Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 липня 2019, 11:10

ЄЦБ збирається стимулювати економіку Єврозони

Європейський центральний банк (ЄЦБ) 25 липня, як і очікувалося, не змінив своїх базових процентних ставок. Базова ставка за кредитами залишається на рекордно низькому рівні 0,0 відсотка. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Reuters, передає Уніан.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) 25 липня, як і очікувалося, не змінив своїх базових процентних ставок.
Фото: rbc.ua

Що це значить

Цей показник зберігається з березня 2016 року. Ставка за депозитами також залишається незмінною — на рівні мінус 0,4 відсотка. Таким чином, банки повинні продовжувати платити регулятору 0,4 відсотка річних, якщо зберігати надлишкові кошти в ЄЦБ.

Вперше мінусову ставку по депозитах ЄЦБ ввів в 2014 році. Разом з тим ЄЦБ змінив свій прогноз і тепер очікує, що ключові ставки залишаться на нинішньому або більш низькому рівні принаймні до кінця першої половини 2020 року або доти, доки інфляція не повернеться на намічений фінансовим регулятором рівень у два відсотки. Як зазначається, у червні рівень інфляції склав 1,3 відсотка.

Читайте також: Євросоюз пригрозив США митами на 39 мільярдів

Крім цього, Рада керуючих Європейського центробанку доручила компетентним органам вивчити різні варіанти підтримки європейської економіки, у тому числі зміна прогнозу за ставками, впровадження багаторівневої системи нарахування ставки на депозити банків, а також можливість відновлення програми викупу облігацій, яка завершилася в грудні 2018 року.

Кредити готівкою в Україні

В ЄЦБ сподіваються, що низька депозитна ставка буде стимулювати банки надавати кредити і, відповідно, стимулюватиме зростання економіки. Голова ЄЦБ Маріо Драгі після засідання заявив, що центробанк має намір діяти так, щоб запобігти загрозі для економік 19 країн-членів Єврозони через уповільнення глобальної економіки і вкрай низьку інфляцію.

Читайте також: Швейцарські банки видають кредити з негативною процентною ставкою

При цьому він зазначив, що питання зниження ставки не обговорювалося на минулому засіданні Ради ЄЦБ. Як зазначає агентство dpa, аналітики прогнозують, що серед заходів, спрямованих на пожвавлення економіки, ЄЦБ може вдатися до зниження відсотків за депозитами з мінус 0,4 до мінус 0,5 відсотка.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися