Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 листопада 2019, 17:41

Нафтогаз на пропозицію Путіна: Це не знижка, це нормальна ціна

Ціна російського газу для України апріорі повинна бути на 20-25% нижча, ніж ціна газу з Європи. Про це написав виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко в Facebook.

Ціна російського газу для України апріорі повинна бути на 20-25% нижча, ніж ціна газу з Європи.
Фото: capital.ua

Чим обґрунтований розмір знижки

«20-25% — це не знижка, це нормальна ціна, наслідком якої може бути зниження доходів України від транзиту», — заявив Вітренко.

Він пояснив, що оскільки газ в Європу йде через Україну, то при прямих поставках в Україну Газпром менше подає газу для транзиту в Європу. А відповідно, платить менше за транзит газу Україні.

Читайте також: Ризик припинення транзиту існує — Путін

«Причому знижка 20-25%, враховуючи майбутні обсяги імпорту газу, не зможе реалістично компенсувати відмову від 3 млрд доларів, які нам зараз винен Газпром за рішенням Стокгольмського арбітражу», — підкреслив представник «Нафтогазу».

Як домогтися «нормальної» ціни

Вітренко додав, що в України є можливість мати «нормальну» ціну, якщо європейський антимонопольний орган зробить так, щоб Газпром не зловживав своїм домінуючим положенням на європейському ринку.

«Наприклад, якщо буде розблокована можливість для інших компаній отримувати газ на кордоні Росії», — пояснив Вітренко.

Представник НАК додав, що можливість мати таку ціну з'явиться і якщо Україна нарешті реалізує свій потенціал збільшення видобутку газу як нових, так і існуючих родовищ. А також потрібно ефективніше споживати газ, перейшовши від його імпорту до експорту.

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

«Знижку справедливо вважати по відношенню до рівня „ціна на німецькому ринку мінус вартість транспортування від кордону Росії до Німеччини“, — вважає Вітренко.

Раніше повідомлялося

  • Володимир Путін заявив, що Росія готова укласти угоду щодо транзиту газу через Україною за зниженими цінами — на 20-25%. При цьому Путін обурився, що Нафтогаз подав черговий позов у суді на шість з гаком мільярдів.
  • Раніше Путін заявляв, що Росія готова підписати контракт з Україною на транзит газу на основі європейського законодавства або продовжити на рік старий контракт.
  • Діючий транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Коментарі - 17

+
+87
AleksandrBank
AleksandrBank
15 листопада 2019, 18:13
#
Нам пытаются продать лапшу, которая и так со скидкой должна идти. Но при этом лапшу вешают всему миру, типа какие мы добрые, а Украина сопротивляется.
+
+6
vit555z
vit555z
15 листопада 2019, 18:26
#
«Это не скидка, это нормальная цена»
Нам то и по нормальной цене?
А нам, конечно же, подарок или, хотя бы, с акционной скидкой надо.
А если задаться вопросом: «А за что нам скидку?»
+
+40
yarg
yarg
15 листопада 2019, 20:35
#
Ну нет - так нет. 
продавцов навалом - проблема с покупателями.
+
+38
Lamo
Lamo
15 листопада 2019, 20:47
#
Ты вообще смысл написанного/прочитанного не понимаешь?
+
+24
jurius
jurius
15 листопада 2019, 21:04
#
Вы как и все в этой стране должны быть заинтересованы, чтоб нам продавали по реальной цене, а не с российской «скидкой»
+
+30
QGS
QGS
15 листопада 2019, 21:57
#
І ребенку ясно же Если Украина согласится с его условиями на 1 год То останемся и без денег за транзит и без дешевого Газа.
+
+15
D S
D S
15 листопада 2019, 23:14
#
Так все время же говорили что от закупок из Европы только выиграли - не только независимость от РФ, но и дешевле. А если это нормальная цена предлагается, то... Нувыпонели.
+
+44
Qwerty1999
Qwerty1999
15 листопада 2019, 23:38
#
«Нувыпонели.»

Мы это и раньше знали, что покупать газ в Европе при одинаковом ценнике намного выгоднее чем у РФ — выгода очевидна и составляет примерно три миллиарда баксов в год.

Россия предлагает свой газ Украине по цене закупки на хабах в Европе, но при этом забывает о стоимости транзита.

Если покупать газ напрямую у РФ на восточной границе, то из рыночной цены на европейских хабах необходимо убрать стоимость транзита до этих хабов — это же очевидно даже школьникам, но фанаты РФ не понимают таких элементарных вещей.

Россия предлагает Украине газ по европейским ценам, но на восточной границе — нам же выгоднее купить этот газ у европейцев по такой же цене да ещё и заработать на транзите этого газа по территории Украины.
+
+15
Илья Сава
Илья Сава
16 листопада 2019, 3:44
#
Qwerty1999 Условия приобретения газа на бирже в России есть. (Санкт-Петербургская товарно-сырьевая биржа)  Для того чтобы приобрести газ на бирже организация может зарегистрироваться на бирже в качестве брокера или купить место участника торгов. Там на торгах три пояса . Купишь в европейской части России . заплатишь налоги и качай газ . 
Как ты можешь убрать цену( из рыночной цены на европейских хабах ) ?  
Стоимости транзита тогда реально начнешь понимать . ЕАЭС двинулся к созданию единого рынка газа. Начнешь понимать сколько он стоит на границе. 
Ради Украины налоги снижать не станут. Вот рыночная цена .
+
+21
Qwerty1999
Qwerty1999
16 листопада 2019, 13:10
#
«Ради Украины налоги снижать не станут. Вот рыночная цена»

Если Россия не планирует предлагать разумные цены,
то и Украине нет смысла переплачивать за российский газ.

Российский газ в Европе и на восточной границе с Украиной не может стоить одинаково - это нонсенс...
+
0
jurius
jurius
16 листопада 2019, 14:46
#
Qwerty1999 +
Сам факт того, одинаковой стоимости газа в Европе и на восточной границе свидетельствует, что Россия никакую рыночную цену не предлагает.
+
0
Илья Сава
Илья Сава
16 листопада 2019, 16:49
#
Разумные цены это рыночные цены . пускай Нафтогаз покупает через биржу . покупать надо было весной и летом . не ждать что Путин скажет .
+
0
Илья Сава
Илья Сава
16 листопада 2019, 16:57
#
В Клайпеду регулярно заходят из Высоцка танкеры с газом . воскресенье пришел танкер, предположительно, предназначен для Йонавского завода удобрений Achema. Вот рыночная цена . скорей всего купили летом на бирже . За осень наверно 8 или 9 танкер . заходят норвежские еще танкеры . вот это рынок реальный
+
+14
Qwerty1999
Qwerty1999
16 листопада 2019, 17:13
#
Запасы газа в ПХГ Украины превысили 21 млрд куб. м и всё закуплено по летним ценам.

Это не Украина планирует закупать газ у РФ, а Россия увязывает продолжение транзита с закупкой газа у РФ и предварительным отказом от всех претензий на миллиарды баксов даже по уже выигранным делам в международных судах...
+
0
jurius
jurius
16 листопада 2019, 21:07
#
Думаю из-за своей географии Клайпеда нам не выгодна. Более перспективный Гданьск, возможности которого особенно возрастут после 2022 г.
+
+11
jurius
jurius
15 листопада 2019, 23:39
#
Что поняли? Что Россия остаётся верной традициям губонадувательства ?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 листопада 2019, 11:00
#
Нам при такому роскладі було вигідніше купувати в Європі, бо ми фактично і мали ту знижку, бо Газпром платив нам за транзит... таке твердження було не зовсім вірним, бо у транзиту є ще й собівартість, тому було не все однозначно, а якщо запустять Потік2, то буде в Європі дорогше... все так, і можна було б прийняти пропозицію Газпрому, якби не одне але... Мордор не грає по правилам, звинуватять в несанкціонованому відборі і перекриють кран, або податковий маневр застосують, або просто тупо прикриють трубу і всьо. Їм не привикати на чорне казати, що то біле. Їх папа бреше, як дихає... як про Крим, тут вже сам признався, що брехав, і що? Та хоч би що. Їм же ні арбітраж, ні СОТ, ні ООН не авторитет. От якби Газпром блокували, поки не виконає рішення арбітражу... тоді був би толк, а так то папірчик, а не рішення. Раз накашляли на всіх і ще раз начхають. Так робить реальний господар свого слова, захотів, слово дав, захотів - забрав.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися