Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 червня 2019, 8:01

«Дно» за курсом близько: чи варто купувати валюту

За минулий тиждень долар на міжбанку подешевшав на 31 копійку — з 26,44/26,47 гривень до 26,13/26,16.

Після валютних ралі першої половини місяця, період з 18 до 21 червня можна вважати досить стабільним. На ринку намітилася чітка тенденція на зміцнення гривні, а скасування Нацбанком норми обов'язкового продажу валютної виручки стало позитивним явищем.

Щоправда, тепер частина учасників ринку вже хоче і повного зняття обмежень щодо виведення валюти за кордон. НБУ поки що обдумує ці ідеї і не поспішає з прийняттям такого рішення.

Поки що це явно передчасний крок. Надто вже український міжбанк ще малооб'ємний і залежний від курсових завдань 10-20 найбільших операторів. У такій ситуації будь-які одноразові купівлі/продажі валюти на суму від $20-30 млн і вище, здатні істотно впливати на курс, що загрожує спекулятивними атаками на гривню.

Читайте також: Скасування обов'язкового продажу валюти: в чому вигода для бізнесу

Нацбанк періодично поповнював резерви, використовуючи «анонімний» формат через Matching. Відчувався певний надлишок валюти, але в кінцевому підсумку він в основному поглинався самим ринком. Тому регулятор зміг купити за ці дні відносно небагато — за оцінками «Мінфіну», сума склала всього близько $40-50 млн. При цьому НБУ поступово знизив ціну скупки з 26,32 до 26,30 гривень.

Що буде впливати на валютний ринок цими днями

Цей тиждень буде дуже складним для гривні.

Стабільність на ринку може похитнутися через великі виплати експортерам відшкодувань ПДВ на тлі завершення звітного періоду та ринок ОВДП.

Розглянемо докладніше, що і як вплине на курсоутворення в період з 24 до 27 червня:

1. Зниження у експортерів потреби в продажі валюти за рахунок одержуваних відшкодувань ПДВ при одночасному зростанні активності імпортерів з її скупки перед звітною датою.

Експортери будуть витрачати гривню, що отримується від держави, замість валюти. Якщо навіть процес відшкодування розтягнеться в часі (чутки про це розбурхували учасників ринку минулі четвер-п'ятницю), психологічно клієнти будуть намагатися «дотягнути» до моменту отримання гривні від держави і стануть притримувати валюту.

А ось попит на неї буде як мінімум стабільним, а швидше за все — збільшиться. Адже імпортерам потрібно буде платити за своїми зовнішніми зобов'язаннями перед кінцем місяця і кварталу. Це почне періодично провокувати зростання котирувань і спекулятивні ігри «на підвищення»;

2. Вихідна пятниця— День Конституції та календарний фактор. До завершення червня у клієнтів залишається всього 4 робочих дні. Компанії будуть поспішати закрити свої зовнішньоекономічні зобов'язання, що збільшить тиск на гривню і додасть інтриги. Справа в тому, що через скасування НБУ минулого тижня норми обов'язкових продажів, прогнозування обсягів пропозиції валюти протягом дня стає дуже невдячним заняттям. Ситуативні перекоси, які будуть пов'язані з періодичними виходами/відходами з міжбанку великих гравців протягом сесії, будуть кардинально змінювати розклад на торгах. Спекулятивна складова при цьому тільки зросте.

В останній робочий день червня активність з купівлі валюти знизиться. Більшість клієнтів надасть перевагу розміщенню своєї гривні на коротких депозитах, ніж зависнути з валютою і товарами на три вихідних.

З позитиву в такій ситуації можна відзначити ще й те, що відразу після завершення місяця — 1-го липня (понеділок) компаніям буде зарахована валютна виручка відразу за два дні (через вихідну в Україні п'ятницю). Це психологічно підтримає гривню і дасть можливість почати новий квартал зі збільшеного обсягу пропозиції валюти;

3. Проведення чергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 25 червня (вівторок) і погашення попередніх випусків облігацій.

У вівторок чиновники Мінфіну будуть розміщувати гривневі і валютні облігації, номіновані в доларах. Дохідність та терміни їх розміщення залишаються цікавими для іноземців.

Читайте також: Обсяг вкладень іноземців в ОВДП зріс у 8 разів з початку року

Для придбання гривневих ОВДП нерезидентам знадобиться нацвалюта і вони будуть активно продавати долари і євро на міжбанку. Це підтримає гривню на міжбанку і дасть можливість НБУ поповнювати резерви за рахунок викупу надлишку пропозиції валюти. Сплеск продажів під ці операції іноземців очікується у вівторок і в середу.

Але фактично в цей період будуть погашатися попередні випуски ОВДП, приблизно на суму в еквіваленті 6,5 млрд гривень. Значний пакет з них — у власності нерезидентів, і як вони себе поведуть з ними — невідомо. За нашою інформацією, значною мірою вони «перевкладуться» в нові гривневі облігації, але якщо іноземці вирішать виводити зароблене за кордон і почнуть купувати валюту — це може вдарити на курс;

4) Дії банків за власною валютною позицією перед звітною датою, поведінка готівкового ринку і стан ліквідності в банківській системі.

Тут все просто:

а) Банкам необхідно зафіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою на 1-е число і виконувати нормативи НБУ. Це змушує їх активніше продавати/купувати валюту на міжбанку і через обмінники. Фінансистам також доведеться перебудовувати свою тактику щодо роботи з валютоюу зв'язку зі скасуванням Нацбанком обов'язкового продажу валютної виручки. Вони вже не зможуть постійно розраховувати на обсяги пропозиції з боку клієнтів за цією статтею і, отже, будуть змушені тримати більший люфт при роботі з валютною позицією;

б) Готівковий ринок залишиться постачальником «дешевої» валюти банкам і фінкомпаніям і особливої ​​загрози для гривні зараз не представляє;

в) Ліквідність у банківській системі залишається на досить високому рівні — на ранок минулої п'ятниці коррахунки фінустанов були 58,8 млрд гривень. Цього цілком достатньо для повноцінної роботи банків.

Але за рахунок операцій з купівлі та погашення ОВДП (вівторок — середа), так і за рахунок вливань в систему відшкодувань ПДВ експотерам і ефекту звітної дати — ліквідність може істотно коливатися цього тижня. Це може істотно впливати на поведінку клієнтів на валютному ринку і періодично ситуативно тиснути на курс.

Всі вищеперераховані фактори будуть діяти різноспрямовано і здатні періодично «розігрівати» валютний ринок.

Як завжди, в такі періоди Нацбанку доведеться майже щодня виходити на ринок з інтервенціями. Але регулятор зараз фактично «заточений» на скупку долара для поповнення ЗВР перед наступними великими виплатами зовнішніх боргів. Тому «Мінфін» прогнозує його виходи тільки з покупкою валюти на торгах.

У разі зростання котирувань, регулятор буде просто спостерігати за тим, що відбувається, економлячи дефіцитні резерви. У разі ж ситуативних надлишків пропозиції долара на міжбанку, НБУ буде їх викуповувати, використовуючи менш публічний формат через Matching.

За нашими розрахунками, при несприятливому розвитку подій (виведення нерезидентами значних сум від облігацій, що погашаються цього тижня), регулятор зможе поповнити резерви за ці 4 робочих дні на суму до $40 млн.

Але з огляду на реальну зацікавленість нерезидентів до пропонованих у вівторок облігацій (особливо -довгострокових), «Мінфін» прогнозує скупку долара регулятором в межах — від $70 млн до $115 млн.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на цей короткий тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників продовжать орієнтуватися на два основні фактори: реальний обсяг попиту і пропозиції з боку клієнтів та курсовий тренд на міжбанку. Ми не бачимо зараз особливих загроз для гривні з боку готівкового ринку.

Більшість обмінників буде виставляти рівень спреда за доларом в межах 15- 25 копійок і працювати у форматі «з обороту», не розхитуючи ринок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 24-27 червня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,00-26,45 гривень, а в банках 26,00 -26,55 гривень. Більшість обмінників будуть працювати у форматі «з обороту».

На міжбанку. Основні загрози для гривні можуть створити два дуже вагомих фактори:

активні вливання в банківську систему великих сум відшкодувань ПДВ при зростанні попиту на валюту з боку імпортерів перед закінченням місяця;

«неперевкладення» іноземцями в нові облігації тієї гривні, яку вони отримають від погашення раніше випущених ОВДП з виведенням цих коштів за кордон.

В істотне просідання котирувань долара ми не віримо — при появі на торгах надлишку валюти Нацбанк буде викуповувати його в ЗВР, що і утримає американську валюту від істотного падіння.

А ось певний ризик зростання курсу є в тому випадку, якщо одночасно на ринок вийдуть відшкодування ПДВ експортерам і іноземці, які захочуть отриману від погашень попередніх ОВДП гривню проконвертувати у валюту. Саме такий розвиток подій буде небезпечним для гривні. Від злагодженості дій НБУ і Мінфіну з Держказначейством буде дуже багато залежати при курсоутворенні цього тижня.

Через значні обсяги операцій як на валютному ринку, так і на ринку ОВДП — за розрахунками «Мінфіну» в період з 24 до 27 червня коридор за безготівковим доларом розшириться і буде в межах 26,05-26,55 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — $380-400 млн при укладанні до 430-520 угод;

У вівторок — середу — пік статистики міжбанку в межах до $430-480 млн при укладанні до 570-670 угод за рахунок одночасного накладення факторів: аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП, погашення попередніх облігацій і надходжень основних сум відшкодувань ПДВ експортерам;

У четвер — середні показники торгів за рахунок ефекту закінчення місяця у клієнтів і банків. Обсяги складуть близько $390-410 млн при здійсненні до 500-530 угод.

Коментарі - 14

+
0
serw17
serw17
24 червня 2019, 8:51
#
Особо не спешите! Будет и ниже 26.
+
0
gsv
gsv
24 червня 2019, 11:02
#
Можливо тільки ситуативно. Основний тренд тижня  - боковик
+
+15
bonv
bonv
24 червня 2019, 14:38
#
В цьому році навряд чи..
+
+61
Алексей Козырев
Алексей Козырев
24 червня 2019, 10:16
#
Не уверен, что Вы правы. Думаю «Минфин» прав, — ниже 26 не пойдем.Скоро оттолкнется опять и пойдет вверх… Вопрос до каких пределов.
+
0
Александр  Ситников
Александр Ситников
24 червня 2019, 11:28
#
И когда«скоро». С второй половины июля, либо с конца августа.
+
0
gsv
gsv
24 червня 2019, 11:31
#
Швидше за все на наступному тижні.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
24 червня 2019, 11:31
#
Для Александр Ситников. Уже. На 11 часов — пошли вверх 26,20/26,23.
+
0
Александр  Ситников
Александр Ситников
24 червня 2019, 11:35
#
Всё, эпоха зубожіння заканчивается?
+
0
gsv
gsv
24 червня 2019, 12:09
#
Це називається корекцією
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
24 червня 2019, 11:32
#
24.06.2019

И так у нас короткая неделя и ко всему конец месяца. В пятницу котировки сильно просели, из-за того что желающих покупать валюту не было почти, а гривна нужна была в пятницу и в начале этой недели, это были не большие сделки, потому котировки так просели.
В пятницу вечером я сказал, что с понедельника будет легкий отскок, когда спросили мое мнение. Угрозы НДС пока в понедельник еще не будет, будет легкая коррекция с учетом проседания в пятницу. Клиенты будут активны, так и те кто заходит в ОВГЗ часть и них небольшие суммы также будет сливать. Ниже не уйдем 26,00. Бюджету и так «больно» от такого курса.
Кор.счета немного еще просели, потому это не даст в понедельник курсу резко пойти вверх. Игроки скорее найдут коридор в возле 26,20. Ничего страшного в этом нету. Все нормально.
Может в среду-четверг прийти НДС, это даст свой сигнал гривне. Также аукцион должен быть успешным, с учетом настроений на мировых рынках, и инфо о том что Инвесторы инвестируют в нац.валюты Египта и Украины.

Гривна 26,13-26,26
Евро 29,75-29,97 — евро не слабо прыгнул
Рубль 0,4155-0,4180

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/121874/
+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
24 червня 2019, 11:34
#
На этой неделе на 98% не будет ниже 26,00.

Должен быть «феерический» аукцион чтобы просел ниже 26,00. С учетом выплат НДС среда-четверг - гривне не пробить ниже даже 26,05.
+
0
ramarren
ramarren
24 червня 2019, 13:21
#
Какая валюта? Всем срочно покупать биток и крипту Цукерберга!
+
0
gsv
gsv
24 червня 2019, 13:34
#
8)
+
+15
bonv
bonv
24 червня 2019, 14:37
#
26 дно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися