Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 серпня 2019, 12:42

НБУ зробив лояльнішими правила фінмоніторингу

Банки і фінансові компанії отримали додаткові можливості для обстоювання власної позиції при перевірках з питань фінансового моніторингу. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Банки і фінансові компанії отримали додаткові можливості для обстоювання власної позиції при перевірках з питань фінансового моніторингу.
Фото: business.vesti-ukr.com

Що це значить

  • Регулятор вніс зміни до Положення, яке передбачає порядок проведення перевірок банків з питань фінансового моніторингу.
  • Тепер НБУ попереджатиме про початок виїзної перевірки не за 10, а за 20 календарних днів, та надаватиме питання, що підлягають перевірці.
  • Довідку або акт за результатами фіннагляду можна буде отримати і в електронному вигляді, а також обговорити їх у форматі відкритої зустрічі.

У НБУ відзначають, що порядок застосування заходів впливу до банків та небанківських фінансових установ стає прозорішим.

Крім того, регулятор нормував проведення колегіальних зустрічей з представниками банків. Зустрічі проводяться до початку і після завершення перевірки. Можливі вони і під час виїзної перевірки/дистанційного нагляду (за ініціативою НБУ або установ). На зустрічах можуть обговорюватися питання щодо організації перевірок, їх результатів, зафіксованих порушень, виявлених проблем та наданих рекомендацій.

Читайте також: Монетизовані субсидії тепер видають 38 банків

Також представники установ, де проводилися перевірки, можуть брати участь у засіданнях Комітету з питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем. На засіданнях розглядаються попередні результати фінмоніторингу, рекомендації щодо усунення порушень і пропозиції щодо заходів впливу. Представники фінустанов зможуть особисто дати пояснення щодо порушень, які будуть враховані регулятором при прийнятті колегіальних рішень про заходи впливу.

Що відомо

  • Нацбанк опублікував план перевірок банків на 2019 рік. Список складається з 51 банку.

  • У кінці червня Нацбанк за результатами перевірок з питань протидії відмивання доходів в червні оштрафував Індустріалбанк на 6,853 мільйона гривень за проведення ризикової діяльності у сфері фінмоніторингу.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися