Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 жовтня 2019, 7:00

Долар цього тижня: чи варто чекати нових курсових ралі

Період з 7 до 11 жовтня виявився дуже непростим на українському валютному ринку. Після валютних стресів початку жовтня, коли протягом декількох днів готівковий долар подорожчав з майже 24 гривень до 26 гривень і вище, а на міжбанку котирування йшли вище порогу в 25 гривень за долар, — минулого тижня розпочався період поступового зниження курсу.

Зниження курсу безготівкового долара виникло як за рахунок успішного розміщення ОВДП 8 жовтня (Мінфін України продав облігацій на 2,154 млрд гривень і в основному нерезидентам), так і за рахунок активного продажу валюти експортерами. Підвищення курсу долара надихнуло експортерів продавати на ринку свою валютну виручку, що спочатку зупинило зростання котирувань, а потім призвело до їх зниження на міжбанку.

Основним «порушником спокою» на валютному ринку для курсу гривні залишився істотний розрив між котируваннями міжбанку і обмінників, який дозволяє спекулянтам непогано заробляти, переміщаючи валюту з одного сегмента в інший.

Причому, в найнебезпечніші для нацвалюти періоди початку жовтня, різниця між котируваннями міжбанківського і готівкового ринків досягала майже 1 гривні на доларі. Зараз ця різниця становить 15-25 копійок і більше, що теж чимало. Можливість спекулятивного заробітку провокує періодичні сплески активності на валютному ринку. Причому як при зростанні котирувань на торгах, так і при їх зниженні.

За минулий тиждень долар на міжбанку подешевшав з 24,80/24,85 до 24,64/ 24,68 гривень, а готівковий долар до кінця п'ятниці продавався в обмінниках за 24,80 гривні і нижче.

Нагадаємо, що позаминулого тижня Нацбанк був змушений продавати долар для зняття ажіотажу на ринку – тоді чистий продаж резервів НБУ склав $157,5 млн. За минулий тиждень регулятор зумів частково відшкодувати свої втрати.

За даними «Мінфіну» регулятор за період з 7 до 11 жовтня викупив близько $134,50 млн, поступово знизивши при цьому ціну купівлі валюти до 24,51 гривні.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників торгів вплинуть:

1) Календарний фактор, виплати авансу персоналу і початок періоду бюджетних платежів у клієнтів.

  • Поточний тиждень — короткий. Всього 4 робочих дні, так як у понеділок країна відзначала День захисника України. Був вихідний і в США, де святкували День Колумба. Компаніям доведеться активізувати свою зовнішньоекономічну діяльність, щоб відшкодувати ці тимчасові втрати і вийти на планові показники перед періодом бюджетних платежів за місяць і квартал. Це збільшить показники торгів.

  • Всіх банківських клієнтів чекають авансові виплати персоналу та розрахунки за податками і зборами за минулий місяць і квартал, що потребує наявності гривні на рахунках компаній. Це збільшить пропозицію валюти на міжбанку з боку експортерів, тоді як можливості її купівлі імпортерами скоротяться, що буде працювати на зміцнення гривні. Дефіцит нацвалюти будуть відчувати як клієнти, так і самі банки;

2) Черговий аукціон з розміщення ОВДП і дії Нацбанку.

15 жовтня (в перший день після свят) Мінфін України проведе нове розміщення гривневих облігацій терміном обігу 91 день, 350 днів і 714 днів. Швидше за все, максимальний інтерес у нерезидентів викличуть 2-х річні облігації і, як показав минулий аукціон, — попит на довгограючі папери буде досить високим.

Читайте також: Нерезиденти збільшили портфель ОВДП

При істотній зацікавленості іноземців до 2-х річних облігацій і невеликому обсязі пропозиції таких паперів (всього на аукціоні пропонується ОВДП на 3 млрд гривень, з яких 2-х річних паперів — всього на 2 млрд) — чиновники Мінфіну розраховують здешевити позику за рахунок конкуренції між інвесторами.

Тим більше, що в останній декаді жовтня має відбутися засідання Правління Нацбанку щодо облікової ставки. Більшість аналітиків вважає, що НБУ знову її знизить. Це повинно відбитися і на дохідності майбутніх випусків облігацій.

Читайте також: НБУ прогнозує зниження облікової ставки до 8% до кінця 2021 року

Придбання нерезидентами ОВДП на аукціоні в поєднанні з операціями іноземців з придбання держоблігацій на вторинному ринку посилять пропозицію валюти на міжбанку, що також буде працювати на зміцнення гривні.

Частково в розстановку сил на міжбанку може внести гривня, що збереглася у нерезидентів від попередніх погашення держоблігацій — за минулий тиждень були погашені папери на 6,4 млрд гривень. Ці кошти можуть бути направлені на купівлю нових гривневих ОВДП, що дозволить нерезидентам не продавати значні обсяги валюти. Як би там не було — певний приплив валюти на міжбанк черговий аукціон Міністерства фінансів України забезпечить.

Нацбанк продовжить викуповувати з ринку виникаючий надлишок долара для поповнення резервів і застосовувати для цього інтервенції через Matching.

3) Ліквідність банків і готівковий ринок.

Короткий робочий тиждень, авансові виплати персоналу, розрахунки клієнтів з бюджетом, а також угоди нерезидентів з купівлі/продажу ОВДП на первинному та вторинному ринках призведуть до коливань ліквідності в банківській системі із загальним дефіцитом гривні як у компаній, так і у самих банків.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків у межах 41-59,5 млрд гривень.

Періодично це буде збільшувати можливості спекулянтів з розгойдування курсу на міжбанку.

Готівковий ринок поступово зменшить розрив котирувань з міжбанком, що знизить інтерес спекулянтів. Власники обмінників продовжать уважно стежити за поведінкою міжбанку і будуть постійно коригувати свої цінники в залежності від ситуації на торгах.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 15-18 жовтня

На міжбанку. За рахунок короткого робочого тижня, нового аукціону з розміщення ОВДП (вівторок-середа), операцій нерезидентів з облігаціями на вторинному ринку і розрахунків бізнесу з бюджетом (середа-п'ятниця) – посиляться перекоси між попитом і пропозицією на валютному міжбанку.

Виходи на ринок найбільших клієнтів, розрахунки нерезидентів за держпапери та інтервенції Нацбанку будуть формувати курсовий тренд на торгах.

НБУ спробує максимально поповнювати резерви через Matching у випадку надлишку пропозиції долара на міжбанку, але ми навряд чи побачимо його з продажем валюти у разі її браку.

За розрахунками «Мінфіну», Нацбанк без особливого збитку для курсу має всі шанси поповнити резерви в ці дні на суму до $80-110 млн. Якщо регулятор почне купувати більше, то спровокує штучне зростання котирувань, а якщо менше — небажане для експортерів просідання курсу долара.

Якщо Нацбанк зможе досягти «золотої середини» за обсягами викупу долара на міжбанку і «не перестарається» у цій справі, то курс безготівкового долара в період з 15 до 18 жовтня буде перебувати в межах 24,35-24,90 гривень за долар.

Прогнозні обсяги операцій на торгах:

У вівторок-середу — поступове зростання обсягу угод та їх кількості за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП, а також за рахунок операцій експортерів з продажу валютної виручки за неробочий в Україні понеділок. Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в цей період в межах $210-250 млн при здійсненні до 460-580 угод;

В четвер — п'ятницю — невелике зниження активності клієнтів за рахунок ефекту завершення тижня. Але істотного зниження показників торгів не відбудеться, так як бізнесу треба розраховуватися з бюджетом, що змусить частину клієнтів активно продавати валюту. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій складуть $180-200 млн при здійсненні до 400-450 угод.

На готівковому ринку курси обмінників будуть орієнтуватися, в першу чергу, на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, але з постійною оглядкою на ситуацію на міжбанку.

Обмінки продовжать працювати в режимі «з обороту» при середньому рівні спреду в 15-25 копійок за долар, в межах 25-35 копійок — за євро і 0,004-0,006 гривні за рубль.

Якщо на міжбанку не станеться потрясінь, то «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 15-18 жовтня в обмінниках фінкомпаній в межах 24,30-24,95 гривень, а в банках 24,35 -25,05 гривень.

Коментарі - 13

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
15 жовтня 2019, 10:39
#
Пора уже доллару включать 5 передачу..., ну а ценам задную ...
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 жовтня 2019, 11:09
#
Цены сейчас заднюю передачу не включат, а если Доллар включит 5-ю передачу, то и цены включат вместо 1-й передачи 5-ю.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
15 жовтня 2019, 11:20
#
Саш, так у на же и не поймешь при каком курсе что произойдет).Покрайней мере на вторичном рынке при курсе 24.5 наценка пошла в баксах на 1000(машинки, квартирки)
+
0
squeez
squeez
15 жовтня 2019, 22:15
#
Саша, а вы что «предположите» по курсу? склонны к такому мнению как и минфин?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 жовтня 2019, 9:41
#
24,35 не будет, максимум 24,50 по нижнему курсу.
По верхнему думаю в 24,90 впишемся, по идее не должны пойти к 25,00 даже с учетом слабого аукциона.
+
+15
bonv
bonv
15 жовтня 2019, 13:48
#
Суд по Привату та переговори з МВФ можуть суттєво вплинути на курс гривні.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
15 жовтня 2019, 16:11
#
Именно в какую сторону?
+
+15
bonv
bonv
15 жовтня 2019, 16:13
#
У бік росту валюти.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
15 жовтня 2019, 16:15
#
Спасибо за ответ.
+
0
QGS
QGS
15 жовтня 2019, 17:49
#
Ч.Р и МБ на ровне значит завтра вниз;)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 жовтня 2019, 17:56
#
Сегодня что утром, что в обед, когда был максимум на межбанке, обменники не меняли курс.
+
0
Дмитро Шевченко
Дмитро Шевченко
15 жовтня 2019, 18:12
#
За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 15 жовтня 2019 року, до державного бюджету залучено 1 149 146 137,72 грн. 
Раскупили все короткие выпуски, длинный совсем мало.
+
+12
Алексей Козырев
Алексей Козырев
15 жовтня 2019, 18:24
#
Это: 1) не самый удачный аукцион; 2) судя по покупаемым бумагам — нерезиденты до конца не понимают перспектив на ближайшее время и ждут результатов переговоров с МВФ (руководство Нацбанка как раз туда сегодня полетело), но в доходности терять не хотят — и поэтому пока перебиваются короткими бумагами.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися