Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 жовтня 2019, 17:15

Радикалізм НБУ та сезонний фактор

Світові ринки втомилися від історії з Brexit та припинили реагувати на новини з туманного Альбіону. А в Україні нерезиденти знову проявляють активність в секторі ОВДП.

Світові ринки втомилися від історії з Brexit та припинили реагувати на новини з туманного Альбіону.
фото: lb.ua

Ймовірно, передчуваючи зниження дохідності облігацій після зниження  облікової ставки НБУ. Чим жив фондовий ринок цього тижня розповів інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Сага з Brexit, здивування Трампа і рекордний дохід Tesla

Якщо раніше, манірні британці йшли, не прощаючись, то тепер прощаються, але ніяк не можуть піти. Як і передбачалося, парламент провалив голосування за угоду, оскільки для одних вона занадто радикальна, для інших занадто ліберальна, а треті просто хочуть дострокові вибори. Ситуація заплуталася остаточно.

Найцікавіше, що навіть світові ринки, судячи з усього, плюнули на всю цю історію, залишивши британських юристів розбиратися в ній, і тільки фунт за звичкою реагує різкими рухами, то вгору, то вниз.

Фондові індекси США продовжують торгуватися біля історичних максимумів, не знаходячи причин як для падіння, так і для зростання. Індекс S&P500 відкриє п'ятницю на позначці в 3010 пунктів.

Розважаються інвестори зараз твітами Трампа, який раптом припинив впізнавати посланця в Україні, і звітністю корпорацій. Наприклад, звітність Тесли нещодавно порадувала інвесторів, а звітність Амазон — засмутила.

В Європі попрощалися з Маріо Драгі. Він провів свою останню нудну прес-конференцію на посаді глави ЄЦБ, пообіцявши всім і далі щедрість регулятора, і пішов. Але він може з гордістю говорити, що прийняв Грецію на межі дефолту, а залишив з дохідністю 1,2% за її десятирічними облігаціями.

НБУ порадував своєю рішучістю

Український сегмент єврооблігацій виріс на 1,5−2,0 пункти за останній тиждень. Допомагали зростанню як сильні зовнішні ринки, так і післясмак IMF-meetings. Всі знову повірили, що МВФ таки буде і стали чекати повернення місії до Києва з тижня на тиждень.

Мала порадувати зовнішніх інвесторів і зустріч офісу президента з послами G7, на якій останніх намагалися переконати, що щодо Приватбанку офіс президента з народом. Посли пообіцяли наглядати далі, тому що поки що в це важко повірити.

Особливо пікантно це виглядає на фоні логічного рішення Високого Суду Лондона зобов'язати колишніх власників банку сплатити судові витрати.

Читайте також: ОП: Немає жодних підстав для повернення Приватбанку Коломойському

Основною подією на внутрішньому ринку стало засідання монетарного комітету НБУ і рішення щодо облікової ставки. Все як у нормальних країнах. Зниження інфляції і велика впевненість у завтрашньому дні і незалежності Нацбанку дозволило НБУ більш радикально знизити облікову ставку. І цього четверга ставка знизилася з 16,5% до 15,5%.

Більш радикально, ніж припускали консервативні аналітики, привчені до обережних кроків регулятора.

Цікаво тепер простежити за рухом ставок на первинних аукціонах ОВДП, де дохідності, по ідеї, повинні максимально корелювати зі ставкою регулятора.

Можливо, передчуваючи таке різке зниження, цього тижня на аукціон знову повернувся попит з боку іноземців, що активно торгувалися за 3-річні ОВДП. В результаті чого дохідність за ними опустилася до 15,06%. А Нацбанк отримав можливість викуповувати долари перші пару днів тижня.

Щоправда, гривню все одно тягне тепер до позначки в 25 гривень за долар. Туманний Київ як би натякає, що осінь нікуди не поділася і сезонний фактор варто врахувати. Втім, враховуючи, що протягом року ставку очікують побачити і нижче 10%, потенціал привабливості гривневого боргу, особливо на довгому кінці кривої, все ще зберігається.

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 жовтня 2019, 17:54
#
Бред написал в этот раз. Особенно последний абзац, аналитик с Альпари бы лучше написал.
+
+30
Captain  Cisco
Captain Cisco
25 жовтня 2019, 18:02
#
Он уже много лет его пишет. Просто вы не обращали внимания.
+
+30
bonv
bonv
25 жовтня 2019, 18:40
#
Долар просів до 25,10 / 25,13 на момент завершення сесії. Не так вже і помилився  Фурса. 
У Сашібанк на сьогодні долар 25,15-25,28 - твій прогноз?:)  Таки правильно у Фурси: -  знову тягне до 25:)))
Та і по Індексу S&P 500  3.023,38  +19,13  +0,64%  теж в тему  -   Індекс S&P500 відкриє п'ятницю на позначці в 3010 пунктів.
Так що продовжуйте читати Фурсу:))
+
0
lika197
lika197
25 жовтня 2019, 19:00
#
Хорошая статья. Я рад увидеть Данилишина как глава совета НБУ.
+
+45
Bitcoin
Bitcoin
25 жовтня 2019, 21:02
#
Эксперд
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися