Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2019, 13:23

Що відбувається на ринку, доки Україна купається в грошах нерезидентів

Нацбанк України назвав головні ризики для фінансової стабільності країни.

Приватбанк, ОВДП, фінансовий ринок, економіка України, гроші, інвестиції, транзит газу, світова криза, Нацбанк, НБУ
фото: ua.112.ua

Член Ради НБУ Віталій Шапран розповів «Коментарям» про те, які ризики можуть мати серйозний вплив на українську економіку, а також як цьому протистояти. «Мінфін» вибрав головні тези.

У Нацбанку України стверджують, що існує ряд загроз для сприятливого економічного клімату країни:

  • судові рішення і тиск на НБУ
  • припинення транзиту російського газу через українську територію
  • ескалація військового конфлікту і нові торгові обмеження із боку РФ
  • посилення торгових воєн і підвищення турбулентності на світових фінансових ринках

Україна не зовсім готова до світової кризи

Поки не підписана угода з МВФ, Україна не надто готова до турбулентності на світових фінансових ринках. Зараз це не відчувається, оскільки ми купаємося в грошах нерезидентів, які прийшли на ринок ОВДП. А також тому, що кон'юнктура сировинних ринків була для нас в 2019 році непоганою.

Читайте також: Нова програма МВФ: Україна отримає 5,5 млрд доларів

Однак нам не вдалося досягти суттєвого прогресу з обсягами золотовалютних резервів (ЗВР): вони ледь перевищують 3 місяці імпорту. Після підписання угоди з МВФ ця проблема буде менш актуальною, але для більшої впевненості, мабуть, не тільки я, але і нинішні інвестори–нерезиденти в ОВДП воліли б, щоб валові і чисті ЗВР НБУ були більші за розміром, ніж зараз.

Справа Приватбанку

Погоджуся і з тим, що суди по Приватбанку – «ерогенна зона» нашої фінансової системи, хоча б тому, що до цього питання чутливі наші закордонні кредитори. Я б волів, щоб сторони перестали судитися, а сіли за стіл переговорів і підписали мирову угоду.

Більш того, я думаю, що так воно і буде. Сторони рано чи пізно повинні усвідомити перспективи цього багатогранного спору і перестати витрачати шалені суми на юристів та PR-акції, а підбити фінансові підсумки спору і закрити його раз і назавжди. Думаю, що чекати такого розвитку подій залишилося зовсім недовго, але це зовсім не означає, що НБУ і Мінфін при такому сценарії здадуть свої позиції.

Читайте також: Кращий тиждень для України

Транзит газу: бути чи не бути

Щодо нових торгових обмежень із боку РФ, я б не поспішав із висновками. Частка Росії у нашому експорті вже невелика і основний шок ми вже випробували. За 9 місяців 2019 року частка нашого експорту в РФ скоротилася до 6,7% у загальному обсязі, тому можливі обмеження імпорту російської сировини в Україну нас не мають лякати.

Як показує практика, ми навіть змогли знайти дешевші пропозиції у ЄС щодо такого специфічного товару як газ. Що стосується припинення або зменшення транзиту газу через територію України, то так – я припускаю, що цей чинник може негативно вплинути на наш торговий баланс послуг, який традиційно мав позитивне сальдо і частково компенсував торговий дефіцит товарів.

Ризики, що непідвладні ні українському уряду, ні Нацбанку

Ось про що забули мої колеги в НБУ, так це про погодно-кліматичні ризики.

Ми все більше стаємо залежними від стану справ в агропромисловому комплексі — як економіка в цілому, так і безпосередньо експорт. Поки наш експорт виграє від зростання такої залежності: ціни на зернові рухаються не синхронно — через це наш агроекспорт можна вважати диверсифікованим.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку. Що це означає

Однак у випадку неврожаю ми моментально відчуємо ефект, і не тільки на валютному ринку. Думаю, що це один із найсерйозніших ризиків для нашої економіки і фінансової стабільності, над яким не мають влади ні НБУ, ні уряд. Єдиний метод протистояння такого ризику – підтримання значних запасів. Я маю на увазі не тільки ЗВР, але і, наприклад, запаси держрезерву.

Коментарі - 10

+
+111
skylake3
skylake3
14 грудня 2019, 14:55
#
Так что всё-таки происходит на рынке, пока Украина купается в деньгах нерезидентов?
+
+20
Sozdatel
Sozdatel
16 грудня 2019, 13:05
#
Украденные деньги отбеливают через ОВГЗ и 3-х лиц.. Может и вы успеете запрыгнуть в уходящий поезд, если после уплаты комуналки чего осталось..
+
+15
sadbuttrue
sadbuttrue
14 грудня 2019, 16:26
#
Погоджуся і з тим, що суди по Приватбанку – «ерогенна зона» нашої фінансової системи, хоча б тому, що до цього питання чутливі наші закордонні кредитори. Я б волів, щоб сторони перестали судитися, а сіли за стіл переговорів і підписали мирову угоду - На яких умовах і за чий рахунок? Чи спрацює варіант «сойдемся где то по-середине»?
+
+45
sanch ☺
sanch ☺
16 грудня 2019, 9:49
#
«чтобы стороны перестали судиться, а сели за стол переговоров» какой стол переговоров? Страну поимели на миллиарды долларов и дальше хотят иметь, а Вы говорите сесть с ними за стол переговоров.
+
+5
Sozdatel
Sozdatel
16 грудня 2019, 13:07
#
Еще не до конца поимели, еще землю не распродали с предприятиями.. Скоро будет янтарь-2 только в больших масштабах..
+
+15
Kalluri
Kalluri
16 грудня 2019, 11:34
#
«не только я, но и нынешние инвесторы–нерезиденты в ОВГЗ предпочли бы, чтобы валовые и чистые ЗВР НБУ были больше по размеру, чем сейчас» - а я бы предпочел чтобы «инвесторы» остались ни с чем, зло должно быть наказано
+
0
yarg
yarg
16 грудня 2019, 14:29
#
Согласен. а доллар должен быть не выше 8.
+
0
Kalluri
Kalluri
16 грудня 2019, 14:33
#
И цены и зп не выше 2009го
+
0
yarg
yarg
16 грудня 2019, 14:46
#
Заранее согласен.
дайте только успеть имеющиеся доллары по 25 сдать :)))))
+
0
yarg
yarg
16 грудня 2019, 14:28
#
«Купается в деньгах нерезидентов» - это те пресловутые 4 миллиарда долларов , на которые нерезы купили облигаций за год ?
по сравнению с 60 миллиардами экспортной выручки - это ниочем...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися