Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 листопада 2019, 10:28

Банкіри розповіли, що думають про скасування податку на дохід по депозитах

Депутати хочуть скасувати податок на дохід за депозитами. Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді.

Депозит, податок на дохід від депозиту, дохідність, Верховна Рада, законопроект, банкіри, банки, гроші, інвестори
фото: twitter.com

Податок на дохід за депозитами населення існує з 2014 року. З отриманих відсотків вкладники віддають державі 18% прибуткового податку і 1,5% військового збору.

Банкіри — за справедливість

На думку керівника юридичного управління банку Кредит Дніпро Олександра Ярецького, скасування податку на дохід від депозитів буде несправедливим відносно інших інвесторів. Адже ті, хто вкладає гроші, наприклад, в цінні папери або нерухомість, будуть продовжувати віддавати частину доходу державі.

«У цьому сенсі оподаткування пасивного доходу від здачі в оренду нерухомості можна вважати більш несправедливим. Адже в цьому випадку базою оподаткування є вся виручка без урахування амортизації об'єкта оренди і поточних витрат на його ремонт», — констатує Ярецький.

А ось у вкладників немає жодних витрат, пов'язаних з розміщенням депозиту. Банки, виконуючи функцію податкових агентів, самостійно утримують і перераховують до бюджету всі необхідні податки з відсотків. Крім того, всі депозити на суму до 200 тис. грн підпадають під гарантії Фонду гарантування вкладів.

«Запропоновані зміни, найімовірніше, дадуть додаткові переваги власникам великих статків за рахунок державного бюджету — отже, за рахунок інших платників податків», — переконаний він.

А як же довіра?

Проте, за оцінками банкірів, відрахування в держскарбницю від депозитного податку могли б бути набагато більшими.

«За даними маркетингових досліджень, лише 2% населення України має або планує розмістити депозит в банку. Тому навряд чи цей податок має успіх у частині наповнення бюджету», — вважає директор департаменту продуктів роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук.

Читайте також: Що українці думають про розмір податків і нові фіскальні закони (опитування)

На його думку, в умовах тотальної недовіри населення до банківської системи, сформованого на тлі постійних політичних і фінансових криз, податок на дохід за депозитами має негативний ефект. «Це ще один бар'єр на етапі розвитку внутрішнього ринку капіталу, так необхідного для фінансування економіки. Гроші під подушкою не працюють ні на їх власника, ні на економіку, ні на країну», — переконаний Поліщук.

Читайте також: 7% для ІТ-гігантів: Чехія вводить податок для Facebook, Google і Amazon

На його думку, скасування податку на дохід за вкладами підвищить довіру до банків і в перспективі дозволить їм збільшити депозитний портфель.

Читайте також: Податок на YouTube. Чи будуть українці доплачувати за контент

З ним не згоден Олександр Ярецький, який вважає, що для підвищення довіри потрібні зовсім інші кроки:

  1. підняття порогу гарантованої суми за вкладами з існуючих 200 тис. грн мінімум до 500 тис. грн або навіть вище — за умови впровадження дієвих механізмів відновлення платоспроможності Фонду гарантуваннявкладів фізичних осіб
  2. спрощення правил фінансового моніторингу
  3. збільшення порогу обов'язкового фінансового моніторингу з діючих 150 тис. грн до адекватного рівня
  4. податкова амністія та часткова амністія капіталів

А у деяких — вже без податку

Деякі банки, не чекаючи депутатських ініціатив, самі придумують способи запропонувати вкладникам «безподатковий» продукт. Такий депозит, наприклад, є в державному Приватбанку.

«Ми пропонуємо клієнтам, які отримують пенсії, соціальні виплати та заробітну плату на картки Приватбанку, депозит „Стандарт безподатковий“. Оформити і користуватися цією послугою можна так, як і звичним депозитом. Поповнити такий внесок можна в будь-який зручний час, якщо на карту надійшла чергова виплата», — розповіли «Мінфіну» в прес-службі банку.

Читайте також: За 10 місяців Приватбанк заробив 28 мільярдів

Коментарі - 1

+
0
farmer3000
farmer3000
22 листопада 2019, 16:58
#
Наши нынешние народные депутаты  уже уяснили, что больше года  им не светит. Поэтому реальной экономикой заниматься не будут.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися