Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2019, 12:58

НБУ про арешт: Жоден з членів правління та директорів департаментів не був затриманий

Жоден з членів правління та директорів департаментів НБУ не був затриманий під час здійснюваних НАБУ дій щодо обставин видачі стабілізаційного кредиту у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк». Про це йдеться в коментарі НБУ.

Жоден з членів правління та директорів департаментів НБУ не був затриманий під час здійснюваних НАБУ дій щодо обставин видачі стабілізаційного кредиту у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».
Фото: bank.gov.ua

Голова Нацбанку Яків Смолій перервав службове закордонне відрядження та повертається до України.

Що говорять в НБУ

Правління Нацбанку обурене врученням підозри правоохоронними органами Олександру Писаруку, колишньому першому заступнику Голови НБУ.

«Разом з першою постреволюційною командою керівництва центробанку він стояв біля витоків реформи банківського сектору, завдяки якій ми сьогодні маємо здорові, прозорі та надійні банки. Писарук – професійний банкір з бездоганною репутацією, яку оцінили і в МВФ, де він працював останні три роки, і в міжнародній та вітчизняній банківській спільноті, де наш колега працював 16 років до призначення у НБУ і останній місяць», — прокоментували в НБУ.

Передісторія

  • 11 листопада НАБУ заявило про затримання 7 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

  • Йдеться про колишніх та чинних посадовців Нацбанку, ВіЕйБі Банку та приватних компаній, пов’язаних із кінцевими бенефіціарами банку.

  • Пізніше стало відомо, що НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого ВіЕйБі Банку Олега Бахматюка.

  • Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарева.

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх та чинних посадовців НБУ та VAB Банку

  • У жовтні 2014 року Нацбанк виділив ВіЕйБі Банку стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн.

  • В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

  • Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

Читайте також: У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання Писарука

  • Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у «ВіЕйБі банку» зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

  • Сама Гонтарева каже, що затримання Писарука є посиленням терору з боку влади.

Коментарі - 5

+
+30
Oger
Oger
12 листопада 2019, 13:13
#
Следователи бюро вышли на финишную прямую, но генпрокурор Юрий Луценко решил отдать дело в полицию.
Сто томов уголовного дела по злоупотреблениям в ВиЭйБи Банке хранились полицией в подвале постороннего предприятия и были затоплены.

Капец...
+
+63
AleksandrBank
AleksandrBank
12 листопада 2019, 13:39
#
Это жесть, больше всего меня бесит.

Пока и Луценко арестовать за халатность и слив делов.
+
0
AAAA2000
AAAA2000
12 листопада 2019, 14:45
#
Да сколько можно! Только ж отсидел!
+
+15
SergS7
SergS7
12 листопада 2019, 18:18
#
Не пишіть таке, не розбивайте Бонву серце
+
0
Toxa David
Toxa David
12 листопада 2019, 14:42
#
Концы в воду.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися