Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 жовтня 2019, 16:25

Кому дістанеться Ідея Банк

Ідея Банк виставлений на продаж. Його акціонер, польський холдинг Getin Holding S.A., має намір продати до 100% акцій української «дочки».

Материнська структура Ідея Банку вже підписала лист про наміри з інвестфондом, назва якого поки що не розголошується. Згідно з документом, фонд викупить акції української «дочки». Повідомлення про це нещодавно з'явилося на Варшавській фондовій біржі. У ньому також говориться, що протягом 6 тижнів фонд проведе due diligence Ідея Банку. За підсумками оцінки будуть узгоджені умови покупки, включаючи розмір пакета акцій.

Фонд отримав від польського акціонера виняткові права на переговори про продаж банку на період до 1 січня 2020 року. При цьому сама угода може бути закрита вже в першому кварталі 2020 року. В українському офісі ситуацію поки що не коментують.

Чому банк продають

Ідея Банк працює на українському ринку 30 років. Після того, як у 2007 році його придбав польський інвестор, банк увійшов до складу Польської фінансової групи Getin Holding S.A. Крім українського активу, групі також належать банки в Білорусі, Румунії та лізингова компанія в Росії.

Ідея Банк спеціалізується на видачі споживчих позик фізичним особам. В останні роки в Україні спостерігається бум кеш-кредитування в Україні. Це в тому числі дозволяє «дочці» польського холдингу стабільно входити в топ-20 найприбутковіших банків країни. Станом на 1 вересня 2019 роки її прибуток склав 245,1 млн грн.

Читайте також: 10 мільярдерів. Які українські банки цього року встигли заробити найбільший прибуток

Експерти вважають, що причини, що спонукали акціонерів продати банк, пов'язані не з українським активом, а з ситуацією в польській групі.

«Польський акціонер знаходиться не в кращому фінансовому становищі, капіталізація групи значно знизилася, а основний банк групи — Ідея банк (Польща) працює зі збитками", — відзначає фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. За його словами, рішення холдингу продати успішний український банк ринок зустрів схвально — котирування Getin Holding на Варшавській біржі значно зросли.

Укладайте депозит — отримуйте додатковий бонус від «Мінфіну» до 1,25%

За скільки можуть продати Ідея Банк

Опитані «Мінфіном» експерти одностайні в тому, що Ідея Банк — привабливий актив і може бути проданий з хорошим мультиплікатором.

Звичайно, часи, коли інвестори були готові брати українські банки наосліп і викладати за них шалені суми, залишилися в минулому. Криза багато чому навчила і показала слабкі місця нашого ринку. Але і продавати свої активи за «гроші» власники більше не згодні.

«Українські банки мають прозору структуру і достатній капітал. Але в той же час нормативні вимоги постійно зростають і банківський сектор — не найлегший бізнес. Тому сьогодні це не ринок продавця, умови диктують покупці. Зокрема, Ідея Банк може бути проданий з мультиплікатором 1-2», — припустив президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак.

Раніше, заходячи на український ринок, іноземці були готові платити за перспективу і майбутні успіхи. Зараз ситуація змінилася: покупці хочуть отримати вже успішну і ефективну модель бізнесу. «Кредитування фізосіб — найбільш перспективна стратегія в Україні. Тим більше, що банк при цьому відмінно заробляє. Думаю, продавати його дешевше $100-200 млн не варто було б. Інше питання, що материнська компанія зазнає фінансових труднощів, і цей факт може вплинути на ціну українського активу», — припустив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

Щоправда, швидке зростання портфеля споживчих кредитів, що дозволяє банку добре заробляти, має і зворотну сторону. Фінустанова змушена формувати великі резерви. «В ході due diligence буде визначено, наскільки адекватно банком оцінені кредитні ризики та чи в повному обсязі сформовані резерви. У разі необхідності доформування резервів буде коригуватися і обсяг капіталу банку. Якщо істотних коригувань не буде — ціна угоди буде на рівні капіталу установи або навіть вище», — упевнений директор фінансового департаменту рейтингового агентства IBI-Rating Олександр Калашников. Нагадаємо, за даними НБУ, на 1 вересня регулятивний капітал Ідея Банку становив 877 млн ​​грн.

На ціну можуть також вплинути такі фактори, як наявність розвиненої мережі відділень, відпрацьованої технології продажів і повернення проблемної заборгованості та відсутність валютних позик в кредитному портфелі.

Хто може купити Ідея Банк

За даними НБУ, ситуація на банківському ринку залишається стабільною, показник прибутку за системою ставить один рекорд за іншим. Але черги з інвесторів, охочих купити тут актив, поки що немає. Більш того, якщо Ідея Банк продадуть, ця угода стане першою з 2016 року.

Причин тому декілька:

— вимоги до капіталу банків, а також вимоги щодо достатності їх резервів постійно зростають.

— Нацбанк встановив жорсткі вимоги до прозорості структури акціонерів банку і підтвердження легальності походження капіталу потенційного інвестора

— кептивні банки, тобто банки які обслуговують одну ФПГ — зникли після введення обмежень на кредитування пов'язаних осіб.

— законодавство в сфері захисту інвесторів залишається дуже слабким. Історія з «Приватбанком» — дуже наочний приклад того, як працюють українські суди.

— також потребує доопрацювання законодавство в сфері захисту прав кредиторів. Без цього банки не можуть нормально функціонувати і кредитувати реальний сектор.

— Війна на сході України. Багато хто боїться інвестувати у воюючу країну.

Хоча привабливість України в очах іноземних інвесторів зростає — цього року Україна піднялася на 7 позицій в рейтингу Doing Bussines. Зберігається також активний інтерес нерезидентів до державних облігацій України. «Але ОВДП — це не прямі іноземні інвестиції. А ось сума останніх якраз зростає несуттєво. Держпапери можна легко і швидко продати, мінімізуючи ризики. З банківського сектора так швидко не вийдеш», — пояснює Тарас Козак.

Читайте також: Україна піднялася на сім пунктів у рейтингу Doing Business

Але і НБУ не погодить входження в капітал банку інвестора, чия стратегія розвитку фінустанови не буде чіткою і ефективною. «НБУ вимагає надати підтвердження походження коштів і план розвитку банку. Крім того, варто враховувати і валютні ризики», — попереджає Ерік Найман.

Перший пішов

Експерти не виключають, що слідом за Ідея Банком будуть виставлені на продаж й інші фінустанови.

«Світ стоїть на порозі нової фінансової кризи. І банкам варто бути до неї готовими, а тому НБУ буде збільшувати вимоги до достатності капіталу і резервування, щоб знизити потенційні ризики для українських установ», — вважає Тарас Козак.

Так, у регулятора є питання до стратегії розвитку багатьох невеликих банків. «Близько 10 банків досі не визначилися з бізнес-моделлю своєї роботи, що заважає їх подальшому розвитку», — заявила в одному з інтерв'ю заступник голови НБУ Катерина Рожкова. На думку Олександра Калашникова, акціонери таких банків можуть прийняти рішення продати актив, або здати ліцензію. І швидше за все, під час продажу таких фінустанов ціна угоди буде вже безперечно нижче капіталу.

Довідка

Ідея Банк працює на українському ринку 30 років, є правонаступником Прикарпатлісбанку, пізніше — Плюс Банку. У 2007 році 93% акцій банку були придбані Польською фінансовою групою Getin Holding S.A.

Ідея Банк спеціалізується на споживчому кредитуванні. За підсумками вересня 2019 року ввійшов до топ-20 за показником прибутку на ринку.

Станом на 1 вересня 2019 року:

Статутний капітал банку становив 298,7 млн ​​грн

Регулятивний капітал — 877 млн ​​грн.

Депозитний портфель фізосіб — 3,1 млрд грн

Кредитний портфель — 3,9 млрд грн.

Прибуток — 245,1 млн грн.

Коментарі - 20

+
+41
AleksandrBank
AleksandrBank
25 жовтня 2019, 17:57
#
За 200 млн. дол его не продадут, за 100 млн дол - реально.
+
+10
bonv
bonv
25 жовтня 2019, 20:05
#
Думаю, продавати його дешевше $100-200 млн не варто було б. Інше питання, що материнська компанія зазнає фінансових труднощів, і цей факт може вплинути на ціну українського активу», — припустив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман. Знайдуть золоту середину щоб було вигідно всім.
+
+9
Буква Ґ
Буква Ґ
25 жовтня 2019, 18:53
#
Даю 3 рушля. Потом за 30 продам.
+
+24
Wless
Wless
25 жовтня 2019, 20:58
#
Торопятся пока не началось
+
+63
Італій .
Італій .
26 жовтня 2019, 8:13
#
К ситуации в Украине это вообще никаким боком: украинский банк самый прибыльный среди зарубежных активов холдинга.
+
+15
paulball
paulball
27 жовтня 2019, 0:27
#
Так что пора из него активы выводить? панику подымать? где ответы на вопросы возникающие от этой новости у обывателя?
+
0
Італій .
Італій .
27 жовтня 2019, 19:10
#
где ответы на вопросы возникающие от этой новости у обывателя?

У приподъездного лавочкиного паникера или у обычного обывателя?

+
0
Ruslant
Ruslant
27 жовтня 2019, 5:27
#
Ага , от звідки ноги ростуть у цієї недоконтори ... Другий після примата сором банківської системи України .
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
29 жовтня 2019, 20:11
#
Чего?
+
0
Bookerz
Bookerz
8 листопада 2019, 18:19
#
Ruslant, ваше мнение иксперда очень важно для нас. Пишите ещё…
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
27 жовтня 2019, 22:01
#
А то думаю, что Идея банк как то застыл и не развивается в последнее время. Оказывается, что в него просто не вливали денег и он был на распутье
+
+41
Andrey M
Andrey M
28 жовтня 2019, 10:03
#
В підтемі «Кто может купить Идея Банк» інфо про що хоч але не про те хто є можливим покупцем.
По моїй інформації, покупцем є Драгон Капітал, куди на посаду СЕО йде бувший керівник Альфабанка Світек.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
29 жовтня 2019, 20:13
#
Теж таку бачила, але всеодно не розумію нащо продавати те, що приносить прибуток у збитковому на сьогодні холдингу?
+
0
Італій .
Італій .
9 листопада 2019, 23:10
#
Им нужны деньги чтобы спасти польские банки. Вряд-ли в планы пана Ч. входит закрыть через банкротство польские и зарабатывать на украинском банке.
+
+30
zaNOza :)
zaNOza :)
10 листопада 2019, 15:43
#
Дивна логіка,,, продати путяще для вкласти в непутяще. Скоріше за все вони щось знають і виходять з ринку заздалегідь.
+
+15
Andrey M
Andrey M
11 листопада 2019, 16:57
#
Ідея Банк — це комерційний банк.
І продавши українську дочку вони вбили 2 зайців:
— отримають кошти для вирішення фін проблем материнської струкртури.
— отримають зростання акцій в зв«язку з покращенням фін стану материнської структури.

Чи вони такі розумні що щось знають, а тот же Кредо з Польщі, чи інші набагато більші західні банки сліпі котенята?:)
Тому, не потрібно шукати чорну кішку в темній кімнаті, особливо якщо її там нема.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
11 листопада 2019, 17:45
#
Таке собі покращення,,, у балансі та фін звіті все видно і навряд акції в ціні піднімуться. Ідея банк підняла обслуговування в 2 рази з вересня, баланс гадаю підтягнутий за вуха. Філія київська міняє локацію але це не дало великих результатів.
+
+15
Andrey M
Andrey M
11 листопада 2019, 18:02
#
Нічого що навіть після новини про продаж вони виросли? Якщо не помиляюся, то більше ніж на 20%?
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
11 листопада 2019, 18:04
#
Тут я не знаю. Але я б не купила. Я взагалі дуже специфічна фокус група
+
+1
llaa
llaa
10 січня 2020, 22:35
#
Конец 1 квартала...и новый хозяин будет в кресле...а потом...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися