Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 вересня 2019, 16:24

Доступ до рахунків клієнтів є не тільки у банків — заступник голови НБУ

Доступ до банківських рахунків клієнтів на сьогоднішній день мають вже не тільки банки, що підтверджує європейський досвід. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Холод в ході круглого столу.

Доступ до банківських рахунків клієнтів на сьогоднішній день мають вже не тільки банки, що підтверджує європейський досвід.
Фото: liga.net

Що це значить

  • Таким чином, банки в певному сенсі втрачають свою монополію на володіння клієнтськими даними і доступу до рахунків клієнтів.

«Якщо дивитися на функціонування європейського співтовариства open banking, то фактично вже є доступ до інформації клієнта і управління його рахунками не з банківського додатка — з зовнішніх систем», — заявив Холод.

І, за його словами, банки роблять це добровільно.

«Якщо клієнт розпорядився, а вважається, що клієнт є повним власником своїх даних, банки зобов'язані надавати доступ до його даних і рахунки з інших додатків. Це несе певну загрозу банкам, тому що вони втрачають монополію і напрацьований масив даних, які вони кров'ю і потім заробили, створюючи клієнтську базу», — підкреслив заступник голови НБУ.

У той же час, відзначає Холод, це робить банківський ринок більш гнучким, а життя клієнта — більш зручним.

Що відомо

  • З 5 серпня в Україні почалося введення міжнародного номера банківського рахунку IBAN у відповідності з вимогами стандарту ISO 13616.
  • Введення IBAN дозволить гармонізувати український платіжний простір з європейським та сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Нацбанку.
  • Вже 4 вересня на розрахунки з використанням міжнародного стандарту банківського рахунку IBAN перейшли 29 українських банків.

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
10 вересня 2019, 16:26
#
Владі зручно контролювати життя українців?:) Бо олігархи маючи свої банки і офшори + нал зовсім не переживають за свої дані..
+
0
Італій .
Італій .
11 вересня 2019, 20:33
#
При чём тут власть?

Если клиент распорядился, а считается, что клиент является полным владельцем своих данных, банки обязаны предоставлять доступ к его данным и счету с других приложений.

+
+30
greenozon
greenozon
10 вересня 2019, 20:46
#
Очепяточка - « які вони кров'ю і потім заробили»
і потом 
має бути !
:)
+
+15
bonv
bonv
10 вересня 2019, 21:23
#
По фрейду: спочатку кров"ю а потім заробили:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися