Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 травня 2019, 11:14

У 2019 році економічне зростання сповільниться — НБУ

Зростання економіки у 2019 році сповільниться до 2,5%, проте прискориться вже з наступного року (до 2,9% та 3,7% у 2020 і 2021 роках відповідно). Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті за квітень 2019 року.

Зростання економіки у 2019 році сповільниться до 2,5%, проте прискориться вже з наступного року (до 2,9% та 3,7% у 2020 і 2021 роках відповідно).
Фото: НБУ

Із чим це пов'язано

У 2019 році зниження темпів економічного зростання зумовлюється сповільненням глобальної економіки та обсягів світової торгівлі, стриманою фіскальною політикою через потребу погашення значних обсягів державного боргу, а також жорсткими монетарними умовами, необхідними для зниження інфляції до цілі.

Читайте також: Держборг України збільшився на 0,7%

Крім того, очікується зниження врожаїв зернових і олійних після рекордних показників у 2018 році. Частково дія цих чинників буде компенсована поліпшенням умов торгівлі, передусім унаслідок підвищення цін на окремі товари українського експорту та низькі ціни на природний газ.

Основним драйвером економічного зростання залишатиметься приватне споживання. Однак його приріст уповільниться через зниження темпів зростання реальних доходів домогосподарств – заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів із-за кордону.

Читайте також: Нацбанк зберіг прогноз інфляції на 2019-2021 роки

Інвестиційний попит стримуватиметься політичною невизначеністю в рік подвійних виборів. Прискоренню зростання реального ВВП з наступного року сприятимуть поступове пом'якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення інвестиційної активності після зменшення невизначеності щодо політичної ситуації.

Певною мірою стримуватиме економічне зростання скорочення обсягів транзиту природного газу до Європи внаслідок будівництва обхідних газопроводів.

Читайте також: Лагард обіцяє продовжити підтримку МВФ для України

У 2019 році дефіцит поточного рахунку збережеться на рівні попереднього року й становитиме 3,3% ВВП у результаті дії різноспрямованих чинників. 

Коментарі - 3

+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
5 травня 2019, 21:35
#
В 2019 году снижение темпов экономического роста обусловлено замедлением глобальной экономики и объемов мировой торговли, сдержанной фискальной политикой из-за необходимости погашения значительных объемов государственного долга, а также жесткими монетарными условиями, необходимыми для снижения инфляции до цели.

Это всё «лапша» от финансистов, ничего не понимающих в экономике.
Экономический рост зависит от двух факторов — ПРОИЗВОДСТВА и ПОТРЕБЛЕНИЯ.
Причём на экономический рост национальной экономики оказывает влияние только фактор ВНУТРЕННЕГО производства, поэтому и считается по росту ВВП — ВАЛОВОГО ВНУТРЕННЕГО ПРОДУКТА.
Нет частного потребления — естьКОНЕЧНОЕ и ПРОМЕЖУТОЧНОЕ потребление(спрос), и есть ВНЕШНЕЕ и ВНУТРЕННЕЕ потребление(спрос).
Так причём тут «замедление глобальной экономики и объемов мировой торговли» — к ВНУТРЕННЕМУ потреблению(спросу) например?
Причём тут глобальные факторы к несовершенству ВНУТРЕННЕЙ экономической политики и государственного менеджмента, не понимающего разницы в потреблении и спросе?
+
+26
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 травня 2019, 8:39
#
Это всё «лапша» от финансистов, ничего не понимающих в экономике. — глибоке та ємке твердження ані економіста, ані фінансиста. Перш, ніж звинувачувати когось, необхідно розглянути всі фактори, а не лише внутрішній попит. Економіка України сильно залежить від експорту сировини, ціна на яку в свою чергу, сильно залежить від СВІТОВИХ цін. Якщо споживання металу скоротиться на 5 %, то ціна на нього може впасти на 10-20 %, ось і порахуйте, шановний Ігор Коляда, як це вплине на ВВП України, враховуючи що більшість виробників сталі мають меншу енергоємкість процесу виробництва. А тепер увага, точніше, магія — зовнішній попит вбиває ріст нашого ВНУТРІШНЬОГО валового продукту. Продукт є внутрішнім, поки не перетне кордон.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
8 травня 2019, 21:36
#
Хіба для розуміння економіки є обов*язковим статус чи диплом економіста-фінансиста? Я й сам бачу,що Економіка України сильно залежить від експорту сировини ,тому й написав про несовершенство ВНУТРЕННЕЙ экономической политики и государственного менеджмента, не понимающего разницы в потреблении и спросе . Якби в наших державних керманичів було б розуміння економіки при всіх статусах та дипломах,то Україна б не скотилася до вказаного Вами стану залежності від експорту сировини.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися