Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 червня 2019, 11:05

Як захиститися від крадіжки грошей з карт. Схеми крадіжок

Кіберполіція розповіла про популярні схеми крадіжки грошей з банківських рахунків громадян і дала рекомендації для захисту заощаджень. Про це йдеться в повідомленні Кіберполіції.

Киберполиция розповіла про популярні схеми крадіжки грошей з банківських рахунків громадян і дала рекомендації для захисту заощаджень.
Фото: ukrinform.ua

Схеми крадіжок

  • Одним з найбільш популярних видів шахрайства є перевипуск мобільного номера, підв'язаного до банківської карти.

Схема виглядає так: абоненту телефонують кілька разів (представляючись таксі, організаціями і т. д.) і схиляють абонента передзвонити. Далі — замовляють в оператора послугу відновлення SIM-карти, використовуючи для ідентифікації абонента ті номери, з яких раніше дзвонили.

Іноді шахраї навіть перераховують незначні суми на мобільний рахунок жертви (від кількох гривень), щоб точно знати дату останнього поповнення, уточнюють поліцейські.

Після отримання доступу до SIM, зловмисники з її допомогою змінюють пароль інтернет-банкінгу та отримують контроль над банківським рахунком.

  • Інша поширена схема — це скіммінг.

Це установка спецпристроїв на банкомати для зчитування інформації з картки. «Зовні такі пристрої взагалі не помітні. Їх можуть виявити тільки фахівці банку», — кажуть у поліції.

Як захиститися

  • Для захисту від кібершахраїв правоохоронці рекомендують використовувати окремий номер телефону для зв'язку його з картою (фінансовий номер) і тільки офіційні додатки мобільного банкінгу.
  • Ще один засіб захисту — послуга додаткового пароля для здійснення операцій з SIM-картою, яку можна замовити у більшості мобільних операторів.
  • Також радять не передавати картку третім особам при розрахунках в магазинах, кафе і ресторанах, не використовувати неперевірені ресурси для оплати товарів або послуг онлайн, а також використовувати для розрахунків сайти з захищеним протоколом (https://).

Коментарі - 9

+
0
bonv
bonv
9 червня 2019, 11:33
#
Навеяно курсом доллара и ростом цен: такое ощущение, что нас грабят, и, похоже, что грабит Родина - россияне.
+
+56
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
9 червня 2019, 12:02
#
Если «кибер полиция» пишет, такое, то такая плиция! Если абонент на контракте, без личного присутствия и паспорта сим карту менять не будут! А второй способ, умер как доллар по 8! Единственная ( но слабо доказуемая схема ) это слив данных сотрудником банка. А дальше как получится!
+
+6
Pavel Demishev
Pavel Demishev
9 червня 2019, 14:46
#
Контракт и только контракт. И все проблемы решены, конечно же если потом мошеннику не сообщить коды подтверждения и.т.д.
+
0
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
10 червня 2019, 8:05
#
Если у преступника есть доступ к SS7 - ваш телефон просто окажется вне зоны доступа, а звонки и SMS будут переадресованы туда, куда он укажет.
И попасть в SS7, по крайней мере до недавнего времени, было не то чтобы несложно, но и не сильно тяжело.

Да и встроенные системы безопасности в сетях 3G, и, особенно, 2G позволяют при небольшой технической подготовке читать и вклиниваться в абонентский трафик. Да, в том числе голосовой и SMS-каналы. Сделать поддельную базовую станцию, к которой подключится ваш терминал, вовсе не так сложно, как кажется.

Но это всё целевые атаки. Обычных граждан так атакуют редко.
+
0
kingcity
kingcity
9 червня 2019, 17:33
#
Контрактний номер всіх проблем не вирішить, але значно зменшить імовірність шахрайста. Та й СМС-підтвердження в нинішньому вигляді - не самий надійний метод захисту.

https://ain.ua/2019/06/07/sms-autentifikaciya-i-bezopasnost-nashix-dannyx-chas-probil/?utm_medium=referral&utm_source=kurs_com_ua&utm_campaign=you_can_get_more
+
+31
kingcity
kingcity
9 червня 2019, 17:34
#
Ще би було б добре, щоб кіберполіція реально розшуком шахраїв займалась, а не роздавала б «геніальні» поради.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
9 червня 2019, 17:57
#
+ 100
+
+8
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
10 червня 2019, 8:06
#
Учитывая, что в Украине живёт самое финансово-безграмотное население среди стран ОЭСР - немного полезных советов для сокращения кормовой базы преступности не повредит.
+
0
kingcity
kingcity
10 червня 2019, 9:33
#
Так якби то поради толкові були. А то самі примітивні рекомендації, які у банківських буклетах з правилами по користування картами прописані.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися