Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 травня 2019, 12:16

Сезонність плюс нерезиденти. Чому укріплюється гривня

Cвітові ринки падають на фоні торговельної війни США та Китаю, а в Україні завдяки активності нерезидентів в ОВГЗ укріплюється гривня. Псує картину лише дорога цибуля, розповідає в колонці НВ спеціаліст відділу продажу боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

вітові ринки падають на фоні торговельної війни США та Китаю, а в Україні завдяки активності нерезидентів в ОВГЗ укріплюється гривня.
фото: finclub.net

Жорсткі переговори США та Китаю

Спекулянти давно розслабилися, вирішивши, що переговорний геній Трампа зіграв і угода вже на мазі, але ось раптом усе пішло не так. У Китаї теж вміють вести жорсткі переговори. Загалом, угода зависла на волосинці, американці вже ввели нові тарифи на китайські товари, які відпливли з портів Піднебесної і будуть у дорозі ще якраз два тижні. А ринки передбачувано впали. Індекс S&P500 відкриє п'ятницю на позначці 2870 пунктів.

Варто зазначити, що ринки ще більш-менш спокійно відреагували на новини, адже їх не покидає надія на те, що головний китайський парламентер, який зараз прилетів до Вашингтона, приїхав не просто так, і сторони ще встигнуть домовитися. І все це частина жорсткої переговорної стратегії і «так треба». Адже у ринків зараз позитивний настрій.

Що ж, залишається сподіватися, що Трамп прекрасно розуміє, що відбувається, коли люди стикаються зі своїми ж обдуреними очікуваннями. Тим паче, ще жодного президента у США не переобирали на тлі рецесії.

В Україні укріплюється гривня

Зате в українській ділянці світової економіки тиша і спокій. Переговори США і Китаю для нас так само далекі, як Альфа Центавра, а травневі свята в самому розпалі. Граючи на негативному новинному фоні, українські єврооблігації втратили цього тижня близько двох пунктів у ціні, не в силах знайти в собі позитивних новин з України, щоб чинити опір негативному впливу тому самому Альфа Центавра. Хіба що радіти, що сама Крістін Лагард привітала Зеленського, але наскільки це приємно останньому, і наскільки дзвінок Крістін важливіший за дзвінок з Тель-Авіва, поки точно не ясно.

Зате всередині країни продовжує зміцнюватися гривня. До звичайної сезонності додалася підвищена активність іноземних покупців у державних облігацій. За останні кілька місяців через цей канал зайшло близько мільярда доларів, що не могло не позначитися на курсі. І поки вони не збираються зупинятися.

Про це свідчать як і результати аукціону на цьому тижні, так і передчуття лондонських банкірів від запуску Clearstream, який має стати реальністю вже найближчим часом. Тож тепер просто цікаво, чи зможе вал нерезидентів змагатися з українською сезонністю, яка має привести до падіння курсу гривні вже в липні. Але якщо апетит іноземців збережеться, то хто його знає, може ще одна традиція впаде. Хоч самі іноземці досить мінливі товариші, і якщо погода на міжнародних ринках зміниться, то вони можуть і передумати.

Поки ж їх притягує як магнітом високими ставками в Україні, тим більше, Нацбанк вже дав старт їх зниженню. А значить, іноземці можуть заробити як процентний дохід за рахунок високого купона, так і торговий, внаслідок зростання цін.

Інфляцію підігріла дорога цибуля

Правда, негативний сюрприз цього тижня підготувала інфляція, квітневі дані якої виявилися вищими за очікування абсолютно всіх аналітиків. Річна інфляція становила 8,8%, і вперед її штовхають ціни на овочі. І лідером тут виявилася цибуля, в якій спостерігається справжнє ралі, на заздрість будь-якому біткоіну.

І залишається тільки шкодувати, що в Україні немає аграрної біржі, де могли б торгуватися ф'ючерси на цибулю і капусту. Цибуля, вартість якої рік тому становила приблизно 6 гривень за кілограм, раптово злетіла до 40 гривень, після чого відбилася до 35 гривень за кілограм.

Якщо відкинути конспірологічні версії про те, що світова закуліса намагається позбавити українців вітамінів, то можна помітити, що в Європі торік не склалося з урожаєм цибулі, внаслідок чого виник великий додатковий попит, на який радісно відреагували аграрії, від Таджикистану, до України.

Але оскільки якщо десь цибулі стає більше, то в іншому місці її стає менше, то європейські споживачі просто витягли як вакуумний пилосос усю цибулю з України, поки ціни не стабілізувалися на рівні імпортного паритету. Аграріям добре, принаймні. І найімовірніше, цьогоріч вони посіють дуже багато цибулі. Правда, і в Європі урожай цьогоріч буде ймовірно кращим, так що вже через рік ми побачимо зворотну картину.

Коментарі - 7

+
+15
vasia2
vasia2
11 травня 2019, 18:22
#
Гараздо цікавіша митна статистика по цибулі: 2016р   -  імпорт 6070 тис т. на 5450 млн дол. Експорт - 14619 тис т. на 2833 млн дол. 2017  - приблизно такий самий. 2018  - близький 2019 р  - вже імпорт 62879 тис т.??? на 16309 ??? млн дол. Експорт - 565 тис т.  на 272 тис дол.??? http://sfs.gov.ua/ms/f11 ЩО  ЦЕ ??
+
0
Nedvigapro777
Nedvigapro777
12 травня 2019, 13:30
#
Сергей, между прочем не любимый вами биткоин начал расти... и хорошо растет=)
+
+45
Qwerty1999
Qwerty1999
12 травня 2019, 21:39
#
Ели даже лук растёт то почему бы и биткоину не расти...
+
0
Nedvigapro777
Nedvigapro777
13 травня 2019, 16:38
#
Биткоин не надкусишь.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 травня 2019, 18:10
#
У биткоина есть сатоши, а у лука только шелуха...
+
0
bonv
bonv
14 травня 2019, 11:24
#
Цибуля в ціні вже вниз:)...
+
0
bonv
bonv
14 травня 2019, 11:25
#
Зараз на ринку достатню пропозицію валюти, що призводить до зміцнення курсу гривні, попри глобальні ризики, політичні зміни і зниження облікової ставки НБУ. Приплив валюти забезпечують нерезиденти, українці з-за кордону та ІТ-фрілансери. 
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися