Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 листопада 2019, 13:29

Міністри енергетики України і РФ обговорили договір щодо транзиту

Міністри енергетики України і Росії Олексій Оржель і Олександр Новак під час зустрічі у Відні обговорили підготовку до підписання договору про транзит газу. Про це повідомляє прес-служба Міненергетики.

Міністри енергетики України і Росії Олексій Оржель і Олександр Новак під час зустрічі у Відні обговорили підготовку до підписання договору про транзит газу.
Фото: epravda.com.ua

Про що домовилися

Сторони домовилися «активізувати роботу» за новим договором і обговорили можливість підписати договір відповідно до європейських правил.

Як зазначає прес-служба, переговори триватимуть у двосторонньому і тристоронньому форматі з Європейською стороною.

Читайте також: Нацбанк очікує триразового скорочення транзиту газу

Відомо, що дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством — 13 грудня.

Раніше повідомлялося

  • 18 листопада Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію продовжити на рік чинний контракт або укласти новий договір про транзит газу. При цьому назвав свої умови — відмова обох сторін від взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.
  • 25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони і надалі будуть обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами в тристоронньому форматі. Також заявив, що готовий розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а постачаннями газу.
  • Раніше Володимир Путін заявив, що Росія готова укласти угоду з транзиту газу з Україною за зниженими цінами на 20-25%.
  • У НАК Нафтогаз вважають, що, найімовірніше, Газпром не підпише контракт про продовження транзитц, але Україна і європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Коментарі - 7

+
+75
QGS
QGS
29 листопада 2019, 13:33
#
Вкратце о статье, мы договорились поговорить;)
+
+22
bonv
bonv
29 листопада 2019, 13:47
#
Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук у четвер заявив, що його уряд не веде переговорів з Росією про пряме постачання російського газу в Україну
Цього ж дня російський і український міністри енергетики Олександр Новак та Олексій Оржель зустрілися у Відні для того, щоб обговорити — серед іншого — «перспективи прямої покупки російського газу для споживачів України». Принаймні, про це йдеться у офіційному повідомленні російського Міністерства енергетики. Українське міністерство стверджує, що переговори були присвячені виключно транзиту. Але ніхто в Києві не спростував російського повідомлення про переговори. Може, вирішили, що вистачить заяви Гончарука? Але прем'єр робив свою заяву до того, як стало відомо про переговори у Відні — однак під час цих консультацій. Хто буде серйозно сприймати заяви чиновника, який приховує від суспільства резонансну інформацію? Або, можливо, сам прем'єр про газові переговори, на яких не було представників Єврокомісії, нічого не знав? Його просто вирішили не інформувати — тому що таємна зустріч у Відні була санкціонована не фіктивними, а справжніми керівниками України, олігархічними кланами, які захопили керівництво країною після виборів 2019 року.
+
0
yarg
yarg
29 листопада 2019, 14:12
#
Это разные договора.
поставок нет (да и не нужно)
договариваются о транзите.
+
+15
bonv
bonv
29 листопада 2019, 14:14
#
Мова не про транзит а «перспективи прямої покупки російського газу для споживачів України». Гончарук говорить одне а Оржель інше…
+
+15
bonv
bonv
29 листопада 2019, 14:16
#
А транзит тільки на європейських умовах.
+
0
Niko159
Niko159
29 листопада 2019, 16:31
#
...обсудили возможность подписать договор в соответствии с европейскими ПРАВИЛАМИ... А не на европейских условиях... Это две больших (или четыре маленьких) разницы...
+
0
bonv
bonv
29 листопада 2019, 17:07
#
Погоджуюсь:) Вітаю з регістрацією…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися