Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 серпня 2019, 16:12

Влада хоче зменшити навантаження на фонд оплати праці

Нова влада планує зменшувати навантаження на фонд оплати праці у перспективі трьох років. Про це в інтерв'ю ЕП заявив Данило Гетманцев, який очолить комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Нова влада планує зменшувати навантаження на фонд оплати праці у перспективі трьох років.
Фото: delo.ua

Ми збираємося говорити про навантаження на фонд оплати праці, а не тільки про ЄСВ.

Ми збираємося його зменшувати, але в середньостроковій перспективі, в перспективі трьох років. Ми не плануємо це робити одномоментно, тому що нам необхідно покривати поточні витрати і нести багаж боргів", — зазначив депутат.

«Ми дуже обмежені в можливостях міняти оподаткування фонду оплати праці як в сторону збільшення, так і зменшення. Другий момент — наша ставка ЄСВ одна з найнижчих в Європі. Це факт», — додав він.

На питання, про які масштаби зниження ЄСВ йдеться, Гетманцев відповів:

«Я не можу вам назвати конкретні терміни і конкретні цифри. Деякі економісти в нашій команді вважають, що протягом десяти років від ЄСВ можна буде відмовитися взагалі. Однак ми розуміємо, що зараз на наші податкові ставки держава не надає той сервіс, який надається в ЄС на такі ж або більш низькі ставки.

«Ми повинні не влаштовувати тут офшор, а підтягувати державний сервіс: суди, правоохоронні органи, інфраструктуру. Ще одна офшорна зона в Європі точно не пройде.

Україну треба перетворювати в нормальну, цивілізовану, європейську юрисдикцію, де є помірне оподаткування та комфортні умови для людей і бізнесу», — додав він.

На питання про оподаткування високих зарплат депутат відповів, що «помірна прогресія в ПДФО має право на існування. Не доводити, звичайно, ставку, як це було у Франції або США, до 70%. Навіть до 30% не треба доводити, але поставити помірну прогресію, хоча б плюс 5%, було б доречно і справедливо. Однак це питання дискутується».

Коментарі - 31

+
+42
brigadirius
brigadirius
28 серпня 2019, 16:22
#
Потрібно не стільки ставки міняти, стільки передати зобов'язання по сплаті ЕСВ та ПДФО від роботодавця до найманого працівника. Ця зміна в законодавство знищила б базис для ухиляння від сплати податків, хоча і добавила б роботи податківцям.
+
0
Andrey M
Andrey M
28 серпня 2019, 17:48
#
+15
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
28 серпня 2019, 21:15
#
Потрібно не стільки ставки міняти, стільки передати зобов'язання по сплаті ЕСВ та ПДФО від роботодавця до найманого працівника.

Это делать нельзя потому,что в таком случае это будет налогообложение доходов ФИЗ-лица,а не фонда оплаты труда ЮР-лица.
То есть вся налоговая нагрузка ляжет на плечи наёмных работников,а не собственников предприятий.

+
+27
Andrey M
Andrey M
29 серпня 2019, 9:43
#
Ні, не так.
Ігорь, ЕСВ сплачує робітник а не роботодавець. Ю.О. є лише єдиним налоговим агентом, який виконує технічну функцію відрахування ЕСВ. В цьому і біда що люди не знають скільки вони сплачують податків, тому і не вміють вимагати від влади звітності по витраті бюджету. Тому що нам нав"язують хибну думку що основні податки в державі сплачують олігархи.
 
Дайте відповідь на питання: Якщо в компанії не буде найманого працівника, то чи буде сплачено ЕСВ по ньому?
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
29 серпня 2019, 21:55
#
У цьому й проблема,що ЕСВ сплачує робітник а не роботодавець.,тому що це навантаження  на доходи фізособи,а не на фонд оплати праці.
Тобто найманий працівник несе подвійне податкове навантаження на свої доходи у вигляді ЕСВ та ПДФО,в цей час юридична особа такого податкового навантаження на свої доходи не має.
По-перше,не може бути компаній без найманих працівників,по-друге,якщо не має  найманого працівника - це може бути тільки ФОП,і ЕСВ по ньому має бути сплачено.
+
0
Andrey M
Andrey M
30 серпня 2019, 14:03
#
Уявімо що замість 100 робітників-зварювальників на заводі поставили 10 роботів-зварювальників (як це дедалі частіше відбувається в машинобудівній галузі) та 1 інженера що контролює їх роботу. ЕСВ буде  сплачуватись замість 100 осіб лише за 1. 
То хто є платником ЕСВ, робітник з своєї ЗП через единого податкового агента-роботодавця чи  роботодавець?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 серпня 2019, 14:21
#
Активируйте полёт фантазии и представьте, что в таком варианте этот один инженер будет числиться ФОПом и обслуживать весь парк роботов-сварщиков и платить минимальный ЕСВ, получая неплохой доход.
Бухгалтерию тоже будет вести ФОП-аудитор по договору, как и оказывать услуги по уборке территории будут ФОПы дворники, а мыть туалет ФОП-уборщица.
Охрана территории и складов с готовой продукцией будет доверена охранной фирме.
Так что в штате такого предприятия может остаться всего один директор, да и тот на пол-ставки.

+
0
Andrey M
Andrey M
30 серпня 2019, 15:04
#
Мова йде про те, хто є плаником ЕСВ - роботодавець чи робітник.
Отже, при наявності офіційно влаштованих працівників (навіть одного на пів ставки), не в залежності форми власності  підприємства чи ФОП з найманою робочою силою - платником ЕСВ є працівник через посередника в вигляді роботодавця, як єдиного налогового агента.
В США обов"язок сплати аналогічного податку покладають безпосередньо на працівника, тому й американці вимагають владу звутувати за кожну витрачену копійку з бюджету. Бо вони знаючть що значну долю його вони формують його як платники податків.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 серпня 2019, 18:05
#
Andrey M
«платником ЕСВ є працівник через посередника в вигляді роботодавця, як єдиного налогового агента.»

Склонен с вами как всегда не согласиться.

Ведь при ошибках в начислении этого самого ЕСВ штрафуют не наёмного работника, а бухгалтера или директора предприятия - значит плательщиков является так или иначе, но юридическое лицо, которое наняла на работу наёмного сотрудника и это формально налог на юрлицо за право найма работника и он пропорционален начисленной зарплате.

Я остановлюсь на варианте - плательщик ЕСВ - работодатель...
+
+15
Andrey M
Andrey M
2 вересня 2019, 12:33
#
Штрафують єдиного налогового агента бо саме на нього покладено функцію нарахувань та відрахувань. Але платником є найманий робітник.

Тому я і підтримую щоб у нас зробили як в США — робітник сам робить всі відрахування. Тоді у нас люди будуть знати скільки вони сплатили податків і відповідно запитувати у держави як вони витрачаються.
+
+15
brigadirius
brigadirius
2 вересня 2019, 14:44
#
Я давно пропагую цю ідею. Але керівництво країни дуже боїться, що народ взнає скільки з його зарплатні утримується податків.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 вересня 2019, 17:10
#
Andrey M

Читайте внимательнее Законы Украины где черным по-белому написано о том что плательщик ЕСВ — «работодавець».

Игорь Коляда вам даже процитировал часть текста из ЗУ.

+
0
brigadirius
brigadirius
30 серпня 2019, 15:12
#
Ну так и происходит. Бизнес везде и всегда пытается оптимизировать свои затраты и доходы для получения прибыли. Иначе возврат к СССР с его отсутствием конкуренции. Тем более что сегодня мир стал глобален и продукция будет конкурентоспособней у роботов сварщиков, чем у предприятий с человеческим трудом.
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
30 серпня 2019, 20:24
#
Ось витяг з закону:
Розділ II. ПЛАТНИКИ ЄДИНОГО ВНЕСКУ, IX ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ
Стаття 4. Платники єдиного внеску
1. Платниками єдиного внеску є:
1) роботодавці:


До того ж, ЕСВ — це єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) – консолідований страховий внесок, при цому роботодавець виступає страхувальником , а найманий працівник — застрахованою особою.
+
+15
brigadirius
brigadirius
4 вересня 2019, 16:17
#
В нас в законодавстві можуть написати любу несенітницю, лише б не називати речі своїми іменами. Згідно тлумачного словника «страхувальник» це та особа яка відшкодовує застрахованій особі відшкодування після настання страхового випадку. В данному випадку «страхувальником» є пенсійний фонд. Роботодавець це лише страховий агент.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
4 вересня 2019, 20:32
#
Якщо вже так прискіпливо,то «страхувальником» є держава,бо саме тому ЕСВ тлумачиться як єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
А пенсійний фонд виступає як одна з державних структур,на які покладено обов*язки забезпечення страхових випадків.
Мова йшла про те ,що саме роботодавець,як юридична особа, є платником ЕСВ,а не найманий працівник,фізична особа.
І ці виплати не мають йти з фонду оплати праці,а з додаткової вартості,яку створює юридична особа в процесі виробництва.
+
0
bolex
bolex
28 серпня 2019, 16:23
#
То есть налоги подымут уже сейчас, а ЕСВ снизят когда-нибудь. Потом.
+
0
bonv
bonv
28 серпня 2019, 16:40
#
Плати більше зараз а потім тобі стане легше?:)))
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 серпня 2019, 16:53
#
Эти решения требуют взвешенного подхода и это правда, пока их принимать в течении 6 мес точно не стоит, а стоит проанализировать и понять что на что можно поменять и как. Это не быстрый процесс, и только после реформ в др.направлениях можно о чем-то говорить.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
28 серпня 2019, 17:04
#
Если ничего не менять, то что можно анализировать четыре месяца по 22 рабочих дня в каждом. Если ничего не менять в бюджете на 2020 год, который надо принять в декабре 2019, то любые изменения налогов в начале и середине 2020 года вступят в действие только с 2021 года...
+
0
bonv
bonv
28 серпня 2019, 17:14
#
А зе-влада поки що всі 100 днів, тільки говорить..
+
+30
05974950
05974950
28 серпня 2019, 21:22
#
В той час, як команда-по краде як востаннє )
+
0
bonv
bonv
28 серпня 2019, 22:06
#
Що саме краде? Рішення суду?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 серпня 2019, 22:25
#
Так они даже кислород крадут у молодой Зе-команды - ведь
дышат чистым воздухом, а норовят выдыхать всякую гадость...
+
0
bonv
bonv
28 серпня 2019, 22:38
#
Український олігарх Ігор Коломойський прогнозує позачергові парламентські вибори через рік. 
У відповідь на запитання, що може стати причиною дострокових парламентських виборів, Коломойський сказав: «Тільки одне - якщо »слуги народу« почнуть бл..дувати. А вони будуть точно бл..дувати, питання в масштабах. І це нормальний людський процес усвідомлення, навіщо ви прийшли в парламент».
Разом з тим олігарх упевнений, що «є група ризику, але більша частина »Слуг народу« все-таки не за гроші зайшли, а з бажанням щось змінити, і це буде сильним фактором впливу».
Він допускає, що під ризиком виходу з найбільшої парламентської фракції близько сотні людей. 
«Паршивими вівцями» будуть перш за все бізнесмени", - прогнозує Ігор Коломойський.
За його словами, якщо з фракції «Слуга народу» вийде сто нардепів, «тоді через рік в Україні будуть нові вибори - тільки вже на базі повністю пропорційної системи».
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 серпня 2019, 17:31
#
Пока можно начать с малых шагов, сейчас резкие движения сделать и что-то поменять в бюджете на 2020, не понятно как оно выстрелит, плюс одни из самых больших выплат по долгу.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 серпня 2019, 17:57
#
ЕСВ к выплатам по госдолгу никоим боком не касается, как и военный сбор.

Если у нас «хлебное перемирие», или мир с ЛДНР — то военный сбор надо отменять.
А то на словах — у нас мир с ОРДО, а по факту одни убивают воинов ВСУ,
а другие начисляют военный сбор.
+
0
987
987
28 серпня 2019, 18:00
#
Итак, Страны Европы, где НДФЛ меньше, чем в Украине: Болгария - 10%, Россия, Беларусь - по 13%, Литва и Чехия - по 15%, Румыния - 16%. Это мы взяли только страны с фиксированной ставкой, в большинстве стран дифференцированная ставка, которая во многих странах стартует с 0. Так что, вряд ли наши 19,5% (18% подоходный+ 1,5% военный сбор) дотягивают до европейского оффшора. Я больше скажу, бизнеса сбегают в ближнее зарубежье, где ставки пониже. Поэтому МВФ и настаивает на принятии законов по BEPS.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 серпня 2019, 18:36
#
Кто помнит, у нас тоже была ставка 13%, но продержалась недолго...
+
0
Григорий П
Григорий П
28 серпня 2019, 20:04
#
Народ бежит и будет бежать, потому что ни сервиса, ни инфраструктуры, только дай, и дай, и дай, а в замен ничего...
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 серпня 2019, 22:28
#
Григорий П

Физкульт-привет!
Вы из какого общества?
«Трудовые резервы»!
А что «Динамо» бежит?
Все бегут!

© кф «Джентльмены удачи»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися