Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 травня 2019, 8:01

Кінець травня: чи загрожує гривні нова девальвація

За минулий тиждень долар на міжбанку, хоча і з великими проблемами, але все ж подешевшав на 4 копійки — з 26,34/26,38 гривень до 26,30/26,34. При цьому ринок пережив валютні ралі.

У понеділок-вівторок котирування знижувалися. Потім курс злетів, але до кінця п'ятничної сесії знову знизився до 26,30/26,34. «Дзвіночок» явно пролунав і було б неправильно його проігнорувати.

Політичні зміни після президентських виборів, швидке переформатування Верховної Ради і досить непрості переговори з МВФ на тлі активного періоду зовнішніх виплат — все це впливає на настрої та поведінку бізнесу та громадян. Це відбивається, в першу чергу, на валютному міжбанку, а потім трансформується в котирування готівкового ринку. Курс починає періодично лихоманити і немає підстав вважати, що він буде повністю стабільним найближчими днями.

Проти гривні зіграв і ряд економічних чинників: слабкі показники аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 21 травня, зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів, зниження продажів валютної виручки експортерами після завершення податкового періоду.

Підлила масла у вогонь і заява представників місії МВФ, які приїхали до України з черговою плановою перевіркою виконання «домашніх завдань» нашими чиновниками. Вони повідомили, що питання про виділення чергового траншу фонд розгляне тільки після завершення виборів до Верховної Ради, які призначені на 21 липня. Через це плани НБУ про отримання грошей до кінця травня — тобто в період виплати великих зовнішніх боргів — автоматично стають нереальними. Це змусить чиновників Мінфіну, Нацбанку і уряду коригувати свої плани щодо формування обсягів золотовалютних резервів (ЗВР).

Кошти на травневі виплати (близько $2 млрд) Мінфін зібрав заздалегідь. Тому в чутки про можливий дефолт віриться насилу. Але графік надходжень валютних коштів під майбутні виплати доведеться змінювати.

Це все вдарить по загальній сумі валютних резервів країни, але саме в частині виконання показника достатності резервів для покриття критичного імпорту (за стандартами — не менше 3-х місячного рівня). На цей показник звертають увагу як міжнародні донори рівня МВФ, так і рядові іноземні інвестори.

Нацбанку було дуже непросто поповнювати резерви за такого розкладу на валютному ринку. Регулятор був помічений зі скупкою долара на міжбанку тільки в перші дні минулого тижня. Купував, як завжди, «анонімно». За підрахунками «Мінфіну», він придбав всього близько $60 млн, знизивши ціну покупки з 26,20 і 26,15 гривень (20 травня) до 26,1050 гривень (21 числа). Наступними днями в НБУ вже не було шансів поповнити ЗВР — всю пропозицію поглинав сам ринок.

Що буде впливати на курс найближчими днями

Цього тижня пройдуть найбільші виплати клієнтам відшкодувань ПДВ і завершиться звітний період. Це традиційно складний час для гривні на міжбанку.

Для учасників ринку основними мотиваторами стануть:

1. Зниження у експортерів потреби в продажу валюти понад обов'язкових 30% валютної виручки при зростанні активності імпортерів з її скупки. Останнім потрібно закрити свої зовнішні зобов'язання на кінець місяця.

Експортери витрачатимуть не валюту, а гривню, яку вони отримають від держави у вигляді відшкодувань ПДВ. Це знизить пропозицію на торгах і зіграє проти нацвалюти. А одночасне збільшення попиту з боку покупців при падінні обсягів пропозиції спровокує додаткове зростання котирувань;

2. Вихідний понеділок у США — День Пам'яті. Американські банки не працюватимуть і український міжбанк проводитиме операції за доларом на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти — наступного дня). Це не дуже популярний формат роботи на нашому ринку і багато клієнтів перенесуть свої операції в доларі відразу на вівторок.

Україна 27 травня працює. Зарахування експортерам валютної виручки вівторком призведе до ситуативних перекосів попиту і пропозиції за американською валютою в понеділок — середу.

У понеділок ринок за доларом буде надзвичайно млявим, у вівторок — буде відчуватися нестача пропозиції на тлі стабільно попиту. А в середу на торги вийдуть підвищені обсяги обов'язкового продажу від надходжень минулих днів, що спрацює на користь гривні;

3. Проведення чергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 28 травня (вівторок) і збільшення спекулятивних розгойдувань курсу як під аукціон, так і в останні дні травня.

Аукціон. У вівторок Мінфін розміщує гривневі і валютні облігації. Дохідність за ними приваблива для нерезидентів, тому чиновники сподіваються на активний продаж ОВДП в цей період.

Читайте також: Мінфін готується нарощувати внутрішній борг

Тим більше, що з 27 травня до торгівлі українськими цінними паперами отримає доступ такий серйозний світовий гравець, як Clearstream — міжнародний центральний депозитарій цінних паперів, що входить до групи Deutsche Börse Group.

Поведінка спекулянтів. За рахунок ситуативних перекосів клієнтського попиту і пропозиції на валюту перед кінцем місяця, вихідного понеділка в США і заходів великих сум відшкодувань ПДВ — у спекулянтів з'являється відмінний шанс покачати курс. Вони обов'язково будуть робити подібні спроби в цей період, підлаштовуючись під поведінку і завдання основних гравців міжбанку і нерезидентів, які купують українські облігації 28-го числа.

У хід торгів цього тижня свої корективи також внесуть:

— Дії банків з власної валютної позиції перед закінченням місяця. Їм необхідно зафіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою на 1-е число і виконувати нормативи НБУ;

— Різниця готівкового та безготівкового курсів. При великому розриві котирувань міжбанку і цінників в обмінниках спекулянти «грають» на переливах валюти з одного сегмента валютного ринку на інший;

— Співвідношення обсягів гривні і валюти, що залучаються через аукціони Мінфіну України з розміщення ОВДП і сум погашень облігацій в цей період;

— Стан ліквідності в банківській системі. Як правило, коррахунки банків в період основних виплат відшкодувань ПДВ істотно зростають. Це дає додатковий гривневий ресурс для спроб покачати курс протягом дня. Цей фактор багато в чому залежить від ступеня концентрації гривневих ресурсів на окремих гравцях міжбанку;

— Готівковий ринок залишиться заручником поведінки міжбанку і буде просто виставляти свої котирування в залежності від ситуації на торгах.

Що буде робити НБУ

Всі вищеперераховані фактори будуть діяти різноспрямовано і здатні істотно «розігріти» ринок. Нацбанку доведеться дуже уважно стежити за тим, що відбувається на торгах, хоча «Мінфін» і не вірить в те, що регулятор буде продавати валюту в разі зростання курсу.

У НБУ зараз в пріоритеті поповнення золотовалютних резервів для найближчих погашень зовнішніх боргів. Тому Нацбанк буде намагатися залишатися осторонь при зростанні котирувань і не витрачати валюту для підтримки гривні.

Інша справа — скупка валюти. З понеділка до середи її продаватимуть як експортери, так і іноземці під свої покупки гривневих ОВДП на аукціоні. І тут Нацбанк не буде скромничати. Він активно продовжить викуп долара на міжбанку при найменшій можливості через непублічний Matching.

За нашими розрахунками, при несприятливому розвитку подій регулятор зможе поповнити резерви за цей тиждень на суму не більше $30 млн. За активної участі іноземців в покупці ОВДП, в тому числі, і через підключення з 27 травня функціоналу Clearstream, ця сума складе від $45 млн до $80 млн.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників будуть орієнтуватися на два основні показники — реальний обсяг попиту і пропозиції з боку клієнтів і курсовий тренд на міжбанку.

Власники небанківських обмінників будуть утримувати рівень спреда за доларом в межах 15- 20 копійок, а банки — в межах 20-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 27-31 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,15-26,50 гривень, а в банках — 26,15-26,60 гривень. Більшість обмінників буде працювати у форматі «з обороту» зі спредом в 15 копійок.

На міжбанку. Проблеми для гривні можуть створити активні вливання в банківську систему великих сум відшкодувань ПДВ при зростанні попиту на валюту з боку імпортерів перед закінченням місяця на тлі ситуативних перекосів попиту і пропозиції через вихідний в США 27 травня.

При появі на торгах надлишку долара, Нацбанк буде викуповувати його в резерви, що утримає американську валюту від істотного падіння.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 27 до 31 травня нас чекає коридор за безготівковим доларом в межах 26,15-26,55 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — зниження обсягів через вихідний в США до $340-360 млн при укладанні до 430-500 угод;

У вівторок — середу — зростання статистики міжбанку в межах до $420-460 млн при укладанні до 550-670 угод як за рахунок аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП, так і за рахунок виходу на ринок відкладеної валютної виручки експортерів через святковий американський понеділок;

У четвер — «Мінфін» прогнозує непогані показники торгів за рахунок ефекту майбутнього закінчення місяця. 30 травня всі великі компанії будуть закривати свої основні угоди на звітну дату, щоб не відкладати їх на останній день. Обсяги міжбанку складуть близько $410-430 млн при здійсненні до 520-560 угод;

У п'ятницю — часткове зниження показників торгів. В останній день місяця великі клієнти ринку вже будуть тільки рихтувати свої остаточні розрахунки на 1-е число. Однак за рахунок активності дрібних компаній і самих банків щодо валютної позиції на кінець місяця — обсяги операцій складуть $370-390 млн при здійсненні до 460-550 угод.

Коментарі - 28

+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
27 травня 2019, 10:49
#
Давно такого развернутой статьи не видел. Много факторов расписано, все супер. Последний новостной вброс Коломойского о совете сделать Зеленскому дефолт. Эта новость будет активно обсуждаться на этой неделе. Но думаю бизнес будет более холоднокровным.

Мы начинали этот месяц со средины 26,50, и далее ушли в низ. Т.е. по сути 3 недели ниже 26,50. В конце этой недели часть компаний будет платить ЗП сотр-м., некоторые с 03-07 июня. потому в пятницу гривна будет нужно не малой части компаний.

Я думаю есть все шансы закончить месяц ниже этих 26,50. Если очередных маразматических вбросов не будет.
+
+38
bonv
bonv
27 травня 2019, 11:39
#
Іноземці вже холоднокровно перестають інвестувати в економіку України та ОВДП…
Мавпа з гранатою при владі — незрозуміло куди побіжить і коли чеку вирве…
+
+29
NJ2484945
NJ2484945
27 травня 2019, 18:41
#
А вы много проинвестировали бы в Мавродиевский МММ? Даже с учетом 22%???
+
0
bonv
bonv
27 травня 2019, 21:04
#
При стабільній владі Порошенка вкладали і вкладали.. А тепер зайняли позицію очікування + українські єврооблігації  подешевшали на тлі негативних новин від зе-команди..
+
+41
irakez
irakez
28 травня 2019, 4:04
#
Вкрадали і вкрадали...
+
+44
Captain  Cisco
Captain Cisco
27 травня 2019, 20:59
#
Вы ошиблись. Мавпу уже нагнали.
+
+8
bonv
bonv
27 травня 2019, 21:05
#
Ще ні.. Тільки петиції підписують про імпічмент зе.
+
+15
Winstrolll
Winstrolll
28 травня 2019, 8:16
#
Пишите в Спортлото.
+
0
28657964
28657964
27 травня 2019, 11:00
#
Не написано что во вторник президент встретиться с представителями МВФ. С темой дефолта будет закончено.
+
0
nomer
nomer
27 травня 2019, 11:18
#
Что бы тему с дефолтом закрыть. Нужно выполнять по пунктам договоренности. Вопрос кто их будет выполнять? Если одна из ключевых персон объявила, что дефолт это хорошо.
+
+23
bonv
bonv
27 травня 2019, 12:39
#
Сподіваюсь що українці об"являть дефолт коломойському і зе-команді.
+
+74
Jemox
Jemox
27 травня 2019, 17:02
#
Чому ви всюди де згадуєте Коломойського пхаєте Зеленського і його команду?
+
0
bonv
bonv
27 травня 2019, 17:08
#
Беня ще тимошенко пхав але зе запхав..
+
+89
Jemox
Jemox
27 травня 2019, 17:14
#
Мені здається це все ваша бурна фантазія
+
+38
bonv
bonv
27 травня 2019, 17:38
#
Хрестися коли здається або плюй тричі через ліве плече..
+
+15
28657964
28657964
27 травня 2019, 13:59
#
Nomer. не ну как-то 5 лет протянули, ещё потянут ).
+
+14
irakez
irakez
28 травня 2019, 3:59
#
Ну, отсутствующая коалиция эти условия как не выполняла, так и не собирается. В частности, принимать закон о сплите и об ответственности за незаконное обогащение. Так что в данном случае всрався уж точно не Зеленский :)
+
0
bonv
bonv
27 травня 2019, 11:41
#
І що без ВР він зможе сказати представникам МВФ? Спостерігачам....
+
+15
Winstrolll
Winstrolll
28 травня 2019, 8:18
#
Почекайте 2 місяці. буде і ВР в нього. коли нинішню шоблу розженуть.
+
0
bonv
bonv
28 травня 2019, 11:08
#
Зе-шобла? Звучить:)
+
+53
Алексей Козырев
Алексей Козырев
27 травня 2019, 11:18
#
Чего Вы все с этим дефолтом носитесь. Не будет его, очередные политические игры и страшилкию На эту авантюру никто не пойдет.
+
0
bonv
bonv
27 травня 2019, 11:37
#
З новою зе-владою Коломойського може бути і дефолт...
+
+97
Алексей Козырев
Алексей Козырев
27 травня 2019, 12:12
#
Для bonv. Будьте реалистом, кто из наших ребят при власти (что теперешние попередники, что новые лица ) готов себе (подчеркиваю -себе!!!!) готов испортить навсегда кредитную историю, иметь проблемы с выездом-вьездом в некоторые страны и много еще «всяких плюшек» в случае дефолта. Не готовы к этому — ни бизнес-элиты, ни политики. И не путайте дефолт в Аргентине с ситуацией у нас. Расклады разные, кредиторы частные тоже разные, и еще много других нюансов. Одно дело — это сказать Игорю Валерьевичу как частному лицу, другое — это реально сделать как государству. Короче — игры это все политические и пиар некоторых персонажей.
+
+12
bonv
bonv
27 травня 2019, 12:38
#
США не хоче співпрацювати з шахраєм Коломойським проти якого в Америці ведеться розслідування.. У бізнес - зе-еліти вже купа паспортів та офшорів... Закрити можливість українцям їздити за кордон по  безвізу - мрія олігарха Бені. Щоб як раби на плантаціях працювали за 8 баксів в місяць. А для цього олігарху  необхідний дефолт.
+
+68
Алексей Козырев
Алексей Козырев
27 травня 2019, 14:27
#
Для bonv. По-моему -Вы поклонник теории заговоров. А как насчет того, что если Коломойский будет идеологом дефолта, то всем его компаниям и структурам с ним аффилированным будет фактически закрыт доступ к западным ресурсам и финансовым рынкам. Да и кредиторы, которым они должны — немедленно потребуют возврата средств. Одно дело озвучить такой сценарий — другое — это провести в жизни. Коломойский трезвомыслящий человек и реально очень граммотный бизнесмен. Не пойдет он на эту авантюру. даже если бы и мог. В его положении — это даже не ва-банк, не то что взвешенный шаг. Игра это все!!!
+
0
bonv
bonv
27 травня 2019, 14:45
#
Что Коломойский предлагает Украине? — финансист. ВЛАСТЬ,, все!..
http://politolog.net/analytics/chto-kolomojskij-predlagaet-ukraine-finansist/
+
0
Winstrolll
Winstrolll
28 травня 2019, 8:19
#
Блажен, кто верует.
+
0
Dmitrik7
Dmitrik7
28 травня 2019, 17:02
#
Он поклонник порохоботов. Только многие уже фсё, а этот че то нет. Наверное батарейки дюрасель а мож и дюрекс
От ща Саакашвили вернется, он вам покажет ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися