Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 квітня 2019, 16:25

МВФ придумав, як змусити негативні ставки працювати

Міжнародний валютний фонд провів дослідження і знайшов спосіб змусити негативні процентні ставки приносити користь. Про це пише bin.ua.

Міжнародний валютний фонд провів дослідження і знайшов спосіб змусити негативні процентні ставки приносити користь.
Фото: marker.ua

Проблема


За останні роки світова економіка і фінансовий сектор зазнали серйозних змін. Одним із нововведень стали негативні процентні ставки, однак відчутного ефекту ця новація не дала.

Передусім варто відзначити, що під час попередніх криз центробанкам для виправлення ситуації доводилося знижувати процентні ставки на 3-6%, однак зараз, коли ставки близькі до нуля, простору для маневру майже немає.

Проте в МВФ вважають, що ставки можуть бути знижені і глибоко в мінус, але тут є певні особливості.

Читайте також: Банківська комірка: гроші під наглядом

Коли ставки стають негативними, тримати їх у банку стає невигідно, оптимальний спосіб зберігання — у готівці. За них не доведеться платити відсоток. Інше питання, що великі суми готівки зберігати доволі проблематично. Проте сама по собі альтернатива робить значне зниження ставок на негативну територію неможливим.

 Оформити депозит і отримати бонус до доходу


Таким чином, один з варіантів розв'язання проблеми — відмова від готівки. Але як це зробити, якщо готівкові все ще відіграють важливу роль у багатьох країнах, крім, напевно, Швеції?

Що пропонує МВФ


Для розв'язання цієї проблеми МВФ пропонує зробити готівку такою ж дорогою, тоді це дозволить зберегти її роль і опустити ставки значно нижче нуля.

Пропозиція полягає в тому, щоб центральний банк розділив грошову базу на дві окремі місцеві валюти — готівку та електронні гроші.

Електронні гроші повинні емітуватися тільки в електронному вигляді, і по ним повинні будуть платити процентну ставку, а готівкові матимуть обмінний курс — коефіцієнт конвертації — по відношенню до електронних грошей.

Цей коефіцієнт конвертації є ключовим пунктом пропозиції. Встановлюючи негативну процентну ставку для електронних грошей, центральний банк повинен створити умови для того, щоб коефіцієнт конвертації знижувався за тією ж ставкою, що і негативна процентна ставка для електронних грошей. Таким чином, вартість наявних падала б з точки зору електронних грошей.

Приклад

Для прикладу: якщо ставка по депозиту стала мінус 3%, то для умовних 100 дол. Коефіцієнт конвертації готівки в електронні долари зміниться протягом року з 1 до 0,97.

У той же час магазини повинні почати встановлювати ціни в термінах електронних і готівки окремо, так само, як магазини в деяких невеликих країнах з відкритою економікою вже виставляють ціни як в національній, так і в прикордонній іноземній валюті. Таким чином, готівкові гроші втрачали б цінність як з точки зору товарів, так і з точки зору електронних грошей, і не було б жодної вигоди від володіння готівкою порівняно з банківськими депозитами.

Читайте також: Українські банки оптимістично оцінюють перспективи кредитування — НБУ

Теоретично, звичайно, такий підхід можна реалізувати, проте з практичного погляду зору все це виглядає занадто складно. Не варто забувати, що далеко не у всіх країнах є в наявності низькі ставки і вже тим більше не всі готові опустити їх нижче нуля. Оскільки фінансова система глобальна, такі рішення будуть викликати радше хаос.

Втім, виключати нічого не можна. Ми бачимо, як світові еліти з року в рік проводять фінансові експерименти. Вже є негативні ставки в єврозоні та інших країнах — один із прикладів таких дослідів.

Основна ідея зрозуміла — зробити зберігання грошей в банках невигідним для стимулювання інвестицій та попиту. Але для того, щоб у щось інвестувати, повинен бути сенс і рентабельність, і однією монетарною політикою вирішити всі проблеми навряд чи вийде.

Коментарі - 10

+
+67
Александр Кайт
Александр Кайт
23 квітня 2019, 16:35
#
Зашквар и головняк
+
0
AndriyUA
AndriyUA
24 квітня 2019, 0:21
#
Бюрократи від неробства втрачають здоровий глузд.
+
+145
ironworld
ironworld
23 квітня 2019, 16:49
#
Значит опять будут грабить…
+
+10
Григорий П
Григорий П
23 квітня 2019, 18:19
#
А ни кто и не переставал)
+
+90
Ferreira
Ferreira
23 квітня 2019, 17:01
#
Эксперты по решению проблем МВФ не затерялись бы в нашей раде и соседней госдуме, там такие люди нужны… Люди не хотя инвестировать деньги — заставим, уходят в кэш — запретим/сделаем невыгодным кэш. Вот так копишь себе на пенсию, и останешься с пачкой красиво нарезаной бумаги (
+
+36
Дмитрий Сергеенко
Дмитрий Сергеенко
23 квітня 2019, 17:24
#
А не произойдет перетекания денег для хранения из наличного евро в наличные доллары, в золото, трежерис, стыдно сказать — в биткоины, юани, акции? Т.е. вместо стимуляции спроса получат бегство в другие финансовые инструменты.
Я уже не говорю про ИМХО весьма недальновидную саму политику отрицательных процентных ставок.
+
0
Ferreira
Ferreira
23 квітня 2019, 17:30
#
Вы мыслите правильно, но эти люди мыслят по-другому и просто введут налог на конвертацию в/из других валют и ценностей. Потратить-то вы в итоге сможете (официально) только евро.
+
0
ccc2013
ccc2013
23 квітня 2019, 19:03
#
Нечего обычным людям богатеть:)
+
0
R S
R S
23 квітня 2019, 19:53
#
НЕжили богАто — и *** начинать...:)
+
+12
Bux Rus
Bux Rus
24 квітня 2019, 12:03
#
Кудесники прям как наши выжимают из всего
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися