Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 липня 2019, 9:38

Експерти назвали причини тривалого зміцнення гривні

Стрімкому зміцненню гривні, яке спостерігається в останні тижні, сприяє сприятлива для України кон'юнктура на зовнішніх ринках. Таку думку озвучили опитані виданням «Апостроф» експерти, передає Уніан.

Стрімкому зміцненню гривні, яке спостерігається в останні тижні, сприяє сприятлива для України кон'юнктура на зовнішніх ринках.
Фото: uk.etcetera.media

Що кажуть експерти

За словами головного експерта ради НБУ Віталія Шапрана, кон'юнктура на ринках залізорудної сировини, сталевого прокату і більшості зернових культур, які традиційно складають значну частину вітчизняного експорту, що забезпечує валютні надходження в країну, розвернулася в бік України.

«По-друге, крім певного чинника сезонності, за останні півроку вкладення нерезидентів в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики — ред.) збільшилися на 55 млрд грн (приблизно 2,1 млрд дол.)», — сказав експерт.

Читайте також: НБУ скасував обмеження на репатріацію дивідендів

Він додав, що приплив коштів нерезидентів на ринок ОВДП пов'язаний з високим рівнем прибутковості по облігаціях у нацвалюті — за деякими паперам близько 20% річних.

Своєю чергою, старший аналітик «Альпарі» Вадим Иосуб зазначив, що довгостроковий тренд на зміцнення гривні розпочався ще в лютому, «хоча він не означає постійного зниження курсу долара — за цей час були періоди різної тривалості, коли американська валюта дорожчала».

Коментарі - 3

+
+30
Andrey M
Andrey M
10 липня 2019, 10:09
#
Шапран сьогодні це Охрименко 5 річної давнини :)
+
+15
bonv
bonv
10 липня 2019, 11:10
#
Все вірно сказав: металурги приносять валюту і інвестори в гривневі ОВДП..
+
0
Andrey M
Andrey M
10 липня 2019, 11:25
#
Не заперечую, Охрименко теж інколи вірні речі говорив:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися