процесс в Лондоне начнется 10 января 2020 года.
Отметим, что после решения суда в Лондоне, в Украине, судебные процессы в которых преимущественно выигрывал Коломойский, начали останавливаться. Кроме того, ПриватБанк подал иск в суд штата Делавэр, где бывшие собственники этого банка обвиняются в масштабном отмывании средств. Для защиты в Делавэре, Коломойский даже нанял адвоката Трампа.
+
0
bonv
bonv
12 грудня 2019, 16:08
#
Олигарх Коломойский  ведёт информационную подготовку к 19 декабря, когда начнется процесс в Шестом апелляционном админсуде, который рассмотрит жалобу государства на решение Окружного админсуда Киева от 18 апреля об отмене национализации ПриватБанка.
Сейчас все выглядит так, что у Коломойского остался лишь один способ развалить дела против него — сменить или хотя бы парализовать руководство ПриватБанка и также НБУ. Это позволит ему отозвать поданные против него иски в зарубежных юрисдикциях. Поэтому кроме агрессивных митингов и информационных атак с помощью подконтрольных СМИ и нардепов, олигарх подает иски против ПриватБанка. А доблестные украинские правоохранители после президентских выборов начали криминальные преследования руководства банка.
Как сообщал НВ Бизнес, НАБУ и полиция при обысках в Приватбанке изъяли документы, связанные с юридическими и пиар советниками, обвиняя руководство банка в злоупотреблении полномочиями
+
0
Sozdatel
Sozdatel
12 грудня 2019, 16:16
#
Когда идет война - щепки летят.. Надеюсь у вас в привате сумма в пределах покрытия фонда, а то может больно аукнуться, если попадете в 4-ю очередь, а шанс есть..

Пока война не закончена - рано делать выводы.. Если беня победит - иски могут отозвать, да и у прихвата и нбу есть родные и близкие, а он идет в вабанк, как вы сообщили, и имеет множество ресурсов + всем нужно кормить семьи + заработать хотят.. Так что вопрос скорее в том: успеет ли беня «убедить/купить» всю цепочку чтобы уберечь свои активы, да еще и приумножить по возможности и какими способами он это будет делать..
+
0
bonv
bonv
12 грудня 2019, 16:43
#
Депо в приваті немає. Тільки на карточці..
+
0
Sozdatel
Sozdatel
12 грудня 2019, 17:03
#
Головне: будьте готові та не питайте ілюзій і усе буде добре.. Бінго)
+
+15
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
12 грудня 2019, 16:21
#
МВФ, металлургия, ОВГЗ: будет ли доллар по 20 грн?

https://www.youtube.com/watch?v=yCTJ2ZZdSy4

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
0
TOMAgavk
TOMAgavk
14 грудня 2019, 10:07
#
Рассмотрение Советом директоров МВФ о выделении кредита(транша 5,5 млрд.д.), будет НЕ РАНЬШЕ февраля 2020г.
То есть, в случае положительного решения, Украина может получить первые деньги в марте-апреле.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
18 грудня 2019, 9:44
#
Ми в наступному році в бюджет заклали 17млрд$ по курсу на сьогодні. 5,5 на 3 роки капля у морі
+
0
SAndreyS
SAndreyS
18 грудня 2019, 11:40
#
Капля для тех, кто не разбирается, зачем и на что берутся кредиты МВФ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися