Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 липня 2019, 18:04

Підсумки тижня: зміцнення гривні та експансія іноземців

В останні дні інвестори мали кілька приводів для позитивних очікувань. Європейський центробанк виявив готовність стимулювати економіку, акції на американському фондовому ринку дорожчали, а вибори в Україні не принесли приводів для занепокоєння про коаліцію.

Цього тижня інвестори мали кілька приводів для позитивних очікувань.
Навіть призначення Бориса Джонсона новим прем'єр-міністром Британії не змогло похитнути загальний оптимізм інвесторів (фото: CA-News)

На цьому тлі навіть зміна прем'єр-міністра Великобританії не викликає серйозних побоювань. Підсумки тижня в колонці для НВ підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» пропонує ознайомитися з думкою експерта.

Світ на підйомі

Цього тижня першість з наповнення світу грошима у ФРС перехопив ЄЦБ, який порадував інвесторів готовністю відновити заливання проблем грошима. І їх можна зрозуміти, адже економічні дані, що виходять з країн ЄС, а особливо з Німеччини — не радують. Зокрема, індекс промислового виробництва країни виявився на мінімальному за 7 років рівні, а це вам не жарти. Навіть в сучасній економіці, де послуги давно важливіші заводів, які псують екологію і після 10-ї модернізації.

Новим прем'єр-міністром Британії, таки став Борис Джонсон, що загрожує вивести Британії з ЄС без угоди, і схожий на божевільного, готового спочатку висмикнути чеку з гранати, а потім подумати.

На цьому тлі у США все просто чудово, навіть незважаючи на Трампа. Цього тижня американський індекс S&P500 оновив рекордний максимум, після чого, правда, трохи відійшов від завойованих вершин, і ранок п'ятниці відкриє на позначці в 3003 пункта. На тлі позитиву виділяється падіння гігантів, таких як Boeing, чиї фінансові результати і, як наслідок акції, продовжують відчувати на собі результати двох останніх авіакатастроф.

Боргові зобов'язання

Позитив, що зберігається на ринках, продовжує драйвити зростання українських активів, єврооблігацій і варрантів. Останні досягли свого історичного максимуму, торгуючись вище 80% від номіналу і максимально ускладнюючи вже анонсовані переговори про майбутнє обміну цих паперів назад на бонди.

Читайте також: Післясмак виборів: ризики для інвесторів

Найбільше пораділи власники вже призабутих єврооблігацій Приватбанку. З Лондона надійшла звістка про те, що їм, можливо, вдасться отримати щось за свої папери. Що добре для них і не дуже добре для українських платників податків. У той же час, в цій же новині є і хороша сторона для тих самих українських платників податків. Адже суддя зажадав показати йому, хто з власників на момент націоналізації був ринковим гравцем, а хто просто прикриттям Коломойського. І, очевидно, пов'язані особи не отримають нічого. Залишилося зрозуміти, скільки отримають ринкові гравці, які нічого не мали отримувати за українським законодавством.

Читайте також: Маріо Драгі про ставки ЄЦБ

Триває експансія іноземців на внутрішній ринок облігацій. Цього тижня Мінфін провів черговий успішний аукціон, на якому зміг і залучити близько 7 млрд грн, і знизити ставки за всією кривою дохідності. Ускладнюючи тим самим життя адептам теорії змови, які розповідають про піраміду державного боргу. Тому що в рамках цієї теорії борг зростає разом зі ставками, а в Україні, якось все просто навпаки. Велика частина розміщених паперів припала на трирічні облігації, що купуються в основному іноземцями. В результаті, гривня знову зміцнилася до 25,5 грн за долар, а Нацбанк купив в резерви декілька сотень мільйонів доларів.

Цікаво, що цього тижня іноземці продавали валюти не до аукціону, як ми бачили пару тижнів тому, а після. Вводячи в ступор місцевих валютних спекулянтів, які остаточно заплуталися, коли ж чекати надлишкової пропозиції долара. Та й з сезонністю тепер неясно, адже кожен такий аукціон не дозволяє дати відмашку на початок зниження курсу гривні. А скільки ще сотень мільйонів доларів готові завести в Україну іноземці зараз не знає ніхто.

Надія на технократів

Позитивний настрій іноземців підтримали парламентські вибори, що завершилися розгромною перемогою партії президента, в результаті чого в Україні вперше за довгі роки встановилася абсолютна вертикаль влади.

Читайте також: Хто з олігархів і бізнесменів не потрапив до Ради

Тепер інвестори чекають, що під таку справу можна швидко провести структурні реформи і прискорити співпрацю з МВФ. І очікують скоріше побачити технократичний уряд. Що вони побачать, ми дізнаємося в найближчий місяць, поки що ж під килимом йде запекла сутичка і тільки астрологи впевнено називають, яким буде майбутній прем'єр-міністр.

Поки що на зовнішніх ринках зберігається такий позитивний настрій, навіть якщо новий прем'єр-міністр виявиться трохи не тим, кого чекають інвестори, вони можуть за 5 хвилин знайти в ньому безліч позитивних сторін і продовжити купувати.

Коментарі - 23

+
+66
semenvekselberg
semenvekselberg
26 липня 2019, 19:14
#
Записки из сумасшедшего дома…
+
+66
bonv
bonv
26 липня 2019, 20:29
#
Взагалі то все Фурса толково розписав... І по очікуванням інвесторів теж..
+
+47
semenvekselberg
semenvekselberg
26 липня 2019, 21:38
#
Особенно впечатлило это: «На этой неделе первенство по наполнению мира деньгами у ФРС перехватил ЕЦБ, порадовавший инвесторов готовностью возобновить заливание проблем деньгами. И их можно понять, ведь экономические данные, выходящие из стран ЕС, а в особенности из Германии — не радуют. В частности, индекс промышленного производства страны оказался на минимальном за 7 лет уровне, а это вам не шуточки. Даже в современной экономике, где услуги давно важнее заводов, портящих экологию и после 10-й модернизации.»
+
+106
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
27 липня 2019, 14:16
#
Це гарний підпис для вашаого блогу, пане Семене
+
+24
bonv
bonv
26 липня 2019, 20:31
#
В крупном банке проходит собрание акционеров.
Пожилой президент банка пытается убедить всех, что кризис не повлиял на бизнес и рынок уже стабилизировался.
- Подтверди, - просят акционеры.
- Без проблем, - отвечает президент,
- Сорок лет тому назад я продал 300 акций банка и купил Ford выпуска 1965 года. На прошлой неделе я продал еще 300 акций и опять смог купить на них Ford, выпущенный в 1965 году!:)
+
+29
AleksandrBank
AleksandrBank
26 липня 2019, 23:51
#
По сути все описано правильно. Фурса не упомянул один фактор почему у гривны все ОК, помимо тем что все упомянули. Я о нем напишу в понедельник!
+
+41
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
27 липня 2019, 14:16
#
Не треба
+
+39
htcleo
htcleo
28 липня 2019, 3:54
#
И во вторник не нужно...
+
0
squeez
squeez
28 липня 2019, 14:23
#
Все ок дальше будет ? когда гривну перестанут опускать НБУ?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 липня 2019, 14:43
#
Пока будут аукционы ОВГЗ, пока будет крепнуть, а там может и с МВФ решат.
+
+15
bonv
bonv
28 липня 2019, 14:53
#
Протягом січня-травня іноземці вклали у боргові облігації України 1,3 мільярда доларів, а у червні обсяг інвестицій у ці цінні папери склав ще 0,5 мільярда доларів.
Водночас, значний приплив валюти в українську економіку майже повністю було використано на погашення попередньо взятих боргів, через що на ринку спостерігався відплив валютного капіталу з економіки.
Водночас у Нацбанку зазначили, що приплив іноземних інвестицій у приватний сектор в Україні був незначним.
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
28 липня 2019, 23:14
#
Взяли за полгода больше, чем за год выплатить нужно
+
+15
bonv
bonv
30 липня 2019, 12:59
#
Взяли на різні терміни погашення - не хвилюйся
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
30 липня 2019, 13:42
#
O_O як це не хвилюйся??? Віддавати потім кому??? я раніше казала малій, що в неї є час пару років до звалить, тепер розумію, що не має... за 2 роки там наших втікачів буде стільки, що їй проблемно буде вступити в магістратуру навіть на платне навчання
+
+15
bonv
bonv
30 липня 2019, 13:55
#
Явно не тобі віддавати.. Якщо працюєш то крім податків від тебе вже ніхто нічого не хоче:)
+
+30
zaNOza :)
zaNOza :)
30 липня 2019, 14:21
#
Не думала, що Ви далі свого порогу нічого не бачите. Це освіта, медицина, військове, пенсії, дороги і безліч інших важливих речей які мене стосуються, недоотримують фінансування. Воно піде по кишенях пЄть, зЄ, бЄ, ахмЄ та їх посіпак
+
0
bonv
bonv
30 липня 2019, 14:38
#
Просто в тебе близорукість. Крім податків від тебе нічого держава не хоче. Не старайся «бачити» те чого ти і так не побачиш. Ти біля свого носа не бачиш нормально а все туди ж в далечину споглядаєш:)
+
+15
laa1999
laa1999
1 серпня 2019, 10:00
#
Ну, bonv -такой бред пишешь ,аж противно читать, а пенсионное и социальное содержание, из которого забирают на эти сверхпроценты для избранных.Вообще за 7 месяцев, а это 100:12*7=59% времени года, выполнен план по заимствованиям уже на 76% и налог с НБУ уже 100% выплачен, то есть правительство Гройсмана провалили полугодие по налогам с реальной экономики -другими словами их нет. То есть Гройсман завалил экономическое развитие страны.
+
0
squeez
squeez
28 липня 2019, 21:32
#
Ну, зерно щас продавать перестанут, следом пойдет уборка кукурузы, и подсолнечника, этот урожай будут растягивать, основную массу будут продавать зимой уже, металургия не вытянет одна этот период вот и думаю, когда пойдет откат чтобы хоть пару копеек выиграть, что подскажите?
+
+15
bonv
bonv
28 липня 2019, 21:53
#
Ми ще минулорічне повністю не продали.. Ще продавати і продавати.. Питання блокування Чорного моря росією, більше хвилює..
+
+13
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
29 липня 2019, 0:59
#
Дефіцит торгового балансу під два ярди

Це при гарних цінах на метал і харчі
+
+15
laa1999
laa1999
31 липня 2019, 16:22
#
Ну ,на продукты питания цены средние, может и ниже, а на руду -действительно запредельные, причем при не рекордных ценах на нефть и газ
+
0
Danconia
Danconia
30 липня 2019, 11:53
#
Нужно следить за новостями по аукционам как только минфин угомонится с аукционами будет откат
чё-то слабо верится в чудеса укроэкономики для средней срочной перспективы гривна 25 
скорее всего это игра главного спекулянта рынка (НБУ) затариться летом валютой дешевой.

Имхо тренд локальный НБУ затарится и начнут возвращать к прежним уровням во второй половину августа. Придется топать за кредиткой гривна закончилась а скидывать валюту по 25 как то совсем не хочется.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися