Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 серпня 2019, 17:03

Війна Трампа з Китаєм, ринок землі та іпотека під 0%

На валютному ринку наступило відносне затишшя, закінчилося протистояння Мінфіну з Нацбанком, а на іншому кінці світу почав розгоратися конфлікт куди масштабніше. І хоча протистояння США та Китаю поки що не спричинило серйозних результатів, фондові ринки вже відреагували.

На валютном рынке наступило относительное затишье, закончилось противостояние Минфина с Нацбанком, а на другом конце света начал разгораться конфликт куда масштабней.
Заява Трампа вплинула на курс юаня і на американські ринки

Про ситуацію на світових і українському ринках в колонці НВ написав фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Цього тижня стався один з тих понеділків на ринку, коли радієш, що стрибати з вікон для трейдерів і спекулянтів вже стало не модно.

Почалося все з рук геть погано, адже Китай, почитавши божевілля Трампа в Твіттері, взяв і опустив свою валюту. Курс юаня переступив позначку в 7 юанів за американський долар. Таким чином, Китай компенсує тарифи Трампа, доводячи його до сказу. В результаті, індекси посипалися, туди ж полетіли ціни на сировинні товари. Поки що, втім, це не стало спусковим гачком для глобального обвалу, а під кінець тижня ми навіть побачили ралі на американському ринку, що дозволяє віднести те, що відбувається на ринку до корекції, а не до початку великого шляху вниз. З хорошого у всьому цьому — динаміка нафти, що торгувалася цього тижня на річному мінімумі. З поганого — туди ж пішла і руда, від цін на яку багато в чому залежить впевненість в собі у гривні. Радіють люди, що купили золото, воно летить вгору на тлі всього цього неподобства.

Індекс S&P500 відкриє п'ятницю на позначці в 2938 пунктів. А Трамп продовжує грати в Ердогана, атакуючи ФРС США і вимагаючи від них знижувати ставки все нижче і нижче. Подобається йому історія з негативними ставками в Європі. Ось у Данії вже можна взяти іпотеку на 20 років під 0% річних. А забудовник в Трампі не може пройти повз таких цифр. Був би в ньому ще й банкір, плакав би гіркими сльозами, бо що робити в ситуації, коли грошей багато, і вони нічого не коштують, мало кому зрозуміло. Поки що ринки в середньому очікують, що ФРС знизить ставку на 64 б.п. і виступ глави ФРС, на якому він був готовий до подальшого друкування грошей, допомогло їм знайти радість від літніх днів, і стимулювало відновлення індексів до кінця тижня. Поряд з рішенням Німеччини зайняти побільше грошей на боротьбу з кліматичними змінами і тим самим послабити свою фіскальну політику, сувору як команди німецького офіцера при марші.

Корекція на світових ринках не могла не торкнутися і український сегмент єврооблігацій, особливо, після ралі, що спостерігається останнім часом. У той же час, падіння було помірним, суверенні папери втратили не більше пункту, а сам ринок увійшов, швидше, в солодкий стан літньої дрімоти. Всі у відпустці. Кому все дарма, так це варрантам, що торгуються біля позначки у 84% від номіналу. У той же час, всіх іноземних інвесторів порадував спіч президента в Туреччині, де він пообіцяв відкрити ринок землі вже до кінця року. Найбільше це, звичайно, порадувала власників тих самих варрантів, адже ліберальний ринок землі, а судячи з усього, поки що саме цей сценарій бачиться основним, здатний дати додаткові пару відсотків ВВП, а в перерахунку на долари це дуже і дуже непогано.

На внутрішньому ринку коливання гривні трохи заспокоїлися, як і протистояння Мінфіну і Нацбанку. Цього тижня розміщення нових облігацій було обмежене, що в результаті обмежило і обсяг коштів нерезидентів. Мінфіну знову вдалося і знизити ставку, і залучити гроші, причому основну частину за довгими паперами. Нерезиденти витратили близько 2 млрд грн, що дозволило курсу гривні зміцнитися копійок на 20. При цьому радує, що навіть незважаючи на понеділкове кровопускання на глобальних ринках, на аукціон у вівторок все ще прийшли іноземці, а отже, попит зберігається, і відновлення на глобальних ринках його підігріє.

Депозити в гривні з бонусом до 1,25% від «Мінфіну»

На українському ринку акцій тиша і спокій. І мертві з косами стоять. Щодня можна побачити угоди максимум за двома паперами з індексного кошика. Чи жарт, зараз навіть активно торгують тими самими горезвісними акціями Apple, де спред між ціною купівлі та продажу становить космічні 10%, ніж акціями українських емітентів. На цьому тлі точно важливою ініціативою має стати легалізація азартних ігор. І точно не можна обмежуватися 5-зірковими готелями під Одесою. Зрештою, не дарма ж у Києві на кожному куті є тепер лотереї, які не платять податки взагалі. Після того, як український ринок акцій пішов у глибоку кому, азартним і чесним людям ніде випробувати долю. Не на футбол же їм ставити, тим більше, можна бути азартним, можна купувати українські акції і навіть українські ф'ючерси, але не можна ж бути божевільним і ставити на Динамо Київ.

Коментарі - 7

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 серпня 2019, 17:30
#
20 коп было укрепление за 1 день. Вцелом укрепление более 35 коп.
+
0
bonv
bonv
9 серпня 2019, 17:35
#
Але не можна ж бути божевільним і ставити на Динамо Київ.
___________________________________________________
Хто поставив в суперкубку на Динамо той заробив а хто на Шахтар у збитку:)
+
0
bonv
bonv
9 серпня 2019, 17:36
#
А золото дійсно додало добряче в ціні.. Перед падінням:)
+
+18
yarg
yarg
10 серпня 2019, 10:03
#
Очередные страдания по поводу отсутвия рынка акция. нечего анализировать бедняжке. 
Нет рынка акций по простой причине - он никому не нужен , кроме аналитиков.
+
+48
Elena1997
Elena1997
10 серпня 2019, 10:29
#
«не зря же в Киеве на каждом углу есть теперь лотереи, которые не платят налоги вовсе. »
А пять-семь лет до «теперь» Фурса этого не замечал, и только при Зеленском заметил.
И то, что есть фин.компании, сеть обменок валют, которые пять лет уже работают и не платят налоги «вовсе», Фурсе, видимо, тоже неизвестно. Аналитики они такие :)
+
+40
Pens
Pens
11 серпня 2019, 2:10
#
Просто не все аналитики от слова - анализ. Некоторые от слова - анал.:)
+
+66
Ігор Петров
Ігор Петров
10 серпня 2019, 18:23
#
Друг как то ради прикола зашёл в игровой зал «Национальной лотереи» и попросил продать лоторейный билет? увы не оказалось у них билетов(( распродали наверное все)) Поэтому я двумя руками за легализацию игрового бизнеса! Кто хочет просрать свои деньги- тот найдёт где, а бюджет страдает
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися