Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 вересня 2019, 14:42

ФОП-контроль: як нові закони змінять життя малого бізнесу

Під час засідання 10 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні два законопроекти, які мають змінити правила роботи ФОП.

Мова йде про законопроекти № 1073 та №1053-1. Як стверджують їх автори, ініціативи спрямовані на детінізацію економіки і водночас мають здешевити обслуговування касових операцій.

Противники змін звертають увагу на збільшення штрафів та величезні витрати бізнесу у процесі виконання нових норм.

Ціна питання

Ще до призначення на посаду голови фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев пообіцяв боротись із фіктивними ФОПами. При цьому вже тоді стало зрозуміло, що цей напрям буде серед пріоритетів «податкового крила» Зе-команди.

«Необхідно виключити можливість використання псевдо-ФОПів, коли великий магазин продає телефон і дає чек від ФОП. Хоча ми в здоровому глузді і тверезій пам'яті розуміємо, що за день він робить виручку більше, ніж ліміт, встановлений для ФОП на рік», — пояснював необхідність змін Данило Гетманцев.

За результатами дослідження Інституту соціально-економічної трансформації та Центру соціально-економічних досліджень CASE-Ukraine через заниження оборотів ФОПами держбюджет щорічно втрачає від 2 до 2,5 млрд гривень.

Сума здається надзвичайно великою, але лише доки не подивитись на збитки держави у інших сферах. Так, за даними дослідження через «сірий імпорт» та контрабанду бюджет недотримує до 93 млрд. грн., зарплати в конвертах – 74 млрд, а офшорні схеми – 36. Однак саме ФОПи як справжні так і фіктивні стали першими, кому влада вирішила «закрутити гайки».

Контроль і кешбек

Парламентарі вже підтримали у першому читанні законопроекти «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (№1053-1) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (№1073).

Ці ініціативи йдуть в комплексі. Фактично одна розширює перелік підприємців, за діяльністю яких ведеться контроль, а інша цей контроль спрощує і дозволяє долучитись до нагляду кожному громадянину.

Водночас в пояснювальній записці до законопроекту №1051-1 подається як такий, що спростить життя підприємців, дозволивши не витрачати гроші на касові апарати. Замість цього можна буде користуватись програмним реєстратором розрахункових операцій. Очікується. Що це буде програма, встановити яку на гаджет продавця буде так само просто як додаток на смартфон.

Читайте також: Стали відомі деталі податкової амністії

Плюс для підприємця в тому, що не треба буде витрачатись на окремий касовий апарат, а це кілька тисяч гривень. Крім того, автори законопроекту говорять про спрощення реєстрації РРО (в електронному кабінеті без подання реєстраційних документів) та здешевлення процедур обслуговування операцій.

Ці переваги нардепи пропонують взамін за посилення контролюючих функцій щодо роботи бізнесу. Зараз без РРО можуть працювати ФОПи, у яких оборот менше 1 млн на рік. А відповідно до ініціативи їм потрібно буде користуватись реєстратором вже з 2021 року. А для інтернет-магазинів, аптек, ювелірних магазинів, кафе і ресторанів, турагентств, готелів, магазинів з продажу секонд-хенд і деталей для автомобілів час змін настане ще раніше. Вже через півроку після опублікування закону.

За продаж товару без проведення розрахункової операції, або якщо буде вказано неповну суму підприємець повинен буде заплатити штраф у розмірі 150% від вартості товару, а за повторне порушення – 250%.

Автори змін намагаються зацікавити покупців у контролюванні касових операцій. Передбачається, що за виявлене порушення вони отримуватимуть «кешбек» у розмірі 100% вартості товару. При цьому передбачається можливість електронної перевірки чеків, що дозволить покупцям виявляти порушення.

За і проти

Зміни викликали неоднозначну реакцію бізнес-спільноти та оглядачів. У Державній регуляторній службі підрахували, що загалом додаткові витрати малого бізнесу на обов'язкове запровадження РРО незалежно від виду діяльності та обсягів доходів перевищать 11 млрд грн. А внаслідок збільшення кількості перевірок і посилення штрафів легальному бізнесу в наступному році доведеться сплатити ще 2,6 млрд грн.

Проти змін виступила також Спілка українських підприємців, у якій наголошують, що проекти можуть стати черговим стимулом для малого бізнесу піти «в тінь». Тому її представники закликали парламент не поспішати з їх впровадженням.

Різко проти законодавчих ініціатив виступив співзасновник Нової пошти Володимир Поперешнюк. За його словами нова влада пішла в наступ на бізнес. «Корупційна привабливість і потенційний тіньовий дохід збільшуються, коли бізнесу складно і важко. Ймовірно, саме тому, замість лібералізації, яку нам обіцяли, маємо погіршення умов для підприємництва. Кращої стратегії знищення України, мабуть, і не придумаєш», — наголосив він.

Водночас у партії влади переконують, що спротив змінам чинить саме великий бізнес. «Є певні лобістські групи, які, захищаючи великий бізнес, піднімають на прапори «інтереси ФОП», яких нібито преслідуватиме влада.

Якщо ФОП за рік продає товари на 5 млн грн, хай продає, але якщо за день, то це не зможе так працювати. Ми зробимо все, щоб великий бізнес не зміг ухилятися від сплати податків з використанням моделі єдиного податку», — заявив Данило Гетманцев.

Депозит з високими відсотками і бонусом від «Мінфіну»

Природньо, підтримують його і колеги по фракції. За словами Галини Третякової, ті хто зараз ховається за маскою ФОП хочуть і далі це робити. «Серед них — величезні торговці з величезними торговими площами, багатомільйонним (в доларах) оборотом. Вони можуть чесно платити всі податки. Але не платять! Їм легше проплатити кампанію маніпуляцій і брехні», — заявляє парламентар.

Виступає за зміни і колишній заступник міністра фінансів Олена Макеєва. За її словами, попередня влада ще у 2015 році була близька до обов’язкового запровадження РРО. «Тоді окремі «зацікавлені» депутати змогли переконати прем'єра піти на компроміс, тож обов’язкове РРО ввели лише для приватних підприємців із річним валовим доходом понад мільйон гривень. І оскільки перевірити точність розрахунків річного доходу підприємців було неможливо, цей компроміс нічого не змінив», — пояснює вона.

Наразі проекти готується до другого читання. У Спілці українських підприємців розповіли, що під час робочої зустрічі з керівництвом ради і профільного комітету надали свої пропозиції до ініціативи. Однак зважаючи на швидкість розгляду законодавчих ініціатив останнім часом, навряд чи можна очікувати, що доопрацювання затягнеться. Швидше за все можуть бути внесені хіба що технічні правки.

Олексій Писарев

Коментарі - 49

+
+74
Bischof
Bischof
12 вересня 2019, 15:48
#
Гетманцев – типичный фискал, с соответствующим складом ума и менталитетом. От него можно ожидать чего угодно, но только не либеральных реформ.
+
+117
Daos
Daos
12 вересня 2019, 19:50
#
Янукович убежал в Ростов. А куда эти побегут?)
+
+28
yarg
yarg
12 вересня 2019, 20:59
#
Ростов - он большой.
+
+47
Ігор Петров
Ігор Петров
12 вересня 2019, 20:06
#
Никуда они не побегут- они скорее народ заставят разбежаться ?
+
0
bonv
bonv
13 вересня 2019, 13:19
#
Президент України Володимир Зеленський сподівається, що олігархи почують його заклик працювати за новими правилами відкритого ринку без монополізму, в іншому разі буде зроблено інші спроби домогтися цього.
«Ми запропонували нормальні правила: монополістів більше не має бути в Україні, у нас повинен бути відкритий ринок. Я впевнений, що вони нас почують. А якщо не почують, то доведеться інші спроби знайти, як із ними говорити», — заявив глава держави на 16 конференції YES, організованій Фондом Віктора Пінчука в Києві в п'ятницю.
За його словами, держава надала великим бізнес-групам дуже багато всього: час, великі гроші та можливості, зокрема іноді можливості виводити ці гроші з країни.
«Вони розуміють, що якщо завтра розвалиться наша країни, якщо, не дай бог, всі люди звідси поїдуть, для кого вони мають ці бізнеси, хто буде працювати на їхніх заводах? Мені здається, що вони вже ментально змінюються», — сказав Зеленський. Ціль зрозуміла?
+
+98
Якунин Игорь
Якунин Игорь
12 вересня 2019, 21:03
#
Просто сравните порог для единого налога в 98году - 500тыс грн и сейчас 1млн грн. А теперь ответьте на вопрос - так кто же играет на понижение, государство или малый бизнес?
+
+133
Александр Данилович
Александр Данилович
12 вересня 2019, 21:04
#
И правильно зачем платить эти налоги, зачем вообще нужны штрафы?!

Продал товар — молодец, а то еще клиенту чек видители нужен. Смотреть надо было, что фуфло покупаешь.

Контролировать они бизнес собрались — я свой бизнес как хочу так и ворочу:

Товар контрабасом 400-600$ за м3 везу с Китая, налоги таможня — та ну не смешите!

Потом за 10% от суммы мне на ТОВ кидают липовые документы с НДС — и опаньки у меня товар уже просто куплен в Украине, ну и дальше пихаем товар в Эпицентр, Кишеню и т.д.

А если на ТОВе прыбиль будет — та ну, какие налоги, я за 10% их отмою через услуги и вообще получу чистую наличку, и ЗП своим выдам в конверте. Не ну одна девочка у меня работает на минималке и я за нее налоги плачу! Все хватит налогов, жизнь у нас трудная.

Ну, а то что не пихаем большим сетям, так и документ ненужны — просто продаем через ФОПы.

А то что дороги у нас убитые, мосты недостроены, пенсионеры получают копейки, молодым мамашам платят копейки, больницы убожество — это все наши политики и ЗЕ — да ЗЕ виноваты потому, что любой политик казел по определению, патамуша Я так сказал, Я умный.
+
+223
Seven S
Seven S
12 вересня 2019, 21:37
#
Вы статью читали? От контрабанды бюджет недополучает в десятки раз больше денег, но взяться решили именно за ФОПы.

Это как с IT сферой - она приносит несколько процентов ВВП, но налоги поднять решили именно им.

Не заводам, не большому бизнесу, не банкам, а именно маленькой прослойке айтишников - понятно дело, против Коломойского ведь не пойдут?

В общем как мы видим, ничего не меняется - как раньше кошмарили бизнес, так и сейчас будут.

Налоги нужно снижать для всех - никто в здравом уме не будет платить 50% налогов.
+
+30
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
12 вересня 2019, 23:22
#
Да хрен бы с нами, айтишниками. Не такое уже там и поднятие в цифрах.
Интереснее другое - налог «на развитие человеческого копытала» объявлен добровольным. Но зато тех, кто его платят, ТИПА не будут кошмарить за неоформление трудовых отношений.
Звучит, как типичный ментовский кидок «ну ты подпиши бамажку, дадут условно». Уплатил налог - расписался в нарушении.
+
+69
0xFF
0xFF
13 вересня 2019, 9:29
#
Чому ж це «хрен бы с нами, айтишниками»? Айтішник - штука досить цінна і дефіцитна в наш час. За них конкурують багато держав як Європи, так і Азії, створюючи нормальні умови (в т.ч. низькі проценти оподаткування). Ви хочете, щоб вони виїхали в Чехію, Польщу, Грузію, Молдову, країни Скандинавії? Айтішник - не завод. Йому переїхати в іншу країну - тижня достатньо. Тобто за тиждень та скромна прибавку до ВВП, яку отримує Україна від IT, може передислокуватись в ближню Європу. Нова пошта - не переїде. Цитрус не переїде. Айтішник - легко. 
Це у вчителя дім - це школа. У айтішніка - інтернет. А він не має кордонів
+
+15
yarg
yarg
13 вересня 2019, 10:03
#
Та ладно. Айтишни вокруг - как грязи. и новая постоянно плодится.
это не заводы , которых мало и новых никто не строит
+
0
RagnarUa
RagnarUa
18 вересня 2019, 0:33
#
Расскажите это 3му рекрутеру за неделю, которому я пишу, что 4500$ маловато для Киева. Последние 2 года вообще не тянет менять место работы. И пока не верю, что кто-то предложит лучшие условия. Тем более, вне Киева.

А ищут постоянно. На мою работу, где хорошему начинающему с парой лет опыта, фирма готова платить 1000-1500$, я уже второй раз позицию закрываю по месяцу. О том, чтобы нанять старшего специалиста - надежды нет последние 3 года от слова совсем, отстаем от рынка. Даже мидлы не идут. Взращиваем джунов под себя. А они потом уходят)
+
0
yarg
yarg
18 вересня 2019, 7:36
#
У меня рядом автопарк - он с аналогичными проблемами водителей маршруток ищет...
+
0
brigadirius
brigadirius
18 вересня 2019, 12:48
#
Ну так пусть уменшат арендную плату с водил. Сколько там он хочет? 5000 в день? Пусть запросит 1500 и желающих будет очередь.
+
0
yarg
yarg
18 вересня 2019, 13:08
#
Так и айтишники могут не жмотится  , а платить по 10000 долларов в месяц. Работники косяком потянутся. Со всего мира.
+
0
brigadirius
brigadirius
18 вересня 2019, 13:27
#
Тут две большие разницы: программист получает деньги (зарплату), а водила маршрутки  отдаёт деньги (арендную плату). Сравнивать некорректно.
+
+22
yarg
yarg
18 вересня 2019, 13:33
#
Корректно. И в том и в другом случае - это просто повышение расходов и понижение доходов владельца бизнеса.
+
0
brigadirius
brigadirius
18 вересня 2019, 14:05
#
Соглашусь. Тогда и начисления на зарплату и отчисления с зарплаты для владельцев бизнеса эквивалентны. А то тут некоторые (не вы) фанатично доказывают обратное.
+
+8
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
13 вересня 2019, 16:19
#
В большинстве стран Европы налогообложение айтишников очень странное.
Им не положены никакие льготы, зато положены все-все-все налоги. Т.е. в том числе за их счёт обеспецивается социалистический праздник. Поэтому развитие ИТ в чистом виде там на нуле - невыгодно. Как обслуга к крупным техпроцессам - да, есть. Разработка ради разработки  - нет.
+
+29
Daos
Daos
13 вересня 2019, 8:37
#
И к Вам ещё не пришли? Очень странно. Что тогда эти законы поменяют для вас, если останутся ТОВ, такая же таможня и налоговая? Уже давно обязали использовать РРО для всех ФОП, которые занимаются товарами, для которых нужна гарантия. И что? Что ещё не так? Люди спешат загнать страну в ещё большую нищету, чтобы кто-то по-дешёвке всё скупил и при этом вообще не вникают в суть проблемы. За дороги, кстати, забиты налоги в цену топлива. За последнее время вввввели ещё кучу дополнительных налогов — и с недвиги и с депозитов и с топлива и с экологии и с воздуха ещё забыли. Тарифы в 10 раз подняли. Как-то всего этого не было и все жили и всем хватало и нищими не были. Курс был 8. И говорили, что экономика не переживёт 13. Вот она и не переживает. Верните опять 8 и всем будет хорошо — и пенсионерам и бюджетникам и бизнесу и государство долги быстрее отдаст и дёшево никто не купит страну
+
0
Daos
Daos
13 вересня 2019, 8:43
#
И главное, из страны не будут уезжать миллионами.
+
+15
Григорий П
Григорий П
13 вересня 2019, 0:48
#
«Резко против законодательных инициатив выступил сооснователь Новой почты Владимир Поперешнюк. По его словам, новая власть пошла в наступление на бизнес.» Конечно против, только этот рабовладелец владеет наверное пару тысячей ФОПов. А вместе с ним и владельцы магазинов бытовой техники и электроники, крупные провайдеры и пр
+
0
RagnarUa
RagnarUa
13 вересня 2019, 22:15
#
Снимать площадь как у футбольного поля в крупнейшем торговом центре и под одним брендом продавать мебель - это норма. Оплата только наличкой, чеков у нас нет, но если вы нас очень по чеку задолбите, так и быть, из вороха печатей в столе выбираем, пишем от руки на какое-то ФИО, готово! Наслаждайтесь покупкой и правами потребителей.
+
0
07366983
07366983
13 вересня 2019, 1:53
#
Правильно пусть долбят новую почту шарагу эту и другие сетки но есть но пусть заплатят коломойские пенчуки судьи прукурори всех с них нада забрать как минимум 50% а то и более.
+
0
Apollo17
Apollo17
13 вересня 2019, 8:53
#
Правилда должны быть одинаков РРО у всех, ставка налога одна для всех. 
Система доносов - это вчерашний день.
Штрафы долждны быть адекватны нарушению - за утаивание выручки и укланение от уплаты налогов - криминальная ответственность, за ошики в работе РРО если операция есть в бухгалтерском учете - админштраф.

+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
13 вересня 2019, 16:37
#
Зрозумійте ж, що вже не 30-ті, просто зашугати всіх тюрягою і розстрілами вже не виходить, бо всі ці кримінальні відповідальності є і зараз, проте і порушнику, і чиновнику значно простіше дати (взяти) хабар 100-150к і уникнути тюрми.
+
+7
yarg
yarg
13 вересня 2019, 17:27
#
Вместо штрафа 49 000 дать взятку 100-150 000 ?
хороший бизнес , одобряю.
+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
14 вересня 2019, 18:53
#
Замість штрафу 49 - хабар 10-20, він за визначенням буде менше штрафу.
+
0
yarg
yarg
14 вересня 2019, 21:58
#
Правильно. сначала взятку 20 тысяч ,  а потом и штраф 49. одобряю.
+
+14
Peter Sauber
Peter Sauber
15 вересня 2019, 15:14
#
Продовжуйте жити в прекрасному світі, де ніхто не дає хабарі, і всі свідомо уплачують штрафи, якби все так і було...
+
+45
barbav
barbav
13 вересня 2019, 10:21
#
Владелец новой почты переживает за фопов.
Ну нельзя же так конкретно палиться.

Даешь фопам 10 миллионов оборот и никаких проверок вообще, вот тогда заживем.
+
+6
brigadirius
brigadirius
13 вересня 2019, 10:28
#
Чем жёстче государство кошмарит народ тем жёстче сопротивление.
+
+92
Yris
Yris
13 вересня 2019, 11:40
#
Обещали: налог на выведенный капитал, отмену НДС, как первоочередные задачи.
Имеем: ФОП-контроль.
Точнее пытаются поиметь, пока народ в очередной раз не разочаровался. Потому торопятся.

Осознание происходящего уже приходит к экономистам и юристам.
Одна только фраза Гончарука «При Порошенко шли в правильном направлении, но медленно» заставляет задуматься, что продолжаем идти туда, против чего голосовали 73%. Законопроекты тому подтверждение.
+
+39
bonv
bonv
13 вересня 2019, 13:20
#
Газ, нефть принадлежат народу. Это понятно. Непонятно, почему народ сам себе продает их за такие бешеные деньги.
Как всегда:)
+
0
yarg
yarg
13 вересня 2019, 13:21
#
А картошка ? она принадлежит народу , или нет ?
+
+29
Yris
Yris
13 вересня 2019, 14:13
#
За картошку тоже придется платить, даже если не выращивали. И это уже не смешно.

В планах добавить понятие «беззаперечний дохід» для сельхозземель. Не важно был урожай или нет, сажали или нет. Жители сел вынуждены будут продать земли агрохолдингам.

Пока это «инициативы» в статьях от зе-команды, но думаю, скоро страна увидит законопроекты, точнее с такой скоростью- сразу законы.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 вересня 2019, 23:42
#
Все, кто голосовал за кардинальные перемены теперь почему-то против этих самых кардинальных перемен.

А ведь надо быть последовательными - хотели перемен, получите и распишитесь...
+
+51
Irina Irina
Irina Irina
14 вересня 2019, 15:16
#
Всем привет! Цитата главного экономиста ING Карстен Бржески от Tisha: «Чтобы разогнать экономический рост, помимо вливаний Центробанка (Евросоюза), потребуются налоговые стимулы...» Я читала, что хотят «рекордно» увеличить ВВП Украины... Наверное с помощью установки кассовых аппаратов у микробизнеса... Притом, что «кабинет плательщика» на сайте ГФС очень любит «подвисать» и не принимать ЕЦП, например ПРИВАТа, где-то за 5 дней до «конечной даты» отчетности или выписки налоговых, а потом тебе выписывают штраф за «не своевременную сдачу или подачу»... А где же налоговые стимулы?... Нам рассказывают, что  все страны Европы... вводят ужесточения... Это они на каком году развития капитализма это делают?... Вы сначала создайте нормальную экономику страны, а не олигархономика, как в Украине сейчас, а потом ужесточайте контроль... Это ведь еще и отчетность добавится и новые штрафы!.. Налоговая, при желании, может разобраться с фальшивыми  ФОПами и при нынешнем законодательстве... А ничего, что, например, в Германии совсем другая минимальная зарплата и проценты по ипотеке - для иностранцев без гражданства, для ведения бизнеса - были в начале этого года 3,5%, а сейчас скорее всего будут еще меньше?!... Я все больше убеждаюсь в том, что в Украине УБИВАЮТ МИКРОБИЗНЕС!!!
+
0
yarg
yarg
14 вересня 2019, 16:23
#
«А ничего, что, например, в Германии совсем другая минимальная зарплата и проценты по ипотеке - для иностранцев без гражданства, для ведения бизнеса - были в начале этого года 3,5%, а сейчас скорее всего будут еще меньше?!..»

так все за. нашему микробизнесу никто не запрещает платить зарплату больше чем в Германии или выдавать кредиты не под 3.5 , а под 2 % . Вперед.
+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
15 вересня 2019, 15:15
#
Ви можете взяти кредит для свого бізнесу під 2%? Не підкажете, де саме?
+
0
yarg
yarg
15 вересня 2019, 15:24
#
Автор сообщения , на которое я отвечал сказала , что в германии можно выдавать очень дешевые кредиты - под 3.5 годовых. Я на это ответил  , что у нас можно выдавать и дешевле. Вы сомневаетесь ? я готов взять у вас и под 1 % . никаких проблем. 
+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
15 вересня 2019, 19:42
#
Нажаль, якщо йде мова про кредитування, то від держави залежить дуже багато чого. А починається це «багато чого» з інвестклімату, захисту прав кредиторів, надійності країни як позичальника та облікової ставки - як результату.
Кредитувати собі в збиток дурних нема, як і у Німеччині.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 вересня 2019, 13:51
#
«Кредитувати собі в збиток дурних нема»

Может в этом и все наши беды...

У нас нет дураков инвестировать свои личные средства и получить окупаемость бизнеса за 20-30 лет.
Все хотят «отбить» вложение максимум за три года, а желательнее вообще за один год.

+
+30
brigadirius
brigadirius
18 вересня 2019, 14:09
#
Есть такое понятие «Зефирный тест» https://www.psychologos.ru/articles/view/zefirnyj-test  . Так вот у нас вся страна его жертва.
+
0
brigadirius
brigadirius
18 вересня 2019, 14:12
#
По приведённой мной ссылке не указано: что если детей обмануть то в следующий раз время ожидания многократно сокращается.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 вересня 2019, 14:27
#
На финансовом форуме Минфина не так много возрастной категории, описанной в Зефирном тесте...
+
0
brigadirius
brigadirius
18 вересня 2019, 15:06
#
Проблема в том что основа личностного характера формируется с раннего детства. И если ребёнок растёт и видит вокруг себя постоянное кидалово и разводилово, то и инвестор из него будет соответствующий.
+
+1
Qwerty1999
Qwerty1999
18 вересня 2019, 15:12
#
«то и инвестор из него будет соответствующий.»

Ну да - либо субъект либо объект «кидалова и разводилова».
+
0
rfrkexit
rfrkexit
10 лютого 2020, 16:54
#
Вірно, багато хто ховається за ширмою єдинщиків, але боротьба з ними шляхом поголовного урівнювання ведення бізнесу приведе до того, що «віз залишиться на тому ж місці». А чи не краще було просто запропонувати ФОПам вибір: хочеш працювати як раніше - плати більше. Зробити вилку по сплаті єдиного податку. Наприклад, хто не хоче перевірок, РРО і т.д. платить єдиний податок 100% від мінімалки, багато для тебе, встановлюй РРО і працюй. Завжди закони приймають не думаючи про ВСІХ!!
Переживали і не таке, РРО не проблема, проблема в тому, що надзвичайно легко знайти порушення з їх використання. І їх будуть шукати, будуть принижувати гідність людей за допомогою стукачів. сталінщина повертається?!
Підприємець з 1993 року, двоє найманих працівників, 2 група, в 1000000 вкладаюсь легко, а в 2500000 взагалі без проблем. Плачу 944 грн. єдиного плюс решта платежів, всього 5000 з фостиком, за одну випадкову помилку доведеться платити в рази більше. 
Але вже нічого не зміниш, хіба що...)))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися