Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 грудня 2019, 16:53

Попит на ОВДП зростатиме — експерти про включення паперів до глобального індексу

П'ятирічні ОВДП України стали першими гривневими інструментами, які було включено в глобальні індекси боргових цінних паперів MVIS (MV Index Solutions).

Інтерес до ОВДП зростатиме

Включення випуску ОВДП в індекс означає, що низка інвестфондів, які вкладають кошти в цей індекс, тепер автоматично інвестуватимуть ще й у випуск українських облігацій, пояснив «Мінфіну» старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

За його словами, це збільшить попит на ОВДП, але поки що несуттєво, адже загальний обсяг фондів, які орієнтуються на індекси MVIS, оцінюється в $14,5 млрд. «Це не так багато. З іншого боку, це лише перший індекс, а далі випуск ОВДП може бути включений в інші, що забезпечить ще більший попит на ОВДП та розширить коло іноземних інвесторів», — розповів аналітик.

У тому, що увага до українських цінних паперів зростатиме, переконаний і президент інвестиційної групи Універ Тарас Козак. «Інвестори які орієнтуються на цей індекс намагатимуться включити відповідні папери у свій портфель», — пояснив він «Мінфіну».

Зросте інтерес і до українських боргових облігацій на інші строки. «Для інвесторів Україна буде країною, яка випускає цінні папери з дуже хорошою дохідністю і при цьому ці папери відповідають вимогам для включення в індекс», — вважає Козак.

Заробити стане простіше

Оскільки інвестори частіше купуватимуть гривневі ОВДП, це призведе до зниження їхнього спреду (різниці між максимальною ціною покупця і мінімальною ціною продавця). Тому, пояснює Козак, інвестори менше втрачатимуть між купівлею і продажем.

В той же час, за його словами, підвищення інтересу до ОВДП дозволятиме Мінфіну України знижувати дохідність за облігаціями.

Придбай ОВДП та отримай додаткові +0,2% річних від «Мінфіну»

Незважаючи на це, оскільки кредитний рейтинг України залишається низьким, деякі закордонні інвестори все одно не матимуть права купувати ОВДП. Зокрема, такі обмеження діють для іноземних пенсійних фондів.

Яка дохідність ОВДП

За результатами аукціону 3 грудня середньозважена дохідність півторарічних ОВДП номінованих в доларах США склала 3,88%, дворічних – 4,08%.

Читатйте також:Інвестори в ОВДП можуть спати спокійно. Поки що

Середньозважена дохідність 3-місячних гривневих державних облігацій склала 13,06%, а трирічних – 12,38%.

Коментарі - 6

+
0
bonv
bonv
5 грудня 2019, 17:02
#
По валютним вже знизили так що вже нікого практично не цікавить..
+
+30
mary27
mary27
5 грудня 2019, 20:18
#
Купон по долларовым ОВГЗ уже меньше, чем по египетским облигациям.
Но, все равно выше чем по аналогичным европейским бумагам.

Так что, пока интересны.
+
0
bonv
bonv
5 грудня 2019, 20:58
#
Привіт. Де пропадала?
4% у нас стали не цікавими..
+
+25
mary27
mary27
5 грудня 2019, 21:21
#
Добрый вечер) Да так, мелкие личные дела. У нас все кто хотел, давно купили 5-7% долларовые ОВГЗ. И % физлиц, инвестирующих в них очень небольшой. То, что выпускают сейчас - или купят банки под излишнюю валютную ликвидность (что снизит ставки по вкладам). Или небанковские организации, вроде СК или НПФ.
+
+15
bonv
bonv
5 грудня 2019, 21:46
#
Зниження відсотків по гривневим ОВДП теж призведе до втрати зацікавлення..
+
+30
Bux Rus
Bux Rus
6 грудня 2019, 9:49
#
Всем нужны пирамидки
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися