Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 червня 2019, 10:15

Скасування обов'язкового продажу валюти: у чому вигода для бізнесу

Нацбанк скасував обов'язковий продаж 30% валютної виручки. Компанії, ФОПи та фрілансери, які отримують валюту на рахунок, тепер можуть розпоряджатися нею на власний розсуд. Правда, із застереженням.

Компанії, які отримують валютну виручку, тепер можуть розпоряджатися нею на власний розсуд.
Фото: 24tv.ua

Хто виграє від скасування обов'язкового продажу валюти і як витратити отримані кошти з користю, вивчили у редакції AIN.UA. «Мінфін» вибрав ключові тези.

В Україні експорт товарів і послуг зростає з кожним роком. Наприклад, у 2018 році Україна експортувала товарів на суму $43,3 млрд. А значна кількість ФОПів та фрілансерів надають на експорт послуги, переважно у сфері IT. Компанії, пов'язані із зовнішньоекономічною діяльністю, ще зовсім недавно були зобов'язані продавати 30% отриманої валютної виручки. Причому відразу ж після зарахування коштів на рахунок та за курсом, встановленим Нацбанком на день продажу.

З 20 червня ситуація змінилася: НБУ скасував вимогу обов'язкового продажу валютної виручки, і тепер весь обсяг валюти залишається у розпорядженні бізнесу.

Проте слід розуміти — просто зняти долари або євро з рахунку не вийде. Та і проводити розрахунки в Україні можливо лише національною валютою, тобто гривнею. «Виключення рідко кого стосуються, наприклад, можна розрахуватися з дипломатичною установою у певних випадках або оплатити готівковою валютою експлуатаційні витрати на автомобіль компанії», — пояснює адвокат, партнер Axon Partners Оксана Кобзар.

Втім, вигоди від скасування обов'язкового продажу валюти теж є. Як мінімум, тепер підприємці самі вирішують, коли і за яким курсом їм продавати отримані кошти. Раніше реалізація обов'язкової частки валютної виручки проводилася Нацбанком автоматично, однак після 20 червня НБУ не має права розпоряджатися коштами клієнта без його доручення.

4 способи для бізнесу використовувати безготівкову валюту з розумом

1. Розраховуватися з партнерами-нерезидентами без втрат на курсі 

Ця можливість особливо порадує виробничі компанії, які змушені імпортувати сировину або обладнання. Адже бізнес повинен був продавати 30%, а ще раніше — 50% своєї валютної виручки. І коли приходив час розрахунків із зарубіжним постачальником, потрібно було знову купувати валюту. До того ж часто істотно втрачаючи на курсі.

За словами юриста ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Дмитра Саранчука, бізнес із невеликою маржею змушений був закладати курсові ризики у ціну свого продукту. Що, в свою чергу, знижувало привабливість українських товарів і послуг для іноземців. Із скасуванням же обов'язкового продажу валюти витрати на розрахунки з нерезидентами знизяться.

2. Перевести валюту для співробітників, які їдуть у відрядження

Для компаній, чиї співробітники часто їздять за кордон по роботі, оптимізація витрат на відрядження завжди актуальне питання. Валюту для закордонних поїздок видає уповноважений банк. Підприємство повинно заздалегідь подати заявку, а також виписати доручення працівникові на отримання коштів на відрядження у касі.

3. Покласти кошти на валютний депозит

Чудовий спосіб зберегти кошти і навіть отримати невеликий прибуток. З урахуванням нестабільного курсу національної валюти тримати гроші лише на гривневому депозиті ризиковано: чергова хвиля девальвації може легко «з'їсти» весь прибуток. Вклад у доларах або євро не принесе особливого доходу, зате дозволить диверсифікувати ризики. До речі, клієнти, які відкриють депозит у доларах США через сайт «Мінфіну», отримають додаткові 0,5%-0,7% річних.

Оформити вклад у доларах США на вигідних умовах

4. Інвестувати за кордон

Інвестувати за кордон можна у межах лімітів, встановлених Нацбанком: на сьогоднішній день це 50 тис. євро на рік. Таку суму клієнти можуть перевести на свій рахунок за кордон або ж витратити на покупку нерухомості або акцій іноземних компаній. Головна умова — клієнт повинен підтвердити легальне походження коштів, які він збирається інвестувати.

З 7 лютого цього року більше не потрібно отримувати індивідуальні ліцензії на валютні операції в НБУ — замість них діє система електронних лімітів.

Скасування обов'язкового продажу валюти важко назвати проривом, скоріше, це зняття бар'єрів, які вже давно втратили свій сенс. Проте кожен такий крок просуває Україну ще трохи далі на шляху до євроінтеграції.

Коментарі - 5

+
+45
bonv
bonv
21 червня 2019, 13:32
#
Дуже добре що відмінили обов"язкову продажу..
+
+13
RAhunokAU
RAhunokAU
22 червня 2019, 0:38
#
До поры до времени, пока нерезы в ОВГЗ заходят. Когда начнут смываться — будет уже не дуже добре. Теперь НБУ остается с этой ситуацией по сути один на один и надеется на свои резервы. Хотя, как мне уже коллега здесь отписал — проблем нет, будет надо снова введут. Вопрос лишь в доверии, нерыночные методы вводить-отменять неблагодарное дело. Но, бум надеяться, НБУ знает что делает, а не лишь бы вертелось…
+
+20
ua3
ua3
22 червня 2019, 23:35
#
Надеюсь, что это не игра выведут-введут и НБУ понимает, что делает (а судя по статистике самого нбу - нацбанк понимает, что делает). Главный + для бизнеса заключается в том, что в Украину должно быть не страшно заводить капитал, но это вопрос системный, И НБУ со своей стороны ушёл вперёд очень уверенно, с другой стороны вся судебная и правоохранительная система вместе с дфс очень сильно нивелируют многие положительные подвижки нацбанка, создавая колоссальные угрозы для бизнеса.
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
23 червня 2019, 21:55
#
Уже пробовалась изменить систему правоохранительных органов ((. Итог - уволенные по люстрации - спокойно через суд восстановливаються ((
+
0
yarg
yarg
26 червня 2019, 8:37
#
Кто написал эту безграмотную статью ? гоните его. в дворники. если в такой небольшой статье столько фактических ошибок..... обязательную продажу осуществляли обслуживающие банки а не НБУ. Инвестировать за границу можно в пределах 2 миллионов евро в год. 50000-это для физиков, которые к обязательной продаже отношения не имели. и т.п.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися