Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 листопада 2019, 7:10

Коли податківці дізнаються про закордонні активи українців

Майже відразу ж після обрання до Верховної Ради голова фінансового комітету Данило Гетманцев пообіцяв боротьбу з ухиленням від сплати податків через закордонні юрисдикції. Зараз у парламенті вже зареєстровані відповідні законодавчі ініціативи.

Майже відразу ж після обрання у Верховну Раду голова фінансового комітету Данило Гетманцев пообіцяв боротьбу з ухиленням від сплати податків через закордонні юрисдикції.
фото: gordonua

Про те, коли податківці дізнаються про активи українців за кордоном і як влада буде боротися з відступленням акцій без сплати податків, Данило Гетманцев розповів у колонці для НВ. «Мінфін» наводить ключові тези його публікації.

Все почалося з конвенції

Навесні 2019 року Верховна Рада попереднього скликання ратифікувала Багатосторонню конвенцію про виконання заходів щодо виконання плану BEPS, або, як її ще називають, MLI. Ця угода передбачає три вектори правового регулювання:

— гібридні схеми для зменшення податкового навантаження,

— зловживання положеннями угод,

— штучне уникнення статусу постійного представництва.

Наприклад, відповідно до MLI вже з наступного року вводиться Тест основної мети (Principal Purpose Test, PPT). Пільги, передбачені угодою про уникнення подвійного оподаткування, не будуть надаватися, якщо є підозри, що отримання таких пільг було однією з основних цілей операцій платника податків. При цьому доводити протилежне повинен буде сам платник податків.

Розкриття таємниці

Однак це лише перша ластівка. Сьогодні на розгляді ВР знаходяться законопроекти № 2102 і № 2103, які для зручності називають FATCA. Це абревіатура від Foreign Account Tax Compliance Act — закон про податкову звітність за закордонними рахунками, за яким США можуть отримувати інформацію про операції всіх своїх резидентів за кордоном.

Законопроекти передбачають внесення змін у наше законодавство, необхідних для автоматичного обміну податковою інформацією не тільки за FATCA, але і в рамках MCAA CRS — багатосторонньої угоди більш ніж ста країн світу, що передбачає обмін інформацією про активи своїх резидентів між країнами-учасницями в єдиному узгодженому стандарті.

Оформи депозит у надійному банку і отримай додатково до 1,5% річних від «Мінфіну»

Таким чином, інформація про рахунки, компанії і активи наших громадян за кордоном вже з 2022 року з величезною часткою ймовірності стане відомою нашій податковій з усіма витікаючими звідси наслідками. Законопроекти розглядаються у другому читанні з мінімальною кількістю правок і мають всі шанси бути прийнятими до нового року.

Бар'єр для виведення прибутку

Ще одна гучна пара законопроектів № 1209 і 1210 в основному складається з норм, що імплементують п'ять кроків BEPS. Це складний документ, який накладає на великий бізнес додаткові обмеження у використанні звичних і милих серцю схем з використанням низькоподаткових юрисдикцій. Коли податки в Україні не сплачуються, а прибуток переказується звідси в країну, де ставка податку значно менша.

Більше ніхто не зможе вивести прибуток під виглядом відсотків, роялті або інших подібних платежів без сплати податку. Більше ніхто не зможе продати підприємство в Україні через відступлення акцій його номінального власника за кордоном без сплати податків. Більше ніхто не зможе вести бізнес від імені контрольованої іноземної компанії, при цьому будучи резидентом України та не сплачуючи податки з нерозподіленого прибутку.

Законопроекти з високою часткою ймовірності будуть прийняті в цілому вже в січні.

Додамо до цих змін законопроект № 2284, що стосується глобальних змін системи фінансового моніторингу в країні. Документ готується до другого читання.

Читайте також: Фінмоніторинг. Які операції контролюватиме держава

Великому бізнесу, як іноземному, так і вітчизняному, час готуватися до нового етапу своєї діяльності. І робити це не завтра, а вже сьогодні ввечері. Настає нова реальність, в якій всі або майже всі активи, операції, моделі роботи є прозорими. А отже — відомими широкому колу іноземних і вітчизняних правоохоронних органів.

Коментарі - 7

+
+42
Pareto
Pareto
21 листопада 2019, 8:25
#
Еще бы обеспечили законы для всех, а не «друзьям - всё, врагам - закон».
+
0
brigadirius
brigadirius
21 листопада 2019, 11:15
#
Хорошее интервью по поводу нашей налоговой системы:
https://hvylya.net/interview/economics2/kak-v-ukraine-unichtozhajut-biznes-s-pomoshhju-nds.html
+
+12
vadymbanker
vadymbanker
21 листопада 2019, 16:22
#
Деофшоризация! Вот что надо, а не счет работяги в Польше или Чехии разыскивать с жадностью.
+
0
yarg
yarg
21 листопада 2019, 17:06
#
Ничего она не даст.
уже давно не 90-е годы , товар продавали своему оффшору за 10 % от цены , оффшор продавал за реальные деньги . а разница оставалась на нем.  Этих схем уже давно нет.
+
0
yarg
yarg
21 листопада 2019, 17:15
#
«Добавим к этим изменениям законопроект № 2284, касающийся глобальных изменений системы финансового мониторинга в стране. Документ готовится ко второму чтению.»

не 2284 , а 2179
+
0
Spets
Spets
26 листопада 2019, 17:52
#
Законопроекты № 2102 и № 2103 дадут США доступ к информации о доходах американцев за рубежом. Эти законы не дадут доступ украинским органам о доходах украинцев в США. На это США должны еще согласится, так что ничего в 2022 году для доходов украинцев в США не изменится.
+
0
yarg
yarg
26 листопада 2019, 19:03
#
Какие там у украинцев доходы в сша.... их там как обложат местными налогами....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися