Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2019, 7:54

Поки що долар дешевшає. Що може розвернути курс

Весь минулий тиждень гривня зміцнювала свої позиції. Долар при продажу на міжбанку подешевшав на 38 копійок — з 26,52/26,57 до 26,16/26,19 гривень, євро — на 27 копійок — з 29,6705/29,7238 гривень до 29,4195/29, 4532.

Святкування в четвер Дня Перемоги дало долару тільки невеликий перепочинок, але вже з п'ятниці курс знову продовжував падати.

Гривні допомогли об'єктивні фактори:

Вдале розміщення чергових гривневих ОВДП минулого вівторка. Міністерство фінансів продало папери в еквіваленті за курсом НБУ на 10,9 млрд гривень, в тому числі в гривні — на 6,5 млрд;

— Слабка активність «дочок» іноземних компаній з придбання валюти під репатріацію дивідендів;

— Досить млява скупка валюти імпортерами на тлі масованих її продажів експортерами;

— Гривневий голод у більшості середніх і малих банків.

Але був і ряд суб'єктивних причин:

— Психологічний настрій більшості учасників торгів на зниження валютних котирувань;

— Невелика розслабленість бізнесу в зв'язку зі святкуванням 9 травня. Вихідний серед тижня знизив активність як частини покупців, так і продавців. Крім того, спостерігалося загальне зниження ділової активності в першій декаді місяця через низку вихідних;

— Стабільний стан готівкового ринку.

В цілому поведінка міжбанку залежала від дій та курсових завдань великих гравців, більшість з яких в цей період, як говорять дилери, «стояли на продажі».

Нацбанк активно користувався цією ситуацією. Він майже щодня викуповував свої чергові $20 млн, поступово знижуючи цінник. Регулятор використовував непублічний Matching. Всього, за підрахунками «Мінфіну», він викупив за 6-10 травня не менше $60-70 млн.

Перспективи валютного ринку найближчими днями

На поведінку учасників торгів вплинуть наступні фактори:

1) Настання періоду бюджетних розрахунків у клієнтів і зростання активності бізнесу після напівсвяткової першої декади травня.

Цього тижня клієнтам треба буде розрахуватися з державою за податками як за квітень, так і за деякими видами бюджетних платежів за весь 1-й квартал. Потреба в гривні у компаній і приватних підприємців збільшиться і вони будуть активніше продавати валюту на міжбанку. Цей фактор буде працювати на подальше зміцнення нацвалюти.

У той же час й імпортери збільшать обсяги купівлі валюти під свої зовнішньоекономічні операції, що додасть попиту на ринку і підвищить тиск на курс.

Зростання активності експортерів та імпортерів буде періодично розвертати курсовий тренд то в бік підвищення котирувань, то в бік зниження. Першу скрипку в такий період гратимуть дії і завдання найбільших гравців.

Рішення Нацбанку про робочу суботу без проведення валютних торгів і перенесення всіх обов'язкових продажів валютної виручки на 13 травня — особливого впливу на поведінку ринку не зроблять. Більшість великих клієнтів і так не закладали цю суботу в свої робочі плани в частині операцій з валютою. Вони з самого спочатку орієнтували свої валютні угоди відразу на 13-е число.

Також істотно не вплинуть виплати в другій декаді травня значних сум зовнішніх боргів. Ці операції вже закладені усіма учасниками ринку в свої моделі поведінки та основне відіграли. Ринок і аналітиків більше хвилює не факт фізичної виплати цих коштів зовнішнім кредиторам, а перспективи і механізми відшкодування цих ресурсів в резервах країни;

Читайте також: НБУ оприлюднив річний графік погашення зовнішнього боргу

2) Новий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, дії НБУ, ліквідність в банківській системі, поведінка готівкового ринку.

Цього вівторка Мінфін України проведе нове розміщення ОВДП, номінованих як у гривні, так і доларах США. Нерезиденти продовжують активно скуповувати українські облігації (особливо в гривні), що стимулює продаж ними валюти на міжбанку. Зростання пропозиції на ринку зміцнює позиції нацвалюти.

Читайте також: Сезонність плюс нерезиденти. Чому зміцнюється гривня

НБУ продовжить викуповувати надлишок долара на міжбанку для поповнення золотовалютних резервів (ЗВР). У період податкових платежів всі клієнти активно продають валюту, щоб розрахуватися з державою. Потенційні покупці (імпортери) також змушені стримати свої апетити з тієї же причини. Тому у Нацбанку є всі шанси поповнити резерви на $40-80 млн за ці дні.

Головне, щоб регулятор «не перевикупив» обсяги долара з міжбанку і не розвернув цим котирування в бік зростання. Викуповувати валюту НБУ буде знову «анонімно» — через Matching.

Ліквідність у банківській системі. Коррахунки банків весь минулий тиждень поступово знижувалися з 57,1 млрд гривень до 42,2 млрд. У «Мінфіну» немає підстав припускати, що в період податкових платежів у клієнтів вони будуть істотно зростати. Навпаки — гривневий голод відчуватимуть практично всі банки, що скоротить тиск на нацвалюту на міжбанку.

Готівковий ринок продовжить «жити своїм життям» і лише частково буде озиратися на поведінку безготівкового долара. Ситуація в обмінниках спокійна. Основним критерієм при виставленні котирувань у власників обмінників в ці дні буде співвідношення реального попиту і пропозиції щодо валюти в даному регіоні. Особливих загроз для гривні з боку готівкового ринку зараз немає.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 13-17 травня

На міжбанку ситуативні перекоси попиту і пропозиції збережуться. Причому відбуватися це буде в усі дні тижня з поступовим збільшенням диспропорцій до завершення періоду податкових платежів.

Дії найбільших гравців міжбанку як і раніше будуть формувати «погоду на ринку». З понеділка до середи до них додадуться нерезиденти — ті, хто вирішить взяти участь в аукціоні Мінфіну України з розміщення ОВДП (14 травня — сам аукціон, 15 числа — розрахунки за придбані облігації).

Читайте також: Які банки купують найбільше ОВДП — НБУ

16 і 17 травня основним мотиватором для клієнтів стане необхідність проплати податкових платежів, що також додасть число бажаючих продавати валюту для покриття гривневих розрахунків з бюджетом.

Основну частину пропозиції буде поглинати сам ринок, але у Нацбанку збережеться можливість періодично поповнювати резерви за рахунок інтервенцій через Matching. За нашими розрахунками обсяг, який НБУ може викупити цього тижня з ринку без наслідків для курсу, складе $45-75 млн. Курс безготівкового долара в період з 13 до 17 травня перебуватиме в межах коридору 26,10-26,40 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу до $410-430 млн при укладанні до 470-540 угод з поступовим зростанням обсягів у вівторок-середу за рахунок продажів валюти нерезидентами під аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП;

У четвер — п'ятницю майже збереження тих же обсягів за рахунок клієнтських продажів валюти під проведення бюджетних платежів. Через податкові розрахунки ефект фактора закінчення тижні в цей раз буде мінімальним. Ми прогнозуємо статистику торгів в межах $390-410 млн при здійсненні до 570-620 угод;

На готівковому ринку курс в обмінниках як і раніше буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку клієнтів, але з більшою оглядкою на поведінку міжбанку. Причина — безготівковий долар, на думку багатьох учасників ринку, наближається до «курсового дна» і власники обмінників не хочуть пропустити момент розвороту котирувань.

Якщо на торгах не буде сюрпризів, то обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» при рівні спреда в 12-25 копійок за доларом, в межах 25-35 копійок — за євро і 0,005-0,009 гривні за рубль.

При розвороті міжбанку в сторону зростання котирувань — готівковий ринок буде швидко реагувати на зміни, впираючись тільки в обсяг реального платоспроможного попиту з боку громадян.

У період з 13 до 17 травня при відносній стабілізації безготівкового долара на міжбанку в межах 26,10-26,40 гривень, «Мінфін» прогнозує коридор по долару в банках в межах 26,05-26,55 гривень, а в обмінниках фінкомпаній 26,15-26,50 гривень.

Коментарі - 3

+
+15
bonv
bonv
13 травня 2019, 8:41
#
Гривня на зміцнення через її дефіцит.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 травня 2019, 10:43
#
13.05.2019

Вчера и сегодня отличный солнечный день, и прогноз на неделю также обещают быть теплым. Ликвидность на утро 57,3 млрд. Т.е. + 15 млрд. Но это не пугает гривну. Давно остатки стали не тем, что напрямую влияет. Валюты должны быть больше как и ранее, плюс аукцион завтра — ожидают что нерезы в долгие ОВГЗ будут сговорчивее, в прошлый раз обрезали заявки на малый срок. Настоящий батл разгорелся между США и Китаем. Фондовый рынок Китая также шатает, с учетом торг.войны с США это добавит масла в огонь. Радоваться сильно не нужно, это отразится на всех остальных странах в мире, в т.ч. ЕС и Украине, а Россия скорее всего пострадает еще больше.

Я ориентируюсь на коридор 25,95-26,35 на этой неделе. НБУ будет и далее хорошо отгребать. Можем легко уйти и к 25,90, то что выше 26,40 будет на этой неделе вообще маловероятно.
+
+30
bonv
bonv
13 травня 2019, 10:45
#
Базовий сценарій – зміцнення нацвалюти влітку і девальвація ближче до осені. Якщо з МВФ все гут.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися