Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 жовтня 2019, 7:12

Ефект «Укрбуду»: що відбувається з великим забудовником і до чого готуватися покупцям квартир

На столичному будівельному ринку — чергове ЧП. Цього разу скандальна інтрига закручується навколо компанії «Укрбуд Девелопмент». Резонанс може бути серйозний – у забудовника десятки майданчиків і тисячі покупців квартир.

Формально компанія змінила власника, про що заявив її колишній власник і екс-народний депутат Максим Микитась. Він також повідомив про якихось «непублічних інвесторів», які вже приймають справи, і запевнив: все буде добре і всі зобов'язання перед покупцями компанія виконає.

Втім, після «Еліта-центру» і будівництв Войцеховського, що залишили без житла багатьох киян, подібні вмовляння мають, скоріше, зворотній ефект — сіють паніку. У соцмережах і ЗМІ вже з'явилися публікації про те, що «Укрбуд» хочуть прикрити, а недобудовані будинки — заморозити, і що багато хто тепер залишиться без грошей та житла.

«Мінфін» розбирався, що насправді відбувається з «Укрбудом» і до чого готуватися городянам, котрі вклалися в новобудови цієї компанії.

П'ять версій щодо «Укрбуду»

Передісторія коротко така. Ще влітку ринком пішли чутки, що з компанією «Укрбуд» діється недобре. Нібито, на його майданчиках практично нічого не відбувається — будинки офіційно не заморожені, але і не будуються.

А після того, як компанія «Інтергалбуд» заявила про партнерство з «Укрбудом» за проектом ЖК Sky Avenue, у Києві почали ширитися чутки, що, нібито, «Інтергалбуд» просто скуповує найбільш ліквідні майданчики Микитася. Його експерти нарахували не менше п'яти об'єктів, які могли бути продані.

Втім, комерційний директор компанії «Інтергалбуд» Анна Лаєвська цю інформацію спростувала. Вона заявила, що в Sky Avenue вони — співінвестор, генпідрядник і ще спільно з «Укрбудом» ведуть продажі. І, нібито, ніяких майданчиків у Микитася не купували.

Рейтинг київських забудовників від «Мінфіну»

Чергова хвиля підозр накотилася на ринок після того, як Максим Микитась на своїй сторінці у Facebook написав, що продав компанію і більше цим бізнесом не займається.

«Для когось новина про продаж «Укрбуд Девелопмент» стала несподіванкою, але угода не спонтанна. До цього рішення я йшов давно, і, нарешті, багато процесів финалізувалися. За останні місяці був проведений детальний аудит, приведена в порядок організаційна структура компанії, оптимізована маса процесів як будівельних, так і фінансових. І угода відбулася. Хто власники? За умовами операції називати їх не можу, якщо в загальних рисах, то це група інвесторів, люди непублічні. Якщо захочуть, подробиці розкажуть самі. На сьогоднішній день компанія функціонує у звичайному режимі, будівництва запущені, менеджмент на своїх місцях», — написав Микитась.

Експерти і громадськість тут же почали гадати — хто вони, ці «непублічні інвестори».

Читайте такожАфера з квартирами: Микитасю повідомили про підозру

Версій декілька:

Варіант №1

Купити компанію міг великий столичний забудовник і голова компанії Saga Development Андрій Вавриш. Його пов'язують з керівником ОП Андрієм Богданом, якому в свою чергу приписують статус нового негласного куратора Києва.

Втім, сам Вавриш причетність до операції заперечує.

Варіант №2

За іншою версією, до «Укрбуд Девелопмент» зайшли люди Богдана, але не Вавриш. Це, нібито, дійсно непублічні персони з бізнесу, які раніше не займалися будівництвом, але тепер вирішили спробувати, враховуючи, які відкриваються перед ними можливості адмінресурсу.

Варіант №3

Ті ж люди Богдана зайшли до «Укрбуд Девелопмент», але компанію вони не купували, а просто «віджали» у Микитася. І той, нібито, передчуваючи недобре, спішно продавав найбільш ліквідні майданчики, намагаючись виручити хоч якісь гроші.

Варіант №4

Насправді Микитась міг не продати компанію, а просто переоформити на інших людей, при цьому залишаючись реальним власником.

Варіант №5

На ринкову частку компанії мітять будівельні фірми, нібито пов'язані з олігархом Ігорем Коломойським, які вже з легкістю отримують земельні ділянки в столиці.

Визначити, яка з версій найбільш вірогідна, сьогодні складно. Але головний висновок, які зробили експерти без прив'язки до того чи іншого варіанту — компанії прийдеться непросто. Не виключено, що частину майданчиків взагалі заморозять (або нові власники свідомо від них відмовляться). А це означає, що постраждають покупці квартир.

ВИГІДНІ ІНВЕСТИЦІЇ В НЕРУХОМІСТЬ. ОБРАТИ ОБ'ЄКТ

«Ситуацію з «Укрбудом» обов'язково повинні взяти на контроль мер Києва, Верховна Рада, Кабмін, адже мова йде про декілька тисяч інвесторів, які можуть опинитися ні з чим», — вважає співзасновник і керуючий партнер Українського клубу нерухомості (URE Club) Ольга Соловей.

Що говорять в «Укрбуді»

«Мінфіну» вдалося отримати коментар компанії «Укрбуд Девеломент». Генеральний директор Олег Майборода заявив, що «з якоїсь причини новину про зміни в «Укрбуді» багато хто неправильно витлумачив».

«Процес входження нових інвесторів, зміни структури власності не миттєвий, а навколо вже почали сіяти паніку: «Укрбуд» все, лідер будівельного ринку впав, інвестори будуть чекати квартири роками і так далі». Так от, це не має нічого спільного з реальністю. Ті внутрішні зміни, які зараз відбуваються в нашій компанії, не просто не можуть негативно позначитися на її діяльності. Навпаки, вони покликані активізувати подальшу роботу», — запевнив він.

За словами гендиректора компанії, цим літом «Укрбуд» зіткнувся з труднощами, в тому числі фінансовими, пов'язаними з низькою купівельною активністю. Через сезонний спад, через політичні події, через курс долара. Але прихід нових власників – це не наслідок цих проблем. Це частина їх вирішення, яка дозволяє збільшити оборотні кошти і спрямувати їх на будівництво.

«Ті, хто пильно стежить за нашими будмайданчиками, можуть бачити, як, після попереднього зниження активності, тиждень за тижнем нарощуються темпи робіт. На об'єктах стає все більше робітників, і ми поступово повертаємо колишню динаміку. Поступово – тому що не можна просто клацнути пальцями і миттєво матеріалізувати на майданчиках кілька тисяч будівельників, та ще й з усіма необхідними матеріалами. На це теж потрібен час. Не кажучи вже про те, що на окремих майданчиках роботи якийсь час зовсім були припинені через судові тяжби, які в більшості своїй вже вирішені", — стверджує Олег Майборода.

Він також підкреслив, що повернення активності на всі майданчики компанії в Києві та завершення розпочатих проектів – пріоритет номер один для нових інвесторів. Швидше за все, доведеться відсунути запуск нових проектів, тому що зараз у фокусі виконання вже взятих зобов'язань. «У нас по Києву цілих 26 проектів в роботі, і ми до кінця року націлені на введення в експлуатацію п'яти з них. Ще шість нових об'єктів заплановані до введення в першому півріччі 2020-го», — розповів Майборода.

Як мінімум — зрив термінів за десятками об'єктів

Між тим, експерти вже гадають як вплине на ринок несподівана рокіровка. Адже «Укрбуд Девелопмент» є одним з лідерів сегменту новобудов в Києві — на його частку припадає до 30%. Теоретично паніка може поширитися на весь ринок, і люди просто припинять купувати житло в новобудовах. Особливо, якщо «Укрбуд» заморозить якісь проекти і з'являться тисячі постраждалих покупців.

Директор з продажів Svitlo Park Олександр Панфілов вважає, що, швидше за все, на частину майданчиків «Укрбуду» зайдуть інші девелопери — в якості партнерів або як нова самостійна команда проекту. «Хоча зараз динаміка будівництва на об'єктах «Укрбуду» знизилася, протягом 12 місяців вона може відновитися», — говорить він.

На ціни на ринку ситуація з «Укрбудом», на думку Панфілова, не вплине. «Цінова ситуація до кінця року буде залишатися стабільною і прогнозованою. Коливання цін можливе в межах 1-2%. Покупці не йдуть з ринку, просто перерозподіляється попит — кількість угод скорочується лише в окремих проектах, у яких виникають проблеми, а також в об'єктах точкової забудови. А в об'єктах комплексної забудови протягом всього року ми констатуємо зростання угод. Зараз хтось навмисне вміло грає на людських страхах. Але економічного підґрунтя для обвалу ринку просто немає», — стверджує експерт.

Ольга Соловей каже, що нездорова істерія навколо компанії «Укрбуд» пов'язана не тільки зі зміною власника, але і з тим, як це сталося. «Непублічні» нові акціонери досі нікому невідомі. А в умовах непублічності завжди з'являються чутки і домисли, які розбурхують як громадськість, так і забудовників.

Будівельна галузь після скандалу з «Еліта-Центром» дуже болісно реагує на всілякі інформаційні вкидання. Частково поширення чуток може бути також вигідно деяким забудовникам, які таким чином намагаються підвищити попит на власні проекти. Але ці «ігри з покупцем» навряд чи приведуть до чогось хорошого».

На думку Ольги Соловей, щоб прибрати ризики для покупців, потрібно найближчим часом прийняти закон про захист прав інвесторів, реформувати ДАБІ, імплементуючи вже прийнятий закон про електронну систему містобудування.

«Впевнений, що зміна власника «Укрбуд Девелопмент» навряд чи спричинить припинення зобов'язань компанії перед інвесторами. Але очікувано, що зараз відбувається реструктуризація, і частина будівництв буде заморожена. Це найбільш оптимістичний сценарій», — упевнений керуючий партнер AVM Development Group Владислав Кононов.

За його словами, «віялової» зупинки продажів в інших компаніях не відбувається. Люди як і раніше активно цікавляться новобудовами, як у Києві, так і передмісті, а ціни на найсучасніші проекти потихеньку ростуть.

Марія Коливанова

Коментарі - 51

+
+50
AleksandrBank
AleksandrBank
4 жовтня 2019, 10:54
#
Интересная история.
Понятно одно, пока не станет ясно и после даже того как станет ясно, желание покупать квартиры у этого застройщика сильно упадет у каждого. Потому это сильно ударит по их финансам.
Если они не понизят цены, чтобы завлечь, печально у них будет еще в течении года минимум.
+
0
brigadirius
brigadirius
4 жовтня 2019, 11:38
#
Теперь понятно стало о причине всплеска в августе-сентябре на дешёвой вторичке. Видать многие вместо новостроев переориентировались на вторичку.
+
+103
Влад Котенко
Влад Котенко
4 жовтня 2019, 12:11
#
Абсолютно ясно, что УкрБуд все. Уже больше, чем пол года стройки стоят. Еще про Аркаду стоит написать - там тоже все встало. Так что вполне похоже на начало краха пузыря на рынке недвиги, который несколько лет раздували
+
+15
Дмитрий Гура
Дмитрий Гура
5 жовтня 2019, 20:45
#
Да нет никакого краха и нет никакого «пузыря». Продажи растут который год подряд. И у нормальных застройщиков ликвидные квартиры распроданы по 2021 год (у того же КАН, даже невзирая на их космические цены). 
О том что УкрБуд — пирамида, в профессиональной среде говорили ещё года два назад. Не такая как у Войцеховского, нет, но тоже пирамида. Просто законная. 26!!! строек по Киеву, одновременно. И всё за счёт инвесторов, поток которых не бесконечен (это раз) и напрямую зависит от того, насколько своевременно застройщик вводит дома в эксплуатацию (это два). И как только начались первые сбои по срокам — ручеек клиентов стал пересыхать (а по некоторым объектам там уже по 2 года просрочки). И всё у УкрБуд схлопнулось. Потому что невозможно строить, когда реально ты получил деньги на строительство 1000 квартир, а потратил их на то, чтобы построить 3000. 
...
Остальные же застройщики неспеша возводят себе по 2-3 ЖК одновременно, реально оценивая ёмкость рынка и собственные возможности. У них ни «пузыря» нет, ни краха.
+
0
0675613
0675613
12 жовтня 2019, 1:18
#
Ликвидные распроданы- это до 43 кв м за 2 недели, остальные 1к и 2 к и половина 3к продаются до сдачи без толп,  по 1 в день. Бестселлеры до 31 кв м уходят за 2 часа. Рынок административно разогревается по ценам и сдерживается ограничительными мерами и бюрократически, от реальной конкуренции и иноинвестиций. 
+
+22
Finansisstes
Finansisstes
4 жовтня 2019, 12:39
#
Хоть убейте меня, но я не пойму: во 2м абзаце сказано, что «Формально компания поменяла собственника, о чем заявил ее прежний владелец и экс-народный депутат Максим Микитась».
Но на сайте компании сказано, что Укрбуд — Украинская ГОСУДАРСТВЕННАЯ строительная корпорация!!! (https://ub.com.ua/ru/corporation).
Так кто собственник? Или опять — кручу верчу, *** хочу?!
+
+171
AleksandrBank
AleksandrBank
4 жовтня 2019, 12:52
#
Пора им выписать штраф за Обман - никакого гос.участия там нету.
+
0
0675613
0675613
12 жовтня 2019, 1:20
#
Гениальная маркетнаходка, до которой никто больше не додумался. Изначальное кидалаво, по предварительному замыслу и с корыстным умыслом
+
+8
Holman
Holman
4 жовтня 2019, 20:17
#
Дьявол в деталях.
Речь идёт об «Укрбуд Девелопмент» что не одно и тоже что и УкрБуд.
Первая контора это частная присоска к государственной второй.
+
0
gsv
gsv
12 жовтня 2019, 14:20
#
.... і це передбачено законодавством.... Укрбуд не має права працювати з грошима населення.
+
+27
bonv
bonv
4 жовтня 2019, 13:51
#
Притримайте кеш, якщо не спішно..
+
+20
bonv
bonv
4 жовтня 2019, 13:55
#
Зрив термінів то не найгірша проблема..
+
+15
bonv
bonv
4 жовтня 2019, 14:03
#
Учитывая ситуацию с коррупцией в стране, вопрос о том, куда делась МВФ, даже не возникает.
+
0
Mariya1201
Mariya1201
4 жовтня 2019, 15:13
#
И везде все-равно фигурирует только одна фамилия!
+
+15
bonv
bonv
4 жовтня 2019, 21:11
#
Тепер у всіх аферах буде фігурувати одне прізвище..
+
+80
Captain  Cisco
Captain Cisco
4 жовтня 2019, 18:32
#
Если хотите купить-покупайте квартиры,а не воздух. Чтобы потом с плакатами и голым задом не ходить на митинги.
+
+30
bonv
bonv
4 жовтня 2019, 21:11
#
Від фундаменту дешевше - от народ і ведеться..
+
0
combojack911
combojack911
4 жовтня 2019, 20:09
#
Теперь понятно почему у них все лето были скидки
+
+9
ccc2013
ccc2013
4 жовтня 2019, 20:50
#
Скидки- это оченьчасто вероятные подставы..
+
+7
Ukrtroll
Ukrtroll
4 жовтня 2019, 21:11
#
Вариант номер 4 это 100% ! Найти покупателя на такую пирамиду очень сложно, поэтому объекты будут продаваться поштучно. Микитась нуждается в деньгах очень сильно !
+
+35
Дмитрий Гура
Дмитрий Гура
5 жовтня 2019, 20:52
#
Именно так в проф.среде и считают. Никому даром не нужен этот УкрБуд целиком, с его долгами и долгостроями. Да, большинство площадок у УБ — интересные, квартиры в них ликвидны. Но в Киеве сейчас нет того числа покупателей, что смогли бы разобрать не распроданные квартиры УБ в течении года. То есть потенциальный застройщих Х, зашедший куда-то вместо УБ — должен влить миллионы собственных денег, чтобы возобновить строительство. А зачем ему это (по-большому счёту) надо, если можно заложить новый комплекс, привлечь деньги инвесторов и начать строить «с нуля» и за чужие деньги? Ещё и без скандального «шлейфа» УкрБуда.
+
0
gsv
gsv
9 жовтня 2019, 13:25
#
Елітне житло в центрі розмітають
+
0
viking5007
viking5007
5 жовтня 2019, 12:13
#
Пока не будет прозрачных правил и продажи голых имущественных прав, покупать нельзя. Кто хочет рискнуть и собирать потом деньги на плакаты, пробуйте.
+
0
Дмитрий Гура
Дмитрий Гура
5 жовтня 2019, 20:56
#
И в США, и в ЕС, и даже в РФ эту проблему давным давно решили. 
«Есть два путя». Первый - продавать можно исключительно квартиры (а не права на них), то есть рынок инвестиций полностью перекрывается (застройщик идёт в банк, берет кредит, строит, а потом продает построенное). Второй - гарантийная сумма, то есть застройщик перед началом строительства кладёт сумму равную стоимости квартир в качестве банковской гарантии, и только после этого может привлекать инвесторов. Даже если с застройщиком случится — есть гарантийная сумма, достаточная для завершения строительства и выполнения обязательств перед инвесторами (либо возврата им средств).
+
+3
Ranet
Ranet
5 жовтня 2019, 23:36
#
Не совсем так, застройщик привлекает деньги инвесторов, но эти средства дождаться на аккредитив. Чем больше квартир с нуля он продал, тем дешевле для него кредит. Т.е. банк по сути просто посредник, гарантирующий сохранность средств инвесторов.
+
0
danik84
danik84
5 жовтня 2019, 17:59
#
Достаточно таких вот статей на двух-трех популярных интернет-ресурсах, так проблемы могут начаться у любого застройщика, т.к. потенциальные покупатели просто отпадут. Как по мне достаточно легко заказухой практически любого застройщика завалить. За такие статейки бы ответственность, но не у нас... =(
+
0
Ukrtroll
Ukrtroll
5 жовтня 2019, 19:40
#
Микитася выпустили под залог 5 лимонов, а требовали 300.  Всё как с Войцеховским !  ?.  Сбежит или посадят ?   Делаем ставки господа !  ?
+
0
mega5
mega5
7 жовтня 2019, 19:38
#
Микитась продал Укрбуд за 700 тысяч долларов как актив. Обязательств у Укрбуда на десятки, если не сотни миллионов долларов перед инвесторами.
+
+7
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
8 жовтня 2019, 11:05
#
https://minfin.com.ua/ua/2019/10/07/39303738/

Стало відомо, хто купив «Укрбуд Девелопмент»

Частки в будівельній корпорації «Укрбуд Девелопмент» придбали топ-менеджер маловідомої компанії Євген Дікін і фермер Василь Польовий. Про це повідомляє система Youcontrol.
+
+6
Andrey M
Andrey M
8 жовтня 2019, 11:24
#
Вони такі ж кінцеві бенефіціари, як я прима балету:)
+
+9
AleksandrBank
AleksandrBank
8 жовтня 2019, 11:51
#
Ох и смешные: Слесарь СТО и пастух - стали новыми владельцами УкрБуд. Верим!
+
+3
Andrey M
Andrey M
8 жовтня 2019, 12:32
#
Хоч не як свого часу в Михайлівському «власниками» була «футбольна команда» з 12 чоловік:) ) )
+
0
zzzachary
zzzachary
18 жовтня 2019, 12:11
#
Что бы там не было но инвестировать в жильё от УКРБУД очень очень рискованно! Уже стройки стоят на некоторых делают вид что работают, но на объекте 2-5 человек для видимости что бы паники не было!
+
0
gsv
gsv
18 жовтня 2019, 12:14
#
«Укрбуд» подал в ГАСИ документы о готовности сдать в эксплуатацию 5 новых объектов https://censor.net.ua/news/3153028/ukrbud_podal_v_gasi_dokumenty_o_gotovnosti_sdat_v_ekspluatatsiyu_5_novyh_obektov
+
0
gsv
gsv
18 жовтня 2019, 12:14
#
А в кого можна інвестувати? :)
+
+14
zzzachary
zzzachary
18 жовтня 2019, 12:32
#
В себя и свои мозги что бы иметь деньги купить квартиру сразу и видеть то что покупаешь, а не так что тебе продают картинку и воздух, а потом ты 3 года сидишь ждешь и переживаешь. УКРБУД это стандартная пирамида которая построена была на коррупционных связях и только это позволяло этой компании выбивать жирные места под застройку. Инвестировать или нет это личное дело каждого, но даже ту же машину вы сначала берете, а потом за нее платите кредит и она застрахована, а с квартирами вы приобретаете воздух и не жалуйтесь потом если вас кинут как Элитацентр! Бесплатный и дешевый сыр в мышеловке!
+
+15
Rabotyahoff
Rabotyahoff
18 жовтня 2019, 13:15
#
Типичная ошибка. Инвестиция - это не покупка.
+
0
gsv
gsv
18 жовтня 2019, 20:01
#
Тому і запитав :)
+
0
zzzachary
zzzachary
20 травня 2020, 13:14
#
Это тот случай когда я могу сказать что я предупреждал и был прав!))))
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
28 листопада 2019, 15:10
#
Звернення iнвесторiв до президента щодо ситуацiï навколо ДП «Укрбуд»: https://t.me/minfin_realty/442

Інвестори, які купили житло у 26 житлових комплексах від «Укрбуду», звернулись до Президента Володимира Зеленського через «критичну ситуацію, що відбувається на будівельних майданчиках протягом останніх 4 місяців».

Петиція №22/079278-еп від 23 листопада
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 листопада 2019, 15:46
#
Слесарь и пастух не справились
+
0
Andrey M
Andrey M
28 листопада 2019, 17:21
#
Знаю що один із комплексів в центрі забрав ІнтерГалБуд - вважаю що тут повезло інвесторам.
Також сьогодні бачив як на Жилянській активно продовжується будівництво від УкрБуда
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 листопада 2019, 18:10
#
Хорошо что ИнтерГалБуд подхватил.
+
0
gsv
gsv
28 листопада 2019, 18:53
#
Укрбуд зараз ділять Perfect та Інтергал. Хочуть заручитися підтримкою РНБО, щоб захиститись від судових переслідувань. Потреба близько 60-80 млн дол. Обіцяють дати. Таке враження, що відбувається договорняк.
+
0
gsv
gsv
28 листопада 2019, 18:59
#
«Укрбуд» в хорошие руки. Почему Богдан не даст посадить Микитася https://oligarh.media/2019/11/26/ukrbud-v-horoshie-ruki-pochemu-bogdan-ne-dast-posadit-mikitasya/
+
0
brigadirius
brigadirius
29 листопада 2019, 10:54
#
Я взагалі не розумію людей, які в нашій країні дають кошти забудовникам за житло ,яке ще не ведене в експлуатацію.
+
0
gsv
gsv
29 листопада 2019, 11:30
#
А тих, хто кладуть гроші на депозит чи купують ОВДП?
А тих, хто відкриває власний бізнес і вкладає кошти?
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
29 листопада 2019, 11:33
#
Ті, хто кладуть гроші на депо можуть розраховувати хоча б на ФГВФО, а інвестори — на вдачу.
+
+10
brigadirius
brigadirius
29 листопада 2019, 11:41
#
Чому я з власної кишені (сплачених податків), повинен оплачувати весь цей «банкет». Відшкодування на житло вкладникам «Еліти центру», відсотки по ОВДП, відшкодування з ФГВФО та і решту напівдержавних лохотронів?
Власний бізнес це трішки про інше. Там людина добровільно бере на себе всі ризики і за них відповідає.
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
16 грудня 2019, 13:34
#
Продовження історії з Укрбудом та КМБ: https://t.me/minfin_realty/463
+
0
Консультант  з Нерухомості
Консультант з Нерухомості
11 серпня 2020, 12:12
#
Всім доброго дня!

Новий рейтинг забудовників Києва: про флешбек від #Укрбуд, куди подівся економ-клас та як захистись від будівельних недоробок. В 2020 здали лише кожний п’ятий із запланованих ЖК.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися