Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 червня 2019, 9:00

Бізнес не відчуває змін у податковій системі (опитування)

Бізнес не відчуває змін у податковій системі: показник податкового індексу в листопаді 2018 року - березні 2019 року був на рівні 2,98 балів з 5 можливих, що на 0,01 бала менше, ніж за попередній період. Про це свідчать результати опитування Європейської бізнес асоціації.

Бізнес не відчуває змін у податковій системі: показник податкового індексу в листопаді 2018 року - березні 2019 року був на рівні 2,98 балів з 5 можливих, що на 0,01 бала менше, ніж за попередній період.
Фото: duso.ua

«Індекс все ще перебуває в негативній площині і жодного разу не перетнув нейтральну оцінку в 3 бали за всю історію досліджень з 2011 року», - відзначили в асоціації.

Згідно з опитуванням, 57% опитаних вважають задовільним якість податкового законодавства (у попередньому періоді таких було 48%), 23% респондентів виявилися незадоволені якістю податкового законодавства, 20% - задоволені.

У ході опитування 68% респондентів оцінили чинний податковий режим сприятливим для ведення бізнесу, 32% - що перешкоджає. У попередньому опитуванні думки бізнесу розділилися практично навпіл.

Разом з тим в оцінках процесу адміністрування податків та складання податкової звітності спостерігається негативна динаміка.

«Тільки 13% експертів оцінили цей процес позитивно. 37% вважають процедуру обтяжливою. У минулому році позитивну оцінку дали 30% респондентів, а негативну - 45%. Збільшилася кількість респондентів, які дали цій процедурі нейтральну оцінку», - свідчать результати опитування.

Основними чинниками, які негативно впливають на підготовку податкової звітності та адміністрування:

  • Кількість часу, витраченого на підготовку звітності та сплату податків;
  • Незрозумілість правил і роз'яснень з підготовки звітності та проведення платежів;
  • Поспішне введення нових правил і недостатність часу для пристосування до них;
  • Недосконалість електронної системи звітності;
  • Кількість платежів.

За звітний період прояву фіскального тиску відчули на собі 29% опитаних (дані попереднього періоду збігаються). 28% повідомили про те, що тиск майже відсутній, ще 18% - взагалі з ним не зіткнулися.

Методами тиску бізнес назвав:

  • Необґрунтовані трактування податкового законодавства контролюючими органами та неприйняття ними контраргументів/пояснень;
  • Упереджені рішення фіскальних органів;
  • Технічні проблеми з роботою сервера ДФС при подачі електронної звітності та реєстрації податкових накладних з ПДВ;
  • «Пропозиції» сплати податків авансом.

Результати опитування показали, що кількість незадоволених якістю податкових сервісів залишилося таким же, як і в минулому році - 24%. У той же час 35% - виявилися задоволені, 41% продемонстрував нейтральне ставлення.

Кроки, які полегшать ведення бізнесу в площині оподаткування:

  • Зниження навантаження на фонд оплати праці, що дозволить розширити базу оподаткування;
  • Прозорість і спрощення процедури нарахування податків, зниження податкового навантаження;
  • Забезпечення стабільності і передбачуваності законодавства, дотримання принципу стабільності оподаткування;
  • Боротьба з контрабандою та податковим шахрайством;
  • Зниження ставки податку на прибуток і ПДВ;
  • Зменшення кількості податків і неподаткових платежів та спрощення механізму їх розрахунку і адміністрування.

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2019, 9:59
#
Потому что изменений за этот период не произошло.
+
0
locustsucol
locustsucol
19 червня 2019, 11:21
#
Подобный каментарий не для финансового портала, не говоря о его мягко говоря непрофессиональности. Каждый год происходят изменения в налоговой системе, в том числе и чтобы улучшить её качество, что и происходит, судя по результату анализа, частично выложенного в этой статье. Кардинальные изменения делают действительно, реже чем раз в 10 лет, хватает здравого смысла пока еще.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2019, 11:47
#
Просто за указанный период бизнес по почувствовал изменений. если взять 5 лет то изменения есть однозначно.
+
0
Игорь .
Игорь .
19 червня 2019, 21:41
#
Ни за 5 , ни за 10, ни за 15 лет для бизнеса ничего хорошего не сделано. Юлька давным-давно идя на выборы обещала  отменить НДС - это был бы действительно прорыв, а так последнее положительное для бизнеса было в конце 90-х при Кучме. каждый год мы живем все хуже и хуже, а нам втирают, что власть что-то делает для бизнеса. Если она что-то и делает, то либо для себя, либо для международных  рейтингов, но никак не для бизнеса.
+
0
GutsolVV
GutsolVV
21 червня 2019, 18:15
#
Я всегда был добросовестным налогоплательщиком, и все равно ДФС нашей «неньки» нашли лазейку, чтобы залезть мне в карман. Нам все, гоям законы - по такому принципу живут наши «слуги народа»  последние 28 лет. Обличают, критикуют, выводят на чистую воду, а как воровали можновладци  миллионами так и воруют. За обворовывание народа Украины никто ответственности не несет. Дай бог жителям Украины сделать правильный выбор 21 июля 2019 г., и выбрать в депутаты своих соплеменников у которых есть в сердце национальная идея.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися