Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 квітня 2019, 8:10

Банківська комірка: гроші під наглядом

Попереду — травневі свята і літні відпустки. Для того, щоб не хвилюватися про збереження цінних речей у цей період, можна орендувати комірку у банку. «Мінфін» з'ясував, скільки це коштує і наскільки безпечні такі сейфи.

Банківська комірка — це індивідуальний сейф, який можна використовувати для зберігання грошей, коштовностей, документів, цінних паперів. Тримати їх у банку надійніше, ніж удома, особливо якщо попереду поїздка у відпустку або тривале відрядження. Але, на жаль, 100% гарантію збереження заощаджень ви не отримаєте і в банку.

Криза минула, попит залишився

За словами банкірів, бум попиту на банківські комірки припав на період «банкопаду» 2014-17 років. У той час люди масово знімали депозити. Комірки розбирали миттєво, незалежно від їх розміру, а вільні сейфи доводилося довго чекати у черзі. Через такий ажіотаж деяким банкам довелося розширювати депозитарії або відкривати нові.

Чистка на банківському ринку давно завершилася, але сейфи і тепер не пустують.

Директор департаменту роздрібного бізнесу банку «Південний» Артем Семейнов розповів «Мінфіну», що попит на оренду індивідуальних банківських комірок з початку року зріс на 2%. Навіть з урахуванням розширення депозитарію комірки в банку на початок квітня були заповнені майже на 85%. Але це не максимальний показник. «Збільшення попиту на сейфи зазвичай припадає на період літніх відпусток, травневих і різдвяних свят» — пояснює банкір. Так що незабаром потік клієнтів зросте.

«В ОТП Банку депозитарій практично завжди зайнятий на 100%, як минулого року, так цього. Ми розширили список відділень, які надають дану послугу», — стверджує начальник сектору розвитку роздрібного бізнесу ОТП Банку Марина Должикова.

За словами директора департаменту мережі продажів Креді Агріколь Банку Олександра Щербахи, все більше клієнтів наразі воліють розміщувати гроші не у комірках, а на депозитах. Менше з тим, індивідуальні сейфи банку зараз заповнені на 85-100%. «Більшість клієнтів підписує довгострокові договори, тому сезонна складова практично знівельована» — зазначає експерт.

Відкрити депозит і отримати бонус

Через зростаючий попит на комірки ПУМБ у 2018 році відкрив додаткові депозитарії у декількох містах. Їх заповненість становить у середньому 90%. Директор департаменту продажів і розвитку роздрібного бізнесу ПУМБ Андрій Прусов розповідає: «Як тільки сейфи звільняються, їх тут же орендують нові клієнти. У деяких відділеннях є орендарі, які співпрацюють з банком 8-9 років і більше».

Розмір має значення

Як відзначили в Ощадбанку, чим менший розмір комірки, тим більше вона затребувана. Клієнти ОТП Банку також віддають перевагу «крихіткам». У них зручно зберігати документи, цінні папери, гроші, електронні носії інформації.

У банку Креді Агріколь найбільш популярні сейфи висотою 75 мм і 100 мм, а в банку «Південний» більшість клієнтів обирає комірки заввишки від 120 мм. Що стосується ПУМБ, то тут найбільш затребувані комірки середніх розмірів — від 15 см заввишки. Розмістити у них можна не тільки документи і гроші, але й цінні речі, наприклад, коштовності і предмети мистецтва.

Цікаво

У договорі зазвичай прописані предмети, які заборонено розміщувати у сейфі: зброя, наркотики, токсичні речовини і навіть продукти, які швидко псуються.

Останній пункт — зовсім не надмірна обережність. Колись італійські мафіозі придумали досить поганий жарт. У помсту банкам, які відмовлялися їх обслуговувати, вони прокручували такий фокус: орендували кілька комірок і розміщували у них, наприклад, заморожену рибу. За деякий час риба починала псуватися, приміщення наповнювалося запаморочливим «ароматом» і увійти туди без протигазу було майже неможливо. Втім, як і вгадати з якого саме сейфу доноситься цей запах.

Тож банки ввели обмеження на зберігання у сейфах продуктів. Деякі з них також залишають за собою право самостійно розкрити підозрілу комірку.

Комірка в банку: термін оренди і тарифи

Вартість послуги оренди сейфу можна розділити на дві складові:

  1. Комісія, яка розраховується за період оренди та залежить від розміру комірки, терміну оренди і регіону.
  2. Заставна вартість ключів від комірки — сума, яка повертається клієнтові після закінчення дії договору оренди.

Чим більша комірка, тим вище тариф. Крім того, на вартість послуги індивідуального сейфу впливає термін оренди: чим він більший, тим менше розмір щомісячної оплати.

Деякі банки пропонують новим клієнтам вигідніші умови: наприклад, оформити оренду комірки у нових відділеннях банку «Південний» до 30 вересня 2019 року можна зі знижкою 20%.

Вартість сейфа висотою до 79 мм в м. Київ, грн

Банк

доба

місяць

6 місяців

12 місяців

Заставна вартість ключів, грн

Ощадбанк

20

18 грн/день

16 грн/день

14 грн/день

1 800

Банк «Південний»

100

від 300

від 270/місяць

470/місяць

1 000

ОТП Банк*

45-60**

1125-1500

4050-5400

5400-7200

2750 (для фізосіб)

Банк Креді Агріколь

немає послуги

19 грн/день

15 грн/день

14 грн/день

2 000

* — вартість може відрізнятися в різних відділеннях

** — мінімальний термін оренди — 5 днів.

У Приватбанку вартість оренди невеликої комірки для зберігання документів складе 9 грн на добу. До вартості оренди також потрібно додати обслуговування картки «Ключ доступу» — 300 грн/місяць.

Вартість сейфу висотою до 200 мм м. Київ, грн

Банк

доба

місяць

6 місяців

12 місяців

Заставна вартість ключів, грн

Ощадбанк

30

24 грн/день

22 грн/день

20 грн/день

1 800

Банк «Південний»

200

від 650

від 620/на місяць

620/місяць

1 000

ОТП Банк*

60 — 120**

1500- 3000

5400-10800

7200-14400

2 750 (для фізосіб)

Банк Креді Агріколь

немає послуги

30 грн/день

24 грн/день

21 грн/день

2 000

* — вартість може відрізнятися для різних відділень

** — мінімальний термін оренди — 5 днів.

В Ощадбанку і банку «Південний» можна зняти комірку на добу або пару днів. В ОТП Банку мінімальний термін оренди — 5 днів. А в Креді Агріколь Банку орендувати сейф можна тільки на фіксований період — не менше 30 днів.

Банкіри стверджують, що клієнти віддають перевагу довгостроковим договорам. Наприклад, у банку «Південний» комірки орендують переважно на 6 і 12 місяців, в Креді Агріколь клієнти подовжують оренду майже в 90% випадків.

Ще один важливий фактор, який впливає на вартість послуги — регіон і місто, де знаходиться відділення. Найвищий тариф у Києві, трохи нижчі ціни для жителів міст-мільйонників.

Але це правило працює не завжди. Наприклад, у Креді Агріколь Банку вартість оренди індивідуального сейфу однакова для жителів Києва, Харкова, Одеси, Львова, Дніпра і Запоріжжя. Зважаючи на високий попит на послугу, у банку не виключають, що у 2019 році тарифи зростуть.

«Мінфін» наводить мінімальну вартість місячної оренди банківських сейфів у різних регіонах.

Банк «Південний»:

  • Київ — від 500 грн;

  • Одеса, Львів, Дніпро – від 400 грн;

  • Миколаїв, Ізмаїл – від 350 грн;

  • Харків, Херсон, Вінниця, Луцьк – від 300 грн.

ОТП Банк

  • Київ — 1500 грн

  • Запоріжжя — 750 грн

  • Миколаїв — 375 грн

Штрафні санкції:

Якщо клієнт після закінчення терміну оренди не з'явиться за вмістом сейфу, йому буде нараховано штраф і, можливо, пеня.

Наприклад, ОТП Банк щодня нараховує 200% від стандартної вартості послуги.

У банку «Південний» до клієнтів більш лояльні — у перші 15 днів після закінчення терміну аренди буде зніматися плата у розмірі 100-200 грн на добу, в залежності від розміру комірки. Після цього за кожен місяць прострочки клієнт заплатить 500 грн.

Оренда комірки в банку: список документів

Якщо індивідуальний сейф орендує фізособа, знадобиться мінімальний пакет документів:

  • паспорт громадянина України або інший рівноцінний документ;
  • оригінал довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків.

За необхідності можна оформити довіреність на третю особу, яка отримає доступ до вмісту комірки. У довіреності потрібно вказати банк, в якому орендовано індивідуальний сейф, — з адресою та номером конкретного відділення, а також номер комірки. У документі повинні бути прописані повноваження довіреної особи.

Як банки гарантують безпеку комірок

Правила безпеки сховищ і умови доступу до сейфових комірок встановлює Нацбанк України. Згідно з постановою регулятора, відділення повинні бути обладнані системою безпеки, у тому числі сигналізацією і камерами спостереження.

«Сам депозитарій повинен бути розташований у відокремленому приміщенні, закритому для звичайних відвідувачів банку. В інструкції регулятора чітко сказано, що охорона сейфу повинна вестися цілодобово. Також виписаний кожен показник, що впливає на безпеку, — починаючи від відсутності вікон у сховищі до товщини його стін» — коментує Артем Семейнов.

На вході у депозитарій встановлюються відеокамери, які знімають кожного, хто заходить у приміщення. А ось у зоні, де клієнт переглядає цінності, вести відеоспостереження заборонено. Хоча банкіри неофіційно визнають, що деякі банки відходять від цього правила.

Отримати доступ до вмісту комірки може людина, яка підписала договір оренди і отримала ключ/картку до сейфу, або її довірена особа. «Відкрити сейф можна тільки двома ключами одночасно: один з них зберігається у клієнта, а інший — у банку» — пояснює Марина Должикова.

В Креді Агріколь Банку для доступу в сховище використовують біометрику — сканують відбитки пальців клієнта або його довіреної особи. Це допомагає уникнути ситуації з підставними орендарями, коли комірку оформлюють на підроблений паспорт або на особу, яка перебуває у змові з шахраями.

Доступ за біометричними даними в Україні поки що практикує не так багато банків. Хоча у світі для захисту сховищ вже давно застосовують біометричні технології — Voice ID, розпізнавання за райдужною оболонкою ока або навіть за малюнком вен на руках. Сканування долонь вважається одним із найнадійніших способів, адже малюнок вен не змінюється протягом життя і не залежить від зовнішніх факторів. Наприклад, фотоскан особи може спотворюватися через погане освітлення, а голос — через хворобу.

Про безпеку депозитарію банки опікуються недарма: кілька років тому Україною пройшла хвиля пограбувань. Зловмисники працювали за однією схемою: орендували комірку під виглядом звичайних клієнтів, часто за фальшивими документами. Потім злочинці приходили «забирати своє майно», підбирали ключі до інших сейфів і «потрошили» їх. Наприклад, у 2017 році з комірок в одному з невеликих банків таким чином зникло близько $350 тис.

Орендарі потрапляли у патову ситуацію. Банк не робить опис майна і не контролює, що саме клієнт поклав до свого сейфу. Тому практично неможливо довести, що з комірки зникла конкретна сума грошей чи домогтися її компенсації.

До слова, гроші у банківських комірках держава не гарантує. Якщо банк збанкрутує і гроші з сейфа зникнуть, Фонд гарантування вкладів фізосіб не виплатить вам навіть мінімальних 200 000 грн. 

Що робити, якщо банківську комірку обікрали

«Мінфін» уточнив у представників юридичних компаній, що робити клієнтам, щоб уникнути пограбування, і як діяти, якщо це все ж сталося.

Ключовий момент: одразу після виявлення злому про нього потрібно повідомити співробітнику банку і написати заяву в поліцію.

«Якщо цінності пропали, потрібно вимагати, щоб банк провів внутрішнє розслідування. Це дозволить виключити умисні дії співробітників. Якщо надалі зловмисника вдасться притягнути до відповідальності, у нього можна буде вимагати компенсацію збитків. Однак з урахуванням того, що опису вмісту комірки немає, довести розмір збитку в судовому порядку буде дуже складно», — коментує керуючий партнер МЮК Kodex Євген Ковтуненко.

За словами молодшого юриста JN Legal Яни Піоро, стягнути з банку матеріальну шкоду реально: хоча фінустанови і не приймають цінності за описом, проте вони зобов'язані забезпечити надійну охорону сейфових комірок і запобігти доступу до них стороннім особам. Головне завдання для потерпілого — довести, що в орендованих сейфових комірках дійсно були матеріальні цінності та грошові кошти. «Необхідно зібрати доказову базу, яка підтверджує факт розміщення і зберігання майна у сейфі: джерело і походження коштів, цінностей або майна», — пояснює Яна Піоро.

Як приклад вона навела випадок з судової практики — рішення Приморського районного суду м. Одеси № 522/22701/17 від 12.09.2018 року про стягнення майнової шкоди на користь позивача, комірка якого була пограбована.

У цьому випадку доказом слугували наступні документи:

  • копії контрактів, які підтверджували отримання заявником грошових виплат у вигляді зарплати і їх зберігання на особистому рахунку позивача в банку;
  • виписки з особового рахунку про зняття грошових коштів;
  • висновок про розмір сейфа і можливість помістити у ньому зазначену кількість готівкових коштів;
  • протокол огляду місця події, який підтверджує злом сейфа.

Однак складність у тому, що потерпілі часто-густо не можуть підтвердити джерела походження коштів. А значить і те, що цінності дійсно знаходилися у сейфі.

Світлана Волкова

Коментарі - 7

+
+26
bonv
bonv
19 квітня 2019, 8:59
#
Криминальные новости: Бандиты по ошибке ограбили свой банк:)…
+
+13
Буква Ґ
Буква Ґ
19 квітня 2019, 9:55
#
>Если ценности пропали, нужно требовать, чтобы банк провел внутреннее расследование.
Ошибка. Зачем давать мошенникам фору. Обращайся сразу к ментам.
+
+15
Dmytro Z
Dmytro Z
19 квітня 2019, 9:56
#
Готов воспользоваться ячейкой под опись хранящегося там имущества и гарантии банка. Есть такие?
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
19 квітня 2019, 10:26
#
Никаких. На крайняк хранить то чем теоретически в силу прогресса или развития работники не смогут воспользоваться или коректно оценить реальную стоимость. Генератор чистой энергии там или квантовой-магией зачарована 10 гривневая побрякушка. Вот лежал бы там каменный топор или роутер от Укртелекома, тогда да. А какой им толк от айфона 5 в каменном веке?
Как вариант сделать их залогом чего-либо.
+
0
Toxa David
Toxa David
19 квітня 2019, 10:14
#
«Сканирование ладоней считается одним из самых надежных способов, так как рисунок вен не меняется на протяжении жизни и не зависит от внешних факторов».
Дактилоскопи́я (от греч. δάκτυλος — палец и σκοπέω — смотрю, наблюдаю) — способ опознания (идентификации) человека по следам пальцев рук (в том числе ладоней рук), основанный на неповторимости рисунка кожи. «Анатомические исследования папиллярных линий кожи, служащих для осязания».
+
0
erera
erera
24 червня 2019, 8:44
#
Чи можна фотографувати те що поклав у скриньку сейфа?
+
0
leshav
leshav
12 серпня 2019, 22:24
#
Хотел подсказать автору статьи,что в случае банкротства банка,доступ к ячейкам сохраняется.Вы этого не знали?Или все ячейки,по вашему,переходят в собственность ликвидатора?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися