Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 липня 2019, 8:00

Валютний ринок: чи буде новий обвал курсу долара

Кінець липня обіцяє бути дуже цікавим на валютному ринку. За минулий тиждень долар на міжбанку подешевшав з 25,70/25,74 до 25,35/25,38 гривень, а в обмінниках курс його продажу опустився до 25,55 і нижче.

Не спричинили розкачку курсу ні підведення підсумків парламентських виборів, ні основні виплати відшкодувань ПДВ експортерам, що почалися, ні розширення можливостей клієнтів з купівлі валюти після низки нових послаблень Нацбанку червня-липня цього року. Гривня наполегливо тіснила долар на всіх сегментах валютного ринку.

В умовах перевищення пропозиції валюти над попитом Нацбанку було нескладно поповнювати золотовалютні резерви, чим регулятор активно і займався. Купував долар НБУ як завжди «анонімно» через Matching і придбав, за нашими даними, за цей тиждень не менше $270-290 млн, поступово знизивши ціну скупки з 25,66 гривень (минулого понеділка) до 25,40 гривень (минулої п'ятниці).

Активно купували валюту як клієнти банків, так і самі фінустанови. Компанії придбавали «дешеву» валюту для оплати своїх зовнішньоекономічних контрактів і погашення валютних кредитів, а банки купували безготівковий долар на міжбанку і перепродували його через свої обмінники, заробляючи на різниці курсів.

Основною причиною падіння валютних котирувань і зміцнення нацвалюти в усі дні минулого тижня була активна скупка нерезидентами українських ОВДП. Схоже, іноземці повірили в потенціал української економіки і в доводи українських економістів про те, що гривня недооцінена. Але поки що основна частина такого припливу валюти на наш міжбанк носить явно спекулятивний характер. Нерезиденти сподіваються заробити як за рахунок високої гривневої дохідності ОВДП, так і за рахунок виграшу на курсі в тому випадку, якщо нацвалюта ще більше зміцниться.

Мінфін України, уряд і Нацбанк поки що погоджуються з дорогими запозиченнями. Надто вже великі обсяги зовнішніх боргів треба погасити Україні цього і наступного року, але спроби поступово зменшити вартість залучення коштів при розміщенні облігацій вже спостерігаються. А після зниження Нацбанком облікової ставки з 19 липня до 17% річних — зусилля з боку Мінфіну України щодо зниження дохідності ОВДП продовжаться.

Такий сценарій розвитку подій розуміють як вітчизняні інвестори і банки, які купують облігації, так і іноземці. Це підштовхує їх до подальших виходів на аукціони з розміщення гривневих ОВДП і як наслідок — до збільшення обсягів продажу валюти на торгах.

Що вплине на курс найближчими днями

Цього тижня пройдуть останні великі виплати клієнтам відшкодувань ПДВ і завершиться звітний період. Зазвичай це починає «тиснути» на курс і призводить до повної залежності ринку від всього декількох факторів:

1. Зменшення потреби експортерів в продажі валюти на тлі стабільної активності імпортерів з її скупки для закриття своїх зобов'язань на кінець місяця.

Експортери спочатку будуть витрачати гривню, отриману від Держказначейства у вигляді відшкодувань ПДВ, а не валюту, що надходить до них у вигляді виручки. Це знизить пропозицію валюти на торгах і зіграє проти нацвалюти. А збереження попиту на валюту з боку великих імпортерів при зменшенні пропозиції — буде провокувати періодичне зростання котирувань.

Крім цього, кінець місяця змусить частину клієнтів (як великих, так і дрібних) і самі банки закривати свої зобов'язання як за гривневими, так і за валютними договорами. Це збільшить статистику операцій на міжбанку;

2. Проведення чергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 30 липня. Цього вівторка Мінфін розміщує гривневі облігації на різні терміни (від 77 днів до 6-ти років). Дохідність за ними залишається привабливою як для нерезидентів, так і для українських інвесторів і чиновники Мінфіну розраховують на активний продаж ОВДП 30 липня і суттєві надходження до бюджету від їх розміщення 31-го числа. Значна частина валюти буде продана на міжбанку в цей період саме під купівлю облігацій, що сформує перевагу пропозиції валюти над попитом і знову дасть Нацбанку можливість поповнити ЗВР;

3. Реакція готівкового ринку, стан ліквідності в банківській системі та дії спекулянтів.

Готівковий ринок і дії спекулянтів. На даний момент істотно збільшилася різниця між готівковим і безготівковим курсами, що провокує банки і фінансові компанії грати з переміщенням валюти з одного сегмента валютного ринку на інший.

Вони купують валюту на міжбанку (де вона поки що дешевше) і перепродують її через обмінники, де останнім часом попит з боку населення збільшився, а котирування вищі на 15-20 копійок.

Другим варіантом заробітку для спекулянтів є робота «в дві сторони» безпосередньо на міжбанку, що при наявності вільної гривневої ліквідності дозволяє їм активно заробляти на арбітражі.

Тим паче, що в дні приходу великих сум відшкодувань ПДВ у спекулянтів з'являється відмінний шанс покачати курс протягом дня, підлаштовуючись під поведінку основних гравців міжбанку і нерезидентів, які купують українські ОВДП 30-го липня;

Стан ліквідності в банківській системі. Зазвичай коррахунки банків в період основних виплат відшкодувань ПДВ істотно зростають, що дає додатковий гривневий ресурс як безпосередньо для розрахунків клієнтів в гривні на звітну дату, так і для спекулятивних спроб покачати курс протягом торгівельної сесії.

Ми прогнозуємо залишки на коррахунках банків цього тижня в широкому коридорі від 45 до 60 млрд гривень, що буде в основному залежати від виплат Держказначейством відшкодувань ПДВ експотерам і від операцій Мінфіну України з розміщення ОВДП та погашення облігацій попередніх випусків.

Важливим фактором в такі моменти є і ступінь концентрації гривневих ресурсів у окремих гравців міжбанку, так як більшість нерезидентів при купівлі/продажу ОВДП і при погашенні облігацій попередніх випусків використовує дуже обмежене коло фінустанов.

Таким чином, загальний показник залишків на коррахунках в банківській системі може бути дуже великим або малим, але в кінцевому підсумку залежатиме від дій 3-6 основних гравців валютного та фондового ринків.

Всі вищеперераховані фактори здатні періодично істотно впливати на поведінку учасників ринку і на курсовий тренд.

НБУ продовжить викуповувати надлишок долара на міжбанку через менш публічну форму інтервенцій, використовуючи Matching (особливо в першій половині тижня за рахунок продажів нерезидентів під аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП). Вересень не за горами і регулятору треба накопичити валюту для найближчих великих погашень зовнішніх боргів.

Але враховуючи темпи покупок Нацбанком валюти останніми тижнями, отримання зовнішніх позик НАК «Нафтогаз» (що знижує обсяги його скупки валюти на міжбанку для оплат за енергоносії, а періодично і робить його ж продавцем валюти на торгах) і відносно непогані перспективи подальшої співпраці України і МВФ — особливих загроз для гривні цього тижня «Мінфін» не бачить.

За нашими розрахунками, за сприятливого розвитку подій і без шкоди для курсу — регулятор зможе поповнити резерви за цей тиждень ще на суму до $80-100 млн, а за активної участі іноземців в покупці ОВДП і до $170-200 млн мінімум.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників будуть орієнтуватися на три основні показники:

1.реальний попит і пропозиція з боку клієнтів;

2.курсовий тренд на міжбанку;

3.обсяг фізичної наявності валюти і гривні безпосередньо в пунктах обміну.

Власники небанківських обмінників будуть утримувати рівень спреда за доларом в межах 15- 20 копійок, а банки — в межах 20-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 29 липня-2 серпня в обмінниках фінкомпаній в межах 25,25-25,60 гривень, а в банках — 25,15 -25,65 гривень.

Більшість обмінників буде працювати в форматі «з обороту» зі спредом в 15-20 копійок.

На міжбанку. Активні вливання в банківську систему великих сум відшкодувань ПДВ при зростанні попиту на валюту з боку імпортерів перед закінченням місяця і дії нерезидентів з гривнею, яку вони отримають від планових погашень раніше випущених ОВДП і тими ресурсами, які вони направлять на нові покупки облігацій аукціону вівторка можуть спровокувати стрибки курсу.

При появі на торгах надлишку долара — Нацбанк буде викуповувати його в резерви, що утримає американську валюту від істотного просідання навіть при серйозних перекосах пропозиції і попиту на ринку.

За розрахунками «Мінфіну» в період з 29 липня до 2 серпня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 25,25-25,60 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — поступове зростання до $410-470 млн при укладанні до 570-690 угод як за рахунок аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП, так і за рахунок закінчення звітного періоду;

У четвер — п'ятницю «Мінфін» прогнозує поступове зниження показників торгів.

У четвер до $370-400 млн при здійсненні до 510-540 угод — за рахунок ефекту першого дня місяця (клієнти будуть підводити підсумки липня і планувати операції серпня, що зменшить їх обсяги угод).

У п'ятницю — обсяги міжбанку складуть близько $340-360 млн при здійсненні до 450-480 угод за рахунок падіння ділової активності клієнтів перед закінченням робочого тижня.

Коментарі - 8

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
29 липня 2019, 11:35
#
29/07/2019
Оптимизм по Гривне или уверенность в нового Президента и новой партии/коалиции в ВР. Несмотря на рост остатков до 53 млрд.грн рынок и далее ожидает укрепление гривны. Это чувствовалось на выходных, доллар по продаже начал проседать ниже 25,50. На межбанке тенденция по доллару на укрепление к 25,20. НБУ как и ранее будет не слабо откупать. Думаю выплаты НДС почти рынок не почувствует. Завтра аукцион и он скорее опять будет успешный на уровне 6,5+ млрд.грн.
Пока в СМИ идут хорошие лозунги и посылы, также быстрая реакция Президента на вопиющие факты не остается не замеченной. Президент на прошлой неделе собрал будущих «Слуг Народа» и сказал им что прийдётся работать на благо народа. Выглядит как надежда, посмотрим — это пустые слова или нет.
На укрепление работает как и ранее монетарная политика, аукционы, хороший урожай, хорошая ситуация по металлургам. Также хочу отметить одно — сейчас нерезы как годом ранее почти мало выводят деньги, в основном перевкладывают средства. Уж очень большой интерес к нашим бумагам.

Потому сезонное резкое укрепление откладывается. Гривна и далее на укрепление.

Доллар — 25,23-25,38
Евро 28,06-28,24
Рубль 0,3970-0,3994

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/122244/
+
+23
zaNOza :)
zaNOza :)
29 липня 2019, 12:56
#
Будет конечно
+
+45
bonv
bonv
30 липня 2019, 0:30
#
У тебе обвал це зміцнення чи падіння?:)
+
0
VladislavTrst
VladislavTrst
29 липня 2019, 18:25
#
Спс за прогноз..
+
0
rudyy
rudyy
29 липня 2019, 18:58
#
Спасибо
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
29 липня 2019, 21:01
#
Виручка???українськоюНЕмає переносного значення\\то ви калькуєте російську\\виручити з небезпеки-тільки таке значення!!валютні надходження або виторг!!УКРАЇНСЬКАто легко!!й красиво
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
31 липня 2019, 11:07
#
Если ещё научиться текст форматировать - то вообще чудо!
+
0
vista1
vista1
29 липня 2019, 21:03
#
Спасибо
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися