Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 грудня 2019, 16:58

Кращий тиждень для України

Тиждень став дуже сприятливим для України. Головна перемога — домовленість про програму співпраці з МВФ.

Приватбанк, МВФ, програма МВФ, облігації, інвестиції, фондовий ринок, долар
фото: 24 канал

Інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів «НВ» про хороші новини для України, що сипалися як з рогу достатку. «Мінфін» виділив головне.

П'ятниця 13-е на фондовому ринку

Американців порадував своїм черговим твітом Трамп, який пообіцяв дуже швидку угоду з Китаєм. Угоду в торговельній війні, яку він сам і розпочав. Загалом, «купи козу і продай козу», чудово спрацювало. Всі кинулися купувати, і в підсумку індекс S&P500 відкрив п'ятницю на позначці в 3 168 пунктів.

На іншому кінці океану пройшли британські вибори, на яких розгромну перемогу здобули консерватори. Ця перемога не настільки заслуга самих консерваторів, які тепер зможуть завершити епопею з Brexit, як результат вкрай лівих супротивників. Лейбористи настільки полевели, що наблизилися у своїй риториці до кращих зразків марксизму-ленінізму і можуть змагатися в божевіллі з виступом Юлії Тимошенко, що, на щастя, не пройшло в Британії.

Фунт побіг зростати відносно долара

Старому британському фунту далеко до успіхів української гривні, але і 6% зростання для такої консервативної валюти — вже вражає. Тепер, швидше за все, британці залишать ЄС вже до кінця січня. Залишилося лише зрозуміти, на яких умовах вони це зроблять, але тут вибори дали Джонсону карт-бланш на переговорах. Щось він точно придумає, оскільки хоче вийти з Євросоюзу так само сильно, як другокласник, якому припекло на уроці ще хвилин 10 тому. Правда, потім йому доведеться зіткнутися з бажанням шотландців вийти вже з Великої Британії, щоб залишитися в ЄС, але про це вони подумають вже завтра.

Де ліві точно сильні, так це у Франції, що розбалувала свої профспілки, і тепер голова болить у Макрона. Зараз президент Франції намагається навести порядок у пенсійній системі, що дуже не подобається майбутнім пенсіонерам, яким до душі поточний безлад і набір плюшок. Біда в тому, що плюшок рано чи пізно на всіх не вистачить, але ці проблеми не хвилюють профспілки.

А в Україні позитивні новини сипалися як із рогу достатку

Почалося все з того, що в МВФ, судячи з усього, ухвалили політичне рішення підтримати Україну перед самітом в Парижі. Після телефонної розмови Зеленського і голови МВФ ми отримали багатостраждальний Staff Level Agreement. Це ще не програма МВФ, але вже крок у вірному напрямку, що порадував ринки.

За останній тиждень українські суверенні єврооблігації додали близько 5 пунктів, не відставали від державних єврооблігацій і котирування варантів. Останні тепер торгуються на рівні 95% від номіналу. А дохідність Україна опустила до 6,7%.

Читайте також: Нова програма МВФ: Україна отримає 5,5 млрд доларів

Для того, щоб Staff Level Agreement став програмою, як завжди, треба зробити кілька подвигів. Цього разу всі вони, так чи інакше, стосуються упокорення Коломойського, тим більше, дати за судовими позовами якого наближаються. Мало хто сумнівається, що він впливає на українських суддів як удав на кроликів. Уряд вже вніс до парламенту законопроект, покликаний нівелювати успіхи олігарха на судовому фронті.

Тепер за цей закон має проголосувати парламент, де як раз проявлять себе всі «посіпаки» Коломойського, а вже відомі персонажі піднімуть ґвалт вище даху. Тож буде цікаво.

Читайте також: Приватбанк: Спробуйте прожити день без гаманця

Після новини від МВФ був нормандський саміт, який завершився кращим результатом для України з можливих — нічим. Що теж порадувало. А потім ще й інфляція вийшла на рекордно низькому рівні. Річний її рівень склав 5%, чого не очікував ніхто в Україні. Зміцнення гривні не пройшло даремно і тут.

У підсумку, Нацбанк отримав можливість більш радикально знизити облікову ставку, що ми і побачили в четвер. Ставка була знижена на 2% — з 15,5% до 13,5%. Це явно не межа, зважаючи на все ще високий її реальний рівень, відносно інфляції, як і те, що дохідності за боргами Мінфіну знижуються випереджаючими темпами.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку. Що це означає

Цього тижня Мінфін розмістив чотирирічні папери з дохідністю 11,7%. Причому Мінфіну довелося по ходу справи встановлювати ліміт на розміщення цих паперів. Судячи з усього, вразив обсяг іноземців, які прийшли продавати валюту минулої п'ятниці.

Паралельно зі зниженням ставки Нацбанк провів ще і ряд лібералізаційних кроків, в тому числі дозволивши фізикам виводити не 50, а 100 тисяч євро на рік. А сам Нацбанк зобов'язався викуповувати тепер ще більше валюти з ринку, що має стати бальзамом на рани експортерів, які страждають від зміцнення гривні. Цього року Нацбанк викупив вже $5,8 млрд. Це набагато більше суми тих грошей, які завели нерезиденти під ОВДП. Доки ж курс гривні дійшов вже до позначки 23,5 гривні за долар.

До оборонного бюджету США включені санкції проти будівельників Північного потоку 2

Там залишилося прокласти маленьку ділянку під водою, що не можуть зробити росіяни, які вимушені залучати до цього проклятих буржуїнів. І хто знає, може ця маленька ділянка стане газовими Фермопілами. На тлі всього цього позитиву важливо відзначити, що склянка може виявитися не тільки порожньою, але і перевернутою.

Мова йде про суд за Приватбанком, який стартує 19-го грудня. При дуже поганих розкладах він може 19-го грудня і завершитися. Тоді картина світу в очах інвесторів стане зовсім іншою. З додаткових потенційних проблем і суд в Лондоні. Там росіяни вимагають від України виплати за горезвісними євробондами імені Януковича. Але ця проблема не сьогоднішнього дня.

Не можна забувати, що судова війна Коломойського не обмежується одним судом. Вже 16 грудня найсправедливіший український суд може винести рішення на користь братів Суркісів, визнавши їх чужими людьми для Коломойського. Незважаючи на те, що вони вільно ганяли свої депозити-кредити по Приватбанку, як у себе вдома, що буде коштувати досить дорого для українського бюджету. А деякі іноземці можуть злякатися, що програна найважливіша справа.

Коментарі - 3

+
+32
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
13 грудня 2019, 17:36
#
Да, так и есть. Хороший я бы сказал и год для экономики Украины. Интересно на сколько ВВП вырастет в 4 квартале?
+
0
Владимир Бойко
Владимир Бойко
13 грудня 2019, 21:52
#
На минус пару лярдов , учитываю сколько ОВГЗ продали
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
13 грудня 2019, 19:26
#
Я не поділяю цю ейфорію, адже ось що написано в релізі МВФ This agreement is subject to IMF management approval and to approval by the Executive Board, and effectiveness of the arrangement will be conditional on the implementation of a set of prior actions.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися