Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2019, 15:32

Нацбанк порахував, скільки йому винні олігархи за банкрутство банків

На початку листопада 2019 року загальний борг неплатоспроможних банків перед Національним банком України за кредитами рефінансування склав близько 46 млрд грн з урахуванням відсотків. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

На початку листопада 2019 року загальний борг неплатоспроможних банків перед Національним банком України за кредитами рефінансування склав близько 46 млрд грн з урахуванням відсотків.
Фото: focus.ua

Хто в боржниках

Наголошується, що майже чверть цього боргу — це заборгованість банків Олега Бахматюка. Зокрема, два його банки — ВіЕйБі та Фінансова ініціатива — заборгували НБУ 10,6 млрд грн.

Читайте також: НАБУ назвало всіх підозрюваних у справі ВіЕйБі Банку

Заборгованість інших банків перед НБУ дещо менша:

  • банк Надра Дмитра Фірташа повинен Нацбанку 10,4 млрд грн;
  • банк Фінанси та Кредит Костянтина Жеваго — 6,7 млрд грн;
  • Дельта Банк Миколи Лагуна — 5,8 млрд грн;
  • Імексбанк Леоніда Климова — 3,3 млрд грн.

Окремо НБУ називає заборгованість Приватбанку — 7,7 млрд грн. За її погашення поручився Ігор Коломойський.

Як зазначають в НБУ, це заборгованість виключно перед Національним банком. Загальна заборгованість деяких із власників банків перед кредиторами та державою значно більша.

НБУ намагається стягнути кошти

НБУ активно працює над стягненням коштів як з самих власників цих банків, так і з підконтрольних їм компаній. Вони надали особисті й майнові поручительства, тобто гарантували, що ці борги будуть погашені.

Зокрема, проти Ігоря Коломойського і його компаній подано понад 140 позовів. Проти Олега Бахматюка і його компаній — понад 50 позовів; проти Костянтина Жеваго і його компаній — 30 позовів; проти Миколи Лагуна і його компаній — 10 позовів; проти Леоніда Клімова та його компаній — 7 позовів.

У НБУ зазначили, що більшість цих судових процесів тягнуться роками.

«Навіть якщо Національний банк отримує рішення на свою користь, ці особи всіляко перешкоджають виконанню рішення судів, а реалізації активів Державною виконавчою службою відбувається повільно», — йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося

  • За три роки банки провели реструктуризацію боргу на більш ніж 30 млрд грн за процедурою фінансової реструктуризації.
  • У 2016 році був прийнятий Закон «Про фінансову реструктуризацію», завдяки якому був створений механізм добровільної позасудової реструктуризації заборгованості підприємств-позичальників. Його метою було створити умови для зниження обсягів проблемних кредитів на балансах банків.

Коментарі - 1

+
0
QGS
QGS
14 листопада 2019, 16:00
#
140 исков Это ж сколько на адвокатов уже потратили «Не продажные судьи» продолжают становиться на его сторону.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися