Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 грудня 2019, 9:11

Дешеві кредити для бізнесу: Гончарук анонсував старт та назвав умови

Програма з підтримки малого та середнього підприємництва, що передбачає доступне кредитування під 5-9% річних, запрацює з 1 лютого 2020 року. Про це написав прем'єр-міністр Олексій Гончарук на своїй сторінці у Facebook.

Програма з підтримки малого та середнього підприємництва, що передбачає доступне кредитування під 5-9% річних, запрацює з 1 лютого 2020 року.
Фото: delo.ua

«За ініціативою президента Зеленського уряд готує до старту потужний інструмент - програму з підтримки малого та середнього підприємництва. Вона запрацює з 1 лютого 2020 року. Її суть дуже проста - стимулювати появу нових підприємців та заохотити повертатися наших заробітчан додому й відкривати бізнес тут. Перший етап - доступне кредитування», - написав Гончарук.

Умови кредитування

  • Передбачається видача кредитів розміром до 1,5 млн грн терміном на п’ять років під 5% річних, якщо передбачається виручка до 25 млн грн і створюються мінімум два робочі місця.

Читайте також: $75 тисяч на руки. Кабмін приймає заявки на фінансування стартапів

  • Під 7% річних для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставку буде знижено на 0,5%.

  • Під 9% річних для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

  • Кредити можна брати в будь-якій сфері діяльності, згадавши енергетику, освіту, охорону здоров'я, транспорт, виробництво, спорт, розваги та будь-які інші послуги.

Сам учасник має інвестувати 20% власних коштів від усіх витрат.

Обрати кредит готівкою

Що потрібно для участі

  • Бізнес-план

  • Позитивна фінансово-кредитна репутація

  • Платіжна дисципліна.

«Стартапи зможуть брати участь лише від початку своєї діяльності, а діючий бізнес - лише той, що працює мінімум 12 місяців», - розповів Гончарук.

«Заявки будуть приймати вже незабаром. Наразі можна залишити повідомлення про бажання взяти участь за посиланням: http://smeprogram.guf.gov.ua/ (...) Більше інформації вже незабаром!», - написав Гончарук.

Раніше повідомлялося

  • Президент Володимир Зеленський анонсував державну програму кредитування бізнесу «Повертайся і залишайся». Мета програми - повернути додому українських заробітчат і надати доступні кредити на власну справу.

  • Приватбанк вже втретє за рік знижує ставки кредитування для малого бізнесу і підприємців. З 3 грудня ставка кредитування за найпопулярнішою програмою фінансування підприємців «КУБ» знижена з 1,7 до 1,6% на місяць від початкової суми кредиту за перші пів року і з 1,5 до 1,4% в місяць за наступні пів року користування кредитом.

  • За даними на 30 липня 2019 року, середньозважена ставка за короткостроковими гривневими кредитами для бізнесу становила 17,9%, за довгостроковими позиками — 20,4%. За позиками для населення - 37,9% і 30,6% відповідно.

Коментарі - 22

+
+69
Андрей Иванов
Андрей Иванов
5 грудня 2019, 9:33
#
Ну вот и начались первые ошибки. Если у предпринимателя есть стоящая идея, платежеспособность и залог, то для него 15-20% годовых не проблема. Заробитчан таким образом не вернешь. Это по своему типу люди - наемные работники, исполнители, которые не преуспели на родине и ищут халявы за бугром. О какой платежеспособности заробитчан может идти речь если они живут от зарплаты до зарплаты или откладывают на самое необходимое - улучшить жилищные условия и т.д. Два примера - один был в Польше, отработал 3 мес - купил компьютер и ищет работу. Второй отработал 3 мес в Чехии, ничего по сути не заработал - на бирже труда. И это лучшие экземпляры - по их рассказам большинство просто проживают заработанное, прокуривают и пропивают.
+
0
Італій .
Італій .
5 грудня 2019, 9:33
#
Заробитчат
+
+56
Італій .
Італій .
5 грудня 2019, 9:35
#
Я один не вижу ни одной преференции которая бы была связана с «Повертайся»?

Зато вижу аж два пункта выписанных для существующих бизнесов. Тогда причем тут вообще заробитчане?

Disclaimer
Не то чтоб я был за раздачу бабла заробитчанам только потому что они заробитчане. Просто ловлю зеленых на слове.
+
+30
SergValin
SergValin
5 грудня 2019, 9:37
#
Откуда кредиты-то?
Из бюджета? Создадут ещё одну чиновничью структуру по распределению кредитов?
Или это будет компенсация процентов в коммерческих банках, и создадут ещё одну чиновничью структуру по распределению компенсаций + коррупционную нишу по выбору правильных банков, участвующих в программе?
+
0
Італій .
Італій .
5 грудня 2019, 9:39
#
В феврале узнаем детали этой схемы по конвертации наших налогов в их прибыли.
+
0
paulball
paulball
5 грудня 2019, 11:44
#
Из налогов и спекуляций нбу
+
+49
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
5 грудня 2019, 9:58
#
Человек, который уже давно живет в ЕС или США или Канаде имеет относительно успешный бизнес, зная об условиях в Украине, за «льготный» кредит в 50 -60 евро не вернётся! И даже кто то и откроет свое дело — проблема одна низкая покупательная способность населения и высокие тарифы для бизнеса.
Да и в бюджете на 2020 год как то этих расходов нет.
+
+19
paulball
paulball
5 грудня 2019, 11:45
#
Ну вот вы и вскрыли очередное бла бла
+
+73
Andrey M
Andrey M
5 грудня 2019, 10:07
#
Такий бізнес-план (базові умови) для стартапа підійде?:)

Відкриваєте ФОП і приймаєте по договору на мін ЗП когось з рідних (наприклад батьків чи дітей). Сфера діяльності - інформаційно-консультаційні послуги.
Берете кредити на новий бізнес під 5% на себе, дружину,  по 1.5 млн грн і розміщуєте в тот же держ банк Ощад  під 15% під повну гарантію держави.
Ваш профіт за рік - 10% від загальної суми мінус ЕСВ з мін ЗП на найманих рідних.
Ризики неповернення - практично відсутні. А Ви на сім"ю чистими щомісяця маєте вже 15-20 тис грн сидячи на дивані.:)
+
+6
aktibuhs
aktibuhs
5 грудня 2019, 10:22
#
Бизнесплан отличный, я б так сделал, но, похоже так нельзя. Там написано для бизнеса у которого выручка предполагается 25млн. грн. 

Можно разве что добавить в бизнес-план пункт: Планируем получать прибыль 25 млн. в год
А когда будут спрашивать про эту прибыль - говорить: не фартануло, бизнес не зашел)
+
+20
Andrey M
Andrey M
5 грудня 2019, 10:42
#
В попередній статті https://minfin.com.ua/2019/12/03/39924354 не було вказано про виручку (навіть не прибуток!).
Тоді відразу зауважу, якщо умова 25 млн грн виручки є обов«язковою, то з кредитом в 1.5 млн досягнути такої виручки практично нереально.
Тоді і ця ініціатива відразу мертвонароджена.
+
+6
qay
qay
5 грудня 2019, 10:10
#
Я бы рассматривал проблему заробитчан с намного более важной стороны, а именно, что за рубеж уезжают грамотные инженеры. 
В любой развитой стране профессия инженера очень престижна, при том оплачивается соответственно. 
Кто будет качественно выполнять инженерную работу за нищенскую зарплату? Это остатки советского менталитета, из-за которого слово инженер звучит непрезентабельно/почти насмешливо. Плюс на любом постсоветском сохранившемся предприятии работяги получают больше инженера (даже на высокотехнологичных).
+
+15
bonv
bonv
5 грудня 2019, 10:12
#
Зеленський у відеоролику  про 20% нічого не говорив.... Ми ще думали де підвох:))..
+
+15
bonv
bonv
5 грудня 2019, 10:40
#
За границей и кредиты дешевле, и бизнес не отжимают. Что думают заробитчане о программе Зе по их возвращению…
https://www.minprom.ua/digest/257810.html
+
+73
Dmitrik7
Dmitrik7
5 грудня 2019, 10:46
#
Возвращайся домой!
В кредит.
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
5 грудня 2019, 10:55
#
Пусть пробуют, а вдруг заработает. При папереднике я что-то инициатив подобных не помню. Помню только вопли «у нас есть дешёвая рабочая сила».
Которой кстати тоже уже нет-выехала.
Хотя в кредиты как стимул для возвращения не верю.
+
+30
Італій .
Італій .
5 грудня 2019, 11:18
#
а вдруг заработает

С чего ему заработать если таких дешевых кредитов в Украине нет и чтобы их сделать такими дешевыми кто-то другой (угадай кто, думаешь не мы с тобой?) должен оплатить часть стоимости кредита.
+
+45
Andrey M
Andrey M
5 грудня 2019, 11:38
#
Captain Cisco «Пусть пробуют, а вдруг заработает» - якщо ви принесети довгостроковий депозит в гривні під 1-2%, то є шанс що запрацює.
Якщо ви не готові - то хто заплатить за цей «атракціон щедрості»?
+
+21
paulball
paulball
5 грудня 2019, 11:51
#
Нехерасе выручка
+
+34
Olezhechka
Olezhechka
5 грудня 2019, 12:38
#
А я бы Овгз купил. Открыл бы ПП или даже ООО, там же за «выручку» пишут. Ну то выручка, расходы бы списали. Ну вот, инвест фонд в Овгз))). Кредит берём под 5 процентов. Честно, я когда вижу этого премьера, то впечатление, что человек употребляет чего то, при чем, очень забористое. Он вообще где обитает??? Самое смешное статистика. Уже два раза подряд фамилия министра на букву Г. И чего то прошлое Г хоть немного с головой дружило. Самый простой вопрос. Откуда вы собрались взять деньги, чтобы дать людям под 5 процентов если сами одалживаете под 14-15 в Овгз????? Тем более в феврале уже.
+
0
kolya88
kolya88
6 грудня 2019, 19:43
#
А кто будет потребителем услуг новых предпринимателей? Сначала населению нужно деньги раздать.
+
+15
torro120157a
torro120157a
6 грудня 2019, 20:55
#
Рассказывать о кредитах для начала может только тот кто ни разу не пытался начать бизнес.
В двух словах. Для подключения электроэнергии на чистую площадку надо сначала иметь или декларацию о начале строительства или паспорт малой (временной) формы. Не вникая в подробности от 2 месяцев и от 5 тыс. грн для будки для охранника. Далее не менее 2 месяцев на получение ТЗ, ТУ, проектирования и тоже не менее тех же денег. А далее после заключения договора с энергоснабжающей организацией платишь по 2 тыс. за заявленный кВт (даже для простого киоска без холодильников и прочего надо не менее 5 кВт = 10 тыс) и теперь согласно договора с ПрАТ «Киевоблэнерго» можешь спокойно спать 85 календарных дней. Такой срок записан у них для выполнения стандартного подключения. Т.е приблизительно месяцев 7-8 ты сидишь и ждешь.А 20 штук уже вложены. И даже если кредит будет беспроцентным то тело все равно отдавать надо. Так что разумный человек не то что не будет брать кредит, а даже думать о новом деле не будет. Т.е. производство развивать у нас нельзя. А умники рассказывают о программах кредитования. Для чего? Чтобы раздать его чиновникам ввиде взяток за ускорение? А потом?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися