Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 жовтня 2019, 14:50

Британський позитив. Позиції Привату і курс фунта почали зміцнюватися

Ключові новини і для світової економіки, і для України цього тижня йшли з Британії. Спочатку Високий суд Лондона порадував Приватбанк, а потім домовленості про Brexit зарядили оптимізмом світові ринки.

Ключові новини і для світової економіки, і для України на цьому тижні йшли з Британії.
Подальша співпраця з МВФ значною мірою залежатиме від долі Приватбанку.

Про те, що важливого відбувалося в світових фінансах, і до чого готуватись Україні, розповів в колонці для НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Ринки пішли вгору

Американський ринок знову торгується поблизу історичних максимумів, додавши за тиждень на тлі хороших новин, які майже трапилися і дурниць, які поки що не вплинули на настрої інвесторів. Ну, право слово, яка різниця для нью-йоркського спекулянта зараз, образився Ердоган на шалений лист Трампа або ні, або той факт, що, на думку американського президента, США та Італія співпрацюють з часів античності.

Зате і інфестору, і спекулянту дуже важливо, щоб США і Китай не сварилися і не влаштовували торгові війни і навіть міні-угода, яка фактично означає, що сторони не домовилися, але домовилися спробувати ще раз домовитися, його вже порадувала. Не кажучи вже про те, що всіх порадувала домовленість між прем'єр-міністром Британії та ЄС щодо угоди по Brexit.

Читайте також: Китай vs США: Україну зачепило рикошетом

Хоча більше всіх цим новинам, звичайно ж, радіє британський фунт. Він зростав весь тиждень на очікуваннях домовленостей і в п'ятницю злетів на максимальний рівень, починаючи з травня. Звичайно, вся ця краса може спіткнутися об давній британський парламентаризм, адже угоду ще повинні схвалити депутати.

Там, як кажуть, не все так однозначно, тим більше, замаячила перспектива таки вимучити другий референдум і скасувати цю дурість як клас. Якщо б це сталося, то фунт зробив би ралі на швидкості українського футболіста, що радіє голу, забитому Португалії.

Але поки що всі сповнені оптимізму і індекс S&P500 почне п'ятницю на позначці в 2997 пунктів.

Допомога з королівства

Український ринок єврооблігацій злегка виріс за останній тиждень. Але найголовніші і найприємніші для українського сегменту речі, як не дивно, відбувалися недалеко від британського парламенту.

Високий суд Лондона став місцем беззастережної перемоги України над олігархами Коломойським і Боголюбовим. Трійка суддів вирішила, що у британського правосуддя є право розбиратися у виведенні грошей з Приватбанку, благо частина цих грошей непродумано виводилася з використанням британських компаній.

У своєму резюме (офіційному документі суду) ці судді, до речі, не соромилися у виразах щодо епічних схем, які їм показали, і висловлювали подив, що обвинувачені в цих схемах олігархи навіть не сперечаються з тим, що такі гріхи мали місце бути.

Тепер справа буде розглядатися вже по суті судом першої інстанції і процес загрожує затягнутися на 2-3 роки з урахуванням майбутньої апеляції олігархів (жорсткість формулювань британських суддів, у тому, що Україна виграє цю справу сумніватися не доводиться), а сума, яку за результатом процесу повинна буде отримати Україна загрожує зрости до $3,5 млрд (кожен день борг олігархів росте на $500 тис).

Читайте також: До чого призведе рішення англійського суду щодо Приватбанку, — експерт

Суд вплинув на Україну

Це рішення породило непомітні тектонічні зміни. По-перше, тепер у колишніх власників банку точно не спрацює їх човникова дипломатія, за допомогою якої намагалися домовитися про компроміс (всім кому винен — я прощаю).

По-друге, навіть українським судам стало б соромно тепер за свої рішення і в четвер, коли господарський суд готувався прийняти рішення про те, що можна було б і повернути акції Приватбанку назад Коломойському і Ко, раптово виявилося, що нічого й не планували, а сам суд від гріха подалі взагалі призупинили до вирішення іншого світоча правосуддя, адміністративного окружного суду. В ньому колишні власники намагаються довести, що націоналізація, про яку вони самі просили у своєму листі, була незаконною.

Розмісти депозит у великому банку та отримай шанс виграти 25 тис. гривень.

Що ж, тепер у нас є точка прикладання сили, за якою будуть уважно спостерігати і МВФ, і всі інші наші західні партнери. А саме — рішення щодо апеляції адміністративного суду. І від цього рішення тепер залежить не тільки наша думка про суддів окружного адміністративного суду, але і доля програми МВФ.

Візит до Вашингтону

В даний момент у Вашингтоні відбуваються традиційні щорічні IMF meetings, на яких, здається, українська делегація веде продуктивні переговори (адже з виконанням програми вряди-годи майже немає проблем) і повинна почути консолідовану позицію від МВФ, умовного держдепу і дуже не умовних інвесторів про те, що всім хотілося б побачити серйозність намірів. Якщо ви хочете транш і обіцяєте, що все буде добре, то «які ваші докази». І щось дозволяє сказати, що тільки рішення адміністративного суду тепер може відкрити дорогу до траншу.

Якщо у футболі британські судді постійно нам шкодять, то в реальному житті немає кращого помічника для українського платника податків, ніж судді Високого суду Лондона.

Читайте також: Глава НБУ повідомив попередні умови МВФ

На цьому тлі на внутрішньому ринку не відбувалося нічого примітного. Гривня торгується стабільно трохи нижче 25,0, а аукціони Мінфіну стають нудними, принаймні, порівняно з розбурхуючими кров подіями місячної давнини. На цьому тижні на аукціон знову майже ніхто не прийшов.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися