Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 червня 2019, 17:11

Банкіри припустили, як вплине на гривню скасування обов'язкового продажу валюти

Скасування обов'язкового продажу валюти бізнесом в короткостроковій перспективі не чинитиме істотного впливу на курс гривні, але може призвести до зростання потенціалу пікової волатильності курсу восени, вважають банкіри, опитані агентством Інтерфакс-Україна.

Скасування обов'язкового продажу валюти бізнесом в короткостроковій перспективі не чинитиме істотного впливу на курс гривні, але може призвести до зростання потенціалу пікової волатильності курсу восени, вважають банкіри, опитані агентством Інтерфакс-
Фото: news.google.com

Думки банкірів

Директор з ринків капіталу Альфа-Банку Тетяна Попович вважає, що в короткостроковому періоді скасування обов'язкового продажу валюти сприятиме збільшенню пропозиції валюти на міжбанку.

«Відміна обов'язкового продажу валютної виручки — безумовно, позитивна новина. Що стосується впливу на валютний ринок, то це призведе найближчим часом до появи позапланового обсягу валюти на продаж. Це дозволить ринку більше саморегулюватися за обсягами продажу і купівлі валюти всередині одного дня», — сказала вона.

За оцінкою Попович, скасування обов'язкового продажу валютної виручки є позитивним сигналом для клієнтів-експортерів та нерезидентів в напрямі вільнішого руху капіталу.

Своєю чергою, старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик зазначає: «Наші спостереження в цілому збігаються з аргументацією НБУ: експортери, як правило, продають валютну виручку навіть понад обов'язкового ліміту. Але, з іншого боку, скасування ліміту обов'язкового продажу валюти істотно розширює спекулятивні можливості бізнесу, наприклад, можливість „притримування“ продажу валюти в очікуванні девальвації. Тобто, потенціал пікової волатильності курсу гривні в нестабільні періоди збільшиться».

Читайте також: Скасування обов'язкового продажу валюти зменшить офшоризацію — Данилишин

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло вважає, що скасування обов'язкового продажу валюти не позначиться на курсі гривні, на неї будуть впливати інші чинники.

«В силу політичної турбулентності, сезонних стрибків курсу через підготовку до опалювального сезону, форексних операцій аграріїв, а також у зв'язку з піковими виплатами за держборгом, відсутність обов'язкового продажу, на мою думку, залишиться непоміченим для курсу гривні, проте буде позитивно впливати на інвестиційний клімат у країні. Валютна лібералізація може продовжитися не раніше наступного року», — сказала банкір.

Читайте також: Бізнес не відчуває змін у податковій системі (опитування)

Заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн, у свою чергу, зазначив, що скасування обов'язкового продажу валюти — це важливий крок на шляху валютної лібералізації. «У бізнесу з'явиться більше свободи дій, що може призвести до пожвавлення бізнес-активності. При цьому час вибрано вдало, до сезонних осінніх валютних коливань», сказав банкір.

Нагадаємо, з 20 червня 2019 року НБУ скасовує вимогу для бізнесу продавати 30% валютної виручки. Надходження, зараховані на розподільчі рахунки протягом 19 червня, вже не будуть підлягати обов'язковому продажу.

Коментарі - 6

+
+15
bonv
bonv
19 червня 2019, 17:44
#
Коливання чи амплітуда будуть більшими.. Для кращого заробітку:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2019, 17:44
#
Интересно как клиенты будут действовать во 2-й половине июля и августе. Если НБУ и далее будет умело управлять ликвидностью, то клиенты будут сливать валюту и далее под 90%.
+
+55
bonv
bonv
19 червня 2019, 17:46
#
Цікаво стане коли інвестори захочуть вийти з гривневих ОВДП і вивести свої заробітки за кордон у валюті..
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2019, 18:07
#
Выход с ОВДП не как не завязан с отменой обязательной продажи валюты клиентами.
+
+25
bonv
bonv
19 червня 2019, 22:02
#
Ми ж не про одну грань валютних прогнозів глаголимо?
Ти про обов"язковий-скасований продаж валюти на Міжбанку а я про відкуп,, з виведенням за кордон..
+
0
Nnn Sss
Nnn Sss
20 червня 2019, 5:08
#
Курс 29-30 за 1 usd////
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися