Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2019, 16:42

Фактор Коломойського, міцна гривня і любов інвесторів

Пошук компромісу з екс-акціонерами Приватбанку. Підпал будинку екс-глави НБУ Валерії Гонтарєвої. Ці події в нашій країні привернули увагу світових ЗМІ і розчарували інвесторів. Хоча вони все ще не готові відмовитися від роботи з Україною, але медовий місяць закінчився.

Пошук компромісу в протистоянні навколо Приватбанку і спалення будинку Валерії Гонтарєвої привернули до України увагу світових ЗМІ і розчарували інвесторів.
"Медовий місяць" відносин влади з інвесторами закінчився незадовго після зустрічі Президента з Ігорем Коломойським.

Про головні події тижня, що минає, розповів в колонці для НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Суперечливий світ

Ключові події для світових ринків були рознесені в часі і просторі. З одного боку, найочікуванішою новиною тижня було рішення Федеральної резервної системи США про ставку. І ФРС знизила її, пішовши на друге зниження поспіль. Але зробила це без поваги до Трампу, який вимагав більше і радикальніше. Ставка знижена на 0,25%, що не сильно порадувало і ринки, що давно перетворилися на наркомана, якому треба ще і ще, без дози він вже не може.

У той же час, якщо Трамп, судячи з Твіттеру, прийшов у відчай, то вербальний супровід від регулятора заспокоїв ринки, які нехай і не росли, але і не падали. І продовжують перебувати поблизу біля історичних максимумів. Індекс S&P500 відкриється в п'ятницю з рівня 3006 пунктів.

З іншого боку, на іншому кінці світу, і здається в іншій часовій епосі, спочатку прилетівші дрони терористів вивели з ладу половину нафтових потужностей Саудівської Аравії, а потім бородаті мужики почали кричати один на одного, і заодно деякі з них на США, що викликало побоювання війни, що наближається. У підсумку, нафта спочатку зросла на 10%, завдяки новинам про підрив, причому це було викликано ще й шоком від того, що так можна було, а потім ще на 5% на тлі кричущих один на одного бородатих дядьків.

Читайте також: Торгові війни США і Китаю: Наслідки для світової економіки

У підсумку, нафта торгується на рівні $65 за барель брента. А світ чекає, чи обмежиться Саудівська Аравія і разом з ними США мочиловом терористів, які сидять десь в горах і беруть на себе відповідальність за супертехнологічний теракт, що стався на іншому кінці півострова, або ракети полетять і у бік Ірану. Війна в затоці — чим вам не чорний лебідь.

Фактор Коломойського

А український сегмент єврооблігацій продемонстрував значне зниження. І драйвером продажів тут стали локальні події. На тлі візиту місії МВФ в Україні розгорнулися неймовірні події, що налякали і наших західних партнерів та інвесторів. Двічі за тиждень ми побачили критичні статті у Financial Times, а світ облетіли фотографії згорілого будинку Гонтарєвої.

Фактор Коломойського почав грати, і він ознаменував собою кінець медового місяця Зеленського та іноземних інвесторів. Зачарування пройшло, все переходить до звичайної побутовості. І ні, це не означає, що вони зберуть всі свої речі і забудуть про Україну. Інвестори адже знають, що купують країну з високою дохідністю, розвивається ринок і звикли, що там відбувається якийсь треш. Зрештою, ніхто б в Україні не здивувався, якщо б в Африці влада домовилася дружити з якимось людоїдом, а в Пакистані підірвали б якогось реформатора. Так і люди з лондонського Сіті розуміють, що вони прилітають не в Париж, а в Київ.

Фонд залишається з нами

Поки в країні буде МВФ, поки є підтримка, ніхто не стане влаштовувати панічних розпродажів. Але хвилюючих покупок теж більше не буде. Ралі пройшло, чутки про потенційний компроміс з Приватбанком остудили гарячі голови. Нічого особистого, тільки бізнес. І поки дохідність залишається високою, а шанси на дефолт мінімальні, інвестори будуть залишатися в українському борзі.

Інвестиції в ОВДП: до 16% річних + бонус від «Мінфіну»

МВФ поки що не розвернувся і не полетів, парламент з рідкісними збоями продовжує голосувати за корисні закони, і навіть президент прийшов в оселю противників земельної реформи, щоб розповісти їм, що реформа буде. Мешканці цієї оселі засмутилися і почали голосно кричати. Але тепер їх надії теж пов'язані з тим самим Коломойським, який підтримує ринок землі без конкуренції, тобто без іноземців (принаймні, одна його третина, яка з українським паспортом, це точно підтримує), пам'ятаючи про солодку пору приватизації 90-х, коли ніхто не плутався під ногами і не заважав скуповувати за безцінь.

Гривня продовжує залишатися сильною, розганяючи будь-які розмови про сезонність. Тим більше, медовий місяць з іноземними інвесторами закінчився, але ось всередині країни всі закохані по самі вуха. І на курс гривні тисне, в позитивному сенсі, ця сама закоханість. У підсумку, національна валюта вже зміцнилася до рівня 24,5 грн за долар, викликаючи стогони у експортерів. Так і іноземні гравці продовжують купувати ОВДП, нехай вже не в такому авральному режимі. Наступного тижня, у вівторок, ми знову побачимо п'ятирічний папір, а отже, і продаж доларів з боку покупців цього паперу.

Коментарі - 18

+
+75
bonv
bonv
20 вересня 2019, 17:30
#
Коломойський для того і привів зе-владу.. Придбати  все, що можна купити за безцінь.. А решту рейдерством привласнити..
+
0
Elena1997
Elena1997
20 вересня 2019, 22:48
#
Если эту владу привёл Коломойский, то он или гений или прекрасный политический шахматист. В обоих случаях это лучше колхозников со справками ;)
+
+103
bonv
bonv
20 вересня 2019, 23:30
#
Народ заслуговує на ту владу яку вибрав.. Хоче знову бути пограбованим.. Мало Привату..
Чекає доля Березовського або Лазаренка/Фірташа..
+
0
Elena1997
Elena1997
21 вересня 2019, 18:00
#
Первая фраза для колхозников, наверное только они ещё на неё ведутся , ну и ты, конечно :)
+
0
prof11dp
prof11dp
24 вересня 2019, 9:47
#
А может он мошенник?
+
0
Elena1997
Elena1997
24 вересня 2019, 20:19
#
Кто ? Bonv ? )
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2019, 17:54
#
Курс доллар замер на 24,41-24,43, а Евро на 26,90. Пока подпалы дома Гонтаревой не пугают Гривну, как и подорожание Барреля нефти к 65 дол.
+
0
Elena1997
Elena1997
20 вересня 2019, 18:46
#
Замечено - чем дальше Гонтарева от НБУ, тем ниже курс )
+
+1
bonv
bonv
20 вересня 2019, 22:31
#
Коломойський  глаголив  що це Гонтарева з Лондона в НБУ керує... (віддалений доступ до гривні)
+
0
Elena1997
Elena1997
20 вересня 2019, 22:46
#
Так никто и не говорит, что низкий курс за счёт пирамиды ОВГЗ це добре и тем более не отменяет того, что замечено в моём комментарии ;)
+
+15
Kanarej
Kanarej
21 вересня 2019, 17:44
#
Да там с тем подпалом тоже вопрос, насколько он самой Гонтаревой выгоден. С одной стороны еще один повод просить полит. убежища. С другой — вернуться и жить в этом доме она все равно не может, и вряд ли сможет в ближайшие 5 лет — так точно. А перевезти его к себе на Туманный Альбион проблематично, чего не скажешь о страховой выплате за него, если он был застрахован.
+
+11
Elena1997
Elena1997
21 вересня 2019, 17:54
#
Зачем она его вообще купила? Она на тот момент уже на лыжах стояла на пути в Лондон. При тех суммах, что она помогала выводить Януковичу и Порошенко, с их Ко, дом за полит. убежище в Лондоне — это не дорого, плюс репутационный удар по ИВ и по новой власти, которая решила всерьёз заняться папередниками, а не обилетить и отпустить, как это сделали при Порошенко.
+
0
fictiont
fictiont
23 вересня 2019, 13:53
#
Хворим нема покоя.
Тобто те, що вона ВЖЕ резидент Великої Британії вас не хвилює :))
+
0
Elena1997
Elena1997
23 вересня 2019, 14:29
#
Налоговый резидент ? Почему это должно волновать нас, а не её ?
+
+15
Kanarej
Kanarej
23 вересня 2019, 14:44
#
Неважливо, резидент вона чи ні. Якщо буде запит на видачу в рамках кримінальних справ - то можуть вислати бандеролью назад на батьківщину, хоч який вона резидент. А якщо в неї на руках докази про переслідування - то можуть і не вислати, а надати політичний притулок. Різниця в захисті.
+
0
fictiont
fictiont
23 вересня 2019, 14:46
#
Ви в школі логіку вчили?
Тобто по вашому вона сама собі дім спалила, аби її самій собі не видали?

Якщо дім палив не Коломойський, навіщо Гонтарєвій політичний притулок?
+
+15
Kanarej
Kanarej
23 вересня 2019, 15:04
#
Ви прочитайте уважно спочатку, а потім пишіть мені про логіку.
+
+8
Камал Петров
Камал Петров
23 вересня 2019, 23:40
#
Кожен українець робить заощадження в даларах або евро. Заначки у всіх знецінились. :(
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися