Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 липня 2019, 17:52

Аномальне зміцнення гривні. Що далі

Курс гривні продовжує зміцнюватися. Сьогодні вранці на міжбанку котирування долара впали нижче позначки 25 грн, оновивши мінімум з кінця серпня 2016 року. Це виглядає аномально навіть для літнього сезону.

Істотне зміцнення гривні викликало в українців не тільки надії на дешевий імпорт, але і побоювання.
Можливо, дивлячись на обмінний курс деякі громадяни зраділи, що їх вимоги нарешті почули (фото: radiosvoboda.org)

Фіаско американської валюти радує багатьох. Українці сподіваються, що ціни не будуть зростати, а імпорт подешевшає. Але чи все так однозначно?

Своїм баченням причин нинішньої ситуації на валютному ринку і наслідками зміцнення гривні на своїй сторінці у Facebook поділився фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Експансія триває

Курс гривня долар пробив 25, як на міжбанківському ринку, так і у валютних міняйл, викликавши легку паніку у звиклих панікувати з іншого приводу українців. Хтось згадав молодість і курс по 8, хтось досвідчений – курс по 4,6, а деякі і 1 вересня 1996 року. Щоправда, є й ті, хто легко пригадає, як зовсім нещодавно купував долар по 27 або 28, а деякі навіть намагаються стерти з пам'яті той момент, коли робили це по 37.

Читайте також: Аналітики назвали причини обвалу курсу долара

Ситуація дійсно вже стала злегка аномальною. Якщо попередні рухи гривні були недалекі від традиційних сезонних трендів, то зараз національна валюта відійшла від звичної стежки. Причина все та ж – експансія іноземців на внутрішній ринок облігацій. Цього тижня, у вівторок, відбувся черговий аукціон, на якому Мінфін залучив близько 17 млрд грн. Левова частка коштів припала на довгі облігації.

П'ятирічні ОВДП були продані на суму понад 10 млрд грн., дворічні – 5,3 млрд грн. Саме на такі облігації припадає попит з боку іноземців. У підсумку, іноземці купили папери більш ніж на 500 млн доларів, які логічно викликали дисбаланс на валютному ринку. Загальний портфель нерезидентів вже досяг близько 3,5 млрд доларів.

Облігації не гумові

Коли ми з'ясували, хто винен, настав час подумати, «що робити?». І це не прозаїчне питання, адже таке зміцнення гривні вже негативне для української економіки, а головне – не відображає її температуру.

Зміцнення не є результатом структурних змін в економіці, коли ми стали більше експортувати і менше імпортувати, або коли ми суттєво змінили інвестиційний клімат, що привернуло безліч прямих інвестицій. Це результат ситуативного заходу портфельних інвесторів, який так чи інакше має локальну природу і не є стійким трендом. Рано чи пізно це закінчиться, гривні доведеться повертатися до звичного стану і тоді ми знову можемо побачити стресові рухи гривні.

Бажаєте заробити на коливаннях курсу? Форекс з бонусами від «Мінфіну»

Скільки ще це може тривати? З одного боку, у світі дуже багато грошей. І ці гроші шукають дохідність. Кілька років тому подібна ситуація була в Єгипті і в країну зайшло 18 млрд доларів. З іншого боку, питання в тому, скільки таких грошей може прийняти Україна. В рамках співпраці з МВФ ми логічно обмежуємо дефіцит бюджету і зменшуємо державний борг, а значить цифри «аля Єгипет» нам просто не потрібні. Не влізе стільки грошей. Можемо луснути.

І так, не можна говорити про те, що давайте брати гроші цих інвесторів замість МВФ. З однієї простої причини – не буде МВФ — не буде і цих інвесторів. В Єгипет вони заходили теж під наявність програми МВФ. Просто наявність МВФ дає впевненість портфельним інвесторам у тому, що країна проводить адекватну економічну політику, а отже ризики обмежені.

Скільки ще таких гарячих грошей може прийняти Україна? Враховуючи встановлену стелю із залучення боргу на 2019 рік, а також потреби в рефінансуванні, уряд може до кінця року максимально залучити за гривневими ОВДП до 3 млрд доларів. Навряд чи, звичайно, всі ці папери куплять нерезиденти, але саме ця цифра є стелею. Тобто, враховуючи й локальні банки, цілком реально проковтнути зовнішніх грошей 1-2 млрд доларів до кінця року. А така сума може посунути курс ще сильніше. Принаймні, на поточному тижні ми побачили, що 500 млн доларів від іноземців примусили прокрокувати курс гривні на 50 копійок.

Час зміцнювати долар?

Що можна робити? Нацбанк проводить політику гнучкого курсу і тільки згладжує коливання. Зараз регулятор викуповує надлишок доларів, збільшуючи резерви рекордними темпами, іноді скуповуючи з ринку по кілька сотень мільйонів доларів на день. Але не заважає руху курсу. Це стратегія, НБУ її неухильно дотримується і це викликає повагу.

З іншого боку, стратегія покликана не заважати економічно обґрунтованій зміні курсу, тобто не спотворювати температуру економіки. Але як ми бачимо, такий захід іноземців сам по собі є вже спотворенням цієї самої температури. І щоб не спотворювати її ще сильніше, Нацбанку можна було б встати як стіна на певному рівні і викуповувати за ним всі зайві долари.

Так вчинив Центральний Банк в Єгипті під час недавньої експансії іноземців. Що може робити Мінфін? Більш агресивно знижувати ставки на аукціоні, знижуючи вартість запозичень для держави. Тим паче, НБУ не виключав, що в разі активності іноземців, може більш агресивно знижувати свою облікову ставку. Тепер, коли проблема запозичень в 2019 році вже не дуже актуальна, в уряду розв'язані руки. Хоча, звичайно, Мінфін може пам'ятати, що в 2020 році нас чекає ще один пік погашень зовнішніх боргів.

Читайте також: До якої позначки впаде долар. Опитування

Звичайно, у зміцненні гривні є свої переваги. Політикам приємно, людям дешевше імпорт та путівки до Туреччини. Але це в короткостроковій перспективі. А в довгостроковій може бути ще один шок, коли іноземці закінчать купувати. Та й за час надмірно сильної гривні в країну зайде ще більше імпорту, експортери отримають удар під дих і після того, як гаряча пора пройде, удар відчують всі. А що погано для економіки, завжди погано закінчується і для звичайних людей.

Коментарі - 17

+
0
AlexKyiv1987
AlexKyiv1987
31 липня 2019, 20:49
#
По чём булет доллар в декабре 2019?
+
+30
bonv
bonv
1 серпня 2019, 17:56
#
28-29
+
+49
Олександр Матвійчук
Олександр Матвійчук
31 липня 2019, 20:57
#
40
+
+15
Kanarej
Kanarej
31 липня 2019, 22:43
#
«Фиаско американской валюты»... хорошо сказано :)))
Американцы в курсе, что у ихней валюты фиаско???
+
0
Cez
Cez
2 серпня 2019, 14:54
#
А Вы в курсе, что слова «ихней» не существует?
+
0
rudyy
rudyy
31 липня 2019, 23:09
#
Ещё 2 таких недели и экономика страны может войти в состояние эйфории с последующим откатом к 27
+
+64
zaNOza :)
zaNOza :)
31 липня 2019, 23:26
#
С откатами до 30+
+
+30
laa1999
laa1999
1 серпня 2019, 10:10
#
У нас проблема с бюджетом - Гройсман науправлялся - после нас хоть потом, при 100% сбора налога с НБУ и 76% по заимствованиям(59% времнеи года прошло) -  у нас недовыполнение бюджета по доходам...
+
0
Nedvigapro777
Nedvigapro777
1 серпня 2019, 11:49
#
В 2018 году 1 августа курс на наличном рынке был 27 грн./USD, сейчас 25,4 грн., разница 6%. 6% Карл. Эксперты же кричат будто гривна укрепилась минимум на 20%.
+
+80
Irina Irina
Irina Irina
1 серпня 2019, 13:28
#
Всем привет! Я, как представитель микробизнеса и экономист, скажу Вам, что без денег я «задыхаюсь»!!! У обычных людей нет денег!!! Доллар падает, а цены в супермаркетах на обычные продукты питания растут!!! Налоговая дерет три шкуры!!! Янукович дал льготы швейникам, они все работают на экспорт, а обычные украинцы ходят в китайской синтетике!.. О чем Вы говорите, Сергей Фурса?... В стране много валюты и это «валит» курс?... У НБУ что нет норматива по резервам в валюте?.. И что значит «не влезет столько денег»?!!! У нас что дороги все построены, жилье есть у всех?.. Конечно, если воровать деньги, то карманы, возможно, когда-то и лопнут.., а, если эффективно инвестировать в экономику Украины, то вот Вам и рост!... Мне, например, нужен кредитный лимит, даже под те драконовские проценты, которые есть в Привате, так не дают. Мы предприниматели с 2009 года, с 2016 года в Привате, товарооборот за прошлый год был чуть больше 600 тыс. грн. Приват только «врет в рекламе про кредитный лимит». А когда звонишь, говорят у нас все централизованно решается... И до сих пор у нас нет ни кредитного лимита, ни лимита на гарантированные платежи... У нас в Украине не экономика, а олигархономика!!! И это не то что «тянет на дно» обычных украинцев, а просто топит их!!! Поэтому, чтобы не погибнуть, люди и уезжают из страны, сначала на заработки, а потом и насовсем...

+
+15
akchup
akchup
1 серпня 2019, 14:19
#
Ира,  я как представитель банковского сектора вас поддержу. Но, суть в том, что сами иностранцы нам помогают через денежно-кредитные институты проводить внутри страны такую экономическую политику,  заставляющую перспективную активную молодежь выезжать на ПМЖ в Европу. Своего рода это прикрытый стимул, или пополнение грамотной рабочей силой любой европейской страны. Мы этого не замечаем,  но постепенно мигрируем (тянемся) к лучшему и оседаем там. Это сильно растянуто во времени, что и нужно Европе. 
+
0
bonv
bonv
1 серпня 2019, 18:01
#
В Україні дійсно дуже багато валюти.. Рулять банки 3 л і матрац..  Народ не довіряє банківській системі яка старається всіма силами виудити в населення гроші на депозит.
Кредитуйтеся у друзів/знайомих які люблять депозити.. І вам, і їм, вигода..
+
+27
zaNOza :)
zaNOza :)
2 серпня 2019, 9:11
#
Если хочешь потерять друга-одолжи ему денег, а лучше сам у него займи- так экономнее… @
+
0
bonv
bonv
2 серпня 2019, 11:11
#
Від друзів залежить яких маєш і те яким другом є ти..
Друзі випробовуються і  грошами теж.. Але справжні,  проходять таке випробування.
+
+23
zaNOza :)
zaNOza :)
2 серпня 2019, 19:01
#
Это поговорка, там копирайтер стоит в конце
+
0
bonv
bonv
2 серпня 2019, 19:03
#
Поговорки складають люди. Цю склав той хто не вміє вибирати друзів.
Ти для чого профіль накручуєш?:)
+
0
nykand
nykand
4 серпня 2019, 21:26
#
Поговорки складають не просто так...это жизнь
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися