Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2019, 14:20

НАБУ назвало всіх підозрюваних у справі ВіЕйБі Банку

11-12 листопада детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили восьми особам про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком ВіЕйБі Банку. Про це йдеться в повідомленні НАБУ.

11-12 листопада детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили восьми особам про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком ВіЕйБі Банку.
Фото: ubr.ua

Кого підозрюють

  • Ідеться про підозру колишньому першому заступнику голови Нацбанку Олександру Писаруку, нинішньому члену ради НБУ Миколі Каленському, екс-директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі, пише finclub.

  • Крім того, про підозру повідомлено колишнім посадовим особам ВіЕйБі Банку – голові наглядової ради, головиі правління банку і трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних з бенефіціарними власниками банку.

Про що говорить НАБУ

  • Слідство встановило, що в жовтні 2014 року банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

Читайте також: НБУ про арешт: Жоден з членів правління та директорів департаментів не був затриманий

  • Хоча Банк не подав усі необхідні для цього документи (програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення протягом строку користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, погодилося на його пропозицію, відзначають в НАБУ.

  • При цьому вартість нерухомості, що передається в заставу Нацбанку, завищила майже в 25 разів шляхом складання підроблених звітів про оцінку.

  • Експертиза, проведена під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн грн при 1,8 млрд грн, заявлених Банком.

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх і діючих посадових осіб НБУ та VAB Банку

  • Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, посадові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту Банку. Це — на додаток до раніше отриманих від Нацбанку та неповернених 3 млрд грн кредитів.

  • Через 40 днів, у листопаді 2014 року, НБУ визнав Банк неплатоспроможним.

  • Стабализацийний кредит в 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ строком на два роки, Банк так і не повернув.

Що далі

  • Зазначеним особам інкримінується скоєння злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем).

Читайте також: У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання Писарука

  • Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

  • Зараз НАБУ готує подання до Антикорупційниого суду про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді арешту з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

Коментарі - 10

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
12 листопада 2019, 14:31
#
Интересно, это же коснется и оценщиков, которые в 25 раз завышали ст-ть.
+
0
Piupiupou
Piupiupou
12 листопада 2019, 15:09
#
Завысили почти в 25 раз путем составления поддельных отчетов об оценке
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
12 листопада 2019, 15:27
#
Не  оценщиков, а ОДНОГО  оценщика  который  нашлепал все отчёты по оценке одной датой. Забавно, что Нацбанк  это проглотил
+
0
yarg
yarg
12 листопада 2019, 18:14
#
А делать несколько отчетов одной датой - незаконно ? Вы готовы отстоять этот тезис в суде ? Выступая против оценщика , размахивающего хозяйственным кодексом и лицензией на оценочную деятельность ?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 листопада 2019, 17:33
#
Конечно нет, оценщики написали, что им сказали - никакого нарушения с их стороны нет.
+
+22
Andrey M
Andrey M
12 листопада 2019, 14:32
#
Зампред НБУ не перевіряє якість оцінки заставного майна.
Тут потрібно арештовувати акціонера та ТОП менеджерів ВАБ та оцінщиків
+
0
SergS7
SergS7
12 листопада 2019, 18:20
#
Тут біографія афериста Бахматюка з 2001 року
http://spichka.news/kakoe-tuxloe-yajco-podlozhil-oleg-baxmatyuk-pod-poroshenka/
+
0
Maxsvo
Maxsvo
12 листопада 2019, 16:04
#
Без отката никто бы не дал денег
+
0
biser5
biser5
12 листопада 2019, 16:49
#
Сволочи. Продажные сволочи.
+
0
Sm65
Sm65
12 листопада 2019, 18:19
#
Принципы кредитования прописаны в учебнике: забезпеченість - кредитор должен проверить не только рыночную стоимость -20% на обесценение, но и состояние, местонахождение, обтяженисть...; цільове використання - четко выписано до копейки на что используется и строгий контроль на кор счете в НБУ. Может ли повториться? НБУ - банки может и нет, а вот банки - заёмщики - да. По 64 постанове НБУ нужно написать 26 документов по рискам и создать 3 линии обороны .... но это на бумаге и остановит ли это воров ? - нет и МВФ наш менталитет не понимает. Нужна независимая система тестирования хотя бы от средних активных операций банков по типу фин мона. Когда всё украдено вернуть почти невозможно, а нужно упреждать - а это система управления « по слабым» сигналам.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися